jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
pretraži samo gkmm.hr
 
Tjedni program od 02. do 07. travnja.
 
Bernardo Bertolucci "Konformist" (1970.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Konformist", edukativna projekcija filma (1970.)


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. travnja u 17hKonformist (Il conformista, 1970), boja, 108 min
Režija: Bernardo Bertolucci
Scenarij: Bernardo Bertolucci (prema romanu Alberta Moravije)
Direktor fotografije: Vittorio Storaro
Glazba: Georges Dellerue
Uloge: Jean-Louis Trintignant (Marcello Clerici), Dominique Sanda (Anna Quadri/ministrova ljubavnica/prostitutka u bordelu), Stefania Sandrelli (Giulia), Pierre Clementi (Lino), Enzo Tarascio (profesor Quadri), Gastone Moschin (Manganiello), José Quaglio (Italo Montanari)

Kratki sadržaj:
Dok 15. listopada 1938. Marcello i Giulia Clerici putuju na medeni mjesec u Pariz, on promišlja svoj životni put, koji ga vodi prema pravom cilju putovanja: ubojstvu antifašističkih aktivista Quadrija, svojega bivšeg profesora, i njegove žene. Nakon pada Musolinija 1943., Marcello denuncira svojeg prijatelja, fašističkog ideologa Itala.

Bertolucci je film opisao kao priču o sebi i Godardu: "Ja sam Marcello i snimam fašističke filmove i želim ubiti Godarda koji je revolucionar i snima revolucionarne filmove i koji mi je bio učitelj". Politička poruka sadržana je u filmskom oblikovanju: opčinjenost vizualnim majstorstvom gledatelje neprestano dovodi u iskušenje komformističkog zadovoljstva pasivnog promatranja tuđeg ideološkog sljepila, prizivajući tako implicitno potrebu za samopreispitivanjem kroz kritičko promišljanje viđenog.

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaZaključna radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 4. travnja u 17:30h


Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.

"Galapagos", predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...", gost je Dino Ivančić“Galapagos - bokun raja na zemlji”, predavanje Dina Ivančića iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 5. ožujka u 18h


Pozivaju se svi zainteresirani na kratko predavanje o poznatom arhipelagu vulkanskog podrijetla obogaćeno utiscima s putovanja. Osim očekivane zemljopisne egzotike posebni naglasak je na suživotu s raznim životinjskim vrstama što i jest odlika pravog raja.
Govornik Dino Ivančić je inače profesor povijesti i talijanskog jezika i književnosti, turistički vodič, strastveni putnik te zaljubljenik u prirodnu energiju Južne Amerike.

Bernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" - 2. dio (1976.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" (1976.) - 2. dio , edukativna projekcija filma

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 6. travnja u 17h


 
Otvaranje grupne izložbe slika od slame iz Tavankuta (Tavankut, Srbija)Otvaranje skupne izložbe slika od slame iz Tavankuta (Srbija)


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. travnja u 19hSlika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od slame čini jedinstvenim jest trodimenzionalni efekt te specifični način izrade pletiva sačuvan u izvornome obliku. Iz svijeta anonimnih stvarateljica slamarke izlaze nakon što su se uključile u Likovnu koloniju koja je djelovala pri HKPD Matija Gubec od 1961. u Tavankutu. Prva slika od slame Rit Ane Milodanović nastala je 1962. godine. U Tavankutu kontinuirano djeluje od 1986. Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja sve generacije slamarki. Slike nastale na ovoj koloniji čuvaju se i izložene su u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Vrijedni slamarski radovi izlagani su u mnogim muzejima, a čuvaju se u Tavankutu, Gradskom muzeju u Subotici te mnogim privatnim zbirkama.
Izložbu su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska Matica iseljenika Split, Galerija prve kolonije naive u tehnici slame (Donji Tavankut, Srbija) i Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Korak do mature" javna tribina Savjeta mladih SDŽ"Korak do mature", javna tribina Savjeta mladih SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 3. travnja u 18:30hBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" - 1. dio (1976.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" (1976.) - 1. dio , edukativna projekcija filma

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 4. travnja u 17hDvadeseto stoljeće (Novecento, 1976.), boja, 320min, (245 min)
Režija: Bernardo Bertolucci
Scenarij: Bernardo Bertolucci, Giuseppe Bertolucci i Franco Arcalli
Direktor fotografije: Vittorio Storaro
Glazba: Ennio Morricone
Uloge: Burt Lancaster (Alfredo Berlinghieri), Robert De Niro (Alfredo Berlinghieri, njegov unuk), Gérard Depardieu (Olmo Dalcò), Dominique Sanda (Ada Fiastri Paulhan), Donald Sutherland (Attila), Stefania Sandrelli (Anita Foschi), Laura Betti (Regina), Sterling Hayden (Leo Dalcò), Romolo Valli (Giovanni Berlinghieri), Francesca Bertini (Desolata), Stefania Cassini (Neve), Alida Valli (gđa Pioppi)

Prizori zbivanja na dan oslobođenja Italije, 21. IV. 1945., uokviruju ključna zbivanja talijanske povijesti XX. stoljeća. Nositelji suprotstavljenih klasnih strujanja dva su, inače, prijatelja, veleposjednik Alfredo Berlinghieri i radnik na njegovu imanju Olmo Dalcò, obojica rođena na dan Verdijeve smrti 1901. U epilogu su prikazani kao starci, još uvijek združeni u sukobu.
Film je strukturiran dijalektikom dvaju modela zapleta koji odgovaraju dvama shvaćanjima teleologije povijesnih odnosa. Fabularni događaji naglašavaju moć buržoazije koja svojim djelovanjem pokreće zaplet, dok su seljaci trpni element. Dijalektika narativne strukture i simboličkih obrazaca prema Bertolucciju upućuje na značenje ispripovijedanoga: "Taj dan, 25. travnja 1945., uključuje čitavo stoljeće, taj utopijski dan sadrži stoljeće, premise toga dana su u prošlosti, ali on sadrži i budućnost."

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Tjedni program od 09. do 14. travnja
 
Joseph L. Mankiewicz "Sve o Evi", edukativna projekcija filmaJoseph L. Mankiewicz "Sve o Evi" (1950.), edukativna projekcija filma


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 11. travnja u 17hEdukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza

U srijedu i petak (11. i 13. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza.

Članovi knjižnice u srijedu će moći vidjeti njegov najpoznatiji film "Sve o Evi" snimljen 1950. godine, a u petak triler dramu Njuškalo iz 1972., reprezentativnim naslovima njegove bogate redateljske karijere. U njima se preferira ono verbalno što je određeno pokretima glumaca i mizanscene u cjelini. Mankiewicz je u svojim najuspjelijim ostvarenjima razvio i profinjen vizualni stil kojim je komplementirao temeljnu zaokupljenost prividom pojavnosti i prirodom društvenih uloga.
Projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Sve o Evi (All about Eve),1950., c/b, 138 min
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz, Mary Orr (prema Orrinoj priči Evina mudrost i njezinoj radijskoj dramatizaciji)
Uloge: Bette Davis (Margo Channing), Anne Baxter (Eve Harrington), George Sanders (Addison De Witt), Gary Merrill (Bill Sampson), Celeste Holm (Karen Richards), Hugh Marlowe (Lloyd Richards), Thelma Ritter (Birdie), Marilyn Monroe (gospođica Caswell), Gregory Ratoff (Max Fabian)

Kratki sadržaj:
Mlada provincijalka Eve, koja se želi okušati u kazalištu, upozna se sa slavnom kaz. glumicom, sredovječnom Margo Channing. Zaintrigirana Evinom izravnošću i jednostavnošću, Margo je uzme za osobnu pomoćnicu te počne dopuštati da joj Eve aranžira i privatne obveze. Margo tako i ne primjećuje da se Eve koristi svakom prilikom kako bi se što bolje etablirala u kaz. svijetu. To, međutim, postaje očito kada se Eve pokaže sposobnom zamijeniti Margo u predstavi.

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Joseph L. Mankiewicz "Njuškalo" (1972.), edukativna projekcija filmaJoseph L. Mankiewicz "Njuškalo" (1972.), edukativna projekcija filma


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 13. travnja u 17h


Njuškalo (Sleuth) 1972., Velika Britanija, boja, 138 min
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Anthony Shaffer
Uloge: Laurence Olivier, Michael Caine, John Matthews, Alec Cawthorne, Teddy Martin

Kratki sadržaj:
Jednoga dana na luksuznom imanju Andrewa Wykea (Laurence Olivier) pojavi se mladi šarmantni ljubavnik njegove žene, Milo Tindlea (Michael Caine), koji od Wykea traži da potpiše papire za razvod od svoje žene, kako bi se njih dvoje nakon toga mogli oženiti. Wyke pristaje, ali prvo od Tindlea traži uslugu. Milo mora ukrasti dijamante iz njegova doma i prodati ih, a njemu ostaje novac od osiguranja.
Kako pisac živi u ogromnoj kući koja je prepuna hi-tech gadgeta i koja vrlo lako može postati smrtonosna zamka za eventualne provalnike, Wyke poziva Tindlea da ostane nekoliko dana na imanju. Tada se njih dvojica upuštaju u neobičan razgovor koji se polako razvija u bizarnu i bolesnu psihološku igru u kojoj jedan drugome postavljaju zamke i uzvraćaju udarce. Uskoro ova igra mačke i miša prerasta u bitku za goli život, dok obojica igrača lukavo otkrivaju sve svoje smrtonosne karte...

(izvor: MojTV.hr)

 
"Bila sam dječak", večer poezije u Knjižnici Meje u povodu 90. godišnjice rođenja Vesne Parun

Knjižnica Meje, Njegoševa 1
Utorak, 10. travnja u 18:30hPovodom 90. godišnjice rođenja Vesne Parun članovi uredništva književnog časopisa Filozofskog fakulteta u Splitu "The Split mind", pozivaju vas u utorak, 10 travnja u 18:30 sati u Knjižnicu Meje na večer poezije pod nazivom "Bila sam dječak". U programu sudjeluju Tonka Alujević i Aleksandra Kardum, a poeziju će čitati članice uredništva "The Split Mind".
Voditelj večeri je Luka Krstulović, član uredništva časopisa "The Split Mind".

Književna manifestacija "Večer s autorom", Miki Bratanić s prijateljima i gostimaKnjiževna manifestacija "Večer s autorom", Miki Bratanić s prijateljima i gostima

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 11. travnja u 18:30hMiki Bratanić rođen je 31. srpnja 1970. u Splitu. Odrastao je u Vrbanju na Hvaru. Osnovnu školu pohađao je u Vrbanju i Jelsi, a srednju elektrotehničku školu i Fakultet strojarstva završava u Splitu u kojem danas s obitelji radi i živi.
Piše uglavnom poeziju, a dosad je objavio: "Kad sve umukne govorićedu stine" (Criteria 2000.), "Kojin jazikon" i "Quo vadis" (Naklada Bošković 2003.), "Svitlo na kraju" (Književni krug Split 2005.), "U kloncu" (vlastita naklada 2006.), "Ruzarij za Hrvatski križni put" (Glas Koncila 2009.), "Rič za jubav" (Naklada Bošković 2010.), "Četiri štajuna" (vlastita naklada 2010.), "Priča o poštaru Gricku" (Naklada Bošković 2010.), „Konoba“(Književni krug Split 2010.).
Producent je i nakladnik nosača zvuka pučkih pjevača iz Vrbanja: "Obredi velike sedmice i procesija Za križen" (vlastita naklada 2005.), "Kroz godinu - Kroz godine" (vlastita naklada 2008.), te "Kralju kojemu sve živi" (vlastita naklada 2008, nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji "Najbolji album duhovne glazbe").

Predstavljanje knjige "Zrake svjetlosti - iz srca majke Elvire" Udruge San Lorenzo Zajednice Cenacolo

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 12. travnja u 18hSudjeluju: nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, prof. Vedran Mardešić i don Jure Vrdoljak.

O knjizi:
Zajednica Cenacolo, koju je utemeljila sestra Elvira u srpnju 1983. godine, služi čovjeka ranjena, napuštena, usamljena, znatiželjna...
Naših 60 kuća u svijetu i osam u Republici Hrvatskoj prihvaćaju besplatno momke i djevojke koji dolaze iz svijeta odbačenih i s ulice, često s teškoćama povezanim s upotrebom droge…
Neka stranice ove knjige budu dar svima koji će ih zajedno s nama iščitavati - na njima smo pokušali iznijeti neka razmišljanja Majke Elvire, izrečene na raznim susretima, u vjerskim podukama ili pak u spontanim razgovorima s mladima u Zajednici. Jednostavne su to riječi, potekle iz srca žene koja zna slušati životne priče mladih i njihovih obitelji, želeći im sretan put "IZ TAME U SVJETLO".

Tjedni program od 16. do 21. travnja 2012.
 
Edukativne projekcije filmova Akira Kurosawe


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h


Edukativni ciklus filmova Akira Kurosawe

U ponedjeljak, srijedu i petak (16., 18. i 20. travnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus epskih filmova Akira Kurosawe.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Riđobradi (1965.), u srijedu Dersu Uzala (1975.), a u petak Kaos (1985.).

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Predstavljanje knjige "Tajna čokoladnih bombona" Nives Madunić Barišić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 17. travnja u 18h


O knjizi
Nives Madunić Barišić (1969.) nakon nekoliko je dramskih tekstova napisala roman za mlade u kojem djevojčica Tara pokušava otkriti kamo je nestao njezin djed. U tom nastojanju dobije neočekivanu i pomalo čudesnu pomoć – psa detektiva koji govori. Kroz pseću perspektivu ovaj roman govori o avanturi i prijateljstvu koje se nastavlja i nakon riješenog “slučaja”. Autorica piše neposredno, jasno i pristupačno tako da će njezin prvi roman zasihurno naći put do publike, baš kao i njezina predstava za djecu “Naša je mama postala Zmaj.”

Bilješka o autoru: Nives Madunić Barišić
Rođena je 1968. godine u Osijeku. Školovala se na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Radi kao urednica-dramaturginja na HRT-u, gdje uređuje dramsku emisiju "Radio igra za djecu i mlade".
Za djecu je napisala nekoliko tekstova “Priča o zelenoj princezi”, “Čuvar staklenog grada”, “Mala zelena gusjenica”. Neki od njih igrani su na radiju, a drugi u kazalištima. Osobito je ponosna na dvije nagrade Mali Marulić za dramske tekstove za djecu “Naša je mama postala zmaj” te “Ispod zvončića se rodio kraljević”. Za odrasle je napisala nekoliko drama “Suze padaju na zemlju”, “Medeja”, “A gdje je pokojnica” te “Vjetar i vrag”, nagrađenu nagradom Antun Gustav Matoš. U književnim časopisima objavila je nekoliko pripovjedaka, a jedna od njih uvrštena je i u antologiju hrvatske ženske kratke priče “Svaka priča na svoj način”. Za radio je napisala najveći dio svojih tekstova, uglavnom uživajući u kriminalističkom žanru “Lutka od svile”, “Osmijeh za smrt”, “Molim te, teta, otvori vrata”, “Kantica za zalijevanje”, ponešto se poigravala fantastikom “Rasute stvari”, ali i komedijom “Odbjegla perilica”. Ovi su tekstovi emitirani na programima Hrvatskog radija. Godinama piše i kazališne kritike, eseje pa čak i poneke ambicioznije teatrološke tekstove u novinama i časopisima. S nekoliko hrvatskih kazališta surađuje i kao dramaturg, pritom ponajviše s rodnim joj Osijekom. Ne voli previše ozbiljno shvaćati svoje mjesto pod suncem pa se zato radije hvali da je mama dvjema djevojčicama, kao da je to njezin najveći uspjeh. Ali, zar nije tako?!

Izložba "Vestern strip na hrvatski način" u Knjižnici Bol-Plokite


Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
16. - 30. travnja 2012.


"Vestern strip na hrvatski način" naziv je izložbe stripa u Knjižnici Bol-Plokite od 16. do 30. travnja 2012.
Žanrovska usmjerenja svjetskog stripa od povijesnog, pustolovnog, kriminalističkog, znanstveno-fantastičnog do vesterna oblikovala su i hrvatski strip. Glavni autori i promotori stripa u hrvatskoj bili su genijalni crtač Andrija Maurović i poznati tekstopisac Franjo Fuis.
Opsesija Divljim zapadom iznjedrila je nezaboravne i posve neobične junake – Crnog jahača, Starog Mačka i Polaganu smrt.

Predstavljanje knjige "Prokockani juriš pregažene sirotinje" Andrije Crnkovića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 20. travnja u 18h


Predstavljanje zbirke poezije prof. Andrije Crnkovića “Prokockani juriš pregažene sirotinje“ u izdanju udruge "DADAnti" - Udruge za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti.

Profesor Andrija Crnković rođen je 1964. u Splitu.
Na Pravnom fakultetu u Splitu predaje Političku ekonomiju. Objavio je niz znanstvenih radova. Ovo je prva njegova zbirka poezije. Redovito sudjeluje na DADAnti i Rječilište večerima poezije.
Zbirku će predstaviti: Željko Barišić, glavni i odgovorni urednik svih tiskanih izdanja udruge DADAnti, inače autor tri romana, Bruno Pavletić, grafićki urednik i Franko Bušić, likovni urednik.

 
5. festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" u Središnjoj knjižnici


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - srijeda


Program 5. festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić“ u GKMM

Ponedjeljak 16. travnja

Dramski program Hrvatskog radija
10:30 (dvorana 3)
Omer Rak: Sablasni šešir (slušaonica radio-igre)

16:30 (dvorana 3)
Silvija Šesto: Duboko more (slušaonica radio-igre)

Utorak, 17. travnja
Dramski program hrvatskog radija
10:30 (dvorana 3)
Jasen Boko: Kako je anđeo dobio krilo (slušaonica radio-igre)

16:30 (dvorana 3)
Lada Martinac Kralj: Pupoljak (slušaonica radio-igre)

Srijeda, 18. travnja
11:00 (Odjel za djecu i mlade)
Studenti glume Umjetničke akademije u Splitu (čitanje nagrađenih tekstova)
Kristina Gavran: Dječak koji je tražio zmaja

12:30 (Odjel za djecu i mlade)
Lada Martinac Kralj: Sami u kino dvorani

Predstavljanje knjige "Dodir svjetla" Karmen Weber Damjanić


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 19. travnja u 18hO knjizi
Bolest se u čovjekovom životu pojavi odjednom i niotkuda, ne možemo shvatiti zašto i nikada se na nju ne možemo pripremiti. Autorica potresne autobiografije "Dodir svjetla", Karmen Weber Damjanić ispisuje dnevnik svoje bolesti: istodobno je to zapis mukotrpnoga procesa liječenja, ali i romansirana autobiografija njezine duhovne spoznaje, načina na koji se može i mora prihvatiti i voljeti život, nalaziti svoje mjesto u njemu.
Paralelna stvarnost imaginarnoga svijeta anđela pomaže joj izboriti se za život, shvatiti koliko voli taj svoj život i svoje bližnje. Jer, ljubav je ključna riječ autoričine knjige, smisao njezina života. Čitajući knjigu "Dodir svjetla" u jednom dahu, pomislila sam kako će, sasvim sigurno, i svakoga drugog njezinog čitatelja potaknuti da sam pronađe svoj ključ ljubavi, smisla, prihvaćanja ljepote i važnosti života, svoj način da pronađe put duhovne poznaje kojim se sve može nadvladati, pa i bolest.
(Ana Lederer)

O autorici

Karmen Weber Damjanić, prof. kineziologije rođena je 26.2.1964. godine u Novom Mestu u Sloveniji. Osnovnu školu,II. gimnaziju i Kineziološki fakultet završila je u Zagrebu. Osnivačica je sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj, dipl. trenerica plivanja i međunarodna plivačka sutkinja. Vanjski je suradnik Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica i voditeljica je Centra sportova u vodi "Delfinček" sa dugogodišnjim profesionalnim radom sa djecom i odraslima u rekreaciji i sportu u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu gdje joj i dalje veliku podršku pružaju suprug Miki i sin Dan.

Dan Waldorf pedagogije u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 21. travnja od 10 do 13hDruštvo Waldorf pedagogije Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira Dan Waldorf pedagogije u subotu, 21. travnja od 10 do 12:30 sati

Program:
10:00 - Zbor Duga
10:10 - Predavanje na temu “Iskustva suvremenog djetinjstva”
predavač: dr.sc. Slavica Bašić - red. prof.
11:00 - 11:10 - pauza
11:10 - 12:00

Radionice :
1. šivanje patuljaka /pospanci/ i izrada gusjenica, narukvica
2. euritmija i glazbena radionica

12:00 - Euritmijska predstava “Raspjevana poezija”

Tjedni program od 23. do 28. travnja 2012.
 
Dani talijanske kulture u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - petak, 23. - 27. travnja


Program dana talijanske kulture u organizaciji GKMM i Hrvatsko-talijanske udruge "Dante Alighieri"

Ponedjeljak, 23. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Pietro Germi "Razvod na talijanski način” (Divorzio all’italiana)
edukativna projekcija filma

18:30 (velika dvorana)
Otvaranje Dana talijanske kulture
Predavanje Katarine Dalmatin “Split u djelima Enza Bettize“

Utorak, 24. travnja u 18:30 (velika dvorana)
„Dalmacija iz pera Vincenza Formaleonija” predavanje Margite Mirčeta Zakarije i Josipa Lasića

Srijeda, 25. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Vittorio De Sica “Čudo u Milanu” (Miracolo a Milano)
edukativna projekcija filma

Petak, 27. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Ettore Scola “Poseban dan” (Una giornata particolare)
edukativna projekcija filma

18:30 - 19:15 (velika dvorana)
Predstavljanje knjige Ljerke Šimunković i Miroslava Rožmana „Prigodničarski teatar u Splitu potkraj 18. stoljeća / Teatro d'occasione a Spalato verso la fine del Settecento”
Knjigu predstavljaju Joško Belamarić i Dubravka Dujmović

19:15 - 20:00 (velika dvorana)
„Djelovanje venecijanskog arhitekta Gianantonija Selve u Dalmaciji u razdoblju klasicizma“ predavanje Ane Šverko

Festival znanosti 2012. - radionica “Deset u deset“, voditelj je Zoran Ljubić, prof.

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 25. travnja od 16:30 do 18h


Ovogodišnji, jubilarni 10. Festival znanosti održat će se od 23. do 28. travnja 2012. godine. Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Pogledajte cjelokupni program događanja

 
Noć knjige 2012. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 23. travnja od 18:00 do 22:0018:00 (Odjel za djecu i mlade)
Jasmina Žiljak, Bruna Bebić Tudor i Vjekoslava Huljić čitaju za djecu splitskih škola

20:00 - 22:00 (velika dvorana)
„Ta divna spli'ska noć…“
Čakavsku poeziju i prozne tekstove čitaju Joško Armanda, Tonka Alujević, Ićica Barišić, Miki Bratanić, Boba Đuderija, Dobrila Kuzmić Franetović, Marija Kuzmanić Kurte, Tašenka Matulović, Edo Šegvić, Maja Tomas i Siniša Vuković uz nastup Klape “Rebatajica“

Županijsko stručno vijeće knjižničara osnovnih škola SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 25. travnja od 10 do 15hŽupanijsko stručno vijeće knjižničara srednjih škola SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 27. travnja od 9 do 14hDnevni red:

09:00 - 09:10
Pozdravna riječ i upoznavanje s dnevnim redom

09:10 - 10:00
Digitalizacija kulturne baštine i učenje u informacijskom društvu, Ivanka Kuić, Sveučilišna knjižnica u Splitu

10:00 - 10:45
Povijest smijeha u Hrvata (pregled časopisa), Marija Lerinc, V. gimnazija, Split

10:45 - 11:15
Planiranje rada školskog knjižničara (iskustva), Vanja Škrobica, Škola likovnih umjetnosti, Split

11:30 - 12:00 pauza

12:00 - 14:00
Okrugli stol na temu: Suradnja gradskih i srednjoškolskih školskih knjižnica Splitsko-dalmatinske županije

Tjedni program od 30. travnja do 5. svibnja 2012.
     
Izložba batika "Sveti Duje u motivima stare splitske arhitekture" Jaglenke Burić Grandis

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 2. svibnja u 18:30h


Edukativne projekcije filmova Roberta Wisea


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h


Edukativni ciklus filmova Roberta Wisea

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. travnja, 2. i 4. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Roberta Wisea.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Namještaljku (1949.), u srijedu Priču sa zapadne strane (1961.), a u petak Kuću duhova (1963.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

O autoru:
Robert Wise (10. rujna 1914. - 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik je Oscara za režiju i produkciju.
Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.

 
Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" Franza Thiarda de Laforesta

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 3. svibnja u 18h


Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" fotografa i pisca Franza Thiarda de Laforesta u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva

Album von Dalmatien Franza Thiarda de Laforesta jedna je od najznačajnijih fotografskih cjelina unutar 23.500 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog od 10. stoljeća do danas koje se nalazi u 1850 arhivskih fondova i zbirki HDA. Ta je izvorna pisana, slikovna, snimljena i na druge načine dokumentirana baština dostupna javnosti u Čitaonicama HDA i putem mrežno dostupne baze podataka Registra arhivskih fondova i zbirki RH koji je dio nacionalnog arhivskog informacijskog sustava ARHiNET.

Objavljivanje i prezentacija obavijesnih pomagala i izvora omogućuje brži i jednostavniji pristup informacijama, pa jedinstveni dokumenti iz prošlosti tako postaju pristupačniji javnosti. Stoga i Album von Dalmatien u elektroničkom obliku donosi nove mogućnosti pretraživanja i pregleda podataka o autoru i sačuvanim fotografijama. Uz povijest i kontekst nastanka samog Albuma, kao i opisa Zbirke fotografija obitelji Laforest, ovo izdanje izvornog gradiva donosi biografske podatke o autoru, tekst priređen povodom izložbe Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien organizirane u HDA 2005. te digitalne preslike fotografija iz Albuma. Pored obilja podataka i slika, na CD-u se nalaze i osnovne informacije o Hrvatskom državnom arhivu u kojem se Album danas čuva te o Fototeci HDA u kojoj se čuva fotografsko gradivo značajno za hrvatsku povijest.

Izdanje su pripremili djelatnici Hrvatskog državnog arhiva: autor tekstova o albumu, zbirci i Franzu Thiardu de Laforestu je Hrvoje Gržina, zbirku i fotografije opisali su Hrvoje Gržina i Zvonimir Baričević, a fotografije su digitalizirane u Središnjem fotolaboratoriju HDA. Omot izdanja osmislio je i grafički oblikovao Damir Pildek, dok je programsko rješenje CD-a osmislila i grafički oblikovala uredila Ivana Ćenan iz Avicene Software d.o.o. Tekst o Fototeci HDA pripremio je Zvonimir Baričević, a podatke o HDA pripremila je i izdanje uredila Vlatka Lemić.