jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
pretraži samo gkmm.hr
 
Tjedni program od 27. veljače do 03. ožujka 2012.
 
Edukativne projekcije filmova Raoula WalshaEdukativne projekcije filmova Raoula Walsha

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (27. i 29. veljače) u 17hAmerički redatelj Raoul Walsh diplomirao je na Sveučilištu Seton Hall, bavio se kroćenjem konja, studirao dramu, a od 1910. glumi u kazalištu. Kontinuirano režira od 1914. godine, a glumi sve do 1929. kada u automobilskoj nesreći gubi oko.
Kao redatelj uglavnom akcijskih filmova koji je i u neakcijske žanrove unosio stalno prisutnu sklonost prema fizičkom nemiru, ostvario je opus koji se u cjelini odlikuje iznimnim vitalizmom i trajnim motivom sebi svrhovite pustolovine te je do vrhunca razvio prosede zasnovan na gotovo neprestanom kretanju glumaca u kadru praćenom i čestim kretanjem kamere, odnosno na efektnoj izmjeni pokreta, svjetla i zvuka s kratkotrajnim trenutcima mirovanja, tame i tišine. Stoga ga autorska kritika od početka 1960-ih revalorizira i kao redatelja prepoznatljiva stila pa i svjetonazora, a i kao osebujnog predšasnika filmskog modernizma, takvog koji nastoji razviti sve mogućnosti filmskih izražajnih sredstava.

U ponedjeljak, 27. veljače gledat ćemo
"Burne dvadesete", po nekima posljednji klasični gangsterski film, a u srijedu, 29. veljače film "Visoka Sierra" (1941.), jedno od prvih djela struje film noir i jedan od prvih filmova s likom osamljenoga gangstera.

Sve projekcije započinju u 17 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.


"Burne dvadesete" (The Roaring Twenties)Ponedjeljak, 27. veljače u 17h
"Burne dvadesete" (The Roaring Twenties) (1939.)

Poludokumentaristički pristup i gotovo autentičan izgled koji prati temu, oborio je gledatelje i gangsterskom pričom i ljubavnom romansom. Era tajnih lokala s uslugom točenja alkoholnog pića itekako je burno prikazana u ovoj gangsterskoj kronici velikog Raoula Walsha. Priča filma prati život nezaposlenog ratnog veterana Eddieja Bartletta (James Cagney), koji se u nestašici posla počinje baviti krijumčarenjem alkohola. Bitke su sve što čekuje Eddieja izvan i unutar njegova carstva u usponu.

Na ulici našeg antijunaka okružuju teritorijalni sukobi i krvoproliće, iznutra izdaja i suradnik-prevarant (Humphrey Bogart). Proći će deset godina prije nego li Cagney ponovno nastupi u ulozi gangstera (Usijanje), dekadi tijekom koje gangsteri na velikom platnu gotovo izumiru.
Bio je prava zvijerka, riječi su Paname Smith (Gladys George), koje u samom finalu filma označuju konačan pad Eddieja Bartletta…i svršetak hollywoodskog zanimanja za gangstersku epohu.


"Visoka Sierra" (High Sierra)Srijeda, 29. veljače u 17h
"Visoka Sierra" (High Sierra)
(1941.)

Gangster Big Mac planira pljačku u kasinu u odmaralištu u Kaliforniji, a operaciju bi trebao voditi iskusni kriminalac Roy Earl kad izađe iz zatvora na Istoku. Roy se vozi preko zemlje u kamp u planinama kako bi se sastao s dvojicom muškaraca koji će mu pomoći u pljački. Jedan od njih dvojice sa sobom je poveo odbjeglu mladu ženu, Marie. Roy želi poslati Marie natrag u Los Angeles, ali nakon svađe ona ga nagovara da je pusti da ostane.

Marie se počne zaljubljivati u Roya dok on planira i provodi pljačku, ali on ne uzvraća ljubav. U vožnji prema planinama, Roy upoznaje obitelj Velme, djevojke s deformiranom nogom koja zbog toga šepa. Nakon pljačke, Roy plaća operaciju koja će omogućiti Velmi da normalno prohoda. Dok se oporavlja, Roy zaprosi Velmu, ali ona odbija, objasnivši mu kako je već zaručena za čovjeka iz rodnog grada. Nakon što stiže njen zaručnik, on i Velma počinju piti nekoliko dana u kući njezinih roditelja, što se gadi i frustrira Roya. Vraća se k Marie te oni postaju ljubavnici.

Nažalost, policija je pratila Roya još od pljačke, a dok su on i Marie napuštali grad, počinje potjera za njim. Dvoje se razdvajaju kako bi dali Marie vremena da pobjegne, dok Roya progone sve dok se on ne popne na jedan od brežuljaka Sierre, gdje ostaje preko noći. Ubrzo nakon zore, ekipa lokalnih policajaca poslana je da napadnu Roya straga. Dok Roy razmjenjuje hice s policijom, opaža ga jedan iz potjere i upuca ga.


Pričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njivePričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 02. ožujka u 18h


U knjižnici Ravne njive u petak 2. ožujka gđa. Suzana Kalik čitati će predškolcima priču "Gorski duh" autora Želimira Hercigonje. Priča je to o strašnom divu koji se probudio iz sna kada su ljudi počeli uništavati prirodu.
Na likovnoj radionici, koja potom slijedi, napraviti ćemo jednog našeg diva zaštitnika šume, planine i NAS!
Dođite na pričaonicu (Suzana) i radionicu (Maja) u 18:00!

 
"Split kontra Splita, 2002.-2012." - tribina u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita"Split kontra Splita, 2002. - 2012." - tribina u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 27. veljače u 18h


Gosti tribine u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita su prof.dr.sc. Dražen Lalić i mr.sc. Zoran Malenica

"Vesni - za 90. rođendan", večer posvećena Vesni Parun"Vesni - za 90. rođendan", večer posvećena Vesni Parun

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 28. veljače u 18hVečer posvećena Vesni Parun - recital poezije, izložba likovnih radova Vesne Parun, projekcija dokumentarnog filma “Kad bi se moglo otputovati“. Gosti su Branko Pejnović, Tonko Maroević i Ksenija Prohaska.

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaPrva radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30


Naziv prve radionice koja će se održati u ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30 u dvorani 2 Središnje knjižnice je "Najčešće djetetove poteškoće u školi".

Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.
"O govoru - kroz razgovor", predavanje Timee Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike"O govoru - kroz razgovor", predavanje Timee Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 29. veljače u 18h


Jezik i govor su dio svakog čovjeka, neodvojivi od njegovog tijela, misli, osjećaja. Dio su verbalne komunikacije s okolinom, te sa samima sobom. Koliki je taj dio i možemo li komunicirati i bez jezika i govora?
Što znači razvijen govor? Kako teče njegov razvoj i kako na njega utjecati? Naizgled jednostavan i uobičajen proces, rezultat je brojnih činitelja. Što činiti kad na putu naiđu prepreke i kad taj tijek nije onakav kakvog očekujemo?
U ovom ću predavanju pokušati odgovoriti na ova pitanja. Opisat ću, s jedne strane, faze razvoja govora od rođenja do školske dobi i, s druge, teškoće u govoru i jeziku koje se mogu pojaviti. Ukazat ću što roditelji mogu činiti ako primijete takve teškoće i kome se mogu obratiti. Podijelit ću i vlastita iskustva iz rada s djecom koja imaju teškoće na planu usvajanja jezika i govora.

Predavač:
Timea Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike

"Dunavski blues - čamcem od Zagreba do Crnog mora", predavanje i promocija knjige Hrvoja Ivančića“Dunavski blues - čamcem od Zagreba do Crnog mora“, predavanje i promocija knjige Hrvoja Ivančića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 01. ožujka u 18h


Hrvoje Ivančić diplomirani je profesor povijesti, ali bavi se reporterstvom i putopisanjem. Surađuje s mnogim časopisima i magazinima, a u zadnje vrijeme najviše piše za politički tjednik Forum. Objavio je na stotine fotografija i održao na desetke predavanja. Dunavski blues prva mu je, ali ne i zadnja knjiga. Voli se nazivati vjetrogonjom i prijateljem.

Međunarodni projekt "Literature in flux (via mare)" u organizaciji Udruge KursMeđunarodni projekt "Literature in flux (via mare)" u organizaciji Udruge Kurs

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice,
Petak, 02. ožujka od 15:30 do 16:30h


Literature in Flux je književno putovanje koje priče s prostora Balkana i Turske potiče na kretanje, čime se omogućuje međuregionalni dijalog samih autora. Projekt inicira razmjenu onog zajedničkog, ali i različitog na području književnosti jedne regije u kojoj se isprepliću raznovrsne kulture i identiteti.
2011. godine putovanje je započelo na povijesnom parobrodu kojim smo niz Dunav plovili od Bugarske do Austrije. Ove godine protok književnosti se nastavlja – ovaj put uz obale Mediterana.
Od 1. do 10. ožujka u Splitu, Tirani i Izmiru održati će se brojna čitanja i diskusije pomoću kojih ćemo nastojati rekonstruirati fenomen sjećanja - naš osobni i onaj naših susjeda. Definiranjem odnosa naspram prošlosti u današnjem društveno-kulturološkom kontekstu produbit ćemo teme kojih smo se dotakli prilikom književnog putovanja niz Dunav; u okviru ovih tema ujedno ćemo pokušati predvidjeti budućnost Europe. Povezuje li nas zajedničko kulturno naslijeđe ili je i ono ugroženo trenutnom gospodarskom krizom i jačanjem nacionalističkih pokreta?
Projekt Literature in Flux poslužiti će kao ishodište za diskusiju o ovim i inim temama, a u okviru istog biti će predstavljeni i novi književni prijevodi iz regije.

Preuzmite program događanja (.pdf)

Tjedni program od 05. do 10. ožujka 2012.
 
Edukativni ciklus filmova Thea AngelopoulosaEdukativni ciklus filmova Thea Angelopoulosa

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(5., 7. i 9. ožujka) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (5., 7. i 9. ožujka) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Thea Angelopoulosa.
Ciklus započinje u ponedjeljak s
"Krajolikom u magli" (1988.), nastavlja se u srijedu s "Odisejevim pogledom" (1995.), a završava dramom "Vječnost i dan" (1998.) koji je na repertoaru u petak.
Sve projekcije započinju u 17 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaPrva radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30


Naziv prve radionice koja će se održati u ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30 u dvorani 2 Središnje knjižnice je "Najčešće djetetove poteškoće u školi".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 05. ožujka u 18:30h


"Udruga Svarožić nastala je kao odgovor na suhu i tvrdu zbilju svevremenske realnosti, tj. kao žeđ za vanrealnom, svevremenskom fantazijom, kojoj su kumovali stari Hrvati u svojoj predivnoj mitologiji.
Nadrealizam, probuđen davne 1924. godine, koji je prožeo cijelu staru Europu, na hrvatskom tlu rodio je velikane kao što su Krsto Hegedušič, Vanja Radauš, Antun Motika, Miljenko Stančić, Vasilije Jordan, Ivan Generalić, Virgilije Nevjestić, Petar Jakelić i mnogi drugi. Ogromno nasljeđe uvijek rađa nove izdanke, ne zaboravlja se i ne ostavlja se...
Ne zadržavši se samo na tome, članovi ove Udruge šire granice muzeja svoje virtualne mašte daleko iznad obzorja. I uvijek je to svijet plemenitog, lijepog i dobrog, svijet tako potreban današnjem homo sapiensu, koji je zaboravio na homo ludensa.
Članovi Udruge Svarožić, ujedno i kroničari unutarnjeg svijeta koje nas prožima, dozvolili su sebi biti djeca, te su upravo raširili svoja krila tu ispred vas i za vas sa svojom prvom izložbom, nazvanom "Fantazija"... i jesu fantastični, jer se ne boje svoje duše u potrazi za onim višim, davno obećanim rajskim vrtom.
Tu su pred vama prostrli svoju maštu i osjećajnu zbilju, u želji da podijele ono najbolje što vam mogu danas dati.
Od profesora do đaka, od fotografa do slikara, kipara i pjesnika, okupili su se u ovoj Udruzi i stari i mladi, zaneseni umjetničkom artikulacijom fantazmagoričnih slika.”


Na izložbi sudjeluju članovi udruge: Dora Duplančić, Tanja Duplančić, Zemira Štajner, Natali Šarić, Draženka Žic, Sanja Radić, Dijana Duplančić, Mario Topić, Maja Jakaša, Sanja Karačić i Leonora Miliša.

 
Prvi sat novog ciklusa Škole kreativnog pisanja GKMMPrvi sat novog ciklusa
Škole kreativnog pisanja GKMM


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 6. ožujka u 17h


U utorak, 6. ožujka u 17h u dvorani 3 Središnje knjižnice počinje novi ciklus Škole kreativnog pisanja Gradske knjižnice Marka Marulića
Voditeljica je
Irena Delonga.

Predstavljanje fotomonografije "Hrvatski svjetionici" u izdanju PlovputaPredstavljanje fotomonografije "Hrvatski svjetionici" u izdanju tvrtke Plovput

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 7. ožujka u 18h


U srijedu, 7. ožujka u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se fotomonografij "Hrvatski svjetionici" u izdanju tvrtke Plovput d.o.o. Split.
Monografiju će predstaviti Joško Božanić, Joško Belamarić, Mate Perišić, Željko Višić i Mario Brzić


Predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"Odgođeno predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 8. ožujka u 18h
- Kako postati feniks, roditi se iz pepela i preuzeti odgovornost za vlastiti život?
- Kako su Adam i Eva preuzeli odgovornost za evoluciju razuma i sposobnosti za ljubav?
- Kad bi Bog mrzio neposluh, zar bi ovjenčao čovjeka slobodnom voljom?
- Bježeći od budućnosti, ne živimo li u trajnoj sadašnjost, kao manje verzije samih sebe?

Jedan način života, onaj poznati - umire, a drugi još nije rođen. To je FAZA STVARANJA FENIKSA i neki se nikada ne uspiju dići iz pepela i prijeći to emotivno raskrižje. Samo malobrojni iznova se rode - kao zrelija i odgovornija ljudska bića. To su oni koji imaju snagu feniksa, to su pravi alkemičari života.
Radikalnim tumačenjem mitova i slika ugrađenih u kolektivnu svijest Natalija Princi preispituje današnju predodžbu čovjeka o samome sebi i njegovo poslanje.
Naša ljudska vrijednost nije vidljiva u ogledalu. Pravu istinu o svojoj vrijednosti pronaći ćemo u očima drugih ljudi.

   
Tjedni program od 12. do 17. ožujka 2012.
 
Tjedan obilježavanja 200. godišnjice rođenja engleskog književnika Charlesa DickensaTjedan obilježavanja 200. godišnjice rođenja engleskog književnika Charlesa Dickensa

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (12., 14. i 16. ožujka)Ponedjeljak, 12. ožujka u 18h
"Velika očekivanja" (The Great Expectations) (1997.)
Edukativna projekcija filma

Srijeda, 14. ožujka u 18h
Večer posvećena 200. godišnjici rođenja Charlesa Dickensa

Multimedijalno predavanje Antonije Primorac i Briana Willemsa, profesora splitskog Filozofskog fakulteta.
Izložba knjiga Charlesa Dickensa iz fonda Gradske knjižnice Marka Marulića.

Petak, 16. ožujka u 18h
"Oliver Twist"
(2006.)
Edukativna projekcija filma

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaDruga radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. ožujka u 17h


Naziv druge radionice koja će se održati u ponedjeljak, 12. ožujka u 17h u dvorani 3 Središnje knjižnice je "Kako poticati i razvijati djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

Pričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njivePričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 16. ožujka u 18hDjeco, pričaonica i radionica za vas će se održati u knjižnici Ravne njive u petak, 16.ožujka u 18sati.
Veselimo se proljeću i cvijeću, pa će priča koju će čitati gđa. Suzana Kalik biti cvjetna, kao i Majina radionica koja slijedi nakon priče. Pripremite se za maslačke i vilenjake, rezanje i ljepljenje. Sa veseljem vas očekujemo!


 
Predavanja u okviru Tjedna mozga 2012.Predavanja u okviru Tjedna mozga 2012.


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 13. ožujka u 18h


Predavanja u okviru Tjedna mozga (12. - 18. ožujka)

“Odrastanje mozga”, mr. sc. Maja Tomasović, dr. med.
“I bebe osjećaju bol”, dr. sc. Radenka Kuzmanić-Šamija, med.
“Glavobolja u dječjoj dobi”, Marija Meštrović, dr. med.
“Poremećaj spavanja ili jednostavno takvo dijete?”
prof. dr. sc. Biserka Rešić, dr. med.
“Neurološke bolesti u dječjoj dobi”, Eugenija Marušić, dr. med.

"Sam preko Atlantika", putopisna tribina iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Šime Stipaničev„Sam preko Atlantika”, putopisna tribina iz ciklusa “Tamo, tamo da putujem...“. Gost je Šime Stipaničev

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 14. ožujka u 18h


"Kad si sam usred oceana, ne možeš ni slutiti koliko je ljudi uz tebe..."

Šime Stipaničev rođen je 13. travnja 1981. u Šibeniku. Inžinjer je brodogradnje, profesionalni skiper, jedriličar i manager jedriličarskih projekata. 25 godina aktivni sudionik jedriličarskog sporta! Bivši je reprezentativac u olimpijskoj klasi 470, osovjio je 19. mjesto (od 89.) na Mini Transatu 2007., jednoj od najtežih svjetskih jedriličarskih regata.
Ujedno je i prvi Hrvat koji je sudjelovao u prekooceanskoj regati za samce. Autor je knjige “Ocean i sam, preko Atlantika s bocom maslinovog" u izdanju Profila, te koautor i protagonist dokumentarnog filma “Solo”. Suradnik je stručnih časopisa o moru i jedrenju u Hrvatskoj i svijetu.

Zbog svog sportskog uspjeha dobitnik je raznih priznanja i nagrada:
- Priznjanje za sportski pothvat godine 2007. HOO (Hrvatskog Olimpijskog Odbora)
- Sportaš godine Šibensko - Kninske županije za 2007. godinu
- Priznanje za promicanje jedriličarskog sporta Hrvatskog jedriličarskog saveza
- Nagrada "Jedro mora" magazina More


"Pasionska baština", izložba u knjižnici Bol-Plokite"Pasionska baština", izložba u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
12. ožujka - 10 . travnja 2012.


Izložba obuhvaća stvaralaštvo inspirirano Kristovom mukom. Tematski i sadržajno obuhvaćeni su neki dijelovi teološko - liturgijske, glazbene, književne i likovne baštine.

Tjedni program od 19. do 24. ožujka 2012.
 
Dani frankofonije u GKMM - projekcije francuskih dokumentarnih filmova o glazbi "Glazba na sceni"Dani frankofonije u GKMM - projekcije francuskih dokumentarnih filmova o glazbi "Glazba na sceni"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - petak (19. do 23. ožujka)


Ponedjeljak, 19. ožujka donosi dva filma Sophie Blandillere o životima DJ Bob Sinclara i DJ Gregorija.
Priča je to njihovom formiranju kao perjanicama elektronskog žanra koji su svojim hitovima i umijećem najprije osvojili Francusku, a potom i cijeli svijet. Kraj je rezerviran za film "Manu Chao Gira Mundo Tour" Françoisa Bergerona u kojem se opisuju putovanja ovog francusko-baskijskog umjetnika, kao i stvaralaštvo i inspiracija koju crpi iz njih.

U utorak prikazujemo film "Cijela priča o Louise Attaque" redatelja Thierryja Villeneuvea o folk-rock bendu Louise Attaque nastalom pod utjecajem američke skupine Violent Femmes.
Glazbeno-poetski recital posvećen svjetskom velikanu autorske pjesme Jacquesu Brelu (1929. – 1978.).
Uz video prikaze s Brelovih koncertnih nastupa, niz njegovih šansona interpretirat će Ana Opačak uz glasovirsku pratnju Jurice Karuze.
O značajkama Brelova umjetničkog stvaralaštva govorit će Zvonko Penović, pjesnik i publicist, autor knjige "Brel, uspravan život".

U srijedu su na repertoaru kratki film "A quoi ca rime" i "Jean Louis Aubert Commun Accord", priča o kantautoru čiji glazbeni jezik prelazi generacijske granice i trendove.

Četvrtak je rezerviran za priču o Pustinjskom bluesmanu Ali Farka Touréu, odnosno filmu "Posjet Ali Farka Touré" Marca Hurauxa.

Ciklus francuskog dokumentarnog filma o glazbi zaključuje u petak film "Rapattack", kronologija francuskog hip-hopa.

Program:

Ponedjeljak, 19. ožujka u 18h (velika dvorana)
"Život DJ Bob Sinclaira" (26 min)
"Život DJ Gregoryja" (26 min)
"Manu Chao - Gira Mundo Tour" (52 min)
Projekcije filmova

Utorak, 20. ožujka u 17h (dvorana 2)
"Cijela priča o Louise Attaque" (68 min)
Projekcija dokumentarnog filma

Utorak, 20. ožujka u 18h (velika dvorana)
Glazbeno-poetski recital "Brel"

sudjeluju Ana Opačak (uz glasovirsku pratnju Jurice Karuze) i Zvonko Penović, pjesnik i publicist

Srijeda, 21. ožujka u 18h (dvorana 3)
"A quoi ca rime" (13 min)
"Jean-Louis Aubert Commun accord" (52 min)
Projekcije dokumentarnih filmova

Četvrtak, 22. ožujka u 17h (dvorana 2)
"Posjet Ali Farka Touréu" (52 min)
Projekcija dokumentarnog filma

Petak, 23. ožujka u 18h (dvorana 3)
"Rapattack"
(90 min)
Projekcija dokumentarnog filma

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaTreća radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. ožujka u 17:30h


Naziv treće radionice koja će se održati u ponedjeljak, 19. ožujka u 17:30h u dvorani 3 Središnje knjižnice je "Prepozanjem li potrebe svoga djeteta".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

 
Otvaranje izložbe fotografija Ante Gašpara "Day D"Otvaranje izložbe fotografija Ante Gašpara "Day D"


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. ožujka u 18h


Ante Gašpar (35) je samostalni fotograf iz Potravlja kod Sinja. Najviše se pronalazi u ˝fotografiji trenutka˝ a inspiraciju nalazi u različitim područjima kao što su: sport, životinje, obični ljudi itd.
Svoje fotografije obavljuje na internetskim stranicama Fotosofia, Fotozine i Hrphotocontest na kojima osvaja virtualne nagrade ali i naklonost publike i kritike.
Fotografijom se bavi 3-4 godine a iza sebe ima 10-ak skupnih izložbi. Najzapaženiji radovi su mu bili dio izložbe 2. Festivala fotografije˝Organ vida˝ iz 2010.
Fotografije su mu objavljivane u raznim novinama kao Digital Foto i Fotomag.
Od priznanja je dobio dvije pohvalnice; na Rovinj Photodays 2010. i na Salonu fotografije Vinkovci 2010.
Aktivni je član fotokluba Split od 2008. godine.

Škola kreativnog pisanja - 1. stupanjŠkola kreativnog pisanja - 1. stupanj


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 20. ožujka u 17hTribina dr. sc. Ilije Protuđera "Čijim je jezikom pisao Ivo Andrić u surječju hrvatskih i srpskih razlika"Tribina “Čijim je jezikom pisao Ivo Andrić u surječju hrvatskih i srpskih razlika”

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. ožujka u 18:30h


Kakvim i čijim je jezikom pisao Andrić?
Je li to hrvatski, ili srpski, ili bošnjački jezik, ili neki hibridni, ili je li to njegov - Andrićev jezik?
Je li to srpskohrvatski kako se tada još (ne)službeno nazivao jezik u tadanjoj državi? (Ustav KSHS od 28. lipnja 1921.)
Je li jezik Ive Andrića: mjesni, pokrajinski (regionalni) ili književni i koliko, te čiji književni jezik?

Je li Andrić Hrvat ili Srbin?
Je li se rodio kao Hrvat, a umro kao Srbin?

U kojemu je razdoblju Andrić pisao hrvatskim, a u kojemu srpskim književnim jezikom?
Koja je djela Andrić napisao hrvatskim, a koja srpskim književnim jezikom?
Je li Andrić hrvatski ili srpski ili bosanskohercegovački ili jugoslavenski pisac?

Škola kreativnog pisanja - 2. stupanjŠkola kreativnog pisanja - 2. stupanj


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. ožujka u 17hPredstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"Predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. ožujka u 18h
- Kako postati feniks, roditi se iz pepela i preuzeti odgovornost za vlastiti život?
- Kako su Adam i Eva preuzeli odgovornost za evoluciju razuma i sposobnosti za ljubav?
- Kad bi Bog mrzio neposluh, zar bi ovjenčao čovjeka slobodnom voljom?
- Bježeći od budućnosti, ne živimo li u trajnoj sadašnjost, kao manje verzije samih sebe?

Radikalnim tumačenjem mitova i slika ugrađenih u kolektivnu svijest Natalija Princi preispituje današnju predodžbu čovjeka o samome sebi i njegovo poslanje.
Naša ljudska vrijednost nije vidljiva u ogledalu. Pravu istinu o svojoj vrijednosti pronaći ćemo u očima drugih ljudi.

     
Tjedni program od 26. do 31. ožujka 2012.
 
Edukativna projekcija filma Grigorija Čuhraja "Balada o vojniku" (1959.)Edukativna projekcija filma Grigorija Čuhraja "Balada o vojniku" (1959.)


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 17h


Godina je 1942; sovjetska vojska pokušava zaustaviti njemačko napredovanje. Hrabro uništivši dva njemačka tenka, devetnaestogodišnji vojnik Aljoša dobiva šestododnevni nagradni dopust. Za povratka kući, obilježena ratnim kaosom, susreće djevojku Šuru u koju se zaljubljuje. Nakon kratkotrajna susreta s majkom, vraća se na ratište.

Redateljevo najpoznatije djelo odmak je od socrealističkih kanona, dotad dominantnih u sovjetskoj kinematografiji, što ostvaruje prikazom junaka kao obična čovjeka, koji nije tipizirani predstavnik društva, i portretiranjem života u pozadini bojišta realističnim detaljima i individualiziranim likovima.
Reprezentativno ostvarenje nove sovjetske kinematografije i njezine varijante poetskog realizma, čiji je razvoj potaknut procesom destaljinizacije započetim 1956., film se odlikuje emocionalnim, lirskim tonom, osobito u prikazu protagonista, epizodičnom pripovjednom strukturom, dojmljivom fotografijom i efektnom uporabom ekstremnih kutova snimanja, autorskih kadrova i asocijativne montaže u svrhu prikaza subjektivnih stanja protagonista kao i red. komentara (kadrovi junakova bijega pred tenkom).
Na festivalu u Cannesu 1960. film je nagrađen specijalnom nagradom, a nominiran je i za Oscara za izvorni scenarij.

(izvor: Filmska enciklopedija)

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaČetvrta radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 17:30h


"Što sve utječe na sreću i zdravlje djeteta rane školske dobi" naziv je četvrte interaktivne radionice za djecu i roditelje koja će se održati u ponedjeljak, 26. ožujka u 17:30h u dvorani 2 Središnje knjižnice.

Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.

Otvaranje izložbe radova Day AntunovićOtvaranje izložbe radova
Day Antunović


Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 19h


Livadica.
Čija? Moja.
Zašto? Evo objašnjenja.
Život mi je stalno nametao neki svoj ritam i dodavao teret na uzbrdici.
Nakon nježnih godina s naslovne fotografije i onih studentskih s diplomom dubrovačkog FTVT-a postala sam vrlo skoro žena, majka ali ne i kraljica već radijski novinar s nizom usputnih angažmana i poziva.
Kako sam ja, prema riječima onih koji me poznaju, germanski mehanizam to sam se obvezama predavala potpuno zaboravljajuči na vlastite afinitete i želje.
Zato sam odlučila izmisliti jedno samo moje mjesto. Livadicu na kojoj sam ja samo ja, na kojoj odmaram i punim baterije, uživam u samo svom vremenu, plešem tango, igram se decoupaga i iskazujem ono što je u meni bez straha od kritike i pretenzija.
Na nju mi dolaze samo pozvani a to ste kroz ovu izložbu vi.
Želim vam da što češće i vi pobjegnete na svoju livadicu i da na njoj uživate bar onoliko koliko ja uživam na svojoj.

Day Antunović

Predstavljane slikovnice "Zabrane u Hrvatskoj" Gabrijele Jonjić u izdanju Centra za autizam SplitPredstavljane slikovnice “Zabrane u Hrvatskoj” Gabrijele Jonjić u izdanju Centra za autizam Split

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 27. ožujka u 18h"Zabrane u Hrvatskoj" druga je u nizu autorskih slikovnica koju objavljuje splitski Centar za autizam s ciljem daljnje senzibilizacije i edukacije javnosti o problemima autističnih osoba.
Riječ je o emotivno obojenom likovno-tekstualnom dnevniku djevojčice Gabrijele Jonjić (16 g.) u kojem na osoben i poetičan način interpretira svoju svakodnevicu, interese, preokupacije i frustracije.

Naslovljena je po prvom od četiri ciklusa radova koje je autorica sama nazvala:
1. Zabrane u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)
2. Pakao (ilustracije)
3. Trudnoća (ilustracije)
4. Dozvole u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)

Crtanje i pisanje za Gabrijelu su sredstva unutarnjeg i vanjskog dijaloga, suočavanja s vlastitim strahovima i snažnim emocijama koje pokušava umiriti, razumjeti i prilagoditi.
Spajajući realno i imaginarno, vizualno i zvučno, shvaćeno i naslućeno, Gabrijela bilježi sve što je uzbuđuje na pozitivan ili negativan način. Zahvaljujući sposobnosti projiciranja svojih unutarnjih konflikata u riječi i slike, Gabina zaokupljenost unutarnjim svijetom uvelike je olakšana. Bez likovnosti ne bismo mogli dovoljno jasno shvatiti način njezina razmišljanja niti naslutiti njezinu neobičnu imaginaciju.
Gabrijelina snažna potreba za pisanjem i lakoća likovnog izražavanja omogućili su početak našega dijaloga koji je djelomično zabilježen u ovoj knjizi.

likovna terapeutkinja
Daniela Cikatić Javorčić

 
Projekcija filma Andreja Kravčuka "Admiral“ (2008.) u organizaciji udruge HorusProjekcija filma Andreja Kravčuka "Admiral“ (2008.) u organizaciji udruge Horus

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. ožujka u 17:30hRedatelj: Andrej Kravčuk
Uloge: Konstantin Habenski, Elizabeta Bojarskaja, Sergej Bezrukov, Ana Kovaljčuk, Igor Berojev, Aleksandar Lazarev ml., Oleg Fomin, Viktor Veržbickij, Barbara Brilska
Igrani, boja, digitalno, 123 min

Film je o sudbini i neobičnoj ljubavnoj priči istaknutoga polarnog istraživača, legendarnog ruskog admirala, vođe bjelogardijskog pokreta, vrhovnoga vladara Rusije - Aleksandra Kolčaka. Radnja se zbiva od 1916. do 1920. godine kada je srušen ruski imperij i počeo građanski rat.

"Kina nije daleko" putopisno predavanje Milijane Kovačević, iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem...""Kina nije daleko" putopisno predavanje Milijane Kovačević, iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 29. ožujka u 18hEdukativna projekcjia fillma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)Edukativna projekcija filma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. ožujka u 17hSmrtno bolestan, nevidljivi narator, četrdesetogodišnji filmski redatelj, prisjeća se majke, a uz ta sjećanja vizualiziraju se i događaji koje je čuo, zamišljao ili sanjao, a koji su suprostavljeni povijesnom okviru datom u obliku dokumentarnih snimki.

Struktura u kojoj se prizori i događaji pretapaju, preklapaju i zrcale, miješajući prošlost i sadašnjost, tuđe i vlastite uspomene (pri čemu isti glumci tumače različite uloge), naglašava nužnost stalne modifikacije interpretativnih protokola. Sekvenca u kojoj staljinistička svijest tiskarsku grešku pretvara u čin subverzije zorno predočava totalitarnu opsjednutost jednoznačnim tumačenjem, ali i krhkost moći koja počiva na takvim premisama. Dok je službena sovjetska kritika film proglasila "elitističkim" i "hermetičnim", sam redatelj u svojoj knjizi Klesanje u vremenu navodi pisma gledatelja koji su "dali smisao onome što sam radio i ojačali moje uvjerenje da put koji sam izabrao nije plod slučaja".

(izvor: Filmska enciklopedija)

Edukativna projekcjia fillma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)Predavanje Lectoriuma Rosicrucianuma "Most prema svjetlu"


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. ožujka u 18hUčenici ove duhovne škole govoriti će o pet stuba osloboditeljskog puta koje škola naučava.
Kako se to može ostvariti osloboditeljski put? Koračanjem putem; djelovanjem koje smo spoznali neophodnim.
Preduvjet za to jest spoznaja da su zabluda, da su iluzija životne predodžbe i cilj čovječanstva, onako kako ih uvijek iznova propovijedaju svi autoriteti, dogme i institucije zemaljskoga svijeta.
Prozrijevanje opsjene našega postojanja i izvanjskih učenja vodi znanju da mora postojati i drukčiji, božanski svijet te da neizbježno valja ići putem što vodi u taj svijet.
Ta spoznaja i suočavanje s vlastitim sebstvom tvore prvu stubu puta.
Na temelju samospoznaje i znanja o putu, kao drugo, nastaje čežnja za provedbom zadobivenog uvida u djelo i stvarnim koračanjem putem oslobođenja.
Ta čežnja, ta žudnja za spasom druga je stuba puta. Čežnja za spasom privlači snage i životna iskustva što odgovaraju njezinoj vrsti. Na toj osnovi postaje moguće nadvladavanje sebe. Jastvo se sve više predaje poticajima novoprimljenih snaga i vodstvu vječne duše koja se budi u mikrokozmosu. To je treća stuba puta.
Iz toga u skladnom međudjelovanju nastaje novo držanje spram života - četvrta stuba puta.
To novo životno držanje onda vodi konačnom oslobođenju od zemaljske prirode i ulasku u novi život: to je peta stuba puta.
Cjelokupno transfigurističko učenje može se sagledati u tomu peterostrukom svjetlu. Na transfigurističkomu putu ne radi se o teorijama, pojmovima i razmatranjima, nego o osloboditeljskomu djelovanju. Ako ne djelujete ne možete ništa postići na putu, pa ni onda ako proučite mnogo knjiga Ružina Križa ili svetu Bibliju. Tek djelovanje - kada na putu ostvarujete ono što ste do tada spoznali - donosi dalji uvid i ključ za razumijevanje svetih spisa. Spisi tada potvrđuju ono što je u vama oživjelo na osnovi djelovanja.

Nakon uvodnog predavanja koje će osvijetliti jedan dio gnostičkog učenja o transfiguraciji, slijedi razgovor.