jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
pretraži samo gkmm.hr
 
Tjedni program od 30. travnja do 5. svibnja 2012.
 
Izložba batika "Sveti Duje u motivima stare splitske arhitekture" Jaglenke Burić Grandis

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 2. svibnja u 18:30h


Edukativne projekcije filmova Roberta Wisea


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h


Edukativni ciklus filmova Roberta Wisea

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. travnja, 2. i 4. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Roberta Wisea.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Namještaljku (1949.), u srijedu Priču sa zapadne strane (1961.), a u petak Kuću duhova (1963.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

O autoru:
Robert Wise (10. rujna 1914. - 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik je Oscara za režiju i produkciju.
Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.

Informatička radionica za umirovljenike u Knjižnici Trstenik tijekom svibnja i lipnja

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Svibanj - lipanj 2012.


U Knjižnici Trstenik će se kroz svibanj i lipanj održavati Informatička radionica za umirovljenike gdje će ih se individualnim pristupom uputiti u osnove rada na računalu (pretraživanje interneta, email, pisanje i pohrana dokumenata).
Molimo zainteresirane da se jave na tel. 685 077 kako bi dobili potrebne informacije.
Voditelj radionice je Nikša Domuzin, dipl. knjiž.

 
Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" Franza Thiarda de Laforesta

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 3. svibnja u 18h


Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" fotografa i pisca Franza Thiarda de Laforesta u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva

Album von Dalmatien Franza Thiarda de Laforesta jedna je od najznačajnijih fotografskih cjelina unutar 23.500 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog od 10. stoljeća do danas koje se nalazi u 1850 arhivskih fondova i zbirki HDA. Ta je izvorna pisana, slikovna, snimljena i na druge načine dokumentirana baština dostupna javnosti u Čitaonicama HDA i putem mrežno dostupne baze podataka Registra arhivskih fondova i zbirki RH koji je dio nacionalnog arhivskog informacijskog sustava ARHiNET.

Objavljivanje i prezentacija obavijesnih pomagala i izvora omogućuje brži i jednostavniji pristup informacijama, pa jedinstveni dokumenti iz prošlosti tako postaju pristupačniji javnosti. Stoga i Album von Dalmatien u elektroničkom obliku donosi nove mogućnosti pretraživanja i pregleda podataka o autoru i sačuvanim fotografijama. Uz povijest i kontekst nastanka samog Albuma, kao i opisa Zbirke fotografija obitelji Laforest, ovo izdanje izvornog gradiva donosi biografske podatke o autoru, tekst priređen povodom izložbe Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien organizirane u HDA 2005. te digitalne preslike fotografija iz Albuma. Pored obilja podataka i slika, na CD-u se nalaze i osnovne informacije o Hrvatskom državnom arhivu u kojem se Album danas čuva te o Fototeci HDA u kojoj se čuva fotografsko gradivo značajno za hrvatsku povijest.

Izdanje su pripremili djelatnici Hrvatskog državnog arhiva: autor tekstova o albumu, zbirci i Franzu Thiardu de Laforestu je Hrvoje Gržina, zbirku i fotografije opisali su Hrvoje Gržina i Zvonimir Baričević, a fotografije su digitalizirane u Središnjem fotolaboratoriju HDA. Omot izdanja osmislio je i grafički oblikovao Damir Pildek, dok je programsko rješenje CD-a osmislila i grafički oblikovala uredila Ivana Ćenan iz Avicene Software d.o.o. Tekst o Fototeci HDA pripremio je Zvonimir Baričević, a podatke o HDA pripremila je i izdanje uredila Vlatka Lemić.

Tjedni program od 7. do 12. svibnja 2012.
 
Uvodno predavanje o ispravnom disanju, meditaciji i ishrani u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 8. svibnja u 18h


S veseljem vas pozivamo u utorak, 8. svibnja u 18 sati u Knjižnicu Ravne njive na uvodno predavanje o ispravnom disanju, meditaciji i ishrani - o čemu će nam pričati Leonardo i Denis (www.divineenergypark.org) - uz mnogo smijeha, praktičnih vježbi i sok od mrkve.
Dođite u Knjižnicu Ravne njive u utorak u 18 sati.

Predstavljanje autorske slikovnice akademske kiparice Hane Lukas Midžić "Vrijeme je za basnoslovke"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 8. svibnja u 18hNedavno je na YouTubeu osvanuo neobično veseli jingle o autorskoj slikovnici "Vrijeme je za basnoslovke" akademske kiparice Hane Lukas Midžić.
Zanimljivo je da jingle ne promovira gotovi proizvod - objavljenu slikovnicu, već predstavlja poziv svim zainteresiranim roditeljima, bakama, tetama da lajkaju video da bi dokazali kako žele vidjeti knjigu objavljenu u tiskanom izdanju.
Ovim ujedno želi dokazati izdavačima, koji u kriznom vremenu nerado posežu za novim, neprovjerenim autorima i knjigama, da interesa za kvalitetnim domaćim štivom za djecu uvijek ima i treba biti.
Ovaj put se radi o zbirci duhovitih pjesmica za djecu, u kojima, baš kao u basnama, životinje misle, govore, osjećaju i ponašaju se kao mi. Autorica je, osim što je samostalna umjetnica, prije tri godine postala i mama pa su slikovnice postale njena svakodnevnica. Zaključila je da u moru slikovnica koje se nude na tržištu previše ima onih koje se prevode sa stranih jezika i rijetko odražavaju duh hrvatskog jezika. Kako je kao djevojka pisala pjesme, odlučila se okušati u pisanju stihova za djecu i ilustrirati ih sama.

Basnoslovke su vedre i poučne, a svojim ritmom i rimom potiču djecu na ljepše izražavanje na materinjem jeziku. Osim na hrvatskom, Hana je priredila svoje pjesmice i na engleskom smatrajući da bi mogla biti zanimljive i stranim izdavačima. Njene ilustracije ste, pak, već imali prilike vidjeti u knjizi "Čarozapisi" autorica Zlatar-Govedić-Sibila koja je bila nominirana za nagradu Kiklop 2010. godine kao jedna od četiri najbolje knjige za djecu i mlade.

Mali edukativni ciklus filmova Kona Ichikawe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda i petak (9. i 11. svibnja) u 17hU srijedu i petak (9. i 11. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Kona Ichikawe.
Članovi knjižnice u srijedu će moći vidjeti njegovu Burmansku harfu (Harp of Burma) (1956.), a u petak Vatre u ravnici (Fires on the Plain) (1959.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Izložba izdanja Matice hrvatske u povodu 170 godina utemeljenja

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 10. svibnja u 18:30hOva je izložba pogled u dugovječno djelo Matice hrvatske koje je započelo objavljivanjem znamenitoga Gundulićeva Osmana 1844.
Knjige Matice hrvatske prožele su sav naš kulturni prostor. One su dokumenti ne samo o našem postojanju nego i o golemom i sustavnom stvaralačkom djelu hrvatskih književnika, znanstvenika, političara, filozofa i umjetnika. Ugrađene su u temelje svih naših modernih ustanova, naših škola i sveučilišta. Pisane su biranim jezikom i taj su jezik najizvrsnije čuvale. Pridonosile su izgradnji hrvatskog diplomatičkog jezika, pravnog i znanstvenog nazivlja i svekolike umjetničke i znanstvene proze i izraza. Sabirale su narodno pjesništvo i spajale književnost iz duboke starine s vrhuncima moderne hrvatske lirike. Dragocjen su prinos povijesnom, ekonomskom i političkom promišljanju. U njima je sabirano i tumačeno naše umjetničko naslijeđe, opisivane prirodne znamenitosti. Knjige Matice hrvatske čuvale su hrvatski narod i naše državno pravo, svjedočile o borbi za slobodu, branile naše granice i naše more. One su davale dostojanstvo našim kućama, odgajale mladost, krijepile nas u vremenima zla i malodušnosti, radovale nas i uznosile u narodnim slavljima.
O svemu tome svjedoče birani primjerci pažljivo uređeni i uzorno grafički opremljeni. Mnogi od izloženih naslova su i vrlo rijetki. Željeli bismo potaknuti da se sačuvaju i spase od propasti osobito stare i rijetke knjige čija je povijest povezana s osnivanjem škola, knjižnica, čitaonica i društava, knjige koje svjedoče o kulturnom stvaralaštvu u našim gradovima i selima, na otocima, koje opisuju pothvate i putovanja naših ljudi u domovini i svijetu.
Nadamo se da će i ova izložba potaknuti da se što temeljitije upoznamo s vrijednostima Matice hrvatske i da svestrano čuvamo, proučavamo i štitimo našu baštinu izgrađujući Maticu hrvatsku za nove buduće knjige - knjige za vrijeme koje dolazi.

 
Otvaranje "Europskog kutka" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u povodu Dana Europe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 9. svibnja u 12hOtvaranje "Europskog kutka" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u povodu Dana Europe

Program:

12:00 uvodni govor ravnateljice GKMM, gđe Elli Pecotić

12:05 kratki osvrt, od ideje do realizacije; gdin Angel Mitrevski

12:10 pozdravni govor predstavnika Grada

12:15 nastup zbora NMKC ( Novi mađarski kulturni centar)

12:25 Djeca iz Udruge DAR iz Dugopolja otpjevat će pjesmu "One world, one heart beating" na engleskom, španjolskom, francuskom i hrvatskom iz njihovog projekta "Kulturna (ne)osvještenost rađa (ne)toleranciju"

12:30 "Iznered" - igrokaz djece iz dječjeg vrtića "Šareni svijet", tekst i vodstvo odgojiteljica-savjetnica Zvjezdana Čagalj

12:40 Plakat učenika OŠ don Lovre Katića iz Solina "Upoznajmo EU i zemlje Europe", pod vodstvom knjižničarke Katarine Blagojević

12:41 nastup zbora MKD "Makedonija" Split

12:50 službeno otvaranje; predstavnik Grada
.

Popis novinskih izdanja nacionalniih manjina u RH

"Shiatsu - drevna vještina za suvremeno doba", predavanje i demonstracija tehnike, u organizaciji Udruge Podrška zdravlju

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 11. svibnja u 18h


Bakina priča o Vodenjaku, pričaonica Suzane Kalik za djecu predškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 11. svibnja u 18hPričaonica za djecu predškolskog uzrasta će se održati u petak, 11. svibnja u 18h. Gđa Suzana Kalik čitati će bakinu priču o Vodenjaku koji je bio nesretan iako je imao svakakve sjajne stvari. Nesretnog Vodenjaka razveselit ćemo na likovnoj radionici koju će voditi Maja Prizmić...
A kako - vidjet ćete! Dođite!

Tjedni program od 14. do 19. svibnja 2012.
 
Obilježavanje Dana obitelji u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 14. svibnja od 16h16:00
Radionica "Stablo obećanja"
voditeljice:
Milijana Kovačević, školski psiholog savjetnik i
Zvjezdana Čagalj, odgajateljica savjetnica, prof., dramski pedagog, književnica

18:00
Predavanje „Odgajamo li dobro naše dijete?“
Esmeralda Sunko, dr. sc. (Filozofski fakultet, Split)

"Lastovski fumari", izložba iz ciklusa "Kulturna baština Dalmacije" u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
14. - 28. svibnjaLastovska kamena stambena kuća predstavlja vrlo osebujnu varijantu dalmatinske stambene arhitekture. Poseban i prepoznatljiv mediteranski ugođaj pored skalinade u staroj jezgri oko crkve, čine lastovski fumari (dimnjaci) neobična i zanimljiva izgleda. Oni su jedinstven arhitektonski izričaj 17. i 18. stoljeća, a tradicija izrade takvih originalnih oblika fumara postaje dijelom suvremenih graditeljskih običaja.

Edukativni ciklus filmova Michaela Powella i Emerica Pressburgera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(14., 16. i 18. svibnja) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (14., 16. i 18. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus tri filma Michaela Powella i Emerica Pressburger koji su ova dva filmska velikana zajedno snimila tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati "Život i smrt pukovnika Blimpa" (1943.), u srijedu "Pitanje života i smrti" (1946.), a u petak "Crvene cipelice" (1948.).

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

15. dani volonterskog rada u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 18. svibnja od 17 do 20hPogledajte program 15. dana volonterskog rada

 
"Papradinski majstori", izložba radova u organizaciji MKD „Makedonija" Split

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. svibnja u 11:30h


"Papradinski majstori" naziv je izložbe u organizaciji Zajednice Makedonaca u RH - MKD "Makedonija" Split, u povodu Dana sv. Kirila i Metodija i XXI dana makedonske kulture u Splitu.

Predstavljanje zbirke aforizama “Glas tišine” i zbirke haiku poezije “Ledena suza perunike“ Tonke Lovrić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. svibnja u 18:30h


Zbirku aforizama predstavit će novinar i publicist Mladen Vuković, a zbirku haiku poezije prof. hrvatskog i talijanskog jezika Marina Lampalov.
Promocija će se održati uz video - projekciju obiteljskih fotografija i umjetničkih fotografija Andree Lovrić

Tonka Lovrić rođena je 10. listopada 1954. u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Bavi se slikarstvom i spisateljstvom.
Imala je 28 samostalnih izložbi i 80-ak grupnih s likovnom udrugom “Emanuel Vidović”, čiji je član.
Dobitnica je međunarodnih nagrada za književnost 2004.,2008., 2009. i 2010. godine. Objavila je tri zbirke pjesama, tri zbirke aforizama i dvije zbirke haiku poezije.

Zbirka poezije - Bila je mala i bila je mlada - PF Split 1974.
Zbirka poezije - Misli malog čovika - 1999.
Zbirka poezije - Oda suncu - 1999
Zbirka aforizama - Aforizmi - 2000.
Zbirka haiku poezije - Ljubičasti fluid - 2006.
Zbirka aforizama - Mrve mudrosti, Genesis Zagreb - 2008.
Zbirka aforizama - Glas tišine , Genesis Zagreb - 2012.
Zbirka haiku poezije - Ledena suza perunike - 2012.

Piše aforizme, haiku poeziju, poeziju na književnom hrvatskom jeziku i na čakavici, basne, priče.
Uvrštena je u haiku Antologiju hrvatskih haiku pjesnika Nepokošeno nebo 2011., a iste godine i u haiku antologiju u Japanu i Rumunjskoj. Dobitnica je više nagrada za haiku u zemlji i inozemstvu - Slovenija, Japan, Irska, Velika Britanija, SAD, Rumunjska.
Njeni radovi su objavljeni u preko 50 književnih časopisa, zbornika, zbirki, edicija i tri antologije.

Aforizme objavljuje u:
- Slobodnoj Dalmaciji
- Prvom elektronskom časopisu za humor i satiru Žikison,
- Etna, Beograd, elektronski časopis za satiru,
- Diogen - elektronski časopis za satiru, humor, aforizme, Sarajevo, BiH,
- Čvoka- prvi hrvatski internetski humorističko- satirički list.
- Antologija ex-Yu aforista

Bavi se slikarstvom i spisateljstvom. Živi i radi u Splitu.

Neno Simunić: „Pjesmom i pričom po Skandinaviji“, predavanje iz putopisnog ciklusa “Tamo, tamo da putujem...”

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 17. svibnja u 18h


Tjedni program od 21. do 26. svibnja 2012.
 
Predstavljanje izložbe "Izdanja Matice hrvatske povodom 170 godina utemeljenja"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 21. svibnja u 18h


Predstavljanje knjige "Izgubljena generacija" Zlatka Lukića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 24. svibnja u 18:30hIdeju za zbirku pripovjedaka "Izgubljenu generaciju" nosim od kraja domovinskog rata jer sam tad počeo sretati ljude koji se nisu znali snaći u društvenim previranjima koje je donosila demokracija i tranzicija. Mnogi su bili dezorijentirani, osjećali su se prevarenim, gubili su osjećaj za stvarnost i odlazili u krajnost. A naslov sam svjesno pozajmio od slavne sintagme američkog pisca Ernesta Hemingwaya iz njegovog romana "Pokretni praznik" - što sam naveo i na početku knjige, citiram:

–Vi ste izgubljena generacija. – rekla je gospođica Gertrude Stein – Svi vi mladići koji ste sudjelovali u ratu.
–Zaista? – rekoh ja.
–Jeste. Vi ništa ne poštujete. Napijate se do samouništenja...
–Da li ste ikad mene vidjeli pijanog?
–Ne. Ali vaši prijatelji su pijanice. Fitzerald, Eliot, Peirce, Seeger, i Remarque...
–Ja sam bivao pijan. – rekao sam – Ali vama ne dolazim u napitom stanju.
–Nemojte se prepirati sa mnom Hemingway. – rekla je gospođica Stein – To je sasvim beskorisno. Svi ste vi jedna izgubljena generacija.


Zlatko Lukić rođen je 11. veljače 1953. u Zagrebu. Poslije gimnazije u Banjaluci studirao pravo i književnost. Od 1992. u Švedskoj, a od 1995. u Norveškoj. Od 2004. do 2006. živio u Sarajevu, a od 2006. u Sutivanu na otoku Braču.

Novinar, urednik i suradnik:
"Glas BiH" (Stockholm), "Bosanske riječ" (Göteborg), "Oslobođenje" (europsko izdanje, Sarajevo), "Behar" (Zagreb),"Bosanska pošta" (Oslo),
"Radio Behar" (Oslo)

Bibliografija

Drame:
Crveni kesten, „Studentsko pozorište“, Banjaluka, 1980, Djeca noći, „Studentsko pozorište“, Banjaluka, 1984, Hibernatori, „Radnički teatar“, Banjaluka, 1987., „Gradsko kazalište“ Jajce 1988. i „Gradsko kazalište“ Doboj, 1989. i Hepek (monodrama) Zenica, 2009.

Eseji:
Geneza Bošnjaka, „Behar“, Zagreb, 1995. i Anatomija zla na Balkanu, „Behar“, Zagreb, 1995.

Romani:
Antigona Bosanska, Tajna knjiga, Progonstvo (svrstani u knjigu Bosanski trokut), Posrtanje knjige, Karađoz, Kino Bosna (svrstani u knjigu Mozak i metak) – „Bemust“, Sarajevo 2002., Karađoz (II. izdanje), „Bosanska riječ“, Tuzla, 2007., Katarza, Fondacija „F. G. Martić“, Kreševo, 2008., Više od ljubavi, 2011. Redak, Split.

Leksikografija:
Bosanska sehara (poslovica u jezicima BiH), „Šahinpašić“, Sarajevo, 2005.

Poezija:
Zagrljaj, „Redak“, Split, 2010.

Pripovijetke:
Izgubljena generacija, „Naklada Bošković“, Split, 2011.
Nauk nebeski za narod bosanski, Fondacija „F. G. Martić“, Kreševo, 2011.

Nagrade:
Pjesma Moja naiva, nagrada Književne omladine za poeziju BiH, Banjaluka, 1975., Pripovijetka Njih dvojica nagrada „Oslobođenja“ za novinska priču, Sarajevo, 1978., Drama Djeca noći, nagrada za originalni dramski tekst, Travnik 1982., Roman Katarza, nagrada Fondacije „F. G. Martić“, Kreševo, 2007.

Uvršten u antologiju bh pripovijetke s pričom Golubovi ne umiru u redakciji časopisa „Život“, Sarajevo, 1979.
Uvršten u zbirku pripovjedaka BiH književnika u dijaspori „Priče“ s pričama Džennetske hurije i Kratka bosanska priča, Gratiartis, Bruxelles, 2010.

Na internetu:
Internet enciklopedija BiH: BosniaPedia: http://personal.inet.fi/cool/blt/bosnapedia.htm

Kod izdavača:
Hrvatski rodoslovlja (Školska knjiga - Zagreb)
Book of Kings (atlas rodoslovnih karata cijelog svijeta od staroga vijeka do danas, na engleskom)
Bosanska sehara (II. izdanje)
Eponimi - semantički rječnik imenovanih imenica

U rukopisu:
Drame: Summit, Lijepa naša povijest, Zemlja je k'o droga, Pušiona, Nikad kraja i monodrama Povratak.
Filmski scenariji: Hibernatori, Kino Dalmacija i Noć za bogove.
Antičke rodoslovne karte - rodoslovne karte grčko-rimske mitologije
Latinske izreke - zbirka latinskih i grčkih poslovica.

 
Edukativni ciklus filmova Jacquesa Tatija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(21, 23. i 25. svibnja u 17h)U ponedjeljak, srijedu i petak (21., 23. i 25. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Jacquesa Tatija.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati "Odmor gospodina Hulota"(1953.), u srijedu "Moj ujak" (1958.), a u petak "Vrijeme igre" (1967.).
Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu prije svake projekcije.

Tonka Alujević: "Velebitska planin. tura Mali princ", putopisna tribina iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem..."

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 23. svibnja u 18hMali princ

"Ovu putopisnu tribinu posvećujem inspiraciji. Prisjetit ćemo se nekih imena iz svijeta literature i filma koji su nam krivi što smo postali putnici ili što nismo prestali sanjati kako ćemo ponoviti njihovu priču. Jedan od okidača naših avantura bio je i ''Mali princ'' čiji je autor poznati književnik pustolovnog duha Antoine de Saint-Exupery. Od istoimene planinarske staze na Južnom Velebitu, napravili smo kratki film u obliku slikovnice za odrasle koji ćemo večeras prikazati.
Do ostvarenja leta balonom o kojem sam maštala još od čitanja Pipi Duge Čarape, prošlo je 40 godina. Puno manje trebalo mi je kako bi se spustila ''Divljom rijekom'' bez Meryl Streep...Mali princ, tek sada.
Od gostiju iz publike očekujem da sudjeluju i javno ''okrive'' one koji su ih potaknuli na neko putovanje."

Tonka Alujević

Ekološka radionica i pričaonica za predškolce u Knjižnici Ravne njive: "10 načina kako unaprijediti svijet u kojem živimo"

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 25. svibnja u 18h


U petak, 25. svibnja u 18 sati u Knjižnici Ravne njive održat će se ekološka radionica i pričaonica za predškolce "10 načina kako unaprijediti svijet u kojem živimo".
Gđa Suzana Kalik pričat će priču, a nakon priče slijedi radionica koju vodi naša knjižničarka Maja Prizmić. Svi ste pozvani!

Tjedni program od 28. svibnja do 2. lipnja 2012.
 
3. okrugli stol "Baština Splitsko-dalmatinske županije u knjigama za djecu i mlade"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja od 8 do 15


Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja u 18:30Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić, splitske autorice koja je objavila zbirku stihova "Nemiri" te priredila više izložbi slika.
O knjizi će govoriti Mladen Vuković i Stanko Balić.

"Kako do uspješnog i sretnog školarca", predavanje psihologinje savjetnice Milijane Kovačević

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 29. svibnja u 18


Otvaranje izložbe slika “KI-ST”
Ivice KolumbićaSredišnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 30. svibnja u 18:30


 
Edukativni ciklus filmova Otta Premingera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(28, 30. svibnja i 2. lipnja u 17)U ponedjeljak, srijedu i petak (28., 30. svibnja i 1. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se projekcije filmova Otta Premingera.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati film Na rubu pločnika (1950.), u srijedu Anđeosko lice (1952.), i na kraju u petak Anatomiju jednog ubojstva (1959.)

"Različiti pristupi u radu s djecom s teškoćama u komunikaciji", stručni skup u organizaciji DV Montessori

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 1. lipnja 12 - 18

Stručni skup u organizaciji DV Montessori dječja kuća, Udruga Montessori pedagogije Split, Montessori Verein Konstanz, OŠ Pojišan i GKMM

Program:
12:30
Uvodna riječ

13:00-14:00
dr. Zoran Vujnović, psihijatar: Emocionalni regres i njegove posljedice u ranoj dječjoj dobi

14:00-14:30
Pitanja i diskusija

14:30-15:00
Pauza

16:45-18:30
Jeanne Potter, stručnjak za analizu ponašanja (USA): Primjena ABAmetode

Pogledajte cjelokupni program