pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 3. do 8. rujna 2012.
   
"Igra slobode, koloplet snova", izložba kolaža Jagode Mihanović

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 4. rujna u 18:30


Prije više od dvadeset godina, Jagoda Mihanović je krenula na put prema mjestu iz svojih snova; na put prema samoj sebi. Njezina ljubav prema fotografiji nije se zadržala samo na klasičnom kadriranju ili „hvatanju“ trenutaka kakvi jesu već nam je rekomponirajući stare fotografije u neobične kolaže, simbolično ispričala svoju životnu priču...
više

 
"Ilirija u povijesti Rima u književnom djelu Marie Roccasalva", predavanje Marie Roccasalva

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 4. rujna u 18:30

Utorak, 4. rujna u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice ugledna talijanska književnica Maria Roccasalva održat će predavanje pod nazivom "Ilirija u povijesti Rima u književnom djelu Marie Roccasalva".
Osim prikaza svojih već objavljenih povijesnih romana, Maria Roccasalva govorit će i o romanu kojeg trenutno piše na temu cara Dioklecijana.

Više o autorici

Tjedni program od 10. do 15. rujna 2012.
 
Predavanje "Put slavenskih bogumila" u organizaciji Bogumilskog centra Split

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 11. rujna u 18h

Teme predavanja:
-Bijelo evanđelje Bogorodice
-Povratak bogumila nakon 700 godina
-Drevna praksa poboženja
-Kako pobijediti zlo'?
-Što nas čeka u budućnosti?


 
Dan Čilea u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 14. rujna u 18:30


U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-ispostava Split, Počasnog konzulata Republike Čile i GKMM
Uz predstavljanje knjige “Desde la Bura a Camanchaca“ Hrvoja Ostojića i Vjere Zlatar, filmski zapis i predavanje o životu hrvatskih iseljenika u čileanskim rudnicima salitre.

Ovogodišnji Dan Čilea bit ce posvećen sjeveru Čilea, odnosno područjima oko gradova Iquiquea i Antofagaste, grada prijatelja našeg Splita. Hrvati su tamo odlazili vaditi salitru, pa ćemo vidjeti i mali filmski zapis o tome kako su izgledale saliterere,a u vitrinama će se moći razgledati posebno tiskan novac kojim su vlasnici salitrera plaćali radnike.
Taj dio Čilea, naseljen Bračanima, najvećim dijelom iz Povlja, opisan je u knjizi Hrvoja Ostojića i Vjere Zlatar“ Desde la Bura a Camanchaca“, za koju su autori prikupili gotovo tisuću fotografija Povljana sa sjevera Čilea.

Knjigu je na hrvatski jezik preveo prof. Jakša Zlatar, koji ce o njoj i govoriti. Moderatorica večeri je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika

Tjedni program od 17. do 22. rujna 2012.
 
Edukativna retrospektiva filmova Luisa Buñuela

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(17., 19. i 21. rujna) u 18:00U ponedjeljak, srijedu i petak (17., 19. i 21. rujna) održati će se edukativne projekcije filmova Luisa Buñuela.
U ponedjeljak će biti prikazan film "Zaboravljeni" iz 1950., u srijedu "Viridiana" (1961.), a u petak njegov posljednji film "Taj mračni predmet žudnje" iz 1977. godine.

Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

U čitavu Buñuelovu opusu, od "Andaluzijskog psa", pa sve do posljednjeg filma "Taj mračni predmet žudnje", vlada logika sna. Buñuel nije bio fantastičar. Ono što određuje filmografiju velikog španjolskog sineasta je fantazmatičko, podsvjesno. On je tematizirao više ono Realno fantazmatičko negoli Imaginarno nadnaravno. Kroz međuprožimanje Realnog i Imaginarnog, Buñuel je uspostavljao svoje Simboličko, to jest - umjetničko. Stoga ga i ne smatramo izravnim prethodnikom španjolskog cine fantastico, već nadrealistom koji nikad nije presijecao ”fantazmu realiteta”. Zbog toga je i danas teško dostižan mnogim mladim autorima.

Predstavljanje knjige "Pet rubina crvenih" Nasje Bošković Meyer

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 18. rujna u 18:30


Nasja Bošković Meyer rođena je u Splitu 1942. godine. Nakon školovanja u Splitu i studija ekonomije u Zagrebu odlazi u Ameriku gdje studira španjolski i ruski jezik. Punih 25 godina radila je kao profesorica hrvatskog jezika i kulture na koledžu St. Louis Community. Aktivna je na planu kulturne razmjene SAD i Hrvatske te u programima Hrvatske matice iseljenika. Pjesme objavljuje u američkim i hrvatskim časopisima, a zajedno s kćerkom Jasnom Meyer napisala je udžbenik za studente hrvatskog jezika "Croatia-The Country and the Language (Hrvatska-zemlja i jezik 1-2)". Sudjeluje na pjesničkim večerima, a ovo je njena druga zbirka pjesama (prva, Nagnuta nad morem tiskana je 1987.)

"Sve što ste trebate znati o studentskim vizama u SAD", predavanje vicekonzula SAD

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 19. rujna u 19:00


"Sve što trebate znati o studentskim vizama za SAD" naziv je predavanja vicekonzula SAD za studente u organizaciji Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj.
 
"Grancigulo, ljubavi moja", predstavljanje knjige i projekta Marine Peran Lekič

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 17. rujna u 18:30


Pozivamo vas na predstavljanje knjige i projekta „Grancigulo, ljubavi moja“ Marine Peran Lekić koje će se održati u velikoj dvorani GKMM u ponedjeljak, 17.09. u 18:30.
Knjigu će predstaviti prof. dr. Dunja Jutronić, prof Ivana Bošković Ivčić, direktorica Centra za kulturu Bol i autorica.
U programu će sudjelovati i grupa djece - sudionika projekta.

O autorici:
Marina Peran Lekić je ugledala svjetlost dana jedne zimske nedjelje krajem studenog, 1946. godine u obiteljskoj kući pored mora, na Zenti u Splitu. Prelijepo djetinjstvo (pohađanje muzičke škole, plivanje u POŠK-u, tenis na Firulama i čak malo baleta), zaključuje s maturom u gimnaziji Vladimir Nazor i odlaskom na studij arhitekture u Ljubljanu. Studentska ljubav ju je u Ljubljani i zaustavila.

Poslije dvogodišnjeg boravka u SAD, gdje na University of Florida u Gainsvillu pohađa studij fotografiju i radi kao arhitektica, vraća se u Ljubljanu i započinje karijeru urbanistice.
Marina je supruga, majka, arhitektica, fotografkinja, dragovoljna medijatorica kulture u Ljubljani i teta Marina brojnoj djeci u dragovoljnoj školi plivanja „Grancigula“ u Bolu na Braču. Živi da bi stvarala i davala.

Premda je danas između Splita, Bola i Ljubljane podignuta državna granica, to je ne sprječava da čim joj se ukaže prilika odleti u naručaj svog rodnog kraja, bure i valova.
Provjetrena i puna poleta vraća se na sjever i tako lakše preživljava u sivilu magle.
Životna sudbina ju je dovela u Bol, gdje poduži dio godine provodi sa svojom užom i širom obitelji. U Bolu joj se dogodila Grancigula. Slučajno, iznenada, kao što se to uvijek događa s krasnim stvarima. Daleke 1997., njen rođak Neven Šimac, trener plivanja i bivši vaterpolist Mornara je otišao u more s njenom djecom Zrnom i Markom, da vidi kako plivaju. Uskoro im se na otvorenoj plaži Martinica pridružuju dvije susjede. Zrna je bila brza i Neven ju je u šali nazvao grancigulom. Puni volje i želje za učenjem plivanja i druženjem osnovali su najprije klub, a potom i školu plivanja Grancigula.
Broj djece je neprestano rastao a time i broj trenera. Ukupan broj djece od osnivanja ove godine je dosegao tisuću. Tu je ponajviše bolske djece, ali ima ih iz svih krajeva svijeta. Sve ove godine Marina je, oduševljena dječjom željom za plivanjem i druženjem, zapisivala njihove prigode, misli. Davala im je male domaće zadatke, neobavezne, a oni su se na to odazivali s oduševljenjem, možda baš zbog tog nenametljivog pristupa. I tako je nastala knjiga „Grancigulo, ljubavi moja“, knjiga o entuzijazmu, plivanju, davanju i razumijevanju. Duhovita, ponekad cinična, pa i žalosna, a nadasve romantična i puna ljubavi.

Projekcija dokumentarnog filma "Sloboda porodu"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 20. rujna u 18:00


Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Udruga Roda organiziraju projekciju filma "Sloboda porodu" u četvrtak, 20. rujna 2012. u 18h u velikoj dvorani Središnje knjižnice.

SVJETSKA PROJEKCIJA FILMA „SLOBODA PORODU“ POKREĆE REVOLUCIJU MAJKI

Split, odnosno Gradska knjižnica Marka Marulića, u četvrtak, 20. rujna 2012. u 18 sati, bit će zajedno s osam hrvatskih te mnoštvom gradova u 50-ak država širom svijeta, domaćin početka velike kampanje za prava žena za slobodu poroda. Naime, zahvaljujući trudu i upornosti članica udruge Roda, naš grad i još deset hrvatskih uvršteni su na popis gradova u kojima će se održati projekcija dokumentarnog filma „Sloboda porodu“ koji progovara o kršenju temeljnih ljudskih prava tijekom tog osobitog i važnog trenutka.
U 60-minutnom dokumentaracu vodeći svjetski stručnjaci zajedno pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju spram rodilja.
Članice udruge Roda pozivaju sve ljude dobre volje širom Hrvatske da se pridruže posjetom projekciji ovog dokumentarca kako bi svi zajedno bili dio nužnih promjena u porodništvu.
Promjene će uslijediti kada žene kažu DOSTA JE!

Tjedni program od 24. do 29. rujna 2012.
 
Edukativne projekcije filmova iranskog redatelja Majida Majidija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(24., 26. i 28. rujna) u 18:00U ponedjeljak, srijedu i petak (24., 26. i 28. rujna) u maloj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova iranskog redatelja Majida Majidija. U ponedjeljak će biti prikazan film Djeca raja (1997.), u srijedu Boja raja (1999.), a u petak Baran (2001.). Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu knjižnice prije svake projekcije.

O autoru:
Majidi je prvi iranski redatelj nominiran za Oscara u kategoriji stranoga filma i to s filmom Djeca raja. Glavni likovi u njegovim filmovima su djeca. Ovaj Iranac u svojim je filmovima otkrivao melankolijom natopljene dječje želje koje u svakoj strogo normiranoj kulturi i kinematografiji često služe i za razotkrivanje ograničenja obiteljske ili društvene sredine, odnosno okolnosti koje ih i čine trpkima i neostvarivima.

Obilježavanje Dana europske suradnje "Zajedničke granice nas zbližavaju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 24. rujna u 18:30

U ponedjeljak, 24. rujna 2012. i u Splitu će se slaviti Dan europske suradnje u sklopu europskoga tjedna. Službeni je ovogodišnji slogan "Zajedničke granice nas zbližavaju", a cilj je daljnja promocija suradnje između europskih regija i država kao i prikaz zajedničkih poveznica među europskim nacijama. Počevši od 90-tih godina 20-og stoljeća više od 20 tisuća projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije pomoglo je u podizanju kvalitete života građana Europe kroz otvaranje radnih mjesta, poboljšanje sustava zdravstvene zaštite, prijevoza, opskrbe energijom pa sve do različitih razmjena učenika i studenata.
Gradska knjižnica Marka Marulića ovaj će dan proslaviti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu na kojem trenutno usvajaju osnove hrvatskoga jezika studenti iz mnogih europskih zemalja, a unutar europskog projekta Erasmus Intensive Language Course (EILC). Oni će kroz prezentacije svojih zemalja predstaviti jezik zemlje iz koje dolaze pa tako pozivamo sve zaljubljenike u strane jezike da dođu čuti kako se kaže krumpir na ukupno 13 europskih jezika, a možda usput nauče i neki novi recept s krumpirom – gastro poveznicom među europskim nacijama.

Javna tribina Učilišta Virtus

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 26. rujna u 11:00


Poziv za javnu tribinu na teme: "Energetsko certificiranje", "Fotonaponski sustavi" i "Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata"
Javna tribina će se održati u srijedu, 26. rujna 2012. godine u 11:00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Učilište Virtus - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira javnu tribinu na teme: ”Energetsko certificiranje”, ”Fotonaponski sustavi”, ”Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata” s ciljem informiranja javnosti o zakonskim odredbama, financijskoj isplativosti te mogućnostima uštede prilikom korištenja energije.
Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada i novim izmjenama, sve zgrade javne namjene moraju imati do kraja 2012. godine napravljen energetski certifikat. Energetski certifikat je dokument koji će omogućiti kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Od 10.08.2011. predviđena je novčana kazna u iznosu od 25.000 kn za investitora koji ne ishodi energetski certifikat zgrade, dok je kazna za prodaju ili najam nekretnine bez energetskog certifikata povećana na iznos od 100.000 kn.
U drugom dijelu predavanja ”Fotonaponski sustavi”, biti će riječi o važnosti obnovljivih izvora energije. Svakome tko posljednjih godina prati razvoj solarnih sustava, postaje jasno kako će fotonaponske primjene sunčeve energije u 21. stoljeću posve izmijeniti sliku na elektroenergetskom tržištu. Energetika bi se u budućnosti trebala okrenuti prema obnovljivim izvorima energije koje je nemoguće potrošiti jer se stalno u prirodi obnavljaju, te su financijski puno isplativiji.
U trećem dijelu izlaganja govorit će se o prednostima primjene plinskih dizalica topline u odnosu na električne dizalice topline i mogućnostima uštede na potrošnji energije, posebno kod većih objekata.

"Energetsko certificiranje"
predavač Anđelko Medvidović, dipl.ing. strojarstva

"Fotonaponski sustavi"
predavač dr.sc. Ivan Marasović, znanstveni novak/viši asistent

"Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata"
predavač Ivo Buzdovačić, ing. strojarstva
 
"Zašto dojiti? Kako dojenje utječe na majčinstvo?", prvi mjesečni sastanak La Leche League Hrvatska

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 24. rujna u 10:30

Na naše sastanke su svi dobrodošli, bez obzira na svoje osobne stavove ili način na koji njeguju svoje majčinstvo. Bebice i djeca su na sastancima uvijek dobrodošla!
Ne postoji „La Leche način“, postoji samo onaj način koji vašem djetetu, vašoj obitelji i vama najviše odgovara i mi smo tu da taj način podupiremo!

Više informacija:
La Leche League Lider - Gorana
mail: gorana@lllhrvatska.org
GSM: +38595 19 94 990


"Prvaši smo! A što sad?" ciklus besplatnih radionica za roditelje prvašića. "Mora li suncokret biti žut, a jabuka crvena?"

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 25. rujna u 18:00

Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj, predavanje Marka Fereka "Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 27. rujna u 18:00

Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj (24. - 30. rujna 2012.)
Svake godine diljem svijeta obilježava se Tjedan ADHD-a. U Europi, taj tjedan se obilježava od 24. do 30. rujna 2012. Mnoge nacionalne i regionalne organzacije u tom terminu organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Tako i ove godine udruga Buđenje u Hrvatskoj obilježava "Tjedan ADHD-a" od 24. do 30. rujna 2012. godine.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece kojeg karakteriziraju simptomi nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti, a prisutan je i kod odraslih. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su znatiželjna, maštovita i puna energije.

Pozivamo vas na predavanje u Gradsku knjižnicu Marka Marulića. Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje veže ta tema: roditelji, djelatnici odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, svi koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost. Predavanje je namijenjeno roditeljima, učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima te svima čije je područje interesa djeca i mladi.

Za vrijeme trajanja Tjedna ADHD-a osiguravamo popust od 15% pri kupnji knjige "Hiperaktivni sanjari - drugačiji, lošiji, bolji". Ova uspješna knjiga doživjela je u Hrvatskoj III. izdanje, te je izdana na mađarskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje monografije “Otok Šolta”

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 28. rujna u 18:00

Monografiju će predstaviti prof. emeritus Ivo Šimunović, prof. emeritus Tomislav Marasović, realizator projekta Marin Kuzmić i urednik dr. Zoran Radman