jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
pretraži samo gkmm.hr
 
Tjedni program od 02. do 07. siječnja 2012.
   
   
Mali edukativni ciklus filmova: Kenji Mizoguchi
Mali edukativni ciklus filmova:
Kenji Mizoguchi


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. siječnja u 18h
Srijeda, 4. siječnja u 17h
Novi ciklus "Programa božanskog zdravlja" u Knjižnici Ravne njive
Novi ciklus "Programa božanskog
zdravlja" u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Ponedjeljak, 2. siječnja u 17:30h

U ponedjeljak i srijedu (2. i. 4. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se mali edukativni ciklus filmova japanskog redatelja Kenjija Mizoguchija.
Mizoguchi je, transcendirajući granicu sna i jave te diskretno otkrivajući duhovnu stvarnost realističnim sredstvima, ostao jedan od najvećih majstora oniričkog filma i veliki poštovatelj tradicije japanskog slikarstva.
Jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena, Kenjia Mizoguchija europska kritika otkrila je relativno kasno i pred kraj njegova života i karijere isticala njegovu razrađenu organizaciju mizanscene, vizualnu eleganciju, kontemplativnost te bliskost prosedea sa slikarskim i glazbenim postupcima. Sa svojim posljednjim filmovima, Mizoguchi je godinu za godinom bio redoviti gost najvećih filmskih festivala, a na venecijanskoj je Mostri za filmove koje ćemo prikazati, među ostalim nagradama primio i dva Srebrna lava.

"Legenda o Ugetsuu (雨月物語 Ugetsu monogatari)"
Ponedjeljak, 2. siječnja u 18h
"Legenda o Ugetsuu
(雨月物語 Ugetsu monogatari)"


(c/b, 94 min, 1953.)
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Matsutaro Kawaguchi, Yoshikata Yoda (prema pričama Krčma kod Asajia i Zmija žudnje A. Uedaa iz zbirke Legenda o Ugetsuu)
Sadržaj:
Japan potkraj XVI. stoljeća, ratno doba. Seoski lončar Genjuro želi se obogatiti te zanemaruje suprugu Miyagi i njihova sinčića. Tobei, suprug Genjurove sestre Ohame, želi pak postati samuraj. S vremenom, Ohama je prisiljena na prostituciju, a Miyagi i sinčić prepušteni sami sebi. Genjuro započne ljubavni odnos s tajanstvenom plemkinjom Wakasom.


"Intendant Sansho (山椒大夫 Sanshō dayū)"
Srijeda, 4. siječnja u 17h
"Intendant Sansho
(山椒大夫 Sanshō dayū)"


(c/b, 123 min.1954.)
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Yoshikata Yoda, Yahiro Fuji, prema romanu Ogaia Morija
Sadržaj:
Japan u XI. st. Guverner provincije Tairo je prognan jer se suprotstavio feudalnoj korupciji. Njegova supruga Tamaki, sin Zushio i kći Anju oteti su na putu prema mjestu njegova izgnanstva. Sansho, brutalni intendant posjeda u vlasništvu Ministarstva pravde, uzme djecu u roblje, a Tamaki prisili na prostituciju. Deset godina poslije, Zushio i Anju doznaju da im je majka živa te sestra pomogne bratu u bijegu, a potom se ubije da bi izbjegla kaznu. Došavši u Kyoto, Zushio podnese uspješnu žalbu premijeru te postaje guverner stare očeve provincije, ukida ropstvo i progna Sansha. Potom kreće u potragu za majkom.

(izvor: Filmski leksikon)


 

U Novu godinu ulazimo mudro - dubokim disanjem, oslobađanjem od stresa i nakupljene loše energije.
Od ponedjeljka, 2. siječnja počima novi ciklus
"Programa božanskog zdravlja", a kako ga jednostavno primijeniti u svakodnevnom životu priča Jasminka Mejremić i kolege.

Dođite u knjižnicu Ravne njive u ponedjeljak, 2. siječnja u 17:30, dobro se zabavite, opustite i saznajte nešto novo. Ulaz je, kao i uvijek do sada, slobodan.


 
 
Jelena Pervan "Priče u tenisicama", pričaonica u Knjižnici Ravne njive
Jelena Pervan "Priče u tenisicama",
pričaonica u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 3. siječnja u 16:30h
 

Pozivamo naše mlade čitatelje koji vole živu riječ, kao i njihove roditelje da se u prvim danima Nove, u utorak, 3. siječnja u 16:30 okupe u Knjižnici Ravne njive i dočekaju mladu damu
Jelenu Pervan, zvanu Pričopričalicu koja nam iz Zagreba donosi svoje autorske "Priče u tenisicama".

Nakon pričaonice slijedi radionica iznenađenja, a bit će nešto i za klopu. Pričaonica je namijenjena djeci školskog uzrasta.
Očekujemo vas sa veseljem! Jelena i Maja


 
 
Književni klub kroničnih knjigofila na Odjelu periodike
Književni klub kroničnih knjigofila
na Odjelu periodike


Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 5. siječnja u 18h
 

Napokon možete izbaciti sve knjige koje vam nikako nisu izlazile iz glave i zaraziti sve prisutne. Književni karakteri klasičnih i manje klasičnih djela, koji se već pomalo dosađuju na policama naše knjižnice, jedva čekaju da im netko u lice kaže sve što misli o njima.

Dobrodošli su svi, a ako ste slučajno cijepljeni protiv uživanja u dobroj knjizi, preporučena terapija je dolazak svakog četvrtka u 18 sati na Odjel periodike na dozu Kronične knjigofilije.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog bibliotekara ili knjižničara.

Moderatori :
Snježana Buczkowska, dipl. knjiž.
Dražen Šaškor, dipl. knjiž.


   
 
 
Tjedni program od 09. do 14. siječnja 2012.
   
   
Nagib Mahfuz
"Egipat očima Naguiba Mahfouza", tjedan u znaku 100-te godišnjice rođenja egipatskog nobelovca Naguiba Mahfouza

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (9., 11. i 13. siječnja)
”Utrka 1000 otoka”, putopisna tribina iz ciklusa ”Tamo, tamo da putujem..."   ”Utrka 1000 otoka”, putopisna tribina iz ciklusa ”Tamo, tamo da putujem..."


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 12. siječnja u 18h

Naguib Mahfouz egipatski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Mahfouz je objavio više od 40 novela i 30 scenarija. "Kairska trilogija" (1956., 1957.) je remek djelo. Godine 1959. objavljuje "Children of Gebelawi" koje zbog bogohulnosti biva zabranjeno u Egiptu. Upravo se ova knjiga smatra razlogom atentata na Mahfouza 1994. godine, nakon kojeg je Mahfouz bio pod stalnom pratnjom tjelesnih čuvara.

Ponedjeljak, 9. siječnja u 18 h
- Edukativna projekcija filma "Bayn el kasrain"

(c/b, 1964.)
Redatelj: Hassan Al Imam

Srijeda, 11. siječnja u 17:30 h
- Predavanje egipatskog režisera Adela Saida

- Edukativna projekcija filma "Midaq alley" (Ulica Midak)
(140 min, boja, 1995.)
Redatelj: Jorge Fons

Petak, 13. siječnja u 18 h
- Edukativna projekcija filma "El less wal kilab" (Lopov i psi)
(125 min, c/b, 1962.)
Redatelj: Kamal El Sheikh

 

Na našoj putopisnoj tribini u četvrtak, 12. siječnja u 18 sati gostuje Udruga Crno Bili Svit iz Sutivana sa svojim multimedijskim putopisnim projektom Utrka 1000 otoka, a prezenteri će biti Franjo Mlinac i Valerio Radmilović.
Na njihovim stranicama www.1000-otoka.com možete pronaći još informacija ako vam bude trebalo. Epizode 23.12. potražite na ovom linku: http://goo.gl/tqIeH.

Zahvaljujući velikodušnosti inozemnih sponzora kroz nekoliko dana čitav do sada mukotrpno snimljeni materijal bit će dostupan online. 14 kompletnih epizoda + 4 prateća dokumetarca bit će na raspolaganju za razgledanje i uživanje u ovom usljed trajnosti već povijesnom projektu. U montaži su još epizode sa Cresa i Krka, koje će zaključiti prvi dio serijala koji je pokrio sve veće naseljene otoke, a dok se vi oduševljavate do sada urađenim, članovi udruge Crno Bili Svit iz Sutivana - pokretači projekta, sakupljaju nove snage i svježa novčana sredstva da bi nastavili sa obilaskom manjih naseljenih otoka raštrkanih po našem opjevanom jadranskom arhipelagu.

       
5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja
5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
10. - 23. siječnja 2012.
  Izložba "Moje igračke", Val Marin (6 godina)
Izložba "Moje igračke", Val Marin (6 godina)


Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
14. - 28. siječnja 2012.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziralo je 2011. godine petu, jubilarnu izložbu recentnih prijevoda članova i članica Društva.
Na petoj Izložbi predstavlja se 32 prevodilaca s ukupno 46 prijevoda objavljenih od svibnja 2010. do svibnja 2011. godine. Nakon zagrebačkog predstavljanja, Izložba je pokazana u Karlovcu, Vukovaru, Rijeci, Kostreni i Zadru.
više
 

Val Marin rođen je jednog prekrasnog zimskog dana u Zagrebu prije nepunih šest godina. Od tada je mnogo putovao, sretno rastao, dobio brata i osvojio prvu medalju (iz juda).
Prošlog ljeta (kad je imao nepunih 5ipo godina) mama ga je odvela na radionicu na kojoj su se izrađivale lutke od papira, kartona, vune, tkanine, spužve (smeća, budimo realni), a baš tih dana silno je želio da mu mama kupi novu igračku.
Budući je mama bila neumoljiva, Val je odlučio sam napraviti svoju igračku. I počeo je smišljati, rezati, lijepiti...
Jednog dana objavio je mami "da mu ne treba više kupovati igračke jer će ih on sam sebi napraviti!".
Od tada mama ne smije više bacati kutije, role, kartone, jer Val "ima jako puno ideja da ne stigne sve napraviti", kako kaže ovaj mali stvaratelj igračaka.


   
Tjedni program od 16. do 21. siječnja 2012.
   
   
Howard Hawks
Ciklus edukativnih projekcija filmova Howarda Hawksa


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (16., 18. i 20. siječnja)
Vaska Ilieva   Slušaonica makedonske narodne muzike: Vaska Ilieva


Odjel multimedije Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 17. siječnja u 18h

U ponedjeljak, srijedu i petak (16., 18. i 20. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova američkog redatelja Howarda Hawksa.

Howard Hawks zazirao je od introspekcije i krupnih planova, te pragmatičkog pogleda na svijet zbog čega su ga mnogi smatrali i "najameričkijim" redateljem. Autorske crte u njegovu opusu otkriva 1950-ih francuska kritika, koja ga proglašava paradigmatičnim filmskim autorom (uz A. Hitchcocka), a potom ga uvrštava među tzv. "velike pripovjedače" klasičnog filma, kad Hawks zapravo postaje i jedan od prvih kultnih redatelja.
Projekcije u ponedjeljak i petak započinju u 17 sati, a projekcija u srijedu u 18 sati.

"Narednik York" (Sergeant York)Ponedjeljak, 16. siječnja u 17h
"Narednik York"
(Sergeant York)


(c/b, 134 min.1941.)
Redatelj: Howard Hawks

Alvin York (Gary Cooper), siromašni stanovnik Tenneseea, izvanredan je strijelac, ali i zgubidan koji provodi dane izazivajući probleme. Nakon religijskog buđenja on odluči promijeniti svoj život.  Uskoro se Alvin nađe kao jedan od mnogobrojnih novaka u prvom svjetskom ratu, ali zahvaljujući svojoj vještini sa puškom ubrzo dobije čin vodnika. Alvin i njegova jedinica se ubrzo nađu i Europi i već se na prvom zadatku mora suočiti sa užasima rata.

"Imati i nemati" (To Have and Have Not)Srijeda, 18. siječnja u 18h
"Imati i nemati"
(To Have and Have Not)


(c/b, 102 min.1944.)
Redatelj: Howard Hawks


Snimljen prema djelu nobelovca Ernesta Hemingwaya, scenarij je napisao još jedan velikan američke književnosti i dobitnik Nobelove nagrade William Faulkner, a režirao jedan od najsvestranijih redatelja zlatnog Hollywooda Howard Hawks.
Riječ je o filmu koji pripada jednom od najznačajnijih radova američke kinematografije 40-ih. Uz Bogarta debitira izvrsna Lauren Bacall u ulozi Marie, koja će uskoro snimiti nekoliko filmova sa svojom novom ljubavi Bogartom, među kojima se najviše ističe, također Howard Hawksov 'Duboki san'.

"Crvena rijeka" (Red River)Petak, 20. siječnja u 17h
"Crvena rijeka"
(Red River)


(c/b, 127 min.1948.)
Redatelj: Howard Hawks

Tvrdokorni i autokratski teksaški rančer Tom Dunson povede svoje kauboje i stado stoke na dug put Chisolmovom stazom do sajmišnoga gradića u Missouriju. Putem Dunsonova bezobzirnost sve više dolazi do izražaja te se on ne usteže od bičevanja neposlušnih. To ga dovodi u sukob s posinkom Matthewom, što pojačava i činjenica da su obojica zainteresirani za lijepu Tess. Kada Dunson odluči objesiti dvojicu kauboja koji su pokušali pobjeći, Matthew preuzima kontrolu nad karavanom.

 

U utorak, 17. siječnja s početkom u 18 sati na Odjelu multimedije
Gradske knjižnice Marka Marulića nastavlja se slušaonica makedonske
narodne muzike na kojoj će posjetitelji moći slušati pjesme u spomen
na Vasku Ilievu.

Moderator slušaonice: Petar Barić

     
 
Književni klub kroničnih knjigofila na Odjelu periodike
Književni klub kroničnih knjigofila
na Odjelu periodike


Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 19. siječnja u 18h
 

Napokon možete izbaciti sve knjige koje vam nikako nisu izlazile iz glave i zaraziti sve prisutne. Književni karakteri klasičnih i manje klasičnih djela, koji se već pomalo dosađuju na policama naše knjižnice, jedva čekaju da im netko u lice kaže sve što misli o njima.

Dobrodošli su svi, a ako ste slučajno cijepljeni protiv uživanja u dobroj knjizi, preporučena terapija je dolazak svakog četvrtka u 18 sati na Odjel periodike na dozu Kronične knjigofilije.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog bibliotekara ili knjižničara.

Moderatori :
Snježana Buczkowska, dipl. knjiž.
Dražen Šaškor, dipl. knjiž.


   
 
Pričaonica za djecu predškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive
Pričaonica za djecu predškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 20. siječnja u 18h
 

U petak, 20 siječnja u 18 sati u knjižnici Ravne njive održat će se pričaonica za djecu predškolskog uzrasta - biti će to priča koju nikada do sada niste čuli, a tekst će čitati gospođa Suzana Kalik. Poslije priče, naravno slijedi likovna radionica. Čekamo vas! 
   
Tjedni program od 23. do 28. siječnja 2012.
   
   
Ciklus edukativnih projekcija filmova Carla Theodora Dreyera
Ciklus edukativnih projekcija filmova
Carla Theodora DreyeraDvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (23., 25. i 27. siječnja)
Predavanje "Važnost primjene samokontrole glikemije i analize dnevnika samokontrole u liječenju oboljelih od šećerne bolesti"   Predavanje "Važnost primjene samokontrole glikemije i analize dnevnika samokontrole u liječenju ..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 24. siječnja u 18h

Ciklus filmova Carla Theodora Dreyera
U ponedjeljak, srijedu i petak (23., 25. i 27. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Carla Theodora Dreyera.
Veliki danski redatelj i scenarist Carl Theodor Dreyer uglavnom je tematizirao egzistencijalne kušnje izdvojenih protagonista, a radnju je smještao u fizički ograničene prostore i kratk vremenska razdoblja (od nekoliko sati do nekoliko dana). Zaokupljen motivom alternative duha u kontekstu svijeta obilježenog sveobuhvatnim osjećajem grijeha u svojim je djelima otkrivao tenzije dobra i zla i u svakidašnjim situacijama. Sklon i misticizmu, dao je izniman doprinos oniričkim mogućnostima filma. Dok je Stradanjem Ivane Orleanske ostvario je vrhunski primjer modernističkih težnji nijemog filma, svojim je posljednjim djelom, Gertrud, zasnovanim na ritmičkim dugim kadrovima i orkestraciji mizanscene, dao osebujan doprinos poetici zvučnofilmskog modernizma.

Sve projekcije započinju u 18 sati, a edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

"Stradanja Ivane Orleanske"Ponedjeljak, 23. siječnja u 18h
"Stradanja Ivane Orleanske" (1928.)

"Riječ"Srijeda, 25. siječnja u 18h
"Riječ" (1955.)

"Gertruda"Petak, 27. siječnja u 18h
"Gertruda" (1964.)

 

"Važnost primjene samokontrole glikemije i analize dnevnika samokontrole u liječenju oboljelih od šećerne bolesti" naziv je predavanja doc. dr. sc. Maje Radman, dr. med., dijabetologa KBC Split, u organizaciji Splitskog dijabetičkog društva.

 
 
Predstavljanje knjige “Marčelina” Slobodanke-Bobe Đuderije
Predstavljanje knjige “Marčelina”
Slobodanke Bobe ĐuderijeVelika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 25. siječnja u 18:30h
 

U srijedu, 25. siječnja u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice održat će se predstavljanje knjige “Marčelina (Kompilacija erotsko - domoljubnih kontemplacija)” Slobodanke Bobe Đuderije. Odlomke iz knjige čitat će Arijana Čulina, glazbena pratnja će biti Pjevačko društvo “Marjan”.
Moderator je Predrag Lucić
.

Slobodanka Boba Đuderija literarnim se poslom počinje baviti kao vanjski suradnik Slobodne Dalmacije, gdje je u podlistku Pomet objavljivala humoreske. Aktivno piše na blogu matejuska.blog.hr, kao Marchelina. Od 2008. piše za regionalni portal e-novine, kao i neke druge internetske novine i portale. U međuvremenu pokreće i uređuje, kako ga naziva, splitski portal e-ćakule. U ljetu 2010. pobjeđuje na Casanovafestu za najbolju blogersku erotsku priču. Danas je i kolumnistica portala Danas.hr.

     
 
Putopisna tribina “Motoavantura 2011. - SAD, Kanada, Meksiko”, gost je Željan Rakela
Putopisna tribina “Motoavantura 2011. - SAD, Kanada, Meksiko”, gost je Željan Rakela

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 26. siječnja u 18h
 

“Motoavantura 2011. - SAD, Kanada, Meksiko” naziv je predavanja bikera i avanturista Željana Rakele, koji po drugi put gostuje u ciklusu putopisnih tribina ”Tamo, tamo da putujem...”.

   
  Izložba bakroreza Mile Radišić


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 23. siječnja u 18h
 
Aktiv knjižničara srednjih škola SDŽ
Aktiv knjižničara srednjih škola SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 27. siječnja od 9 do 14h
     
   
Tjedni program od 30. siječnja do 4. veljače 2012.
   
   
Edukativne projekcije filmova Williama Wylera
"Roza i plavo - rodni stereotipi u odgoju djece"   "Roza i plavo - rodni stereotipi u odgoju djece"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjelajk, 30. siječnja u 18h
 

U ponedjeljak, 30. siječnja u 18 sati, u sklopu programa " Druženje s roditeljima", Odjel za djecu i mlade organizira predavanje profesorice psihologije Jasne Belamarić na temu:
"Plavo i roza - rodni stereotipi u odgoju djece".
Predavanje je realizirano zajedno s Udrugom Roda - Roditelji u akciji.

 

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (30. siječnja, 1. i 3. veljače) u 17:00h

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. siječnja, 1. i 3. veljače) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja američkog redatelja Williama Wylera.

Ciklus započinje u ponedjeljak s Oskarom nagrađenim klasikom "Najbolje godine našega života" (1946.), nastavlja ga u srijedu film "Prijateljsko uvjeravanje" (1956.), a završava u petak trilerom "Kolekcionar" (1965.).

William Wyler, uz Hustona, Stevensa, Wildera i Zinnemanna, smatra se jednim od najistaknutijih holivudskih redatelja pedesetih, ali i američke kinematografije općenito. Svojim je opusom približio zvučni film realizmu, tematskom i problemskom razumijevanju te otklanjanju početnih snažnih kazališnih utjecaja. Nije naodmet spomenuti i da su mu filmovi dobili najviše Oscara među djelima jednog redatelja – ukupno 37 u različitim kategorijama, od čega 13 glumačkih zbog čega je ostao upamćen i kao poticajan suradnik.

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.
 
Javno predstavljane polaznika Škole kreativnog pisanja GKMM
Javno predstavljane polaznika Škole kreativnog pisanja GKMMVelika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 31. siječnja u 18:30h