pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 28. svibnja do 2. lipnja 2012.
 
3. okrugli stol "Baština Splitsko-dalmatinske županije u knjigama za djecu i mlade"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja od 8 do 15


Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja u 18:30Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić, splitske autorice koja je objavila zbirku stihova "Nemiri" te priredila više izložbi slika.
O knjizi će govoriti Mladen Vuković i Stanko Balić.

"Kako do uspješnog i sretnog školarca", predavanje psihologinje savjetnice Milijane Kovačević

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 29. svibnja u 18


Otvaranje izložbe slika “KI-ST”
Ivice KolumbićaSredišnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 30. svibnja u 18:30


 
Edukativni ciklus filmova Otta Premingera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(28, 30. svibnja i 2. lipnja u 17)U ponedjeljak, srijedu i petak (28., 30. svibnja i 1. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se projekcije filmova Otta Premingera.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati film Na rubu pločnika (1950.), u srijedu Anđeosko lice (1952.), i na kraju u petak Anatomiju jednog ubojstva (1959.)

"Različiti pristupi u radu s djecom s teškoćama u komunikaciji", stručni skup u organizaciji DV Montessori

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 1. lipnja 12 - 18

Stručni skup u organizaciji DV Montessori dječja kuća, Udruga Montessori pedagogije Split, Montessori Verein Konstanz, OŠ Pojišan i GKMM

Program:
12:30
Uvodna riječ

13:00-14:00
dr. Zoran Vujnović, psihijatar: Emocionalni regres i njegove posljedice u ranoj dječjoj dobi

14:00-14:30
Pitanja i diskusija

14:30-15:00
Pauza

16:45-18:30
Jeanne Potter, stručnjak za analizu ponašanja (USA): Primjena ABAmetode

Pogledajte cjelokupni program
Tjedni program od 4. do 9. lipnja 2012.
 
Projekcija ruskog crtanog filma "Bajka o ribaru i ribici" i likovna radionica u organizaciji Udruge Horus

Odjel za djecu i mlade Središnjce, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 8:30


U ponedjeljak, 4. lipnja u 8:30 sati na Odjelu za djecu i mlade održat će se projekcija ruskog crtanog filma "Bajka o ribaru i ribici"“ (po bajci A. S. Puškina) i likovna radionica u organizaciji Udruge Horus.

“Tamo, tamo da putujem...“, Davor Rostuhar priča "Motociklom po zapadnoj Africi" i predstavlja knjigu "Degustacija slobode - ...
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 5. lipnja u 18


U ciklusu putopisnih tribina “Tamo , tamo da putujem..“ gostuje jedan od najpoznatijih hrvatskih putopisaca Davor Rostuhar.  Održat će multimedijsko predavanje „Motociklom po zapadnoj Africi" uz predstavljanje nove knjige "Degustacija slobode - zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet."

"Degustacija slobode - Zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet"
Nakon što nas je u svojim dosadašnjim knjigama poveo na putovanja u Egipat, Indiju, Nepal i Tibet, a potom u svojoj posljednjoj knjizi Džungla i na opasne ekspedicije u neprohodna područja Amazone i Nove Gvineje, jedan od najčitanijih hrvatskih putnika i putopisaca vodi nas u svojoj novoj knjizi Degustacija slobode na posve drugačiju vrstu putovanja. U vrijeme kada je turizam postao jednom od najvećih svjetskih industrija, a više od milijardu ljudi godišnje odlazi na odmor izvan granica svoje zemlje, Rostuhar je odlučio zaroniti duboko u umove i srca modernih putnika kako bi odgovorio na nekoliko važnih pitanja: zašto toliko volimo putovati, kako nas ta putovanja transformiraju te kako svojim putničkim otiscima utječemo na naš krhki planet. Odgovore je pronašao kako u povijesti turizma, tako i u znanosti, ali i brojnim anegdotama sa svojih mnogobrojnih putovanja širom svijeta.

Iako je u svojoj srži popularno-znanstvena, prožeta pogledima sociologa, antropologa, psihologa i drugih znanstvenika na fenomen putovanja, Degustacija slobode je toliko intimna i inspirativna da ćete čitajući je osjetiti snažnu želju da krenete na Put. Ipak ćete barem neko vrijeme ostati u udobnosti svojeg doma i nastaviti čitati jer ćete shvatiti da je i sama knjiga – kako i sam autor kaže – jedno veliko i neponovljivo putovanje. Prije svega to je pustolovina koja će vam reći kako da putujete smislenije, odgovornije i održivije, kako da vjerujete u čuda i magiju Puta te kako da se pridružite tihoj revoluciji onih koji svojim putovanjima već sudjeluju u stvaranju boljeg svijeta.

 
Edukativni ciklus filmova Julesa Dassina

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijed i petak (4., 6. i 8. lipnja u 17)Edukativni ciklus filmova Julesa Dassina

U ponedjeljak, srijedu i petak (4., 6. i 8. lipnja) u Dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Julesa Dassina.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti "Zvjersku silu" (1947.), u srijedu "Noć i grad" (1950.), a u petak "Nikad nedjeljom" (1960.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Večer Korčulana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u organizaciji GKMM i Udruge Čakavski jazik

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 18


"Korčulanski krtolić"; večer Korčule u GKMM uz izložbu fotografija "Korčulanski motivi" Darka Dragojevića.

Sudjeluju:
Darko Dragojević, Sanda Hančević, Darinka Krstulović, Branka Antica Bavčević, Vjeka Tičinović, Valerija Jurjević i Dobrila Kuzmić.

Predstavljanje zbornika "Manuški jubileji" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 20Predstavljanje zbornika "Manuški jubileji" prof .Dragice Reljić u povodu proslave 60. godišnjice škole Manuš.

Dan ruskog jezika posvećen Aleksandru Sergejeviču Puškinu u povodu 213 godina rođenja

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 6. lipnja u 18:30


Srijeda, 6. lipnja dan je ruskog jezika u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, posvećen Aleksandru Sergejeviču Puškinu (u povodu 213 godina njegovog rođenja). Organizirano je predavanje, gledat ćemo film o Puškinovom životu, održat će se natjecanje u recitiranju Puškinove poezije, a bit će priređena i izložba knjiga. Organizatori su Gradska knjižnica Marka Marulića i Udruga Horus.

Tjedni program od 11. do 15. lipnja 2012.
 
Predavanje "Književnost i odgoj" uz predstavljanje knjige Srećka Listeša
"Eseji o književnosti i oko nje 3"


Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Ponedjeljak, 11. lipnja u 18:30h


Društvo profesora hrvatskoga jezika i Gradska knjižnica Marka Marulića pozivaju vas na predavanje Srećka Listeša "Književnost i odgoj".
Tijekom predavanja bit će predstavljena knjiga S. Listeša "Eseji o književnosti i oko nje 3"

Voditeljica: Suzana Kačić-Bartulović
Sudjeluje: Svjetlana Volarević
Prijavljeni sudionici dobit će potvrdnicu o stručnom usavršavanju.
Prijava na adresu: suzanakacic@yahoo.com.
www.srecko-listes.comEdukativni ciklus filmova Johna Cassavetesa

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda, petak (11,13 i 15. lipnja.) u 17h


U ponedjeljak, srijedu i petak (11., 13. i 15. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Johna Cassavettesa.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti "Sjene" (1959.), u srijedu "Žena pod utjecajem" (1974.), a u petak "Premijeru" (1977.).

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem…". Jasen Boko: "Odisejevim tragom"

Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Srijeda, 13. lipnja u 18h

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Jasen Boko će u srijedu 13. lipnja u 18 sati govoriti o svom tromjesečnom putovanju Tragovima Odiseja i pokušati objasniti zašto misli da je Homerov Odisej prije tri milenija lutao Jadranom, a ne Sicilijom, kako tvrdi književna historija.

Hoće li nakon putovanja Jasena Boke i knjige Tragovima Odiseja, prepune argumenata kako je upravo Jadran more u kojem se prije tri milenija izgubio itački kralj, Homerova Odiseja i dalje biti čitana isključivo kao fikcija? Ili ćemo, poneseni Bokinim dokazima, povjerovati da je Odisej nimfu Kalipsu zaista susreo na Mljetu, da je Kirku našao na Korčuli, a Polifema na Hvaru, nikako ne na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit? I jesu li zaista današnji Dalmatinci daleki potomci onih silnih Homerovih ljudoždera, čudovišta i kiklopa, ali i fatalnih nimfa s kojima se Odisej mučio deset godina kako bi se vratio Penelopi, koja možda i nije bila uzor vjernosti i strpljivosti?

Nakon uspješnice Na Putu svile, kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko tri je mjeseca istraživao Mediteran. Izbjegavajući turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa. Kombinirajući erudiciju, iskustvo svjetskog putnika i dalmatinski humor (s neizbježnom dozom cinizma), Boko putuje od Troje do Malte i Mljeta i ispisuje intrigantnu knjigu koja se podjednako bavi destinacijama Odisejeva putovanja koliko i pozicijom Mediterana danas, a o kojoj će govoriti u splitskoj knjižnici. Kontemplira nad pitanjima: Prepleću li se i danas, u globaliziranom svijetu, na ovome središnjem moru autohtone kulture ili se Mediteran pretvorio u McDonaldov melting pot bez ikakvih posebnosti? Ima li Sredozemlje u vremenima Google Eartha još uvijek svoje skrivene kutke, nepromijenjene od vremena Odisejeva putovanja? I kako bi današnji stanovnici nekog otoka dočekali gosta kojeg izbaci more, a u ruci nema kreditnu karticu?

Javna tribina Savjeta mladih grada Splita na temu novog  Zakona o poticanju zapošljavanja

Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Petak, 15. lipnja u 10h


Gost je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

 
"Med u našem vrtiću", izložba radova djece Dječjeg vrtića "Gariful" iz Splita

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
11. lipnja - 11. srpnja 2012.


Ova izložba objedinjuje likovne i druge stvaralačke radove nastale tijekom provođenja zdravstvenog projekta "Med". Cilj projekta koji se gotovo cijelu pedagošku godinu provodio u vrtiću bio je poticanje djece na učestaliju konzumaciju meda i mednih pripravaka u svakodnevnoj uporabi.
Na izložbi su zastupljeni radovi kojima su korištene raznolike likovne tehnike: grafička likovna tehnika, tempera-kolaž, prostorno i plošno oblikovanje. Pojedini dječji radovi nastali su kao rezultat životno-praktičnih i istraživačkih aktivnosti (glinene medenice, sapuni s medom, sašivene pčelice...).
U tijeku vrtićkoga projekta, mali "Garifulići" oblikovali su i svoju knjižicu pod nazivom "Pučki običaji i pučke poslovice". U navedenoj knjižici mališani su svojim ilustracijama i tekstom nastojali podsjetiti te upoznati djecu i odrasle s tradicijskim običajima i zanimljivostima našega podneblja vezanim za uporabu meda, kao visoko vrijedne i u puku od davnina veoma štovane namirnice.
Jesu li u tome i uspjeli - dođite na izložbu i uvjerite se sami!

Odgojiteljica: Linda Krstičević
Zdravstveni voditelj: A. Slipčević


Bože V. Žigo: "Dalmatinska skitanka", predstavljanje knjige

Velika dvorana, Slobode 2
Utorak, 12. lipnja u 18hO knjizi će govoriti Jakša Fiamengo, dr. sc. Ivan J. Bošković i autor.
Stihove iz zbirke čitat će Marijan Grbavac. Voditeljica programa: Day Antunović. Pridružite nam se ovoj zabavi na kojoj ćete nadoknaditi propuštena putovanja!

Prezentacija programa Božanskog Zdravlja - Disanje, meditacija i kozmičko punjenje

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Utorak, 12. lipnja u 18:30h


Danas ljudi žive vrlo ubrzano, u vrlo stresnoj i negativnoj okolini, izloženi su strahu i napetostima, donošenju životno važnih odluka. Nepravilno disanje i stres su jedan od razloga depresije, napetosti i sklonosti obolijevanju.
Program Božanskog Zdravlja može pomoći svakom pojedincu da postane mirniji, zdraviji, sretniji, bez depresija i strahova, ima veću koncentraciju i veći mentalni potencijal. Program je jednostavan i praktičan, brzo se i lako nauči, a dobrobiti su vidljiv već nakon prve prakse.

Otvaranje izložbe kipova Ane Garić

Središnja knjižnica / izložbeni prostor, Slobode 2
Srijeda, 13. lipnja u 19h
Ana Garić rođena je 3. veljače 1983. u Dubrovniku gdje je završila srednju umjetničku školu Luke Sorokčevića, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu smjer kiparstvo u klasi prof. Kažimira Hraste.

2010 - Izložba diplomskih radova, Dioklecijanovi podrumi
2011 - "Strange birds", galerija Plavca
2012 - Skupna izložba, akvarij Bačvice

"Svjetlopisi", izložba fotografija Vanje Škrobice

Središnja knjižnica / izložbeni prostor, Slobode 2
Četvrtak, 14. lipnja u 19h"Snaga priče", predavanje u organizaciji Društva Waldorf

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 15. lipnja u 17hPredavanje “Snaga priče“ u organizaciji Društva Waldorf pedagogije.
Gost predavač je Susan Perrow

Kako pomoći svom djetetu na putu socijalizacije koja može nehotice uništiti djetetovu individualnost i snagu volje? Kako mu dati pouku i korigirati ponašanje bez apstraktnog moraliziranja? Kako razvijati imaginaciju? Sve je to moguće postići koristeći iscjeliteljsku moć priče. Priča lako nalazi put do dječje duše, a ako je bogata lijepim slikama i istinitom simbolikom, može dotaknuti najdublje slojeve duše i tamo ostaviti trajan utisak mijenjajući pritom djetetov odnos prema sebi i svijetu.

Susan Perrow, australska je pedagoginja i spisateljica koja ukazuje na iscjeljujuću moć bajki i priča za djecu. U svojoj knjizi "Bajke i priče za laku noć", koja je prevedena i na hrvatski jezik (Ostvarenje, 2010.) objašnjava kako umjetnička snaga metafore može pomoći djetetu da na podsvjestan način izađe na kraj sa svojim strahovima, tugama, frustracijama...Osim što su u knjizi sakupljene priče s raznih strana svijeta, razvrstane prema ponašanjima kojima se obraćaju, autorica također poučava čitatelja kako da sam kreira priču za svoje dijete.

Tjedni program od 18. do 23. lipnja 2012.
 
Edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (18. i 20. lipnja.) u 17h


Edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna
U ponedjeljak i srijedu (18. i 20. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti film iz 1966. Čovjek za sva vremena (A Man for All Seasons), a u srijedu Dan šakala (The Day of the Jackal) iz 1973 godine.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem…". Leo Lemešić "Sharedreams - Podijelimo snove kroz putovanje kao način života"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 21. lipnja u 18h

"Sharedreams – Podijelimo snove kroz putovanje kao način života"

Putovati, otkrivati i naposljetku znati, najsnažnije su odrednice mog života. Otkrivajući čudi prirode lakše pronalazim i svoje mjesto u njoj ne opirući se njenim zakonitostima, a upoznavanjem novih civilizacija i kultura kroz susretanje ljudi koji u njima žive spoznajem polako sebe dobivajući odgovore na brojna pitanja na koje nisam imao odgovor jer su bila iznad mog nivoa shvaćanja koje se temeljilo na razumu i logici svakodnevice.
Putovanja sam istinski volio i u njima uživao, ali ni uz najbolju volju na njima se nisam mogao dovoljno opustiti da bi se našao u pravom ambijentu traganja za odgovorima. Razlozi...
Samo jedan pravi, ograničenost vremenom.
Kad sam i konačno definirao faktor vremena kao osnovnu prepreku mom savršenom putovanju uslijedio je najteži dio pripreme, traganje za vremenom koje mogu otrgnuti svakodnevnom životu i skupljanje hrabrosti za donošenje odluke da ću preskočiti svaku prepreku koja mi se nađe na putu.
Koliko je to teško?
Najteže!
Zašto?
Ako putovanje iz snova nije najvažnija stvar u vašem životu sa dugotrajnom odlukom da tako i ostane nikad nećete realizirati priliku da putovanje pretvorite u način života jer će se uvijek naći barem jedan dovoljno dobar razlog koji će stajati između vas i puta, odnosno života iz vaših snova.
Lakša varijanta realizacije je odgađanje puta za pozne godine kada se po pitanju obaveza i financija možete znatno lakše organizirati, ali oni koji su u tim godinama putovanje realizirali kao ogromnu manjkavost pronalaze u činjenici da sa novim spoznajama do kojih dolaze živi još relativno kratko i nužno se pitaju se zašto su toliko čekali?
Hrabrost i beskompromisnost, ne materijalizam, suočavanje sa stvarnošću u kojoj se broj onih koji čvrsto stoje uz vas smanjuje na trenutak ispod razumu prihvatljivog minimuma, prihvaćanje činjenice da svojim potezom utječete na živote najbliži bez njihove suglasnosti… i još mnogo gorkog što morate progutati, a ni za trenutak nikom ne pokazati unutrašnje borbe i silne dvojbe u ispravnost postupaka koje imate dok jednom ne odriješite cime.
Je li cijena u tom slučaju previsoka?
Ni u kojem slučaju ukoliko ste za "putovanje" spremni.

 
"Tajanstveni istok", večer vedske kulture u organizaciji
Udruge Atma


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 19. lipnja u 18h


Udruga za promicanje vedske kulture i znanosti "Atma"
"Tajanstveni Istok"

Program:
Kratki uvodni film o ljepotama Indije
Glazba: "Mantra Fusion Band"
On-stage interview sa video prezentacijama
- gosti sugovornici su voditelji udruge "Atma": Neven Ilak, Dario Duišin-Džunić i Milivoj Popović, dobri poznavatelji različitih oblasti vedskog znanja i dugogodišnji praktikanti bhakti yoge
- voditelj večeri: Ines Žižić
- teme: Vedsko znanje, duhovnost i kultura te njegova relevantnost danas, sličnosti i razlike s ostalim tradicijama, temeljna znanja i tehnike Veda (yoga i meditacija, karma i reinkarnacija)

Ples: Oddisi tradicionalni indijski ples - Devi Rani

Dramska radionica Kazališta potlačenih - forum kazališta

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Utorak, 19. lipnja u 17 i 18:30hVoditeljica ciklusa radionica upoznavanja s tehnikom forum teatra je dramska pedagoginja Jasmina Žiljak Ilinčić.

U utorak 19. lipnja započinju besplatne ljetne dramske radionice Kazališta potlačenih - forum kazališta namijenjenih učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.
Termini za osnovce su 19., 20., 26. i 27. lipnja od 17 do 18:30h, a za srednjoškolce 19., 20., 26. i 27. lipnja od 18:30 do 20h.
Prijave i se primaju na info-pultu Središnje knjižnice, Slobode 2 ili na broj 685 000.

Tjedni program od 25. do 30. lipnja 2012.
 
"Arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske", otvaranje izložbe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 26. lipnja u 18:30h

"Arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske", otvaranje izložbe uz prigodnu riječ dr. sc. Jasenke Kranjčević, autorice i dr.sc. Stanka Piplovića, u organizaciji Instituta za turizam Zagreb i Hrvatsko-austrijskog društva Split

Alfred Keller je austrijski arhitekt, slikar i grafičar (17.6.1875. Graz - 8.3.1945. Krems). Studira na Technische Hochschule i Landschaftliche Zeichenakademie u Grazu (1893.-1898.). Od 1899. radi u državnoj graditeljskoj službi u Beču, a od 1908. radi kao samostalni arhitekt. Od 1930. profesor na Technische Hochschule u Beču, 1935./1936. dekan Arhitektonskog fakulteta u Beču.
U Hrvatskoj projektira vile, hotele, pansione, lječilišta, bolnice i trgovački centar te sudjeluje na više urbanističko-arhitektonskih natječaja (Opatija, Vis, Split, Dubrovnik).
Prije Prvoga svjetskog rata ističu se projekti za hotele u Dubrovniku, Trstenom, Splitu, Trogiru, otoku Lošinju i otoku Susku.

"Čudesni koraljni dvorci" i "Morsko dno", likovne radionice na Odjelu za djecu i mlade

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Utorak i srijeda (26. i 27. lipnja) u 17h

Odgojiteljica-savjetnica Nini Dukić na Odjelu za djecu i mlade održat će 26. i 27. lipnja likovne radionice za djecu.
Na radionice pod nazivom "Čudesni koraljni dvorci" (slikanje pijeskom i kamenčićima), "Morsko dno" (tempera, platno i kartonska podloga) dobrodošla su sva djeca bez obzira na dob. Obje radionice održat će se na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice s početkom u 17h.

 
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Kašmir i Ladakh, mitske zemlje na sjeveru Indije".
Gost je Davor Vuković


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 27. lipnja u 18h


U novoj putopisnoj tribini Davor Vuković slikom i riječju pričat će o svojim putovanjima po krajnjem sjeveru Indije. Bogata podhimalajska dolina Kašmira, "raj na Zemlji" kako su je od pamtivijeka nazivali putnici, najljepše je i najopasnije mjesto na svijetu. Trajno žarište potencijalnog sukoba između Indije i Pakistana, dvije susjedne nuklearne sile, ujedno je i kraj očaravajuće prirode, najfinijih tkanina, ali i mjesto koje skriva jednu od najintrigantnijih tajni današnjice.
Ladakh, u prijevodu "zemlja visokih planinskih prijevoja", često nazivan i "mali Tibet", jedno je od najviših i najsušnijih naseljenih područja na svijetu. Taj teško dostupan kraj do prije nekoliko desetljeća bio je zatvoren za posjetioce. Kontakt s vanjskim svijetom vrlo je brzo u to tradicionalno, gotovo idealno društvo, svojevrsni himalajski Shangri La, počeo donositi do tada nepoznate boljke modernog svijeta: zagađenje, otuđenje, nezaposlenost i siromaštvo.