pretraži samo gkmm.hr
    
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 31. PROSINCA do 4. SIJEČNJA 2012.
       
Radionica izrade čvorova za djecu od 8 do 11 godina u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 3. siječnja 2013. u 15:30hOvoj vještini sudionike radionice poučit će izviđački instruktori 1. stupnja Skautskog kluba Split, Joško Erstić i Ivica Vuletić. Djeco, ukoliko volite vezivanje, igru, natjecanje..., dođite u četvrtak u knjižnicu Trstenik.

Izložba "Kršćanski simboli" u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
14. prosinca 2012. - 7. siječnja 2013. 
Likovna radionica za djecu od 6 do 11 godina u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda i petak (2. i 4. siječnja 2013.) od 11 do 12hNakon kreativnih radionica tematski vezanih uz Božić, slijede radionice u kojima će djeca likovno oblikovati motive zime prepuštajući se svojoj mašti, a sve od prirodnih materijala, uz voditeljicu Nelu Davidović.

Mali edukativni ciklus filmova Masakija Kobayashija: Sepuku i Strašne priče

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda i petak (2. i 4. siječnja 2013.) u 17hU srijedu i petak (2. i 4. siječnja 2013.) s početkom u 17 sati u dvorani 3 Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova japanskog redatelja Masakija Kobayashija.
U srijedu će biti prikazan film Sepuku snimljen 1962. godine, a u petak Strašne priče iz 1964 godine.
Kobayashi kao vrstan stilist, majstor kompozicije kadra, detalja i panorame, intrigantan pripovjedač s lucidnom uporabom retrospekcije, emocionalno angažiran moralist, bio je i ostao društvenokritički najsmjeliji i, uz Kurosawu i Shinda, najvažniji japanskih redatelja prvoga poslijeratnog naraštaja.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.
Tjedni program od 7. do 12. SIJEČNJA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Andreja Tarkovskog

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(7, 9. i 11. siječnja 2013.) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (7, 9. i 11. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Andreja Tarkovskog. U ponedjeljak će biti prikazan film Parni valjak i violina (1961.), u srijedu Andrej Rubljov (1966.), a u petak Nostalgija (1983.). Početak projekcija je u 17 sati.

O Andreju Tarkovskom, veliki Ingmar Bergman jednom je govorio kao o "velikom tvorcu novog organskog filmskog jezika u kome se život predstavlja kao ogledalo, kao san". Nakon nagrađivanog Andreja Rubljova, filma koji se smatra i jednim od najsnažnijih filmova ikad snimljenih, Tarkovskog su kritičari počeli gledati kao najznačajnijeg ruskog redatelja nakon Ejzenštajna. Tarkovski je posebno cijenio Antonionija, Buñuela, Bressona, Bergmana, Dovženka, Fellinija, Kurosawu i Mizoguchija, a njegova je poetika presudno obilježena složenim intertekstualnim odnosima s nizom umjetnika čija djela izražavaju srodne stilističke ili tematske preokupacije.
Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Holte s pumnjom priko žola", predstavljanje zbirke poezije Dobrile Franetović-Kuzmić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 9. siječnja 2013. u 18h


"Holte s pumnjom priko žola" zbirka je poezije pisane na starigradskom i velolučkom govoru, te na standardu autorice Dobrile Franetović-Kuzmić. Knjigu će predstaviti nakladnik Zoran Bošković, prof. Katja Tresić Pavičić i prof. Ingrid Poljanić.
Stihove će čitati glumica Jasminka Ilinčić i autorica.

 
Andrijanina Bajkaonica na Odjelu za djecu i mlade: Bajke braće Grimm

Odjel za djecu i mlade Središnjice, Slobode 2
Četvrtak, 10. siječnja 2013. u 10hBajke braće Grimm priča Andrijana Vicković, glumica HNK Split. Dobrodošli su i veliki i mali!

"Dublja značenja kriju se u bajkama, što sam ih čuo u djetinjstvu,
nego u istinama kojima me je naučio sâm život."
Friedrich Schiller

Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 10. siječnja 2013. u 18hKakav razgovor bi mogli voditi Charles Baudelaire i sv. Franjo Asiški ? Može li čovjek istovremeno pripremati hladnokrvno ubojstvo i spoznati Boga koji mu se obratio kroz savršenstvo Bachove fuge? Ako Sudbina, Sreća, Slučaj i Nesreća piju čitave noći, tko će na kraju platiti račun?

Oh, čovjekovo stanje jadno li je,
Jedan ga zakon rodi, drugi veže,
Tašto je začet, tašt biti ne smije,
Zdravlja mu treba, bolest svud ga steže.
Što narav hoće s tim oprečnim stvorom,
S umom i strašću, s njegovim razdorom?


Nastavak obračuna s Huxleyevim Kontrapunktom je točno u 18 sati u četvrtak 10. siječnja 2013 u Knjižnici Trstenik.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...", gost je Stipe Božić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 10. siječnja 2013. u 18h


U sklopu humanitarne akcije za pomoć djeci Afrike "Putuj i čini dobro!" gost putopisne tribine "Tamo, tamo da putujem..." je Stipe Božić.
"Pustinje svijeta" naziv je Božićevog predavanja kojim obilježavamo treću godinu ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...".

Tjedni program od 14. do 19. SIJEČNJA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Davida Lyncha

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(14, 16. i 18. siječnja 2013.) u 18hEdukativne projekcije filmova Davida Lyncha

U ponedjeljak, srijedu i petak (14, 16. i 18. siječnja) održati će se edukativne projekcije filmova Davida Lyncha. U ponedjeljak će biti prikazan film Eraserhead (1977.), u srijedu Čovjek slon (1980.), a u petak Prava priča (1999.). Početak projekcija biti će u 18 sati.
Poznati američki redatelj David Lynch uklapa se u tradiciju velikih majstora kakvi su Fellini, Tati, Lang, Wilder i Bergman. Uz važne dodirne točke s nadrealističkom poetikom Luisa Buñuela, David Lynch s podjednakom umješnošću zna oblikovati linearne pripovijesti u kojima konvencionalnost postupaka samo dodatno ističe začudnost središnjeg elementa fabule.
Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o Davidu Lynchu

Izložba radova Udruge Svarožić


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. siječnja 2013. u 18hŠto je Ljubav, ako nije Svetinja? Što je Svetost, ako nije Ljubav? Jedno bez drugog ne može biti. A nije li Ljubav majka, nije li priroda? Nije li ljepota drugog živog bića i svega Života? Ljubav JEST. Ona je srž svih stvari, i prožimajući cio Svijet, sve nas spaja. Ljubav izvire iz sveg života, čineći život sam Ljubavlju, tj.Svetinjom. A nije li Svetinja pružiti Život? Nije li Sveto Ljubiti, Voljeti, Pružati - ljudima, životinjama, prirodi, svemu što nas okružuje? Nije li Svetost svjestan akt nastavljanja Ljubavi? Nije li to ključan bit i svrha Života? Što ima sebičnije i Ljubavnije prema samome sebi od Ljubavi i davanja drugome? Sve što činimo drugom, činimo sebi. Svetost jest krajnja Ljubavna Kreacija.

 
"Astečka filozofija", predavanje uz projekciju Kulturne udruge Nova Akropola

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. siječnja 2013. u 18h


"Za Astečko carstvo koje je bilo čuveno po svojoj visokoj kulturi i vrhunskoj gospodarskoj i ratničkoj organizaciji manje je poznato da su imali složeni sustav obrazovanja koji je omogućavao pristup svima. Srce ovog sustava činili su mudraci, tlamatinime, koji su veliku važnost davali proučavanju filozofije i njenim temeljnim etičkim i metafizičkim pitanjima.
Filozofija se posebno proučavala u središtima višeg obrazovanja (Calmécac) gdje se čuvala bogata tisućljetna Nahuatl tradicija koju su Azteci baštinili i dijelili zajedno s drugim narodima ovog područja. U prilog ovome govore nam mnogobrojni pisani tragovi sačuvani nakon osvajanja.
Izniman doprinos za popularizaciju ovog još uvijek slabo poznatog područja dao je jedan od najvećih poznavatelja astečke kulture i filozofije Miguel Leon-Portilla u svojoj knjizi Filozofija nahuatl..."

Andrijanina Bajkaonica na Odjelu za djecu i mlade: "Začarani kraljević" braće Grimm

Odjel za djecu i mlade Središnjice, Slobode 2
Četvrtak, 17. siječnja 2013. u 18:15h


Bajku "Začarani kraljević" braće Grimm priča Andrijana Vicković, glumica HNK Split. Dobrodošli su i veliki i mali!

"Dublja značenja kriju se u bajkama, što sam ih čuo u djetinjstvu,
nego u istinama kojima me je naučio sâm život."
Friedrich Schiller

"Pad i uskrsnuće", javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak,18. siječnja 2013. u 18h

Filozofija Ružina križa počiva na takozvana tri osnovna stupa:
Nauk ili učenje o dva prirodna poretka, učenje o mikrokozmosu i transfiguracija, nauk o spasu. Tako se u Duhovnoj školi Ružina križa, da se figurativno izrazimo, izučavaju tri osnovna predmeta: kozmologija, antropologija (nauk o čovjeku mikrokozmosu) i evanđelje (nauk o spasu, radosna vijest). Pretpostavka za sva tri „predmeta“, stupa ovih učenja jest "pad", nauk o padu.
U judeo-kršćanskom, zapadno-europskom kulturnom krugu, tradicionalno se govorilo o grijehu, Istočnom grijehu. Na istoku se to češće izražavalo kao pomutnja, a u staroj Grčkoj govorilo se o bolesti, sljepilu, bolesnomu stanju. Čovjek je nekoć, kako u mnogim svetim spisima i legendama piše, obitavao u božjemu vinogradu, u božjoj prisutnosti. Današnji čovjek živi u "od boga odvojenom svijetu" i on je kako biblija naučava: "u Božjim očima mrtav".
Pokušati ćemo Vam tijekom ove večeri prenijeti našu sliku te velike kozmičke katastrofe koja je uzrokom ovakvomu, današnjemu stanju postojanja, te staviti naglasak na proces transfiguracije, proces ozdravljenja, odnosno, proces koji preko temeljne promjene osobnosti vodi do potpune zamjene osobnosti i ponovnoga uspostavljanja prvobitnoga sklada u božanskom mikrokozmosu. Taj proces je nazivan mnogim imenima, između ostaloga i "uskrsnuće iz mrtvih".
Tjedni program od 21. do 26. SIJEČNJA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Georgea Cukora

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(21, 23. i 25. siječnja 2013.) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (21, 23. i 25. siječnja) održati će se edukativne projekcije filmova Georgea Cukora. U ponedjeljak će biti prikazan film Philadelphijska priča (1940.), u srijedu Plinsko svjetlo (1944.), a u petak Zvijezda je rođena (1954.).
George Cukor u većini je filmova pokazivao sklonost prema motivu odnosa stvarnosti i mašte, što razrađivao kroz likove i njihove intimne odnose. Cijenjen ponajprije zbog vrhunskog ukusa i stila te vještine rada s glumicama, stoga je često tematizirao samu glumačku profesiju te oslikavao različite tipove obmanjivanja, pretvaranja i glumljenja životnih uloga.
Početak projekcija biti će u 18 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o Georgeu Cukoru

Ciklus izlaganja povodom 20. obljetnice vojne akcije "Maslenica"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 22. siječnja 2013. u 17:30hCiklus izlaganja povodom 20. obljetnice vojne akcije "Maslenica" u organizaciji Udruge studenata povijesti "Toma Arhiđakon".

"Veličanstveni Istanbul", predavanje prof. Mate Kuvačića


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 23. siječnja 2013. u 18h


Prof. Mate Kuvačić će u svom predavanju popraćenom s preko 200 fotografija posebno naglasiti najvažnije povijesne činjenice jedinog grada na svijetu koji se prostire na dva kontinenta.
A to su: pobunu Nika 532. kada je ozbiljno ugrožen bizantski car Justinijan I.; pad Carigrada u ruke križara u 4-oj vojni 1204. godine; spektakularno osvajanje Carigrada 1453. godine od strane turskog sultana Mehmeda II. el Fatiha; gradnja Cisterne bazilike; gradnja veličanstvene bazilike Aja Sofije, potom svih grandioznih džamija (Plave, Sulejmanije, Šehzade, Mehmeda II. el Fatiha, Bajazida II, Selima I. i drugih). Naglasit ću plavu keramiku iz Iznika, potom dvije grandiozne sultanove palače: Topkapi Saraj i Dolmabahče, dva svjetski poznata pazara: Kapali čaršiju i Misir bazar.
Na kraju će biti riječi o povijesnosti glavnih aktera filmske serije Sulejman Veličanstveni.

Predstavljanje knjige "Male zvijezde Velikog medvjeda" Magde Matošić u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića i izdavačke kuće V.B.Z.

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 24. siječnja 2013. u 18h


U četvrtak, 24. siječnja u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice bit će predstavljena knjiga "Male zvijezde Velikog medvjeda“ autorice Magde Matošić, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića Split i V.B.Z. Zagreb.

Riječ je o autobiografskoj prozi renomirane splitske dramske umjetnice u kojoj s puno topline i humora opisuje ljude i doživljaje koji su obilježili Split njezine mladosti. Uz knjigu je priložen i zvučni zapis razgovora s autoricom, na dva audio CD-a.

Knjigu će uz prigodni program predstaviti Damir Šarac, Tonči Šitin i Andro Krstulović Opara.
U programu sudjeluju Trpimir Jurkić, Zlatko Aurelio Kokeza, Sveto Matošić Komnenović i Jurica Karuza.
 
Predavanje na temu "Duboka Meditacija" u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda, 23. siječnja 2013. u 18:30hMeditacija se prakticira od kada postoji ljudski rod. Jednostavno rečeno, meditacija je tehnika samorazvoja svijesti i kao takva ne pripada ni jednoj sekti ili religiji.
Na predavanju ćete slušati o različitim vrstama meditacije, snazi zvuka, utjecaju meditacije na fiziologiju i psihu, različitim stanjima svijesti, te kako vam meditacija može pomoći u svakodnevnom životu.
Predavanje organizira internacionalna udruga za razvoj svijesti, zdravlja, ekologije i mira "Park Božanske Energije".
Trajanje predavanja je oko 60 min i svi su dobrodošli!

Predavanje će se održati u srijedu, 23. siječnja u 18:30 u Knjižnici Trstenik, Papandopulova 25.

Više o progrramu Duboke Meditacije

Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 24. siječnja 2013. u 18hČovjek riješi da nacrta svijet. Tokom godina ispunjava prostor ucrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, zaljeve, brodove, otoke, ribe, kuće, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred smrt on otkriva da taj strpljivi labirint linija ocrtava njegov vlastiti lik.

J. L. Borges je neprestano iscrtavao dvojnike koji ga poznaju bolje od njega samog, sanjače koje netko drugi sanja, knjige koje je nemoguće dvaput otvoriti na istu stranicu, ljude koji odlaze u sigurnu smrt samo zato jer je njihovo ime naglas izgovoreno, kraljevstva koja su u istom danu stvorena i spaljena...

Posjetite fantastični labirint slavnog argentinskog pisca u četvrtak, 24. siječnja u 18 sati i pokušajte pronaći sliku koja nosi vaš potpis.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

Gradska knjižnica Marka Marulića pridružuje se manifestaciji "Noć muzeja 2013"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 25. siječnja 2013. od 20 do 22hGradska knjižnica Marka Marulića pridružit će se manifestaciji "Noć Muzeja 2013", na način da će produžiti radno vrijeme Središnje knjižnice do 22 sata. U vremenu od 20 do 22 sata omogućit ćemo popust na godišnju članarinu onim građanima koji se prvi put upisuju u našu knjižnicu. Radi se dakle o sasvim novim članovima, onima koji nisu nikad do sada bili učlanjeni, te će u navedenom periodu od 20 do 22 sata u Središnjoj knjižnici (Ulica slobode 2), moći ostvariti godišnje članstvo za 60 kn umjesto uobičajenih 90 kn.

Dan Australije, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 25. siječnja 2013. u 18hNakon šest mjeseci plovidbe iz Engleske, 26. siječnja 1788. godine jedanaest malih brodova, poznatih pod imenom Prva flota, uplovilo je u Sydneyski zaljev. Tada je osnovana preteča kolonije New South Wales. U siječnju 1901. godine šest kolonija od kojih se tada sastojala Australija ujedinile su se u Zajednicu naroda Australije. Ovim činom rođena je australska neovisnost, pa se 26. siječanj obilježava kao nacionalni dan. To je dan kada Australija i Australci slave svoja dostignućima kao jedno stabilno, demokratsko, multikulturalno društvo sa snažnom i konkurentnom tržišnom ekonomijom. Na taj dan se prisjećaju vrednota koje cijene i njeguju, a to su sloboda, jednakost, tolerancija, prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve.
Prema popisu iz 2006. godine oko 120.000 stanovnika Australije izjasnili su se da su Hrvati, što znači da ih je neslužbeno makar dvostruko više. Njihov status, prava i obveze jednaki su kao i za sve ostale građane Australije.
Na poticaj male zajednice povratnika iz Australije koji žive u Splitu, Hrvatska matica iseljenika, Veleposlanstvo Australije i Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu organiziraju program u kojem će vas kroz fotografije, filmove i mali osvrt na život Hrvata u Australiji povesti na put tom dalekom državom, tamo ''down under“.
Tjedni program od 28. SIJEČNJA DO 2. VELJAČE 2012.
     
Edukativne projekcije filmova hongkonškog redatelja Kar-wai Wonga

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (28. i 30. siječnja) u 18h
Petak, 1. veljače u 17:30h


U ponedjeljak, srijedu i petak (28. i 30. siječnja te 1. veljače) održati će se edukativne projekcije filmova hongkonškog redatelja Kar-wai Wonga. U ponedjeljak će biti prikazan film Chungking Express (1994.), u srijedu Raspoloženi za ljubav (2000.), a u petak 2046 (2004.). Početak projekcija u ponedjeljak i srijedu biti će u 18 sati, a u petak u 17:30.

Minuciozno režiranim narativnim fragmentima, maksimalnim povjerenjem u vizualnu snagu filma kao medija te tematiziranjem egzistencijalne otuđenosti i emocionalne krhkosti, ovaj honkonški redatelj nametnuo se kao jedan od najvažnijih suvremenih filmskih stvaratelja.

Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o redatelju
"Ljepote i kulturna baština Turske", predavanje prof. Mate Kuvačića


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 30. siječnja 2013. u 18h


Prof. Mate Kuvačić će u svom drugom predavanju popraćenom s preko 350 fotografija ukazati na malo poznate prirodne znamenitosti Turske: visoke planine pod snijegom, brojna turska skijališta, riječne doline, planinska jezera, vodopade, tirkizno more na njihovoj rivijeri na Mediteranu, pješčane kilometarske pješčane plaže, veličanstvene Pamukale i vulkanske tornjeve u Kapadokiji, podzemne gradove, zatim arheološke spomenike: Troju, Pergam, mauzolej u Halikarnasu, Artemidin hram u Efezu, sam Efez kao najveći svjetski arheološki muzej na otvorenom, spomenike u Edirneu, Trabzonu, Bursi, Hierapolisu i drugim mjestima.
 
"Urbanističke perspektive i vizije grada Splita", tribina iz ciklusa "Ćakula na Bačama" u organizaciji GK Bačvice

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 29. siječnja 2013. u 18h


U utorak, 29. siječnja, s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, u organizaciji Gradskog Kotara Bačvice održat će se tribina "Urbanističke perspektive i vizije grada Splita" u ciklusu tribina "Ćakula na Bačama".

Sudionici tribine:
- Tomislav Zaninović, dipl. iur., organizator tribine i predsjednik gradskog kotara Bačvice
- prof.dr. Ante Kuzmanić, dipl.ing. arh.
- prof. dr. Jakša Miličić, dipl.ing.građ., najstariji živući gradonačelnik grada Splita
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Tonka Alujević s pričom "Prokletije"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 31. siječnja 2013. u 18h


Prokletije su gorostasni masiv na sjeveru Albanije, istoku Crne Gore i zapadu Kosova. Zovu je još i Zabranjena planina. O, zabrani mi i to ću baš htjeti! Nekoliko dana dovoljno je da shvatiš. Da, istina je, Prokletije nose u sebi demonsko prokletstvo, a ono je u tome što ja više nikada neću vidjeti divnije planine.

Tonka Alujević