pretraži samo gkmm.hr
    
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 28. SIJEČNJA DO 2. VELJAČE 2013.
     
Edukativne projekcije filmova hongkonškog redatelja Kar-wai Wonga

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (28. i 30. siječnja) u 18h
Petak, 1. veljače u 17:30h


U ponedjeljak, srijedu i petak (28. i 30. siječnja te 1. veljače) održati će se edukativne projekcije filmova hongkonškog redatelja Kar-wai Wonga. U ponedjeljak će biti prikazan film Chungking Express (1994.), u srijedu Raspoloženi za ljubav (2000.), a u petak 2046 (2004.). Početak projekcija u ponedjeljak i srijedu biti će u 18 sati, a u petak u 17:30.

Minuciozno režiranim narativnim fragmentima, maksimalnim povjerenjem u vizualnu snagu filma kao medija te tematiziranjem egzistencijalne otuđenosti i emocionalne krhkosti, ovaj honkonški redatelj nametnuo se kao jedan od najvažnijih suvremenih filmskih stvaratelja.

Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o redatelju
"Ljepote i kulturna baština Turske", predavanje prof. Mate Kuvačića


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 30. siječnja 2013. u 18h


Prof. Mate Kuvačić će u svom drugom predavanju popraćenom s preko 350 fotografija ukazati na malo poznate prirodne znamenitosti Turske: visoke planine pod snijegom, brojna turska skijališta, riječne doline, planinska jezera, vodopade, tirkizno more na njihovoj rivijeri na Mediteranu, pješčane kilometarske pješčane plaže, veličanstvene Pamukale i vulkanske tornjeve u Kapadokiji, podzemne gradove, zatim arheološke spomenike: Troju, Pergam, mauzolej u Halikarnasu, Artemidin hram u Efezu, sam Efez kao najveći svjetski arheološki muzej na otvorenom, spomenike u Edirneu, Trabzonu, Bursi, Hierapolisu i drugim mjestima.
 
"Urbanističke perspektive i vizije grada Splita", tribina iz ciklusa "Ćakula na Bačama" u organizaciji GK Bačvice

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 29. siječnja 2013. u 18h


U utorak, 29. siječnja, s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, u organizaciji Gradskog Kotara Bačvice održat će se tribina "Urbanističke perspektive i vizije grada Splita" u ciklusu tribina "Ćakula na Bačama".

Sudionici tribine:
- Tomislav Zaninović, dipl. iur., organizator tribine i predsjednik gradskog kotara Bačvice
- prof.dr. Ante Kuzmanić, dipl.ing. arh.
- prof. dr. Jakša Miličić, dipl.ing.građ., najstariji živući gradonačelnik grada Splita
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Tonka Alujević s pričom "Prokletije"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 31. siječnja 2013. u 18h


Prokletije su gorostasni masiv na sjeveru Albanije, istoku Crne Gore i zapadu Kosova. Zovu je još i Zabranjena planina. O, zabrani mi i to ću baš htjeti! Nekoliko dana dovoljno je da shvatiš. Da, istina je, Prokletije nose u sebi demonsko prokletstvo, a ono je u tome što ja više nikada neću vidjeti divnije planine.

Tonka Alujević
Tjedni program od 4. DO 9. VELJAČE 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Federica Fellinija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(4, 6. i 8. veljače) u 18h

U ponedjeljak, srijedu i petak (4, 6. i 8. veljače) s početkom u 18 sati u zelenoj dvorani Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Federica Fellinija.
Ciklus započinje u ponedjeljak Svjetlima varijetea (1950.), nastavlja se u srijedu s Cabirijinim noćima (1957.) i završava u petak s Probom orkestra (1978.).
Svoj prepoznatljiv autorski svijet, Fellini je izgradio od dokumentarističke percepcije stvarnosti i stiliziranih elemenata kojima je na različite načine vizualizirao maštu. Dok je sentimentalnim tonovima suprotstavljao grotesku, a nostalgičnima ironiju, svojim se filmovima prisjećao nijeme i luckaste komedije, ostavši melankoličan u prikazu pojedinih situacija i likova. Fellinijeve vizure života kao "nečeg presmiješnog što se često shvaća preozbiljno" ostale su među najzavodljivijima u filmskoj povijesti.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o redatelju
"Od izvornika do prijevoda", 6. godišnja izložba prijevoda Društva hrvatskih književnih prevodilaca

Izložbeni prostor Središnjice, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. veljače 2013.


"Reinkarnacija i njeno značenje", predavanje svjetski poznatog Joga učitelja Balakhilya das

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 6. veljače 2013.


 
"Mongolija u 30 dana", predavanje Fee Munitić u organizaciji Udruge Žrvanj i Knjižnice Žrnovnica

Knjižnica Žrnovnica, Krešimirova 7, Žrnovnica
Utorak, 5. veljače 2013. u 18h


U Knjižnici Žrnovnica, u utorak, 5. veljače 2013. u 18:00 sati, održat će se predavanje pod nazivom "Mongolija u 30 dana".
Predavanje u organizaciji Udruge Žrvanj i Knjižnice Žrnovnica održat će gđa Fea Munitić.

Predstavljanje trećeg zbornika radova polaznika Škole kreativnog pisanja GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 7. veljače 2013. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 7. veljače 2013. u 18hKoja je poveznica između ostarjele prijateljice noći, golih koljena otrovanih Engleza, raspete murine, rasprodaje snova i svetice koja to neće nikad službeno postati?
Kako otići s vlastitog sprovoda?
Može li čovjek poludjeti pokušavajući dokazati da nije lud?
Posjetite književni klub u četvrtak 21. veljače, tamo će vas dočekati 12 hodočasnika koji će zajedničkim snagama pokušati odgovoriti na ova i ostala pitanja.

"Ljudi griješe kad misle da prestaju sanjati zato jer stare, nego ostare zato jer prestanu sanjati".

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
Tjedni program od 11. DO 16. VELJAČE 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Alfreda Hitchchocka

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(11, 13. i 15. veljače) u 18h

U ponedjeljak, srijedu i petak (11., 13., i 15. veljače) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Alfreda Hitchcocka.
Ciklus započinje u ponedjeljak sa Sumnjom (1941.), nastavlja se u srijedu sa Nepoznatim iz Nord Expressa (1951.), a završava Krivo optuženim (1956.) koji je na repertoaru u petak.
Sve projekcije započinju u 18 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Više o redatelju
"Risorgimento italiano", predavanje prof. Fulvia Salimbenija, docenta suvremene povijesti na Università degli studi di Udine

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Utorak, 12. veljače 2013. u 16:30
h

"Risorgimento italiano" nazive je predavanje profesora Fulvia Salimbenija, docenta suvremene povijesti na Sveučilištu Udine i predsjednika Instituta za povijest Preporoda u Trstu i Gorici - u organizaciji Communità italiana di Spalato, II. gimnazije Split i GKMM.

"Što [još] ne znamo?", predavanje prof. dr. sc. Ivice Puljka (FESB)

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Srijeda, 13. veljače 2013. u 18hOd čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Hoće li šume usporiti globalno zagrijavanje – ili ga ubrzati? Što se dogodilo Neandertalcima? Zašto spavamo? Gdje i kada se pojavio život na Zemlji?
Ovo su samo neka od pitanja na koje moderna znanost [još] ne zna odgovor. Istovremeno su to vrlo živa područja istraživanja, koristeći znanstvenu metodologiju i modernu tehnologiju. Neke odgovore ćemo vrlo vjerojatno brzo saznati, a neke ćemo ostaviti u naslijeđe generacijama koje dolaze. Kao ljudski rod napravili smo izuzetno veliki napredak u razumijevanju prirode, a mnoga otkrića su još uvijek pred nama. U ovom predavanju dotaknut ćemo neka od najzanimljivijih pitanja na koje još ne znamo odgovor kao poticaj za razmišljanje i diskusiju.

"Misterij života i smrti", javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak,15. veljače 2013. u 18h

Filozofija Ružina križa počiva na takozvana tri osnovna stupa:
Nauk ili učenje o dva prirodna poretka, učenje o mikrokozmosu i transfiguracija, nauk o spasu. Tako se u Duhovnoj školi Ružina križa, da se figurativno izrazimo, izučavaju tri osnovna predmeta: kozmologija, antropologija (nauk o čovjeku mikrokozmosu) i evanđelje (nauk o spasu, radosna vijest). Pretpostavka za sva tri „predmeta“, stupa ovih učenja jest "pad", nauk o padu.
U judeo-kršćanskom, zapadno-europskom kulturnom krugu, tradicionalno se govorilo o grijehu, Istočnom grijehu. Na istoku se to češće izražavalo kao pomutnja, a u staroj Grčkoj govorilo se o bolesti, sljepilu, bolesnomu stanju. Čovjek je nekoć, kako u mnogim svetim spisima i legendama piše, obitavao u božjemu vinogradu, u božjoj prisutnosti. Današnji čovjek živi u "od boga odvojenom svijetu" i on je kako biblija naučava: "u Božjim očima mrtav".
Pokušati ćemo Vam tijekom ove večeri prenijeti našu sliku te velike kozmičke katastrofe koja je uzrokom ovakvomu, današnjemu stanju postojanja, te staviti naglasak na proces transfiguracije, proces ozdravljenja, odnosno, proces koji preko temeljne promjene osobnosti vodi do potpune zamjene osobnosti i ponovnoga uspostavljanja prvobitnoga sklada u božanskom mikrokozmosu. Taj proces je nazivan mnogim imenima, između ostaloga i "uskrsnuće iz mrtvih".
 
"Hrvatska rapsodija - Maksim Mrvica", projekcija dokumentarnog filma splitske redateljice Brune Bajić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 11. veljače 2013. u 18h


"Hrvatska rapsodija - Maksim Mrvica" (2012. / 57 min.) dokumentarac je mlade splitske redateljice Brune Bajić, apsolventice na magisteriju Filma Umjetničke akademije u Splitu o eminentnom hrvatskom pijanisti, koji je svojim talentom osvojio obožavatelje dijeljem svijeta i postao jedan od omiljenih crossover glazbenika.
U filmu o Maksimovom životnom putu, odrastanju, snovima, strahovima, nadanjima, talentu te ratnom razdoblju u Šibeniku, kada je trebalo imati hrabarosti i vjerovati u svoju životnu misiju, govore Mel Bush, Tonći Huljić, Vladimir Krpan, Marija Sekso i sam Maksim Mrvica. Ovo je film o glazbi, ali i o karizmi i osobnosti čovjeka iz male zemlje koji je osvojio svijet.

Početak 2. ciklusa besplatnog programa tjelovježbi za umirovljenike - članove knjižnice

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 13 veljače 2013. u 8:30 (prva grupa), u 9:30h (druga grupa)

"Ružodavalac", otvaranje izložbe slika Nene Mikulića

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 14 veljače 2013. u 18:30h

"Na putu prema najvišima", predavanje Iris Prebeg iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Četvrtak, 14. veljače 2013. u 18h


Ja sam Iris Prebeg iz Rijeke, zadnje dvije godine živim u Splitu. Alpinističku školu sam završila 1995. godine i od tada se aktivno bavim alpinizmom. Ovaj mi je sport omogućio putovanje po svijetu. Penjala sam u Africi, Južnoj Americi, Europi, a najviše vremena provela sam u Himalaji...na mjestima koje sam prije toga samo gledala na tv i maštala o njima...
Živjela sam svoj san ...penjala!!! I danas to radim.


Irena Prebeg

Tjedni program od 18. DO 23. VELJAČE 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Rainera Wernera Fassbindera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(18, 20. i 22. veljače 2013.) u 18h

U ponedjeljak, srijedu i petak (18., 20., i 22. veljače) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Rainera Wernera Fassbindera.
Ciklus započinje u ponedjeljak s filmom Gorke suze Petre von Kant (1972.), nastavlja se u srijedu sa Brakom Marije Braun (1978.), a završava Čežnjom Veronike Voss (1982.) koji je na repertoaru u petak. Sve projekcije započinju u 18 sati.

Filmska javnost Fassbindera danas doživljava kao glavnog pokretača "novog njemačkog filma" pod čijim su autoritetom marširali i drugi velikani njemačke i svjetske kinematografije kao što su Schlöndorf, Wenders, Handke i Herzog. Rijetko je kad tako razvidno kao u slučaju Rainera Wernera Fasbindera da je netko svojim artizmom i neobuzdanom stvaralačkom energijom jednu kinematografiju u tako kratkom roku pretvorio u prijestolnicu europskog (i svjetskog) filma.

Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Više o redatelju
Predstavljanje knjige "Priče iz dva škafetina" Sande Hančević i Valerije Jurjević u izdanju Naklade Bošković

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Srijeda, 20. veljače 2013. u 18h


Jedan otok, dvije žene i dva škafetina puna tajni. Zavirite u svijet kojim još uvijek, kroz pukotine sadašnjosti, odjekuje prošlost: U gradu starih kapetana čuje se Savršena glazba za smrt, dok Mir na malom trgu remeti nerazriješeni slučaj ubojstva, a susjedstvo nagađa Kako je skončala Laura C., od koga je primala Ljubavna pisma plus i zašto ih je sakrila baš u Priručnik za trovače. Je li to bila samo Neobična podudarnost te kako uistinu teku Priče iz dva škafetina, otkrijte na stranicama ove knjige, objavljene u izdanju splitske Naklade Bošković. O knjizi će govoriti Maja Šestanović, Mladen Vuković i autorice.

O autoricama:
Sanda Hančević rođena je 9. studenog 1973. u Splitu. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Lumbardi na otoku Korčuli. Osim arheologijom, bavi se očuvanjem i promicanjem korčulanske kulturne i prirodne baštine. Stalna je suradnica Gradskog muzeja Korčula i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Kao članica udruge Bašćina i suvoditeljica galerije 3VOLTA u Lumbardi, aktivno sudjeluje u radu neformalne mreže otočkih kulturnih institucija kor::net (korčula::network).
Objavljuje stručne i popularno-znanstvene radove te piše kratke priče. Pobjednica je Pričiginovog natječaja za najbolju kratku priču 2010., gdje je s Oblačnom sobom osvojila Zlatnu bravuru. Objavljena joj je knjiga Priče iz dva škafetina u izdanju Naklade Bošković (Split, 2012.), a napisala ju je zajedno s Valerijom Jurjević. Na natječaju Gradske knjižnice Trogir njezina je priča Kairos osvojila prvu nagradu žirija i uvrštena je u zbirku Priča se (p)o gradu (Gradska knjižnica Trogir, 2012.). Iste je godine, na natječaju Male performerske scene iz Zagreba, priča Pozdravi mir ušla u uži izbor i čeka objavljivanje u zbirci. Na samom početku 2013., na natječaju Priče o kosi, kojeg su organizirali Lush i Centar za krativno pisanje, osvaja još jednu nagradu s pričom Zadnji modni krik.

Valerija Jurjević rođena je 10. listopada 1974. Diplomirala je povijest umjetnosti i bohemistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi u Lumbardi na otoku Korčuli. Stalna je suradnica Gradskog muzeja Korčula, predsjednica udruge Bašćina i suvoditeljica galerije 3VOLTA u Lumbardi te aktivno sudjeluje u radu neformalne mreže otočkih kulturnih institucija kor::net (korčula::network). Kao članica Udruge likovnih umjetnika Korčule, sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama.
Piše stručne i popularno-znanstvene radove te kratke priče od kojih su četiri objavljene: 666 dana jedne kustosice u zbirci Sagorevanje (Žene na delu, Beograd, 2009.), Ljubavna pisma plus u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2010. (Brod knjižara, Zagreb), San Dragana S. u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2012. (Brod knjižara, Zagreb) te Čudnovate zgode jedne Jasne u zbirci Priča se (p)o gradu (Gradska knjižnica Trogir, 2012.). Objavljena joj je knjiga Priče iz dva škafetina u izdanju Naklade Bošković (Split, 2012.), a napisala ju je zajedno sa Sandom Hančević. 
"Titanic - putovanje koje traje...", multimedijalna priča Dražena Radmana

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Ponedjeljak i utorak (18. i 19. veljače 2013.) u 18h

Je li priča o Titanicu istražena do kraja?
Postoje li manje poznata svjedočanstva i činjenice koje mogu baciti dodatno svijetlo na travanjska zbivanja daleke 1912. godine?

"Ovo je priča o brodu, a još više priča o ljudima. Tragedija Titanica spada u red onih događaja koji izazivaju čovjeka na promišljanje o tome gdje, kako i s kim putuje po moru ovog nesigurnog i kratkog vremena..."
Dražen Radman

"Egipat - knjiga tajnog boravišta" predavanje Andrije Jončića uz video  projekciju - u organizaciji Kulturne udruge Nova Akropola

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 21. veljače 2013. u 18h

Knjiga tajnog boravišta, ili popularno nazvana "Knjiga mrtvih", dio je zbirke tekstova zajednice egipatskih mudraca. Ova mistično-alegorijska knjiga inicijatskog je karaktera i prvenstveno se koristila u školama misterija, a njeni dijelovi su služili i kao pogrebni tekst. U njoj se, jezikom simbola, daju odgovori na najdublja filozofska pitanja: o životu i smrti, o vječnom i prolaznom, o čovjeku i smislu njegova postojanja...
Knjiga tajnog boravišta sadrži oko dvjesto poznatih pjevanja koja se mogu svrstati u četiri povezane cjeline, odnosno četiri etape inicijatskog puta. To je put kroz labirint života zemaljskog i nebeskog Egipta, onaj koji vodi do izlaska duše na svjetlost Sunca.
Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 21. veljače 2013. u 18hČovjek riješi da nacrta svijet. Tokom godina ispunjava prostor ucrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, zaljeve, brodove, otoke, ribe, kuće, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred smrt on otkriva da taj strpljivi labirint linija ocrtava njegov vlastiti lik.

J. L. Borges je neprestano iscrtavao dvojnike koji ga poznaju bolje od njega samog, sanjače koje netko drugi sanja, knjige koje je nemoguće dvaput otvoriti na istu stranicu, ljude koji odlaze u sigurnu smrt samo zato jer je njihovo ime naglas izgovoreno, kraljevstva koja su u istom danu stvorena i spaljena...

Posjetite fantastični labirint slavnog argentinskog pisca u četvrtak, 24. siječnja u 18 sati i pokušajte pronaći sliku koja nosi vaš potpis.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

"Ja sam u svom filmu", predstavljanje priručnika za satove razrednika autorica Katice Šarić i Andreje Bartolić i stručna radionica

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Petak, 22. veljače 2013. u 17h


„Rad s djecom i mladima, kako je opisan u priručniku Ja sam u svom filmu, ima potencijal za stvaranje uvjeta povoljnih za kreiranje novih znanja, stavova, mišljenja i ponašanja, te na taj način povećati spremnost učenika za izazove svakodnevnog života, posebno u smislu međuljudskih odnosa i ispunjavanja vlastitih potencijala.
Učenici, koji će imati sreću da njihovi razrednici posegnu za ovim priručnikom i iskoriste njegov potencijal, imat će zasigurno veću šansu pozitivnog razvoja i postizanja pozitivnih razvojnih ishoda što možemo smatrati jednim od glavnih zadataka školskog okruženja.“
doc. dr. sc. Valentina Kranželić

„Priručnik za rad s djecom i mladima Ja sam u svom filmu predstavlja vrijedan materijal koji na kreativan, razumljiv i pristupačan način obrađuje važne teme za djecu i mlade koji žive u današnjem društvenom kontekstu. Posebna je vrijednost Priručnika korištenje filmova i radijskih emisija koje su stvarala sama djeca i mladi i koji sada predstavljaju resurs ili medij za komunikaciju odraslih s, nekim drugim, mladim ljudima te otvaraju prostor za učenje novih životnih vještina.“
doc. dr. sc. Martina Ferić Šlehan

Tjedni program od 25. VELJAČE do 2 OŽUJKA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Ermanna Olmija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (25. i 27. veljače) u 18h
Petak, 1. ožujka u 17h


U ponedjeljak, srijedu i petak (25. i 27. veljače i 1. ožujka) održati će se edukativne projekcije djela Ermanna Olmija.
U ponedjeljak će posjetitelji imati priliku vidjeti Zaposlenje (1961.), srijedu njegove Zaručnike (1962.), a u petak Drvo za klompe (1978.).
Nakon dokumentaristički minucioznog Zaposlenja (1961.) o apsurdu radne svakodnevice, Olmi je dramom Zaručnici (1962.) dokazao da se može nositi s tradicijom neorealizma od koje je preuzeo socijalni senzibilitet, mozaičnu dramaturgiju te rad s naturščicima. Ove stilske značajke veliki talijanski redatelj demonstrirati će i u remek-djelu Drvo za klompe (1978.) koje se smatra odom spiritualnim vezama čovjeka i prirode, skromnosti, neponovljivosti životnog vijeka i čudesnog trajanja i obnavljanja života.
Projekcija u ponedjeljak i srijedu počinju u 18 sati, a projekcija Drva za klompe koji je na rasporedu petak, u 17 sati.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Više o redatelju
"Osnove fitoaromaterapije - biljkama do zdravlja" predavanje i radionica Darije Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 25. veljače u 18h

"Osnove fitoaromaterapije - biljkama do zdravlja" naziv je predavanja i radionice u organizaciji Zadruge za unapređenje kvalitete života, edukaciju i savjetovanje "Kvaliteta života" i GKMM, koju će održati Darija Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje.


"Odnosi Hrvata i Turaka kroz povijest", predavanje prof. Mate Kuvačića

Velika dvorana Središnjice, Slobode 2
Srijeda, 27. veljače 2013. u 18h


U predavanju "Odnosi Hrvata i Turaka kroz povijest" bit će obrađene sve bitke koje su sudbinski utjecale na život Hrvatske. Tu su: bitka na rijeci Marici 1371, pa Kosovska bitka 1389, gdje su se Hrvati prvi put sukobili sa Turcima. Potom slijedi Nikopoljska bitka 1396, pa bitka kod Angore 1402, bitka kod Varne 1444, pobjeda kod Beograda 1456, zatim pad Bosne 1463, zatim Krbavska bitka 1493. Slijedi obrada Mohačke bitke 1526, Bitke kod Sigeta 1566, potom pomorske bitke kod Lepanta 1571. i bitke kod Siska 1593. Na red dolazi opsada Beča 1683. i Karlovački mir 1699.

U obradi stanja i odnosa u Dalmaciji bit će obrađeni Ciparski rat (1570-1573), Kandijski rat (1645-1669) i Morejski rat (1684-1699), kada je Dalmacija bila krvava krajina. Bit će obrađeni istaknuti junaci poput legendarne Poljičanke Mile Gojsalić, pa Petar Kružić, Ivan Alberti, Marko Sinovčić i Žarko Dražojević, a bit će riječi i o veličanstvenoj pobjedi Sinjana 1715. i razgraničenjima u Dalmaciji (Linea Nani, Linea Grimani i Linea Mozenigo). Osim navedenih bitaka i junaka, bit će govora i o krvavom suživotu, Vojnoj krajini i žrtvama hrvatskog naroda za opće evropsko dobro (antemurale christianitais).

 
Program božanskog zdravlja u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Ponedjeljak, 25. veljače 2013. srpnja u 18h


Predavanje će se održati u ponedjeljak, 25. veljače u 18 sati u Knjižnici Trstenik, Papandopulova 25.
Uvodno predavanje Program Božanskog Zdravlja.
Za svakog tko želi biti kreativan, ispunjen, pun životnog elana i energije.
Program Božanskog Zdravlja se prakticira i prenosi već tisućama godina. On je namijenjen svakom pojedincu s ciljem razvoja svojeg punog potencijala. Svatko od nas je potencijalni genij samo treba otključati taj potencijal. Na samom tečaju se uči, kako se napuniti energijom pomoću tehnika disanja, kozmičkog punjenja, omkare, meditacije te suptilnih vježbi za koherenciju tijela i duha.
Na uvodnom predavanju ćemo pričati o samom tečaju, načinima detoksikacije, naučit ćemo zašto je ispravno disanje bitno i kako ga ponovo usvojiti.
Ovaj jednostavan i praktičan program, koji se temelji na drevnim principima, može pomoći svakome da postane mirniji, sretniji, bez depresija i strahova, poboljša svoje zdravlje te ima veću koncentraciju.
Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.
Prezentacija toMAgo tehnike Marije Igaly - nova radionica za odrasle i tinejdžere

Odjel za djecu i mlade Središnjice, Slobode 2 Srijeda i četvrtak (27. i 28. veljače 2013.) u 17h

Pozivamo sve zainteresirane, tinejdžere i odrasle, da nam se pridruže na novoj radionici "Malih šegrta" na Odjelu za djecu i mlade. Radi se o radionici toMAgo tehnike, umjetničkoj tehnici stvaranja slika od latica cvjetova i raznih biljaka. Pri tom se ne upotrebljavaju ni ljepilo, ni škare ni prethodna skica ili predložak. Koristeći samo pincetu, krhke osušene latice cvijeća se slažu na tkaninu i nakon završetka, slika se prekrije staklom.
Ovu je tehniku izmislila, patentirala i za nju dobila nekoliko međunarodnih nagrada, Zagrepčanka Marija Igaly.
Radionice će biti u srijedu, 27. veljače i četvrtak, 28. veljače u 17 sati.
Za sudjelovanje u radionici potrebno je prijaviti se na tel. 685 020 ili direktno na Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2.

više o toMAgo tehnici
Ciklus putopisnih tribina “Tamo, tamo da putujem...". "Kmersko carstvo - nestala civilizacija i njene tajne",
gošća je Ana Beran

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 28. veljače 2013. u 18h

Ana Beran putuje svijetom , uživa, pamti i fotografira. Svoje predavanje u sklopu ciklusa ”Tamo, tamo da putujem najavljuje riječima: "Govorit ću o Hong Kongu, Bangkoku, jer su to ulazne zrakoplovne luke za Indokinu, dobro zaći u Kambođu i Laos, obići njihove hramove i pričati o njihovoj civilizaciji...”