pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 2. do 7. srpnja 2012.
     
Edukativna projekcija filma "Slijepa ulica" (1966.) Romana Polanskog
Odjel multimedije / Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 2. srpnja u 18:00

Edukativna bilješka o filmu može se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Predavanje Maria Nepe Kuzmanića "Prezime: nastanak i definicije, istraživanje predaka"

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. srpnja u 18:30

U svojem izlaganju Mario Nepo Kuzmanić utvrđuje što je prezime, kad je nastalo , kako se granalo i razvijalo te definira način istraživanja predaka i prezimena.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..." Pretpremijera 16. epizode Utrke 1000 otoka - Cres i Lošinj

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 4. srpnja u 18:00


Gosti: članovi Udruge Crno Bili Svit iz Sutivana
Nekad jedan, danas dva velika otoka, a dva puta dnevno i tri (!) zaprepastili su nas svojom ljepotom i tajnama. Preko magične Tramuntane, vunenih rukotvorina, kroz labirinte, zaboravljene zvukove, jedinstvene pejsaže i vidike Lubenica, kroz drevni grad Osor do bisera Malog i Velog Lošinja, uz macakline i supove mijenjali su se i ekološki nazori naših šerpa. Službena premijera epizode održat će se ovog ljeta u Sutivanu, a vi nestrpljivi požurite na pretpremijeru u GKMM!
Epizode 23.12. potražite na ovom linku: http://goo.gl/tqIeH
 
“Svega po malo“, izložba grafika, gravura i keramike Marinka Jelače
i odabrani radovi iz kolekcije Lukas


Izložbeni prostor / Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. srpnja u 19:00


Marinko Jelača je rođen 1954 u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.Imao je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe.Predstavlja se izborom radova iz ateljea koja nije tematska već pruža mali uvid u rad umjetnikai i disperziju njegovog zanimanja.

Predstavljanje knjige Jasena Boke “Tragovima Odiseja”

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 3. srpnja u 18:00


Predstavljači: Damir Šarac, novinar i Tonka Alujević, putnica i spisateljica. Tekstove čita Trpimir Jurkić, dramski umjetnik.
Nakon uspješnice "Na Putu svile", kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko stavlja pred sebe nov izazov i slijedi trag koji je potrebno odgonetnuti. Ponovno preskače turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, a u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa.
Knjiga "Tragovima Odiseja" svojevrstan je vodič i priručnik za putnika kroz prostor i vrijeme, koji je u stalnoj potrazi za Itakom, ali je zapravo ne želi naći.
Tjedni program od 23. do 28. srpnja 2012.
     
Otvaranje izložbe Jagode Kecman pod nazivom "Tebi"
Izložbeni prostor/ Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 23. srpnja u 19:00

Jednog prohladnog proljetnog dana 5. svibnja 1952. godine u tvorničkom naselju Ravnice kod Omiša rodila sam se kao drugo dijete svojih dragih roditelja, oca Marina Stipića i majke Ljubice rođene Ćota.
Djetinjstvo, kao i cijelo moje odrastanje, bili su neka vrsta borbe, utrke sa životom, i silna želja za dokazivanjem sebi, roditeljima i svima ostalima da se sve može ako se hoće. Osnovnu školu , gimnaziju i skoro završen ekonomski fakultet pohađala sam u Splitu, da bi se potom, ludo zaljubljena, udala za prekrasnog muškarca, danas mog supruga, i potpuno predala odgoju petero iznimne djece.
Nakon svih zgoda i nezgoda tog razdoblja života, začinjenog bolešću roditelja, ratom, koji je na moju obitelj ostavio poseban pečat, i starom željom za slikanjem, upisujem i završavam likovnu akademiju. Htjedoh se napokon povući, slikati i odmarati uživajući u svojoj obitelji, ali ne ide to tako.
Život i sudbina imaju svoje planove koje je nemoguće mijenjati…
Danas sa suprugom tiho živim u Tugarima, rodnom mjestu mog oca, i uživam u svom ružičnjaku odgajajući svojih devetero unučadi daleko od javnosti.
Jagoda Kecman

 
Program božanskog zdravlja
Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda, 25. srpnja u 20:15

Uvodno predavanje PROGRAM BOŽANSKOG ZDRAVLJA
Za svakog tko želi biti kreativan, ispunjen, pun životnog elana i energije.
Program Božanskog Zdravlja je program namijenjen svakom pojedincu, na kojem se upoznaje i uči, kako se napuniti energijom zraka, sunca, vode i hrane, pomoću tehnika disanja, kozmičkog punjenja, omkare, meditacije, suptilnih vježbi za koherenciju tijela i duha, te praktičnih savjeta o zdravlju i prehrani, i na taj način kako da ostvari beskonačno polje vlastitog potencijala i održavanje kvalitetnog načina života.
Ovaj jednostavan i praktičan program, koji se temelji na drevnim principima, može pomoći svakome da postane mirniji, sretniji, bez depresija i strahova, poboljša svoje zdravlje te ima veću koncentraciju.