pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 29. LISTOPADA DO 3. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(29. i 31. listopada, 2. studenoga) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (29. i 31. listopada, te 2. studenoga) u dvorani 3 Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna. Na programu će tako redom biti prikazani "Aleksandar Nevski" (1938.), te prvi i drugi dio "Ivana Groznog" (1944., 1945.).
Veliki redatelj Sergej Ejzenštejn razvio je ideju tzv. montaže atrakcija te inaugurirao koncepte pojmovne montaže (kao najvišeg stupnja montažnog povezivanja, nakon metričke, ritmičke, tonalne i gornjotonske montaže). Po otkriću zvučnog filma teoretizirao je o unutarnjem monologu na filmu i tzv. vertikalnoj montaži slike i zvuka. Odlični filmovi kakve gledamo danas između ostalog su naslonjeni i na njegovu ostavštinu.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Aleksandar Nevski"
(Aleksandr Nevskij)
(1938.)Kratki sadržaj:
Godine 1242. princ Aleksandar Nevski doznaje da su teutonski vitezovi napali Rusiju. Dok neki boljari žele sklopiti mir s napadačima, narod se mobilizira i bira Aleksandra za zapovjednika. Unatoč padu Pskova, Aleksandar pobjeđuje u bitki na zaleđenu Čudskom jezeru.
Prvi prikazani Ejzenštejnov zvučni film djelo je naglašene rodoljubne poruke, žanrovski odredivo kao povijesna legenda sastavljena od nekoliko monumentalnih scena, a zbog integriranosti i kontrapunktalne podudarnosti slike i glazbe (bliska suradnja redatelja i skladatelja), pri čem svakomu motivu i kompozicijskomu naglasku odgovara određeni glazbeni lajtmotiv, nazivano je i "filmskom operom«. Pojednostavljene karakterizacije (likovi kao simboli) i s razmjerno malo dijaloga, film je vizualno impresivan s kontrastom kao temeljnim načelom (povijesno autentična uporaba crnih odora ruskih vojnika i bijelih za njemačke vojnike) te rafiniranim kompozicijama kadra - asimetričnima u prizorima bitki (sjene, neravnomjerno osvjetljenje, ekstremni kutovi snimanja), a uravnoteženima u duljim kadrovima u pastoralnoj uvodnoj sekvenci. U usporedbi s redateljevim nijemim filmovima, ovaj je film sporijega ritma, s manjim naglaskom na montaži (osim u završnoj sekvenci bitke), a kolektivnog junaka zamjenjuje individualni autentični herojski lik vođe s vlastitom povijesnom misijom. Iz perspektive suvremenog gledatelja, film navješćuje događaje u II. svj. ratu (u prvim scenografskim nacrtima teutonski vitezovi nosili su svastike). Unatoč velikoj pozornosti publike, film je nakon potpisivanja sovjetsko-njemačkog pakta 1939. povučen iz distribucije.
B. Kragić

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

"Ivan Grozni"
(Ivan Groznyj)
(I. dio 1944; II. dio 1945.)Kratki sadržaj:

Prvi dio: Moskva, 1547. Sedamnaestogodišnji Ivan okrunjen je za cara i najavljuje ujedinjenje Rusije. Sukobi s vanjskim i unutarnjim neprijateljima kulminiraju smrću carice Anastazije. Ivan se povlači iz javnosti, a narod ga poziva da se vrati.

Drugi dio: Ivan preispituje samoga sebe, no suočen s izdajom i urotom boljara odlučuje postati Grozni i eliminirati protivnike.

Film je vrhunski primjer redateljevih teorija o montažnoj jedinici sastavljenoj od dvaju elemenata u dijalektičkom sukobu. Iako zamišljeno kao trilogija (neostvarena zbog zabrane II. dijela, a zbog navodnih aluzija na Staljina te Ejzenštejnove smrti), dvodijelno djelo realizira to načelo na najvišoj razini odnosa među dijelovima: tematski ekstrovertiraniji prvi dio mizanscenski je usmjeren na suodnose likova, dok u drugome introspekcija protagonista - obraćanjima kameri i "nezamislivim" krupnim planovima - gledatelja izravno upućuje u splet političkih intriga i psiholških stanja.
Unutarnja napetost temeljno je načelo uporabe osvjetljenja, scenografije i glumačke izvedbe složenim međuodnosima niza lutajućih vizualnih i zvučnih motiva, značenjski uobličenih u različitim kontekstima povezivanjem s različitim likovima i situacijama. Pripovijedanje je određeno sličnim postupkom isticanja paralelizma između dramskih epizoda i "teleskopskom" strukturom, kojom se narativne situacije svode na jezgru, a potom proširuju u drugačijem modusu (različite varijacije prizora krunidbe, od stvarne do ponovljene i lažne).
Razvoj protagonista, koji u briljantnoj izvedbi N. Čerkasova dominira filmom, također se primarno ostvaruje kao niz suptilnih ili drastičnih promjena u vremenu, pri čemu značenje pojedine geste ili držanja ovisi o mreži odjeka i parafraza u drugim, često udaljenim, prizorima filma. Dok Ivanov lik u sebi sadržava nekoliko različitih, komplementarnih i kontradiktornih osoba, ostali su likovi odrazi, iskrivljenja, projekcije ili produženja njegove svijesti. "Polifona montaža" gradi prizore kombinacijom vertikalnih odnosa slike i zvuka, razvijajući ritmičke odnose kao odrednicu i tumačenje prikazanoga, integrirajući rakurse, glumačku ekspresiju, kadriranje i montažno povezivanje u značenjski sklop višeg reda. Poput murala koji se u prizoru s mladim Ivanom na prijestolju proteže preko čitavog stropa, značenje filma može se ostvariti samo sagledavanjem cjeline, koja se, međutim, ne može obuhvatiti pogledom. Ejzenštejnov odgovor na kritike sažima osnovne postavke njegova remek-djela: "Film je pretrpan mnoštvom slika? Samo za one koji ne čitaju filmove, nego hitaju za radnjom. Za one koji u kinu traže telegrafsku sintaksu, a ne poetsko pismo s ponavljanjima, vizualnim analogijama i glazbom – za one koje zanima samo anegdota".

T. Brlek

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

 
"Sjećanja", otvaranje izložbe slika Tonke Lovrić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18h


Tonka Lovrić rođena je 10. listopada 1954. u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Bavi se slikarstvom i spisateljstvom.
Imala je 28 samostalnih izložbi i 80-ak grupnih s likovnom udrugom “Emanuel Vidović”, čiji je član.
Dobitnica je međunarodnih nagrada za književnost 2004.,2008., 2009. i 2010. godine. Objavila je tri zbirke pjesama, tri zbirke aforizama i dvije zbirke haiku poezije.

Predstavljanje knjige "Odluka, drame i epilozi" Lade Martinac Kralj

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18:30h


U ponedjeljak, 29. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga Lade Martinac Kralj "Odluka, drame i epilozi". Knjigu će predstaviti Goran Golovko i Zdenka Mišura.

Predstavljanje knjige "Kako riješiti naše ljudske probleme" Geshe Kelsang Gyatsa

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 30. listopada u 18:30h

U utorak, 30. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga "Kako riješiti naše ljudske probleme", Geshe Kelsang Gyatsa, ostvarenog meditacijskog majstora i međunarodno priznatog učitelja budizma. Knjigu predstavljaju Dean i Dea Dergić iz Centra Kailash.
Tjedni program od 5. DO 10. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Johna Hustona

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(5, 7. i 9. studenoga) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (5., 7. i 9. studenoga u zelenoj dvorani Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova američkog redatelja Johna Hustona.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom "Blago Sierra Madre" (1948.), nastavlja se u srijedu s "Afričkom kraljicom" (1951.), a završava u petak s "Čovjekom koji je htio biti kralj" (1963.). John Huston smtara se prvi američkim redateljem koji je sustavno prikazivao likove gubitnika (neprilagođenih okolišu i s crtom opsjednutosti), a, iako sklon egzotičnim pustolovnim filmovima i krimićima, izdvajao se osebujnom ironijsko-patetičnom perspektivom i korigiranjem žanrovskih obrazaca.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Večer poezije sa Zvjezdanom Čagalj

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda 7. studenoga u 18h
Druženje s mladim autoricama slikovnica Giannom Krstičević i Leom Žurić u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak 8. studenoga u 13:30h


Druženje s dvije mlade autorice slikovnica: Giannom Krstičević (11 god.), koja je napisala „Bakin pajager“ i Leom Žurić (11 god.), autoricom slikovnice „Šumska čarolija“. Slikovnica "Bakin pajager" osvojila je prvo mjesto na državnom natječaju za učenike u pisanju i ilustriranju vlastite priče - „Moja prva knjiga“ 2010. godine.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Ana Jerković s predavanjem "Put na sjever - mirna ljepota Skandinavije"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak 8. studenoga u 18h


Tema predavanja iz putopisnog ciklusa ”Tamo, tamo da putujem...” će biti "Put na sjever - mirna ljepota Skandinavije" o kojoj će govoriti Ana Jerković, savjetnica u Kabinetu potpredsjednika Vlade i ministra Branka Grčića. U svom izlaganju, dotaknut će se ponajprije četiriju skandinavskih prijestolnica - Kopenhagena, Stockholma, Helsinkija i Osla, ali i ključnih elemenata sjevernjačkog načina života, modela društva i kulture.

Ana Jerković rođena je 1980. godine u Zurichu u Švicarskoj. Šest godina radila je kao novinarka Slobodne Dalmacije, a pisala je i za tjednik Forum, portale Zamirzine i VoxFeminae. Aktivistica je i članica udruge Domine i Splitskog filozofskog kruga, te volonterka UNICEF-a.
Trenutno obnaša funkciju savjetnice u Kabinetu ministra u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Živi i radi u Zagrebu.

 
Predstavljanje "Rječnika hrvatskoga jezika" Ivana Branka Šamije

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. studenoga u 18:30h


Naš prvi štokavsko-čakavsko-kajkavski "Rječnika jezika hrvatskoga" autora Ivana Branka Šamije, sa suradnicima, u izdanju Društva Lovrećana u Zagrebu i Grafike Markulin, s oko 45 tisuća natuknica i temeljnih pojmova na 1824 stranice, predstavit će 5. studenogaa, uz prigodni poetski program, dr. sc. Ante Selak, Srećko Lorger i autor Ivan Branko Šamija.

Predstavljanje knjige "Socijalizam 21 stoljeća - Program za istraživanje" Mije Juretića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 6. studenoga u 18:30h

Promotori su profesor Boris Vušković i prof. dr. sc. Dragan Markovina

Otvaranje izložbe dječjih radova na temu "Volim baku, volim djeda" na Odjelu za djecu i mlade u suradnji s Udrugom MI
Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice,
Srijeda, 7. studenoga u 17h

Predstavljanje priručnika "Baština u rukama mladih!"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 8. studenoga u 10h

Predstavljanje priručnika "Baština u rukama mladih!" u organizaciji Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radionica radne grupe za javno zagovaranje HKD

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 9. studenoga u 11h

Radionica će se uz potporu Ministarstva kulture održati 9 studenoga 2012. od 11.00─14.30 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Radionicu za predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice te kulturnih, znanstvenih i drugih ustanova Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s matičnim službama spomenutih županija i Gradskom knjižnicom Marka Marulića u Splitu.

Radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga
Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2, Split
9. studenoga 2012., od 11.00 do 14.30

Program

11.00-11.15 Pozdravne riječi

I. Knjižnice – stanje, potrebe i strategija razvoja

11.15-11.30
Kampanja Hrvatskoga knjižničarskog društva Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu / Alemka Belan-Simić, Hrvatsko knjižničarsko društvo

11.30 -11.45
Uloga NSK-a u izgradnji hrvatskog knjižničnog sustava / Dunja Seiter-Šverko, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

11.45 -12.00
Važnost partnerstva u uspostavi knjižnica / Edita Bačić, Hrvatsko knjižničarsko društvo

12.00 -12.15 Rasprava

12.15-12.30 Pauza za kavu

II. Modeli partnerstva u uspostavi i suradnja u cilju strateškog razvoja knjižnica

12.30-13.15 Splitsko-dalmatinska županija

Mreža narodnih i školskih knjižnica / Vesna Mihanović, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split

Partnerstva Gradske knjižnice Marka Marulića, Split / Elli Pecotić, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split

Stanje knjižnica u djelokrugu matične službe Sveučilišne knjižnice u Splitu / Dubravka Dujmović, Sveučilišna knjižnica u Splitu

13.15-13.45 Šibensko-kninska županija

Mreža narodnih i školskih knjižnica / Melinda Grubišić Reiter, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić Šibenik

Znanstvena uloga Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik / Viliam Lakić, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić Šibenik

13.45 -14.30 Rasprava i zaključci, osvježenje

Izvještaj i zaključci 4. radionice Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga

Na radionici je uz dvadeset knjižničara iz narodnih, specijalnih, visokoškolskih, školskih i sveučilišnih knjižnica triju županija, sudjelovao i pročelnik za društvene djelatnosti Općine Postira Tonči Sanader te viša savjetnica za stručne suradnike školske knjižničare iz splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Ana Krželj. Predstavnici nadležnih ministarstava nisu se odazvali pozivu na radionicu, iako je bio predviđeno vrijeme za njihova izlaganja.
Kroz izlaganja stručnjaka iz knjižničarske struke dan je prikaz stanja i potreba narodnih i visokoškolskih knjižnica te je upozoreno na važnost partnerstva i suradnje u razvoju hrvatskog knjižničarstva kao i na nužnost uspostave bliže suradnje između Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u cilju strateškog i održivog razvoja svih vrsta knjižnica.
Na radionici je predstavljen prijedlog Strategije razvoja Nacionalne i sveučilišne knjižnice čiji su opći ciljevi dostupnost cjelovite, zaštićene i obrađene knjižnične zbirke u svim materijalnim i digitalnim pojavnostima te jačanje partnerstva u informacijskom okruženju. Jačanje partnerstva ima nekoliko posebnih ciljeva poput potpore razvoju hrvatskih knjižnica i knjižničarstva, koji će se ostvarivati kroz potporu razvoju informatizacije poslovanja, potporu razvoju nacionalne digitalne knjižnice i razvoj nacionalnog programa stalnoga stručnog usavršavanja knjižničara , te potpore razvoju obrazovne i znanstvene zajednice.
Voditeljica matične službe Sveučilišne knjižnice u Splitu, u čijem su djelokrugu visokoškolske knjižnice Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Dubrovniku, Veleučilišta u Šibeniku i Kninu te specijalne knjižnice Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, istaknula je važnost konstituiranja Stručnog vijeća sveučilišnih matičnih knjižnica 4. srpnja 2011. godine, čime je konačno pokrenuta matična djelatnost na nacionalnom nivou za sve visokoškolske i specijalne knjižnice. U skladu s motom radionice budući sveučilišni knjižnično-informacijski sustav očitala je mogućim bude li uspostavljen na partnerskim odnosima.

Voditeljica matične službe za narodne i školske knjižnice Splitsko-dalmatinske županije istaknula je da bi u cilju osiguranja knjižnične usluge za sve stanovnike županije trebalo osnovati još 9 samostalnih općinskih narodnih knjižnica, 6 ogranaka u sastavu druge knjižnice i nabaviti jedan bibliobus te ponovo pokrenuti bibliobusnu službu koja je nekad postojala i kojom bi se pokrilo 13 općina i 96 naselja.

Ravnatelj Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ ukratko se osvrnuo na djelovanje knjižnice koja je matična za narodne i školske knjižnice, ali koja, kao jedina veća i prema svojim zbirkama ne samo narodna, nego i općeznanstvena knjižnica na području Šibensko-kninske županije, značajno doprinosi otkrivanju i vrednovanju baštinskih zbirki koje imaju svojstvo kulturnog dobra na području županije.

Na temelju svega izrečenog doneseni su sljedeći zaključci:

U cilju donošenja različitih stručnih standarda, posebno Standarda za visokoškolske knjižnice čiji prijedlog već dugo čeka na usvajanje od strane Ministarstva znanosti, kao i strategija razvoja knjižnica u Hrvatskoj, neophodno je uspostaviti bolju komunikacija između Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te prići izradi novog Zakona o knjižnicama.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica će kroz koordinaciju stručnih vijeća sveučilišnih i županijskih matičnih knjižnica strateški pomagati razvoj visokoškolskih, specijalnih, narodnih i školskih knjižnica. Uspostavom konzorcijalne nabave elektroničkih izvora informacija na nacionalnoj razini, doprinijet će usklađenoj izgradnja zbirki i osigurati dostupnost potrebnih baza podataka. Izgradnjom sustava nadzora i skrbi za pisanu baštinu u hrvatskim knjižnicama pružati će pomoć pri ostvarenju pravne zaštite baštinskih zbirki koje imaju svojstvo kulturnog dobra te pružati pomoć pri zaštiti i dostupu kako analognoj tako i digitalnoj građi.
Županijske matične službe će uz pomoć Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Ministarstva kulture poticati otvaranje knjižnica u većim općinama, kao i novih ogranaka knjižnica, kako bi se sve građane ravnopravno uključilo u društvo znanja.
Budući je pokretna knjižnica/bibliobus najracionalniji način osiguranja knjižnične usluge za stanovnike raspršenih, manjih naselja, potrebno je započeti dogovore o zajedničkom sufinanciranje nabave i opreme županijskih bibliobusa između Ministarstva kulture, odjela za kulturu navedenih županija, matičnih županijskih knjižnica i općina koje nemaju stacionarnu knjižnicu.Preuzmite program radionice (.pdf)

Découpage likovna radionica za djecu, majke i bake, na Odjelu za djecu i mlade. Voditeljica: Day Antunović

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Petak, 9. studenoga u 17h

Pričaonica "Dućan kod svrake" Sunčane Škrinjarić u knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 9. studenoga 2012. u 18h

U petak 9. studenoga u 18h u knjižnici Ravne njive odžat će se pričaonica "Dućan kod svrake" Sunčane Škrinjarić za djecu predškolskog uzrasta,nakon koje slijedi radionica-igraonica-dućaonica.
Sredstvo plaćanja: lijepe riječi MOLIM, HVALA i IZVOLITE, DOBRODOŠLI i DOVIĐENJA.

Likovna radionica za djecu, majke i bake, na Odjelu za djecu i mlade. Voditeljica: Dona Tomić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 10. studenoga u 10h


Tjedni program od 12. DO 17. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Andrzeja Wajde

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (12. i 14. studenoga) u 18h
Petak (18. studenoga 2012.) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (12, 14. i 16. studenoga) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova poljskog redatelja Andrzeja Wajde.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom Pokoljenje (1955.), nastavlja se u srijedu s Pepeo i dijamanti (1958.), a završava u petak s Čovjekom od željeza (1981.).
Poljski redatelj Andrzej Wajda, jedan od najistaknutijih europskih redatelja uopće ostvario je opus u kojemu se prepleću značajke klasičnog narativnog stila i modernističkih tendencija bez obzira na to je li se bavio sugestivnim evokacijama prošlosti ili kritičkim prikazima aktualnih zbivanja.
Projekcije u ponedjeljak i srijedu počinju u 18 sati, a u petak u 17 sati.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Bračka noć u GKMM (Bol)

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. studenoga 2012. u 18h

Bolska večer u Splitu pod nazivom Bolski cviti donosi Splitu na poklon jednu razglednicu Bola, njegovih mještana i njegovog manje poznatog života, i to sa zvukovima, fotografijama, glasovima, pričama, običajima, ali i slatkim okusima i mirisima i to upravo poznatih Bolskih cvituov.
U organizaciji Centra za kulturu Općine Bol, a na poziv Gradske knjižnice Marka Marulića Split, na ovoj će se večeri predstaviti redom Mandolinski orkestar bolskih školaraca, ženska klapa Užonca iz Bola, te bolska fotografkinja Anna Hero s izložbom fotografija pod nazivom Opsjednuta nebom, koja je u kolovozu predstavljena u bolskoj Galeriji Doma kulture u sklopu Ciklusa ljetnih izložbi 23. Bolskoga lita.
O bolskome govoru i njegovoj sadašnjosti i budućnosti, kratko će govoriti ravnateljica Centra za kulturu Bol, Ivana Bošković Ivičić, inače profesorica hrvatskoga jezika s diplomskim radom o bolskome govoru. Pogledat ćemo i snimke pripreme kolača bolski cviti i poslušati pravi bolski govor.
Bit će tu još nekih malih iznenađenja, vjerujemo da je i ovo dovoljno kao pozivnica za druženje s Bolom u Gradskoj knjižnici Marka Marulića ,u ponedjeljak, 12. studenoga u 18 sati.

Bračka noć u GKMM (Sutivan)

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 13. studenoga 2012. u 18h

Još jedna Bračka noć u GKMM (u organizaciji Gradske knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana, GKMM i Udruge čakavski jazik). Predstavit će se projekt i brošura "Samonikle biljke otoka Brača" i otvoriti izložba fotografija Franje Mlinca.

U kolovozu 2012. iz tiska je u nakladi Narodne knjižnice Sutivan izašla knjiga "103 samonikle biljke otoka Brača", naš izdavački prvijenac.
Radi se o svojevrsnom priručniku – vodiču za šetnju prirodom koji je fotografski atraktivno i tekstualno zanimljivo obradio 103 biljke koje se često nalaze u prirodi otoka Brača, ali i na drugim staništima širom Hrvatske, tako da može biti korisna široj čitalačkoj publici.
Autori Tija Mlinac, mag. ing. agr. i Marisa Škaljac, prof. biologije i kemije botanički su opisali svaku biljku u svrhu lakšeg prepoznavanja i prikazali razne načine njihovog korištenja, te podatke o ljekovitosti, jestivosti i zaštiti pojedinih vrsta.

Iz predgovora: "..Prikupljajući saznanja o biljkama mnogo smo naučili o našim precima i njihovoj povezanosti s prirodom. Živjeli su u suživotu s njom, čuvali je i iskorištavali u razumnim granicama. Svaka biljka imala je svoju primjenu: kao hrana, ogrjev, lijek; od njih su izrađivali: oruđe, posuđe, brodove, odjeću i dr. Nažalost već polovicom prošloga stoljeća, zbog prekomjernog branja i želje za zaradom, došlo je do prorjeđivanja nekih biljnih vrsta. Uz to, razvoj turizma, urbanizacija i nerazvijena ekološka svijest doveli su do nestanka prirodnih staništa. Poradi svega navedenoga danas su mnoge od tih biljaka zakonom zaštićene.."
Tija Mlinac, mag. ing. agr.

Iz predgovora: "..U Vodiču se među narodnim nazivima biljaka nalazi i naziv (označen zelenom bojom) koji se koristi na otoku Braču, a ponajviše na području općine Pučišća. Ove nazive već godinama bilježi dr. Eterović kako ne bi otišli u zaborav. U davnim vremenima, oskudice i neimaštine, ljudi su se prihranjivali ‘divljim zeljem’, odnosno mišancijom koja se nerijetko sastojala i od dvadesetak biljnih vrsta. Branje ‘divljeg zelja’, njegovo čišćenje, kuhanje i konzumiranje, predstavlja određeni ritual kroz koji su se ljudi međusobno družili, a kuća je ‘vonjala’ karakterističnim mirisom. Ova tradicija održala se i do danas, a potaknuta je od strane zrelih generacija koje konzumacija ‘divljeg zelja’ podsjeća na djetinjstvo.."
Marisa Škaljac, prof. biologije i kemije

Reakcije čitatelja: “..Ova knjižica mi liči na škrinjicu potpuno zaboravljenog i današnjem čovjeku možda nepotrebnog blaga. Ali baš mi je zato drago da postoji.."
dr. Tihomir Eterović

Predstavljanje priručnika za roditelje o bolestima uha u djeteta "Mama, boli me uho" prof. dr. sc. Željke Roje

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 14. studenoga 2012. u 18h

Predstavljanje priručnika za roditelje o bolestima uha u djeteta "Mama, boli me uho" prof. dr. sc. Željke Roje, pročelnice Kliničkog odjela za dječju otorinolaringologiju KBC Split.

 
Stručno predavanje za knjižničare u organizaciji CSSU i GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. studenoga 2012. u 10h


"Knjižnični programi i posebni programi poticanja čitanja za osobe treće životne dobi, osobe smještene u domovima umirovljenika, bolnicama i stacionarnim ustanovama te penalnim ustanovama" naziv je stručnog
predavanja za knjižničare u organizaciji CSSU i GKMM.

Okrugli stol i predavanje "Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 17h


Klub trudnica i roditelja Split organizira okrugli stol "Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad".
Okrugli stol će se održati 15. studenoga 2012. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, s početkom u 17 sati.
Klub trudnica i roditelja Split je napravio analizu iskustva korisnica splitskog rodilišta tijekom 2011. s područja grada Splita te smo dobivene rezultate  komparirali s rezultatima iz 2008., točnije prije i nakon stjecanja statusa Rodilišta -prijatelja djece i preseljenja u novu zgradu.
Iako je na mnogim područjima postignut evidentan napredak još uvijek postoje područja na kojima je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se zadovoljili standardi koji se očekuju od Rodilišta -prijatelja djece te možda otvorila rasprava o inicijativi Rodilišta -prijatelja majki.
Zato smo pozvali i goste predavače kako bi nas potakli na daljnje promišljanje, akciju i djelovanje.

Program

17:00  Uvodno predavanje - Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad
- doc. dr. sc. Damir Roje, ginekolog KBC Split

17:15  Komparacija rezultata analize  iskustva korisnica splitskog rodilišta 2008. i 2011.
- Kristina Vidan, predsjednica  Kluba trudnica i roditelja Split

17:30  Problemi u rutinskoj primjeni epiduralne analgezije na Odjelu porodništva KBC Split
- mr.sc. Dragica Kopić, anesteziolog KBC Split

17:45  Komunikacijske vještine u odnosu zdravstveni djelatnik - pacijent
- dr. sc. Ina Reić Ercegovac, psiholog

18:00  Uloga primalje u fiziološkom porodu
- Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja

18:15  Roditi u riječkom rodilištu
- doc. dr. Aleks Finderle, ginekolog KBC Rijeka

18:30  Provođenje inicijative rodilište prijatelj djece u KB Sv. Duh  Zagreb - petogodišnje iskustvo
- prof. dr. Milan Stanojević, pedijatar KB Sv. Duh Zagreb

18:45 Rasprava
- moderator: dr. sci. Irena Zakarija Grković, spec. obit. med., međunarodno certificirana savjetnica za dojenje, predsjednica hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje, UNICEF regionalni koordinator za inicijativu "Rodilište prijatelj djece"

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila po drugi put u knjižnici Trstenik, ovaj četvrtak, 15. studenoga u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

Otvaranje izložbe slika "Adoro" Darije Karmele Kovačević

Izložbeni prosto Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 18:30h

"…U vrlo velikom opusu likovne suptilnosti odraza višegodišnjeg rada Darije, zasigurno postoje stilske mijene, ali njezina poetika i nenametljivost poruke ostaje ista…
Prepoznata je kroz meditativnost pune koncentracije, umjetničke i ljudske misaonosti i razumljive znatiželje o granicama mogućnosti odabranog izraza.
U spoju talenta i ljubavi nastao je niz radova, marnost realistične izvedbe zamijenjena je slobodnom kombinatorikom staklenih segmenata.
Obojano i prozirno staklo temu u dojmu prenose i preko fizičkih granica slike.
Na putu na kojem se želi osjetiti božansko, zbivanja su nadahnućem neba, pomaknuta do nove razine gledanja.
Trag je to u beskraju, jer motivi i u punoj opisnosti, pretočeni u smisao, gube svaku grubost.
U ozračju su duhovnosti, sa ulaženjem Darije u vrijeme i nemjerljivost, gdje se ozbiljnost i radost prepliću u stvaranju, u izrazu Krasote…"

prof. Stanko Špoljarić

Tjedni program od 19. DO 24. studenoga 2012.
     
"Francuska filmska umjetnost" predavanje Ivice Bošnjaka i projekcija dokumentarnog filma "Cannes – 400 udaraca"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. studenoga 2012. u 18h

"Francuska filmska umjetnost/ La cinématographie française" naziv je predavanje Ivice Bošnjaka u povodu Dana francuske kulture (19. do 27. studenoga 2012.). Bit će prikazan i dokumentarni film "Cannes – 400 udaraca" Françoisa Truffauta.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Predavanje Udruge Roda u povodu Međunarodnog dana prava djeteta
"Pedagogija Marije Montessori i suvremeno društvo"
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta
"Pedagogija Marije Montessori i suvremeno društvo".
Predavačica je Divna Škaričić, Udruga Montessori pedagogije Split.

Pričaonica i likovna radionica za mališane "Jedan zimski dan" u knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 20. studenoga 2012. u 18h

Pričaonica i likovna radionica za mališane "Jedan zimski dan" održati će se u Knjižnici Ravne njive 20. studenoga 2012. Iako je radnja smještena u jednom zimskom danu, priča je to o plemenitosti i prijateljstvu. Hoće li se Mali Jež uspjeti probiti kroz oluju? Hoće li mu netko pomoći? Dođite u 18 sati.

Predavanje Udruge Roda u povodu Međ. dana prava djeteta "Poremećaji prehrane u dječjoj dobi..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Poremećaji prehrane u dječjoj dobi - Kako pomoći djeci da zdravo odrastaju".
Predavačica je prim. dr. sc. Irena Bralić, spec. pedijatrije, autorica i stručna urednica knjige "Kako zdravo odrastati".

"Put modernih rozenkrojcera", javno predavanje Lectoriuma Rosicrucianuma

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 23. studenoga 2012. u 18h

Lectorium Rosicrucianum - Međunarodna Škola Zlatnog Ružina Križa održati će javno predavanje

PUT MODERNIH ROZENKROJCERA
u petak, 23. studenoga  2012. s početkom u 18 sati

Predavači:
Filip Brkić
Maja Grzelja

Nakon predavanja govoriti će se o unutrašnjem putu kojim učenik misterijske Škole današnjice ide, kako se do tog puta dolazi i koje su postaje koje na tom putu treba proći da bi se njime napredovalo do dobroga kraja.

"U današnje vrijeme često ćemo čuti riječi OVDJE I SADA.
Cilj modernog Rozenkrojcera je da OVDJE, u našem vremenu postane vitez, da u sebi podigne Gralski pehar. Potraga za Gralom neće ga odvesti u daleke zemlje, u dvorce i katedrale koje kriju drevna blaga.
Ne, sve su to simboli jedne unutarnje stvarnosti!
Isto tako, transfiguristički proces kojim svaka bonafidna duhovna škola namjerava ići sa svojim učenicima – nije proces u nekoj dalekoj budućnosti. Radi se o doživljavanju vječnosti u vremenu, radi se o SADA.
Bitno je da se na tom putu nauči izravno odgovarati na zov srca, i jasno reagirati na zov vječnosti u nama!"

 
Predavanje Udruge Roda u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Jezično-govorna odstupanja u predškolskom periodu..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 20. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Jezično-govorna odstupanja u predškolskom periodu - Kako poticati jezično-govorni razvoj i komunikaciju?".
Predavačica je prof. logopedije Marina Parčina.

"Nedodirljivi / Intouchables", edukativna projekcija filma u povodu Dana francuske kulture 2012.

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

"Nedodirljivi / Intouchables" (2011, 112 min)

Nakon nesreće na paraglidingu bogati aristokrat Philippe unajmi mladića imenom Driss kao njegovatelja. Budući da je Driss iz radničke obitelji i nedavno pušten iz zatvora, on je, ukratko, najmanje odgovarajući kandidat za taj posao. Njih dvojica spojit će Vivaldija i Earth, Wind and Fire, elegantnu dikciju i ulični jive, odijela i trenirke… Dva će se svijeta sukobiti i pomiriti, iz čega će se izroditi prijateljstvo koje je suludo, komično i snažno jednako koliko i neočekivano, jedinstvena veza koja će iskriti i učiniti ih… Nedodirljivim.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Radionica "Povezanost disanja i emocija" u Knjižnici Trstenik


Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

Radionica će se održati u srijedu, 21. studenoga u 18 sati u Knjižnici Trstenik, Papandopulova 25.
Još od davnih dana ljudi su otkrili da im svako emotivno stanje prati određen način disanja. Tako na primjer već iskustveno znamo da kada smo uzrujani naše disanje je plitko i ubrzano.
Svrha ove besplatne radionice je objasniti zašto je to tako, što se točno događa, kako možemo upotrijebiti obrat, to jest kako tehnikama disanja možemo utjecati na emocije i na taj način naučiti kako biti pozitivni i imati energije u svim životnim situacijama.
Na samoj radionici će se pokušati "demistificirati" učenja starih majstora, naučit će se kako iskoristiti puni plućni kapacitet, tehnika svjesnog disanja i još mnoge druge stvari.

Trajanje radionice je oko 90 min. Svi su dobrodošli!

"Umjetnik / Artiste", edukativna projekcija filma u povodu Dana francuske kulture 2012.

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 15. studenoga 2012. u 16:30h


"Umjetnik / Artiste" (2011, 100 min)

George Valentin (Jean Dujardin) zvijezda je nijemog filma koja ne pronalazi svoje mjesto u eri zvučnog filma i teško se s time nosi. Neuspjehe u karijeri zasjenila je ljubav prema Peppy Miller (Bérénice Bejo), mladoj glumici na vrhuncu karijere.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Tjedni program od 26. studenog DO 1. PROSINCA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Roberta Bressona

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(26, 28. i 30. studenog 2012.) u 18h


U ponedjeljak, srijedu i petak (26., 28. i 30. studenog) s početkom u 18 sati u dvorani 3 Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Roberta Bressona, jedan od najoriginalnijih redatelja filmske povijesti.
Ciklus će započeti s "Dame iz Bulonjske šume" (1945.) koji će biti prikazan u ponedjeljak, u srijedu slijedi "Mouchette "(1967.), a u petak "Novac" (1983.).

Bressonova inventivnost očituje se u njegovoj jednostavnosti koju poznati i nagrađivani autori i danas oponašaju. Između ostalog, u svojim je djelima minimalno koristio glazbu a zvučne kulise pretpostavljavao slici kako bi zagolicao gledateljevu imaginaciju. Izbjegavao je ekspresivne kutove kamere, a svoje glumce nazivao modelima tražeći od njih automatizam, uvjeren da je gluma legitimna samo u kazalištu.

Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Snaga sirovog - recepti za vitalnost i dugovječnost", promocija knjige, predavanje autora i demonstracija kuhanja

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 28. studenog 2012. u 18h

Sve je počelo kad su Lena i Darko Jurić, supružnici i dugogodišnji vegetarijanci, odlučili svoju prehranu profiniti sirovim jelima. Otkrivši blagodati žive hrane zahvaljujući kojima ovaj način prehrane osvaja sve više sljedbenika, svoje su znanje odlučili podijeliti sa svima putem radionica i restorana te su ubrzo postali predvodnici raw food pokreta u Hrvatskoj. U knjigu Snaga sirovog pretočili su svoju strast i iskustvo življenja prema načelima sirove prehrane, kao i Darkovo tridesetogodišnje iskustvo na polju nutricionizma.
Ovaj originalan spoj raskošne kuharice i teorije o sirovojelstvu namijenjen je svima koji žele probati nove okuse i žude za daškom svježine na tanjuru.
Ulaz je slobodan, a očekuje vas i promotivna cijena knjige!

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 29. studenoga 2012. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila po treći put u knjižnici Trstenik, ovaj četvrtak, 29. studenoga u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

Predstavljanje zbirke čakavske poezije Dunje Kalilić "Neka ČA ne gre ĆA!"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. studenog 2012. u 18h

U petak, 30. studenog 2012. u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice (Slobode 2) biti će predstavljena zbirka čakavske poezije Dunje Kalilić "Neka ČA ne gre ĆA".
Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan J. Bošković i prof. Ingrid Poljanić.

 
Javna tribina u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. studenog 2012. u 12h

Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima Grada Splita. Na javnoj tribini sudjeluju:

PU splitsko - dalmatinska:
Ante Radoja - Odjel za prevenciju
Stipe Jagnjić - Odjel za maloljetničku delivenciju

Grad Split:
Vedran Mardešić

Centar za socijalnu skrb Split:
Tatjana Vukman
Marina Pokrajac

Prekršajni sud Split:
Miranda Gulišija

Obiteljski centar splitsko - dalmatinske županije:
Maja Lipanović

Božićne radionice i bajkaonice za djecu u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Utorak, 27. studenog 2012. u 15h


U utorak, 27. studenoga, počinju likovne radionice za djecu od 7 do 10 godina. Tema je vezana za Božić, najljepši blagdan koji će nam ubrzo doći!
U radu ćemo upotrebljavati lako dostupne, prirodne materijale. Uz ljepilo, boje, tijesto… bit ćemo kreativni , a našim ćemo radovima ukrasiti svoju knjižnicu.
Prva radionica će se održati u utorak, od 15 do16 sati. Sljedeća je 4. prosinca, i to od 11 do 12 sati. I tako, CIK-CAK.

Od 27. studenoga svakodnevno ćemo u knjižnici Trstenik čitati našim najmlađim korisnicima bajke o sv. Nikoli, sv. Luci, malome Isusu… Bajkaonice će biti u 12 sati.

Pozivamo djecu da u svojoj Knjižnici provedu dio predblagdanskog vremena!
Sudjelovanje na likovnim radionicama potrebno je prijaviti na tel. 685 077, ili osobno u knjižnici, a sudjelovanje u bajkaonici je dobrodošlo i bez najave!

"Zovemo ga Istanbul", predavanje Siniše Viđaka

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 27. studenog 2012. u 18h


Bio je Bizantium, Konstantinopol i Carigrad, a mnogi su ga jednostavno zvali Grad. Na čudesnoj lokaciji gdje se stapaju vode Zlatnog roga, Bospora i Mramornog mora, tamo gdje se ljube Europa i Azija, rađao se i umirao puno puta.
Bio je maleni grad Starih Grka, glavni grad Starog Rima, središte kršćanskog svijeta, te srce velikog Osmanskog carstva.
Danas je dug gotovo 120 kilometara, ima oko 14 milijuna stanovnika, a u svojim uličicama krije raznolikost i višeslojnost punokrvne svjetske metropole. Kulturno, financijsko i gospodarstveno je središte Turske, maloazijskog gospodarskog diva koji vrtoglavo juri u obećavajuću budućnost.

Predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Mongolija u 30 dana", gošća je Fea Munitić
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 29. studenog 2012. u 18h

U četvrtak, 29. studenog u okviru ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..." Fea Munitić će održati predavanje "Mongolija u 30 dana".
Fea Munitić, rođena 1965. u Splitu, urednica je turističko-planinarskih publikacija pri HGSS. Apsolvirala biologiju na beogradskom PMF-u, bavi se književnošću, esejistikom i feljtonistikom. Objavljivala samostalna djela ("Razgovor s jezikom" u Nakladi Bošković) te članke u nekoliko revija i monografija.