pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 1. do 6. LISTOPADA 2012.
     
Udruga "Atma" predstavlja predavanje "Sve dimenzije zdravlja"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 1. listopada u 18h


Gradska knjižnica Marka Marulića - središnja knjižnica (velika dvorana), Ulica slobode 2

Tema: Stvaranje i održavanje zdravlja - fizička, mentalna i duhovna dimenzija

Govornici:
Mia Šoškić (Makrovega) – zdrava prehrana
Irena Grubišić, odgojiteljica – zdrave navike od malih nogu
Marko Karuza, duhovni savjetnik – suptilna i duhovna dimenzija zdravlja

Predavanje uz projekcije, domijenak, druženje...

Yasujirō Ozu, ciklus filmova japanskog redatelja

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda, petak
(1., 3. i 5. listopada) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (1., 3. i 5. listopada) u zelenoj dvorani Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Yasujira Ozua, jednog od najpoznatijih japanskih redatelja svih vremena.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom iz 1951. godine, Rano ljeto (Bakushu), nastavlja se u srijedu s Plutajućim travama (Ukikusa) iz 1959. godine, a završava u petak s filmom Jesenje popodne (1962.).
Stil jednog od najistaknutijeg redatelja obiteljskih priča, filmski je teoretičar Paul Schrader označio transcendentnim, a David Bordwell pomno strukturiranje njegovih filmova nazvao "parametarskim pripovijedanjem". Dojam jedinstva svog opusa, japanski je redatelj osnaživao i ponavljanjem imena svojih likova, često u tumačenju istih glumaca te sa sličnom funkcijom u priči. Ozuov stil uvijek je bio i ostao autorski.

Projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije svake projekcije.

Glumački studio Theatra Theatron Andrijane Vicković

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 5. listopada u 9h


Theatar Theatron osnovan je sa ciljem približavanja svih oblika scenske umjetnosti, s naglaskom na dramsku svim dobnim skupinama. U prostorijama GKMM nudimo Dramsku radionicu za djecu i mlade (6 do 14 god.)

Bilo da želite unaprijediti svoje vještine komunikacije, osloboditi se straha od javnih prezentacija, ili zaista iskusiti kako je to stati na "daske koje život znače", benefit polaska studija Theatra Theatron je nešto što ćete vi i vaše dijete brzo osjetiti.

Kontakt: gandrijana@gmail.com
+38595 904 9318

Program Studija Theatra Theatron je u trajanju od 70 sati i uključuje:

- Upoznavanje s osnovama scenskog govora, pokreta i glume
- Unapređivanje socijalnih vještina polaznika
- Organiziran posjet kazalištu
- Upoznavanje s načinom pripreme predstave
- Javni nastup

Andrijana Vicković

Pripremne škole za suradnika u razrednoj nastavi
Studij glume na ADU Zagreb.
Od 1993. članica ansambla HNK Split.
Odigrala do sada bogati repertoar uloga (Ofelija u Hamletu, Roksana u Ciranu de Bergeracu, Nina u Galebu, Gretica, Anka (Ljubovnici) i dr. kako u matičnom teatru, tako i kao gost u drugim kazališnim kućama, te TV i filmskim produkcijama.
2009. pokreće projekt „Bajkaonica“, koji je zaživio u više mjesta kao mjesto spoja žive govorene riječi i djece kroz scensko-interaktivni sadržaj.
Kao dramski pedagog gostovala je na Festivalu djeteta u Šibeniku 2010. i 2011. godine
2011.godine pokreće projekt ljetnih radionica za djecu i mlade na području grada Kaštela pod nazivom „Predstava iz 7 Kaštela".

 
"O naličju lica Ivana Krstulovića", predstavljanje monografije slikara Ivana Krstulovića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 2. listopada u 19h

Monografiju će predstaviti dr. Ivo Babić, prof. Kažimir Hraste i Igor Brešan

Ivan Krstulović rođen je 27. studenog 1932. u Splitu.
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1959.
Po završetku studija niz je godina profesor na Građevinskoj-tehničkoj školi u Splitu.
U periodu od 1977. do 1979. prosvjetni je savjetnik u Zavodu za prosvjetno-pedagošku službu RH u Splitu.
Od 1979. profesor je na Filozofskom fakultetu u Zadru-OUR Prirodoslovno-matematičkih znanosti i Studija odgojnih područja u Splitu, te na Umjetničkoj akademiji u Splitu, od njezina osnutka do umirovljenja 1998. godine.
Samostalno izlagao u Splitu, Zagrebu, Zurichu, Londonu, Dubrovniku te u manjim mjestima diljem Hrvatske. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama.


Novi ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Libija, priča o ljudima", gošća je Mejrema Reuter

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 4. listopada u 18h

Mejrema Reuter (Lukanić) rođena je u Splitu. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu, s Rektorovom nagradom kao najbolji student. Još za vrijeme studija glumi u Narodnom kazalištu "Ivan pl, Zajc" u Rijeci, kazalištima &TD, Teatar u gostima, Luv, Emporion u Zagrebu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U samo jednoj kazališnoj sezoni Mejrema je igrala šest glavnih uloga u pet različitih kazališta, gostovala u svim bivšim republikama, pisala, izvela svoju monodramu Katarina Zrinska na Splitskome ljetu 1991, gdje je zadnji put glumila i u Euripidovoj Heleni. Nakon toga je otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu, gdje je na Katesdri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta. U isto vrijeme Mejrema radi kao asistentica direktora Opere u Kairu i kao savjetnica za marketing i glazbene programe, organizira sedam ansambala, dizajnira plakate i programe za razne predstave, koordinira Edukacijski centar Opere.

U Rimu Mejrema predaje na Američkoj školi i istovremeno usavršava renesansni ples i glazbu srednjeg vijeka i renesanse. Intenzivno komponira za djecu i dirigira zborom. U Kuvajtu četiri godine predaje dramu u najvećoj školi u tom dijelu svijeta i režira mjuzikle. Osniva lutkarsko kazalište, vodi radionice, tečajeve za maturante u srednjim školama, djeluje kao kreativni terapeut (drama, glazba i kreativni pokret) za djecu s posebnim potrebama i studente s Down i Williams sindromom, cerebralnom paralizom, autizmom, kao i za slijepu djecu i kvadriplegičare.

Put je vodi u Bangladeš, gdje radi kao savjetnik za edukaciju pri organizaciji British Council, organizira i vodi dramske i glazbene radionice, predstave i festivale u centrima za rehabilitaciju paraliziranih, centrima za nezbrinutu djecu, Centru za azijski teatar i u Internacionalnoj školi u Dhaki.

Slijedi Libija, opet pod afričkim suncem, gdje kao autorica i voditeljica projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije nastavlja rad na razvoju ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama predaje dramu i glazbu. Osniva prvi dječji zbor Desert stars, prvu baletnu školu, prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto i prvi dobrotvorni koncert.

Fotografije je prvi put izlagala još kao studentica na Riječkom salonu, na kojemu je bila nagrađena. Drugi put izlagala je fotografije u Libiji, gdje je isto tako osvojila brojne nagrade. Treći je put priredila samostalnu izložbu "Libija, priča o ljudima" u kulturnom centru u Operi pored Milana u ožujku 2012. i oduševila publiku svojim pričama, koje je odlučila objediniti s fotografijama i posvetiti svome suprugu Carlu koji ju je tamo i odveo.
U izdanju CDV info izašla je i zbirka njezine poezije Blaženi nemir.

Tjedni program od 8. do 13. LISTOPADA 2012.
     
"Čakavica oko nas", predavanje doc. dr. sc. Mire Menac Mihalić u organizaciji udruge Čakavski jazik i GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 9. listopada u 18h

"Pretežno vedro", predstavljanje projekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ uz izložbu dj. radova

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 10. listopada u 12:30


Predstavljanje projekta pod nazivom "Pretežno vedro" koje će se održat na Svjetski dan mentalnog zdravlja, ima za cilj poticanje emocionalnog razvoja kod djece i mladih. Tako će se još jednom skrenuti pozornost na važnost zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja svakog pojedinca.

Nositelj projekta je NZJZ-SDŽ Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti. Provodi se u odgojno-obrazovnim ustanovama, institucijama u sustavu socijalne skrbi, ali i u suradnji sa lokalnom zajednicom.
Prepoznavanje emocija kod sebe i drugih, iskazivanje osjećaja i potreba na različite, socijalno primjerene načine, bliske mladima: multimedijom, primjenom fotografije, filma, pisanom riječju, izradom mrežnih stranica škole, stripom, dizajnom i perfomansom; moći će se vidjeti i tijekom izložbe učeničkih radova nastalih kroz različite aktivnosti u protekle dvije godine.

Robert Pauletić "Put oko svita u 77 slika", predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 11. listopada u 18h

U četvrtak, 11. listopada u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka
Marulića u ciklusu putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem.." naš poznati putopisac Robert Pauletić održat će predavanje "Svit u 77 slika" i preemijerno prikazati svoj 25-minutni film "Antarktika".

Pauletić je pripremio projekciju 77 odabranih fotografija sa svih 7 kontinenata, uz po jednu rečenicu o svakoj fotografiji.
Treba naglasiti da je ovo prvo javno samostalno Pauletićevo predavanje nakon devet godina, jer je autor poznat po nesklonosti javnim čitanjima i
prezentacijama svoga rada, pa čak ne održava ni promocije za svoje knjige!
Kao posebni gosti večeri nastupit će klapa "Rišpet".

Javno predavanje u povodu Svjetskog dana hospicija (13. listopada)

Velik dvorana redišnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 12. listopada u 18h

Splitska Udruga za hospicij i palijativnu skrb u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira javno predavanje u povodu svjetskog tjedna hospicija. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana palijative je: "Življenje do posljednjeg daha: palijativna skrb za stariju populaciju".

Predavač doc. dr. sc. Marko Jukić održat će predavanje: Pomoć bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti.

Predavanje ima za cilj upoznati naše sugrađane sa svakodnevnim izazovima i potrebama s kojima se susreće osoba koja se nalazi u terminalnoj fazi bolesti, na skrbi svojoj obitelji, te podići svijest i razumijevanje potreba: medicinskih, socijalnih, praktičnih, emocionalnih – osoba koje žive život uvjetovan bolešću, kao i njihove obitelji.
Tijekom predavanja bit će prikazani i poneki primjeri iz svakodnevne prakse patronažne službe Doma zdravlja Split.

 
"Čovječe ne ljuti se", druga radionica Mirjane Popadić za roditelje prvašića

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 2. listopada u 18h


Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Edukativne projekcije francuskog filma "Djeca raja" Marcela Carnéa

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda i petak (10. i 12. listopada) u 18h


U srijedu i petak (10. i 12. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativne projekcije filma Djeca raja, jednog od najpoznatijih filmova francuskog redatelja Marcela Carnéa, prema scenariju Jacquesa Preverta. Film će biti prikazan u dva dijela, Bulevar zločina te Bijeli čovjek.
Obje projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.


Sadržaj:
U središtu priče se nalazi mladi talentirani pantomimičar Baptiste Debureau (Jean-Louis Barrault) koji cijeli svoj život sanjari iščekujući da mu u život upadne žena koju susreće samo u snovima. Jednog dana Baptistov san se ostvari i na bulevaru zločina na neobičan način upozna prelijepu Garance (Arletty) u koju se zaljubljuju još tri muškarca; perspektivni i talentirani glumac Frédéric Lemaître (Pierre Brasseur) koji je uvjeren da će od potpuno anonimnog glumca postati najbolji i najcjenjeniji, grof Eduard od Monteraya (Louis Salou) koji je zamijetio prelijepu Garance u predstavi koju je postavio Baptiste i prevarant i lopov Pierre-François Lacenaire (Marcel Herrand).

S druge strane u mladog Baptista je zaljubljena glumica Nathalie (María Casares) kći upravitelja (Marcel Pérčs) kazališta "Funambules" u kojemu Baptiste radi sa svojim ocem. – Garance bude primorena da se obrati grofu Eduardu od Montoreya za pomoć zbog toga što biva lažno optužena da je upletena u zločin koji je počinio Pierre-François Lacenaire. Tada se Baptist i Garance razdvajaju. Ona odlazi živjeti sa grofom dok je u međuvremenu Nathalie zatrudnila i rodila sinčića Baptistu. Glumac Frédéric Lemaître se u međuvremenu proslavio i postao jedan od najuspješnijih glumaca o kojemu svi pričaju.

Garance ne odolijeva Baptistu te svake večeri potajno odlazi na njegove predstave. Frédéric Lemaître jedne večeri odlazi na Baptistovu predstavu i igrom slučaja završi u loži odakle gotovo svake večeri Garance promatra svoju ljubav. – Te iste večeri Frédéric Lemaître odlazi pozdraviti svog kolegu i prijatelja Baptista kojega nije vidio godinama, te mu kaže kako je tajanstvena gospođa koja svake večeri gleda predstavu upravo njegova nepreboljena ljubav Garance. Baptistova žena Nathalie to sazna i pošalje svog sinčića Baptistea Debureaua Jr. kojeg je nazvala po njegovom ocu. On uđe u ložu u kojoj se nalazi Garance i predstavi joj se, govoreći joj kako ga je poslala njegova majka Nathalie da kaže kako su oni sretna obitelj. Garance tada napusti kazalište ne dočekavši Baptista.

Kasnije Pierre-François Lacenaire ubije grofa Eduarda od Monteraya dok se Garance i Baptist nalaze. Jedno drugome izjavljuju ljubav i tada upadne Nathalie. Garance odlazi u gomilu koja na ulicama slavi karneval. Baptiste odluči zaustaviti Garance i izađe na ulicu punu gomile, ali je ne uspije zaustaviti. U zadnjoj sceni Baptiste se uporno pokušava progurati kroz mnoštvo glasno dozivajući Garance.

Remek djelo svjetske kinomatografije koje veliča umjetnost i ulazi u svijet sanjara koji često bivaju izvrgnuti raznim pogrdnim titulama zbog svojih zamisli i ideja. Film o ljubavi i boli koju donosi ta ista. Djelo koje će biti teško, usuđujem se reći i gotovo nemoguće, nadmašiti.

Tjedni program od 15. do 20. LISTOPADA 2012.
     
Ponedjeljak, 15. listopada - dan oprosta zakasnina

Svi odjeli Gradske knjižnice Marka Marulića
Ponedjeljak, 15. listopada 08:00 - 20:00hGradska knjižnica Marka Marulića Split povodom Mjeseca hrvatske knjige i ove godine svojim korisnicima oprašta zakasnine.
Naime, u ponedjeljak, 15. listopada 2012. godine neće se naplaćivati zakasnine, bez obzira kada su posuđene knjige trebale biti vraćene u Knjižnicu.
Nadamo se kako će ovo biti još jedan poticaj da korisnici ispune svoje obveze kako prema Knjižnici tako i prema ostalim korisnicima koji uzaludno čekaju željene naslove.

Obilježavanje 30. godišnjice rada Likovne udruge Emanuel Vidović i i otvorenje skupne izložbe

Velika dvorana i izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 16. listopada u 18h


Predavanje Gorana Pelaića "Odjeci talijanske kancone na hrvatsku glazbenu scenu" uz glazbu i video zapise
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 18. listopada u 18:30h


Predavanje radijskog urednika Gorana Pelaića "Odjeci talijanske kancone na hrvatsku glazbenu scenu (I riflessi della canzone italiana alla scena musicale croata)" uz glazbu i video zapise.

Novi ciklus Andrijaninih "Bajkaonica"

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 18. listopada u 18:15h


U povodu 200. obljetnice prve objave zbirke njemačkih narodnih pripovijedaka "Dječje i domaće bajke" (1812, Kinder- und Hausmärchen) braće Grimm i u povodu Mjeseca hrvatske knjige u četvrtak, 18. listopada u 18:15 na Odjelu za djecu i mlade započinje ovogodišnja serija Andrijaninih "Bajkaonica". Dobrodošli!

"Dublja značenja kriju se u bajkama, što sam ih čuo u djetinjstvu, nego u istinama kojima me je naučio sâm život."
Friedrich Schilleri.

AndRijanina "Bajkaonica" održavat će se svakog prvog četvrtka u mjesecu na Odjelu za djecu i mlade.

Književni klub u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 18. listopada u 18h


Književni klub u knjižnici Trstenik će imati svoje premijerno izdanje u četvrtak, 18. listopada u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

"Osnovne karakteristike talijanskih dijalektnih sustava", predavanje Vinka Kovačića (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 19. listopada u 18:30h


 
Predstavljanje knjige "Kronika splitske gimnazije od ljeta Gospodnjeg 1817./18. do 1866./67." prof.dr. Ljerke Šimunković

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 15. listopada u 18h


Program Tjedna talijanskog jezika u svijetu
Otvaranje Tjedna talijanskog jezika i predstavljanje knjige "Kronika splitske gimnazije od ljeta Gospodnjeg 1817./18. do 1866./67." prof.dr. Ljerke Šimunković.
Knjigu će predstaviti prof. dr Slavko Kovačić i prof. dr. Joško Belamarić.

Ciklus filmova Marcella Mastroiannija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, srijeda i petak
(16., 17. i 19. listopada) u 18hPrigodom obilježavanja Dana talijanskog jezika u svijetu u utorak, srijedu i petak (16., 17. i 19. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativne projekcije filmova Marcella Mastroiannija.

Ciklus počinje u utorak filmom Luchina Viscontija Bijele noći (1957.), nastavlja se u srijedu s Razvodom na talijanski način Pietra Germija (1961.), a završava u petak s Fellinijevim Osam i pol (1963.). Napomena za stalne posjetitelje edukativnih projekcija: prva projekcija u ovom ciklusu neće biti u ponedjeljak, nego u utorak.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Predstavljanje novog prijevoda knjige "Bhagavad Gita" autora Zorana Krnete i predavanje "Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge"
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 17. listopada u 18:30h


Povodom objavljivanja ''Bhagavad Gite'' u izdanju udruge Nara, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u srijedu, 17.10. s početkom u 18:00 sati organizira se predstavljanje knjige popraćeno predavanjem ''Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge'' koje će održati Zoran Krneta učitelj s 25 godiina iskustva podučavnja tradicionalne Joge i Vedante.
Bhagavad Gita je jedinstveno djelo. Smatra se esencijom filozofskog i religioznog promišljanja vedske Indije. Ona je duhovni i praktični vodič svakodnevnog života ogromnog broja ljudi, a koja izlaže srž znanja o transcedentalnoj stvarnosti iz perspektive svih sustava indijske filozofije uključujući Jogu.
Bhagavad Gita se smatra tradicionalnim tekstom Joge, no ona također iznosi i filozofiju Vedante, filozofije koja znanje dovodi do svog vrhunca, a tragatelja do kraja puta njegovih duhovnih napora. Time Bhagavad Gita nadograđuje i nadilazi znanje Patanđalijevih Joga sutri.
Iz tog se razloga Bhagavad Gita smatra nezaobilaznim tekstom Vedante zbog čega je bila na repertoaru komentiranja brojnih vedantinskih mislilaca uključujući i one napoznatije počevši od Šankare, Ramunuđe, Madhave i Nimbarke.
Bhagavad Gita je zbog snage autoriteta koji posjeduje bila zloupotrebljavana na način da je pogrešno prevođena, ovisno o autoritetu filozofske škole ili religioznog pokreta koji bi njeno tumačenje podredio vlastitim argumentima i stavovima.
Predavanje ''Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge'' je kritički osvrt s na danas prisutne moderne sustave Joge s obzirom na činjenicu da je Joga na Zapadu intenzivno prisutna zadnjih pedest godina. Znanstveni svjetonazor promijenio je razumijevanje duhovnosti. Najočitiji primjer je Joga iz koje su izbačeni njeni najvitalniji dijelovi kako ona ne bi kompromitirala današnji materijalistički i potrošački sustav životnih vrijednosti. Tako su i brojni duhovni učitelji poput Mahariši Maheš Jogija, Šrila Prabhupada, Šri Ravi Šankara, Deepaka Chopre prilagodili tradicionalna učenja Joge i Vedante svatko na svoj način i radi svojih vlastitih potreba i ciljeva.
Bhagavad Gita je objavljena iz potrebe da se ona objasni u kontekstu sadašnjeg trenutka, trenutka u kojem je njeno izvorno tumačenje odsječeno njenih tradicionalnih korijena, potrebe da se pravilno prevede i pročišti od onih slojeva značenja koja joj u izvornom tekstu ne pripadaju, i konačno da svi ljubitelji Joge otkriju nova duhovna iskustva kroz produbljenje vlastitog razumjevanja ovog dragocjenog teksta.

Tjedni program od 22. do 27. LISTOPADA 2012.
     
Odgođeno predstavljanje projekta "Gregory Peck" Ilije Matića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 22. listopada u 18hU ponedjeljak, 22. listopada s početkom u 18 sati, u prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića (Središnja knjižnica - velika dvorana) trebala je biti otvorena izložba filmskih plakata - Gregory Peck. Sudjeluju: Ilija Matić, kolekcionar filmskih plakata, autor.
Autor knjige "Gregory Peck - Senie Film" objavljene 2002. godine od strane nakladničke kuće Kalke, Stuttgart, Njemačka, Ilija Matić i kolekcionar filmskih plakata povodom predstavljanja svojih novih knjiga: "Gregory Peck - Days of Glory, 1944.", Gregory Peck - The Valley of Decision, 1945.“ u suradnji sa Gradskom knjižnicom Marka Marulića, Split upriličiti će i izložbu filmskih plakata - Gregory Peck.
Tom prigodom organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja su za ovu izložbu iz bogate zbirke plakata kolekcionara Ilije Matića odabrali četrdesetak velikih kino plakata (kopije originalnih plakata format A-3) i dvadesetak malih plakata (Lobby Card - kopije originalnih malih plakata format A-3/A-4) s filmovima u kojima je glumio legendarni američki glumac Gregory Peck. Organizatori su se odlučili za ovaj put predstaviti plakate iz kasnih 1940-ih i ranih 1950-ih i to ne samo plakate iz Sjedinjenih Američkih Država nego i plakate iz: Argentine, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Danske, Finske, Hrvatske.
Između ostalih, bit će izloženi filmski plakati: Dani slave (Days of Glory, 1944.), Ključevi kraljevstva (The Keys of the Kingdom, 1944.), Dolina odluke (The Valley of Decision, 1945.), Začaran (Spellbound, 1945.), Proljeće života (The Yearling, 1946.), Dvoboj na suncu (Duel in the Sun, 1946.), Žuto nebo, (Yellow Sky, 1948.), Revolveraš (The Gunfighter, 1950.), Kapetan Horatio Hornblower (Captain Horatio Hornblower, 1951.), Snijeg na Kilimandžaru (The Snows of Kilimanjaro, 1952.), Praznik u Rimu (Roman Holiday, 1953.), Novčanica od milijun funti (Man with a Million, 1954.)…

Filmski pregled
U okviru Multimedijalnog projekta – Gregory Peck organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i UG ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja će upriličiti i malo ART kino gdje će se štovateljima sedme umjetnosti kroz filmski pregled od 15 minuta prikazati inserti iz filmova: Dani slave (Days of Glory, 1944.), Ključevi kraljevstva (The Keys of the Kingdom, 1944.), Dolina odluke (The Valley of Decision, 1945.), Začaran (Spellbound, 1945.), Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird, 1962.)…kao i kratki filmski osvrt na 35. svečanu ceremoniju dodjele Oscara (35th Annual Academy Awards), koja se održala 8. travnja 1963. godine a na kojoj je Gregory Peck dobio Oscara u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi  (eng. Academy Award for Best Actor in a Leading Role) za film Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird, 1962.).

Predstavljanje knjiga autora Ilije Matića
Gregory Peck - Seine Filme
Gregory Peck - Days of Glory, 1944.
Gregory Peck – The Valley of Decision, 1945.

U okviru Multimedijalnog projekta - Gregory Peck čiji su organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i UG ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja, Županja autor Ilija Matić predstaviti će i knjige koje su objavljene u okviru Multimedijalnog projekta Gregory Peck: „Gregory Peck – Seine Filme“,  „Gregory Peck – Days of Glory, 1944.“, i „Gregory Peck – The Valley of Decision, 1945.“

Gostovanje Kazališta lutaka "Pepeljuga", predstava za prvaše OŠ Lučac i Bačvice

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 25. listopada u 10:30h


Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...“. "Put u Kolumbiju - Pretkolumbijsko zlato i karipska obala", gost je prof. dr. Ivan Urlić
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 25. listopada u 18h


Druženje s Gabrijelom Jonjić i mentoricom Danielom Cikatić-Javorčić, lik. terapeutom u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 25. listopada u 18h


Nakon autorske slikovnice Ivana Žižića, "Dobar dan, crtam", splitski Centar za autizam objavio je i drugu knjigu.
Radi se o likovno-tekstualnom dnevniku "Zabrane u Hrvatskoj", za koji su, polaznica Centra, Gabrijela Jonjić (16 god.) i prof. Daniela-Cikatić Javorčić dobile Nagradu grada Splita.


Šahovski izazov - ekipa Male škole šaha GKMM protive ekipe umirovljenika. Voditelj je Krsto Galić

Čitaonica periodike Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 27. listopada u 10h


U subotu, 26. listopada u 10h u čitaonici periodike Središnje knjižnicie održat će se Šahovski izazov, u kojem će se ekipa Male škole šaha GKMM suprostaviti ekipi umirovljenika. Voditelj je Krsto Galić.

 
"Sreća ili uspjeh?, predavanje iz ciklusa besplatnih radionica za roditelje prvašića

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 23. listopada u 18h

Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Mini-ciklus filmova s Gregory Peckom u glavnoj ulozi

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda i petak (24. i 26. listopada) u 18hU srijedu ćemo gledati film "Začaran" (Spellbound) Alfreda Hitchcocka iz 1945. godine, a u petak "Momci iz Brazila" (Boys from Brazil) kojeg je 1978. režirao Franklin J. Schaffner. Obje projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošure za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na info-pultu knjižnice prije svake projekcije.

Javne konzultacije o rezultatima projekta "Diskiriminacija mladih na tržištu rada"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 26. listopada u 10h


Javne konzultacije o rezultatima projekta "Diskriminacija mladih na tržištu rada" U Gradskoj knjižnici Marka Marulića 26. listopada u vremenu od 14:00 do 16:00 sati održat će se javne konzultacije o rezultatima projekta: „Diskriminacija mladih na tržištu rada“.

Naime, riječ je o projektu koji tijekom 2012. godine provode Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu sa svojim organizacijama članicama Volonterskim centrom Osijek te Blank filmskim inkubatorom. Naše je nastojanje da raspravu o diskriminaciji koju mlade osobe susreću na tržištu rada, na kompetentan i uključiv način stavimo u fokus javnog interesa, ciljajući na sve strane kojih se ovo pitanje tiče: poslodavce, sindikate, relevantna javna tijela, organizacije civilnog društva, i naravno, mlade radnike te tražitelje posla. Uvjereni smo kako je moralna obveza, ali i zajednički interes svih gore opisanih skupina da se o ovoj relativno novoj temi razgovara iskreno i konstruktivno, s konačnim ciljem razvoja zajedničkog djelovanja koje će djelovati afirmativno na položaj mladih na tržištu rada, a samim tim i kompletne ekonomije.

Na javnim konzultacijama bit će predstavljeni dosadašnji rezultati projekta: film koji obrađuje temu diskriminacije, a snimljen je u produkciji udruge Blank filmski inkubator te prvog sustavnog istraživanja diskriminacije mladih na hrvatskom tržištu rada: „NeuDOBAN položaj: Izvještaj o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada“, koje je za potrebe projekta proveo Institut za razvoj tržišta rada u suradnji s portalom MojPosao.

Svečana tribina povodom 130. godišnjice pobjede narodnjaka na izborima u Splitu

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 26. listopada u 19h


U petak, 26. listopada, s početkom u 19h u velikoj dvorani Središnje knjižnice GKMM, Slobode 2, u organizaciji Gradskog Kotara Bačvice održat će se Svečana tribina povodom 130. godišnjice pobjede narodnjaka na izborima u Splitu.

Sugovornici:
dipl. iur. Tomislav Zaninović, organizator tribine
prof. dr. Josip Vrandečić (Filozofski fakultet u Splitu)
dr. Andro Ozretić
Jakša Miličić, najstariji živući gradonačelnik

Gosti tribine:
Nikola Grabić, Onesin Cvitan

Voditeljica:
Edita Lučić Jelić

Tribinu će klapskom pjesmom uveličati finalisti ovogodišnjeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu - klapa Mriža iz Splita.

Tjedni program od 29. LISTOPADA DO 3. STUDENOG 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(29. i 31. listopada, 2. studenog) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (29. i 31. listopada, te 2. studenog) u dvorani 3 Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna. Na programu će tako redom biti prikazani "Aleksandar Nevski" (1938.), te prvi i drugi dio "Ivana Groznog" (1944., 1945.).
Veliki redatelj Sergej Ejzenštejn razvio je ideju tzv. montaže atrakcija te inaugurirao koncepte pojmovne montaže (kao najvišeg stupnja montažnog povezivanja, nakon metričke, ritmičke, tonalne i gornjotonske montaže). Po otkriću zvučnog filma teoretizirao je o unutarnjem monologu na filmu i tzv. vertikalnoj montaži slike i zvuka. Odlični filmovi kakve gledamo danas između ostalog su naslonjeni i na njegovu ostavštinu.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Aleksandar Nevski"
(Aleksandr Nevskij)
(1938.)Kratki sadržaj:
Godine 1242. princ Aleksandar Nevski doznaje da su teutonski vitezovi napali Rusiju. Dok neki boljari žele sklopiti mir s napadačima, narod se mobilizira i bira Aleksandra za zapovjednika. Unatoč padu Pskova, Aleksandar pobjeđuje u bitki na zaleđenu Čudskom jezeru.
Prvi prikazani Ejzenštejnov zvučni film djelo je naglašene rodoljubne poruke, žanrovski odredivo kao povijesna legenda sastavljena od nekoliko monumentalnih scena, a zbog integriranosti i kontrapunktalne podudarnosti slike i glazbe (bliska suradnja redatelja i skladatelja), pri čem svakomu motivu i kompozicijskomu naglasku odgovara određeni glazbeni lajtmotiv, nazivano je i "filmskom operom«. Pojednostavljene karakterizacije (likovi kao simboli) i s razmjerno malo dijaloga, film je vizualno impresivan s kontrastom kao temeljnim načelom (povijesno autentična uporaba crnih odora ruskih vojnika i bijelih za njemačke vojnike) te rafiniranim kompozicijama kadra - asimetričnima u prizorima bitki (sjene, neravnomjerno osvjetljenje, ekstremni kutovi snimanja), a uravnoteženima u duljim kadrovima u pastoralnoj uvodnoj sekvenci. U usporedbi s redateljevim nijemim filmovima, ovaj je film sporijega ritma, s manjim naglaskom na montaži (osim u završnoj sekvenci bitke), a kolektivnog junaka zamjenjuje individualni autentični herojski lik vođe s vlastitom povijesnom misijom. Iz perspektive suvremenog gledatelja, film navješćuje događaje u II. svj. ratu (u prvim scenografskim nacrtima teutonski vitezovi nosili su svastike). Unatoč velikoj pozornosti publike, film je nakon potpisivanja sovjetsko-njemačkog pakta 1939. povučen iz distribucije.
B. Kragić

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

"Ivan Grozni"
(Ivan Groznyj)
(I. dio 1944; II. dio 1945.)Kratki sadržaj:

Prvi dio: Moskva, 1547. Sedamnaestogodišnji Ivan okrunjen je za cara i najavljuje ujedinjenje Rusije. Sukobi s vanjskim i unutarnjim neprijateljima kulminiraju smrću carice Anastazije. Ivan se povlači iz javnosti, a narod ga poziva da se vrati.

Drugi dio: Ivan preispituje samoga sebe, no suočen s izdajom i urotom boljara odlučuje postati Grozni i eliminirati protivnike.

Film je vrhunski primjer redateljevih teorija o montažnoj jedinici sastavljenoj od dvaju elemenata u dijalektičkom sukobu. Iako zamišljeno kao trilogija (neostvarena zbog zabrane II. dijela, a zbog navodnih aluzija na Staljina te Ejzenštejnove smrti), dvodijelno djelo realizira to načelo na najvišoj razini odnosa među dijelovima: tematski ekstrovertiraniji prvi dio mizanscenski je usmjeren na suodnose likova, dok u drugome introspekcija protagonista - obraćanjima kameri i "nezamislivim" krupnim planovima - gledatelja izravno upućuje u splet političkih intriga i psiholških stanja.
Unutarnja napetost temeljno je načelo uporabe osvjetljenja, scenografije i glumačke izvedbe složenim međuodnosima niza lutajućih vizualnih i zvučnih motiva, značenjski uobličenih u različitim kontekstima povezivanjem s različitim likovima i situacijama. Pripovijedanje je određeno sličnim postupkom isticanja paralelizma između dramskih epizoda i "teleskopskom" strukturom, kojom se narativne situacije svode na jezgru, a potom proširuju u drugačijem modusu (različite varijacije prizora krunidbe, od stvarne do ponovljene i lažne).
Razvoj protagonista, koji u briljantnoj izvedbi N. Čerkasova dominira filmom, također se primarno ostvaruje kao niz suptilnih ili drastičnih promjena u vremenu, pri čemu značenje pojedine geste ili držanja ovisi o mreži odjeka i parafraza u drugim, često udaljenim, prizorima filma. Dok Ivanov lik u sebi sadržava nekoliko različitih, komplementarnih i kontradiktornih osoba, ostali su likovi odrazi, iskrivljenja, projekcije ili produženja njegove svijesti. "Polifona montaža" gradi prizore kombinacijom vertikalnih odnosa slike i zvuka, razvijajući ritmičke odnose kao odrednicu i tumačenje prikazanoga, integrirajući rakurse, glumačku ekspresiju, kadriranje i montažno povezivanje u značenjski sklop višeg reda. Poput murala koji se u prizoru s mladim Ivanom na prijestolju proteže preko čitavog stropa, značenje filma može se ostvariti samo sagledavanjem cjeline, koja se, međutim, ne može obuhvatiti pogledom. Ejzenštejnov odgovor na kritike sažima osnovne postavke njegova remek-djela: "Film je pretrpan mnoštvom slika? Samo za one koji ne čitaju filmove, nego hitaju za radnjom. Za one koji u kinu traže telegrafsku sintaksu, a ne poetsko pismo s ponavljanjima, vizualnim analogijama i glazbom – za one koje zanima samo anegdota".

T. Brlek

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

 
"Sjećanja", otvaranje izložbe slika Tonke Lovrić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18h


Tonka Lovrić rođena je 10. listopada 1954. u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Bavi se slikarstvom i spisateljstvom.
Imala je 28 samostalnih izložbi i 80-ak grupnih s likovnom udrugom “Emanuel Vidović”, čiji je član.
Dobitnica je međunarodnih nagrada za književnost 2004.,2008., 2009. i 2010. godine. Objavila je tri zbirke pjesama, tri zbirke aforizama i dvije zbirke haiku poezije.

Predstavljanje knjige "Odluka, drame i epilozi" Lade Martinac Kralj

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18:30h


U ponedjeljak, 29. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga Lade Martinac Kralj "Odluka, drame i epilozi". Knjigu će predstaviti Goran Golovko i Zdenka Mišura.

Predstavljanje knjige "Kako riješiti naše ljudske probleme" Geshe Kelsang Gyatsa

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 30. listopada u 18:30h

U utorak, 30. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga "Kako riješiti naše ljudske probleme", Geshe Kelsang Gyatsa, ostvarenog meditacijskog majstora i međunarodno priznatog učitelja budizma. Knjigu predstavljaju Dean i Dea Dergić iz Centra Kailash.