jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - OŽUJAK 2013.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

SUBOTA, 2. OŽUJKA 2013.
10:00, Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Izradite broševe na likovnoj radionici u Knjižnici Ravne njive
Izrada broša, privjeska ili magnetića za hladnjak u obliku... e, to nećemo reći, neka bude
iznenađenje!
Trebat će nam jedan ili više čepova od neke plastične boce, malo satenske vrpce (ako imate), ljepilo i tempere. Sve ostalo imamo.
Radionica je u subotu, 2. ožujka u 10 sati u Knjižnici Ravne njive. Dođite!
PONEDJELJAK, 4. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna retrospektiva filmova Michaela Hanekea: Sedmi kontinent (1989.)
U ponedjeljak, srijedu i petak (4, 6. i 8. ožujka) održati će se edukativne projekcije djela Michaela Hanekea.
U ponedjeljak će posjetitelji imati priliku vidjeti film Sedmi kontinent (1989.).
Čuveni austrijski redatelj Michael Haneke koji je nedavno dobio i Oskara za svoj posljednji film Ljubav, jedan je od najzanimljivijih suvremenih europskih redatelja, čiji se autorski opus naslonio na književnu tradiciju Thomasa Bernhardta i Elfriede Jelinek te njemački film 70-ih. Polemičan i razoran u analizi, u svojim se filmovima stalno vraća motivima nasilja u društvu, klasne presije i dvostrukoga građanskoga morala.
Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu uoči početka projekcije. Više o redatelju...


18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Rijetke bolesti u dječjoj dobi", javno stručno predavanje u organizaciji Hrvatskog pedijatrijskog društva - Ogranak Split
"Rijetke bolesti u dječjoj dobi" naziv je javnog stručnog predavanja u organizaciji Hrvatskog pedijatrijskog društva Ogranak Split.
Sudjeluju: prim. dr. sc. Irena Bralić, prim. prof. dr. sc. Vida Čulić, prof. dr. sc. Marijan Saraga, dr. med. Katarina Radman i ostali.

UTORAK, 5. OŽUJKA 2013.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Risorgimento italiano", predavanje prof. Fulvia Salimbenija, docenta suvremene povijesti na Università degli studi di Udine
"Risorgimento italiano" naziv je predavanja profesora Fulvia Salimbenija, docenta suvremene povijesti na Sveučilištu Udine i predsjednika Instituta za povijest Preporoda u Trstu i Gorici - u organizaciji Communità italiana di Spalato, II. gimnazije Split i GKMM.

18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Zavičaj tobom diše", otvaranje izložbe Jaglenke Burić Grandis
Jaglenka Burić Grandis rođena je u Šibeniku 1942. godine. Završila je Školu primjenjenih umjetnosti u Splitu (Slikarsko dekorativni odjel). Diplomirala je Likovne umjetnosti u klasi prof. Ante Kaštelančića 1966. godine. Radni vijek završila je kao likovni pedagog u OŠ "Blatine-Škrape" Split. U svom pedagoškom radu ostvarila je izvanredne rezultate njegujući zanimanja za područja lijepih umjetnosti.
Učestvovala je na simpozijima i likovnim kolonijama. Samostalno je izlagala u zemlji i inozemstvu. Član je HULU - Split.


18:00, Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Odgođeno je predavanje i radionica "Biljkama do zdravlja" Darije Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje
"Osnove fitoaromaterapije - biljkama do zdravlja" naziv je predavanja i radionice u organizaciji Zadruge za unapređenje kvalitete života, edukaciju i savjetovanje "Kvaliteta života" i GKMM, koju će održati Darija Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje.
SRIJEDA, 6. OŽUJKA 2013.
16:00 - 17:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Uskrna likovna radionica u Knjižnici Trstenik
Tijekom mjeseca ožujka srijedom će se u knjižnici Trstenik održavati Uskrsne likovne radionice za djecu!
Uskrs je veliki vjerski blagdan kojemu se posebno raduju djeca jer iščekuju poklone koje će im zeko staviti u košaricu. Pastelne boje, uskrsni zečevi, šarena jaja, raznoliki cvjetni ukrasi…, neki su od motiva koje ćemo izrađivati tijekom uskrsnih radionica!
Raspored održavanja radionica:
6. i 20. ožujka 16:00 - 17:00
13. i 27. ožujka 11:00 - 12:00

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna retrospektiva filmova Michaela Hanekea: Bennyjev video (1992.)
Čuveni austrijski redatelj Michael Haneke koji je nedavno dobio i Oskara za svoj posljednji film Ljubav, jedan je od najzanimljivijih suvremenih europskih redatelja, čiji se autorski opus naslonio na književnu tradiciju Thomasa Bernhardta i Elfriede Jelinek te njemački film 70-ih. Polemičan i razoran u analizi, u svojim se filmovima stalno vraća motivima nasilja u društvu, klasne presije i dvostrukoga građanskoga morala.
ČETVRTAK, 7. OŽUJKA 2013.
18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
"Lov na Hlapićevo blago" Andrijane Vicković na Odjelu za djecu i mlade
"Malen kao lakat, veseo kao ptica..."
U povodu manifestacije „Hlapić 2013“, 100. godišnjice objavljivanja romana „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“ Dramski studio Theatra Theatron, voditeljice Andrijane Vicković pripremio je u knjižnici pravi lov na blago.
A blago? Tko ga nađe, njegovo je! Dođite i sudjelujte u ovoj vrsti bajke koju Vam je pripremila naša bajkopričalica Andrijana zajedno s polaznicima Dramskog studija Theatra Theatrona jer možda baš vi pronađete i osvojite blago.

PETAK, 8. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna retrospektiva filmova Michaela Hanekea: Funny Games (1997.)
Projekcija počinje u 18 sati, a edukativna bilješka o filmu može se uzeti na glavnom pultu uoči početka projekcije.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Projekcija filma "Lice poroda" u organizaciji Udruge Roda
Povodom Dana žena, 8. ožujka 2013. pozivamo vas na projekciju filma o trudnoći, porodu i ženskoj snazi.
Ova akcija Udruge Roda je zamišljena vrlo slično kao i akcija Sloboda porodu koja je organizirana u rujnu 2013. Dakle, film će se prikazivati isti dan u što većem broj mjesta u Hrvatskoj, ulaz na film će biti besplatan i Roda će promovirati projekcije filma na nacionalnom nivou. Za sada su potvrđene projekcije u 16 gradova: Varaždin, Čakovec, Pula, Rijeka, Zagreb, Vinkovci, Pazin, Dubrovnik, Velika Gorica, Daruvar, Split, Poreč, Biograd n/m, Čepin, Popovača i Pakrac a sigurno će ih biti i više!

Sinopsis filma Lice poroda
Lice poroda je film o trudnoći, porodu i snazi izbora.
Sniman tri godine širom svijeta, od Londona do Alice Springsa, to je film koji sadrži ključne informacije za svaku ženu koja u današnje vrijeme želi roditi.
U Australiji je 2009. kućni porod zamalo postao ilegalan. Tri godine kasnije broj žena koji se odlučio na kućni porod se udvostručio. Tko su te žene i zašto su medicinski kadar i trenutačna kultura rađanja toliko protiv njih?
Dokumentarac u trajanju od 87 minuta slijedi priče brojnih žena koje griju, ali ponekad i slamaju srce dok nas vode kroz brojne informacije i mišljenja s kojima se suočavaju buduće majke pri odlučivanju kada, gdje i s kim roditi svoju djecu.
Film razdvaja činjenice od mitova vezanih uz porod, istražuje politiku rizika, sigurnosti i straha te otkriva naše nepovjerenje prema ženi tijekom poroda. U filmu sudjeluju mnogi vrhunski svjetski stručnjaci za porod, uključujući i poznatu Sheilu Kitzinger, autoricu više od 23 knjige o trudnoći i porodu, te utemeljiteljicu modernog primaljstva u SAD-u Inu May Gaskin, koja je prošle godine održala edukacije u Zagrebu.
Svoje mišljenje o porodu u filmu iznosi i liječnik Rupert Sherwood, predsjednik Kraljevskog sveučilišta porodničarstva i ginekologije Australije i Novog Zelanda, čije se sveučilište aktivno protivi kućnom porodu, tvrdeći da je „nesiguran“. Suprotnog su mišljenja porodničari Euan Wallace i Andrew Bisits, koji su započeli pilot-program podrške kućnim porodima u kojem bolničke primalje odlaze u dom žene koje rađa, tvrdeći da moderno porodničarstvo ne služi najboljem interesu žene.
Među majkama koje se pojavljuju u filmu, a koje su rodile kod kuće je Noni Hazlehurst, glumica koja je osvojila nagradu Australskog filmskog instituta. Osim nje, u filmu govori i liječnica Sara Renwick-Lau, koja je svoje drugo dijete odlučila roditi kod kuće nakon što je prvo rodila hitnim carskim rezom u rodilištu u Darwinu, gdje je i radila. Tvrdi da se nezavisna primalja bolje brinula o njoj nego njezine kolege u bolnici.
Mlada majka, Aboridžinka Tanya Kunoth iz udaljene zajednice Utopie u središnjoj Australiji, dvoje je djece rodila u bolnici, a dvoje „na zemlji“. Otkriva zašto joj je važno roditi na svojoj zemlji i zašto je za nju dom bio sigurniji od bolnice.
Prekrasno snimljen i otvoren, Lice poroda govori o svemu što nismo znali vezano uz porod te o snazi izbora.
PONEDJELJAK, 11. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus filmova Ingmara Bergmana "Djevičanski izvor" (Jungfrukällan) [1960.]
U ponedjeljak, srijedu i petak (11, 13. i 15. ožujka) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova Ingmara Bergmana.
U ponedjeljak je na repertoaru film Djevičanski izvor (Jungfrukällan) [1960.], u srijedu Vučje doba (Vargtimmen) [1968.], a u petak Sramota (Skammen) [1968.].
Bergmanovo stvaralaštvo nadilazi mogućnost isključivo filozofskog ili psihološkog određenja – zaokupljen filmskim iskazivanjem varljive prirode zbilje, rabio je dramatske efekte, ponavljanja, paralelizme, kontraste, retrospekcije i postupke igre u igri s temeljnim ciljem sugestije, a ne eksplikacije, odnosno djelovanja na gledateljeve emocije filmskim ritmom.
Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije. Više o redatelju...

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program 12. tjedna mozga
18:00, Velika dvorana Središnje knjižnice
Predavanje "Lake i teške droge - postoji li vaga?"
Voditelj: doc.dr.sc.Tomislav Franić

19:00, Velika dvorana Središnje knjižnice
Predavanje "Mozak i svijest"
Voditelji:
Božena Ivančev, dr. med., spec. anesteziolog
Vjera Marinov, dr. med., spec. anesteziolog


Tjedan mozga bit će od 14. do 20. ožujka obilježen u četiri hrvatska grada - Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Događaj deseti puta vode hrvatski Institut za istraživanje mozga zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Hrvatsko društvo za neuroznanost, prenosi Hina.
Glavne teme ovogodišnjeg tjedna bit će odnos između mozga i učenja, odnosno što se zbiva u ljudskom mozgu dok prima nova znanja, zatim neuroekonomija kao relativno novo područje koje istražuje ponašanje i motivacije ljudi kao kupaca-potrošaca, dok će treća tema biti novija dostignuća u neuroznanosti koja se bavi razumijevanjem funkcije i očuvanjem zdravlja mozga.

"Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću - Stoljeću uma", istaknuo je direktor Hrvatskog instituta za mozak i predsjednik Hrvatskoj društva za neuroznanost akademik Ivica Kostović.

Tjedan mozga pokrenule su dvije međunarodne organizacije a inicijativa je poprimila svjetske razmjere te se provodi u 29 zemalja. Stručnjaci smatraju da su razlog tome spoznaja da ne postoji nijedno pitanje važno za djelovanje društva koje ne bi zahtijevalo znanje o psihologiji, ponašanju i svijesti čovjeka kao i činjenica da u Europi 35 posto troškova zdravstva odlazi na liječenje bolesti mozga.

Prema podacima za 2004. godinu, u Europi je na liječenje bolesti mozga utrošeno 386 milijardi eura, a pribroje li se tome glavobolja i bolesti ovisnosti trošak je iznosio 447 milijardi eura, ističu stručnjaci.

Neke od tema javnih tribina i predavanja koje će u Tjednu mozga održati stručnjaci koji se bave neuroznanošću bit će spoznaje o Alzheimerovoj bolesti, neurobiološka podloga odlučivanja, eudakcija i mozak, disleksija i učenje i druge, a svojim crtežima u sve će se uključiti i predškolska i školska djeca.

Program 12. tjedna mozga u Splitu
UTORAK, 12. OŽUJKA 2013.
18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
"Mir koji tražiš je u tebi", video projekcija govora Prem Rawata
"Mir ne treba svijetu; mir treba ljudima.
Kada ljudi ovoga svijeta
budu u miru sami sa sobom,
svijet će biti u miru. "
Prem Rawat

Video projekcija govora Prem Rawata o mogućnosti spoznavanja unutarnjeg mira i ispunjenja održat će se u utorak, 12 ožujka u 18 sati u Knjižnici Trstenik, Papandopulova 25. Projekciju organizira Društvo za osobni razvoj Split. Svi su dobrodošli!

18:00, Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Predavanje i radionica "Biljkama do zdravlja" Darije Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje
"Osnove fitoaromaterapije - biljkama do zdravlja" naziv je predavanja i radionice u organizaciji Zadruge za unapređenje kvalitete života, edukaciju i savjetovanje "Kvaliteta života" i GKMM, koju će održati Darija Gaši-Oman, mag. pharm. aromaterapeutkinje.
Prijave i info na mob: 091 6022 841 ili e-mail: kvalitetazivota@gmail.com ili se možete prijaviti direktno u Knjižnici Bol – Plokite.
SRIJEDA, 13. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus filmova Ingmara Bergmana "Vučje doba" (Vargtimmen) [1968.]
U ponedjeljak, srijedu i petak (11, 13. i 15. ožujka) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova Ingmara Bergmana.
U ponedjeljak je na repertoaru film Djevičanski izvor (Jungfrukällan) [1960.], u srijedu Vučje doba (Vargtimmen) [1968.], a u petak Sramota (Skammen) [1968.].
Bergmanovo stvaralaštvo nadilazi mogućnost isključivo filozofskog ili psihološkog određenja – zaokupljen filmskim iskazivanjem varljive prirode zbilje, rabio je dramatske efekte, ponavljanja, paralelizme, kontraste, retrospekcije i postupke igre u igri s temeljnim ciljem sugestije, a ne eksplikacije, odnosno djelovanja na gledateljeve emocije filmskim ritmom.
Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program 12. tjedna mozga
18:00, Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2

Predavanje i rasprava "Poremećaji disanja u spavanju - Liječenje apneje"

"Novije spoznaje u liječenju apneje"
prof. dr. sc. Zoran Đogaš
doc. dr. sc. Renata Pecotić
Natalija Ivković, vms

"ORL u liječenju apneje"
prof. dr. sc. Goran Račić
prof. dr. sc. Željka Roje

"Srčane i krvožilne bolesti i apneja"
prof .dr sc. Stojan Polić

"Šećerna bolest i apneja"
doc. dr. sc. Tina Tičinović-Kurir
dr. sc. Mladen Krnić

Osnivanje Udruge apneja - Podružnica Split

19:15, Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2

Predavanje "Kako hraniti mozak?"
Voditelj: prof .dr. sc. Ivo Lušić
ČETVRTAK, 14. OŽUJKA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Lidija Lijić Vujić sa predavanjem "Tanzanija - preko vrhova Kilimanjara do obala Zanzibara"
U sklopu ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...", u goste nam dolazi Lidija Lijić Vulić, diplomirani inženjer arhitekture, četverostruka svjetska rekorderka, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah.
Tema predavanja je: "Tanzanija - preko vrhova Kilimanjara do obala Zanzibara"
PETAK, 15. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus filmova Ingmara Bergmana "Sramota" (Skammen) [1968.]
U ponedjeljak, srijedu i petak (11, 13. i 15. ožujka) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova Ingmara Bergmana.
U ponedjeljak je na repertoaru film Djevičanski izvor (Jungfrukällan) [1960.], u srijedu Vučje doba (Vargtimmen) [1968.], a u petak Sramota (Skammen) [1968.].
Bergmanovo stvaralaštvo nadilazi mogućnost isključivo filozofskog ili psihološkog određenja – zaokupljen filmskim iskazivanjem varljive prirode zbilje, rabio je dramatske efekte, ponavljanja, paralelizme, kontraste, retrospekcije i postupke igre u igri s temeljnim ciljem sugestije, a ne eksplikacije, odnosno djelovanja na gledateljeve emocije filmskim ritmom.
Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Susret s pjesnikom Lukom Paljetkom u povodu 70. godišnjice rođenja
Sudjeluju: Tonko Maroević, Darko Matičević, Luko Paljetak i učenici 3.c razreda OŠ Lučac

8:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Program 12. tjedna mozga - "Mozak i učenje", izložba najuspješnijih likovnih radova
Organizacija: Zavod za neuroznanost i OŠ Pojišan
SUBOTA, 16. OŽUJKA 2013.
8:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Program 12. tjedna mozga - "Mozak i učenje", izložba najuspješnijih likovnih radova
Organizacija: Zavod za neuroznanost i OŠ Pojišan
PONEDJELJAK, 18. OŽUJKA 2013.
10:00 i 17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
One Stroke Painting radionica za djecu i mlade
U sklopu projekta "Mali šegrti", pod vodstvom certificirane instruktorice tehnike Kristine Uvodić, održat će se nova radionica za tinejdžere. Ako imate više od 12 i manje od 18 godina, upišite se na radionicu i uđite u čarobni svijet One Stroke Paintinga! Upoznajte i naučite "strokework", rad s liner kistovima, toniranje, sjenčenje i oslikavanje sitnih detalja pomoću samo nekoliko jednostavnih poteza, i sve to u paleti boja po vlastitom izboru.
One Stroke painting tehnika je dekorativnog slikanja koju je osmislila i zaštitila Donna Dewberry, a popularnost je zaslužila bogatstvom motiva, prekrasnim koloritom te lakoćom savlađivanja. Predznanje i slikarsko iskustvo nisu potrebni- svatko može naučiti slikati upravo ovom tehnikom!
Radionica će biti održana u ponedjeljak, 18. ožujka u 10:00 i u 17:00 sati. Prijavite se na Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice ili na tel. 685 028

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Mjeseca frankofonije:
projekcija rumunjskog filma "Morgen" (redatelj: Marian Crişan)

Morgen (Rumunjska, 100 minuta)

Nelu radi kao zaštitar u supermarketu u malom gradu na rumunjsko-mađarskoj granici. Svi dani mu prolaze na isti način: ribolov u zoru, a zatim ide na posao i vraća se kući navečer. Nelu živi sa suprugom u izoliranoj kući na polju izvan grada. Njihov je problem ovih dana popravak krova. Jednog dana, Nelu peca nešto neuobičajeno: imigranta koji želi preći granicu ilegalno... Imigrant nudi novac Neluu a zauzvrat traži pomoć za prelazak na drugu strannu. Iako ne razumije točno što mu imigrant želi reći, Nelu uzima novac i obećava da će mu pomoći prijeći granicu sutra... Morgen...
Film je nominiran za nagradu GOPO 2011 (godišnja nagrada rumunjske filmske industrije) za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji scenario.

Pogledajte trailer
UTORAK, 19. OŽUJKA 2013.
12:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Hvala!", izložba knjiga Josepha Ratzingera-Benedikta XVI.
"Hvala!" izložba knjiga Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. u organizaciji nakladničke kuće "Verbum", GKMM i Sveučilišne knjižnice Split

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe Franka Bušića "Portreti književnika" i
večer poezije članova Udruge DADAnti
Otvaranje izložbe Franka Bušića "Portreti književnika" i
večer poezije članova Udruge DADAnti u povodu Svjetskog dana poezije
Moderatori: Željko Barišić i Franko Bušić

Životopis:
Franko Bušić rođen je 8. svibnja 1971. u Splitu.
Član je Društva hrvatskih književnika - Zagreb od 2003. godine, član uredničkog odbora revije za kulturu SRP (svoboda, resnica, pogum) - Ljubljana od 2000. godine (http://www.revijasrp.si).
Predsjednik je "DADAnti" – Udruge za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti – Split od utemeljenja 2011. godine (http://www.facebook.com/pages/DADAnti-Udruga-za-promicanje-Eksperimentalne-Umjetnosti/141782259215608).
Bio je i član: Haiku International Association - Tokyo, The Haiku Society of America - New York, World Haiku Association, te 7 manjih umjetničkih udruga iz Hrvatske i Slovenije.
Objavio je pregršt poezije, proze, eseja, stripova, ilustracija, kolaža i fotografija u časopisima diljem svijeta.
Sudjelovao je na 36 skupnih izložbi a haiku poezijom zastupljen je u 7 antologija.
Državna japanska televizija NIPPON HOSO KYOKAI snimila je dokumentarni film o njegovoj umjetnosti (snimano u Ljubljani, Tolminu, na Braču i u Sarajevu 2000. godine).
Objavio je 10 knjiga, imao 55 samostalnih likovnih izložbi, izveo 45 performansa, glumio u 3 kazališne predstave (9 izvedbi).
SRIJEDA, 20. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Mjeseca frankofonije:
projekcija švicarskog filma "Pričaj mi o ljubavi - Parlez-moi d'amour"
(redatelj: Lorenzo Gabriele)
Pričaj mi o ljubavi - Parlez-moi d'amour (Švicarska, 92 min)

Romantička komedija na francuskom s titlovima na hrvatskom jeziku
"Ljubav uvijek počinje s borbom i svađom" mogao bi biti moto ove komedije. Film govori o četiri lika u potrazi za utjehom i ljubavi. Tražeći novi stan, studentica Clémentine susreće Elsu, poznatu fotografkinju u mirovini. Istovremeno, Julien dobiva posao u agenciji za nekretnine, čiji vlasnik Antoine želi završiti svoj radni vijek. To dvoje šezdesetogodišnjaka, čiji se putevi u nekoliko navrata križaju, konačno se nakon niza nepredvidljivih događaja i upoznaju, dijelom i kao rezultat dopisivanja, u kojem Clémentine i Julien nije da nisu sudjelovali...

Režija: Lorenzo Gabriele
Uloge: Jean-Luc Bideau, Marie-Christine Barrault, Julie Judd, Stéphane Metzger, Arielle Semenoff
ČETVRTAK, 21. OŽUJKA 2013.
19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Skupna izložba radova Likovne udruge Emanuel Vidović
18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik
Gulley Jimson, ostarjeli slikar koji traži zid na kojem će naslikati svoje posljednje remek djelo, društveni otpadnik i anarhista koji će zbog umjetnosti prekršiti sve zakone i društvene norme, čovjek koji će ponesen valovima inspiracije potpuno demolirati bogataški stan povjeren na čuvanje, ubaciti nasilniku žeravicu u džep i pobjeći, stalno dosađivati uglednom građaninu predstavljajući se kao vojvotkinja od Essexa, lik je kojeg ne možete ne voljeti.
Dođite u četvrtak 21. ožujka u 18 sati na Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnicu Trstenik i Iz prve ruke doznajte sve o avanturama starog slikara i njegovog duhovnog mentora Williama Blakea.

'Nikada ne znaš koliko je dovoljno dok ne znaš koliko je previše.'

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Put u svjetlost - poruke eteričnih ulja", predstavljanje knjige i predavanje Mare Doljak, mr. pharm.
Ova knjižica nije namijenjena čitanju! Njen se sadržaj prima kao Božji poklon, svaka riječ je dragulja koji traži odraz u Tvojoj dubini. Čuvaj ju kao najdražeg prijatelja, pazi je kao nježnu bebu, njeguj ju i štiti. Prije čitanja položi dlanove na srce i potraži svoj mir!

Mara Doljak, mr. pharm. od 1991. godine bavi se eteričnim uljima, aromaterapijom i proučavanjem djelovanja eteričnih ulja na fine psihološke razine kao i na zdravlje. Ova je omiljena knjižica u kojoj se nalaze trenutne inspiracije, a moguće ih je pratiti mirisom.
Predavanje će biti prožeto mirisima koji se javljaju u knjižici.
PETAK, 22. OŽUJKA 2013.
18:00, mala dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Tko su rozenkrojceri, put pra-sjećanja", predavanje u organizaciji
Lectorium Rosicrucianuma
Zamislimo čovjeka čije je unutrašnje biće dodirnuto božanskim snagama i koji prepoznaje put koji stoji pred njim. On se odlučuje ići putem slamanja ja-centralnosti.
Ali postepeno, sklonosti staroga života podižu se u njemu. Unutrašnje doživljavanje Istine se povlači i ostaje samo sjećanje na njega. Od tih sjećanja on će napraviti razumljivu središnju ideju- dogmu. Zatim će organizirati svoj život u skladu s tom dogmom.
Ono što se događa u pojedincu, može se dogoditi i grupi.
Kada zemaljski interesi prevagnu, nagonski, čovjek ulaže veliki napor za organiziranje i održavanje "dogme".
Pri tomu sudjeluju sva egocentrična ljudska nastojanja: težnja za moći, slavom i bogatstvom. Sve nam je to toliko poznato!

No, ukoliko čovjek, zreo uslijed sakupljenoga životnog iskustva i s oživljenim sjećanjem na prvobitno, ustraje na putu slamanja ja-centralnosti, svjedoči o nečemu iznimnom.
On tada, zajedno s drugim ljudima, koji čine isto, gradi atmosferu osebujne kvalitete. U toj atmosferi prožetoj snagom Istine, staro ljudsko biće se može promijeniti do te mjere da Istina počinje cirkulirati u njemu kao snaga koje on konačno postaje svjestan.
To je put pra-sjećanja, put kojim idu rezenkrojceri.
Oduvijek i na mnogim mjestima postojali su, a postoje i danas, ljudi koji slute da sa svijetom u kojemu žive nešto fundamentalno nije u redu.
Pri tomu se često osjećaju kao stranci pristigli iz neke nepoznate zemlje u koju se žele vratiti.U njima postoji snažna žudnja za povratkom i slutnja o pra-domovini, ali u svezi toga i dezorijentiranost.
Filozofija ružina križa objašnjava tu žudnju za povratkom, pojašnjava uzrok stanja u kojemuse nalaze pojedinci i svijet,te razumu čini razvidnim cilj ljudskoga postojanja.
No, samo s pomoću snage svjetla, snage istine, u čijoj atmosferi nam valja disati, moguće je utažiti žeđ i ostvariti put povratka, put u istinsku domovinu.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Mjeseca frankofonije:
projekcija kanadskog filma "Ubio sam majku - J'ai tué ma mère "
(redatelj: Xavier Dolan-Tadros)
Ubio sam majku - J'ai tué ma mère (Kanada, 96 minuta)

Redatelj, scenarist i producent: Xavier Dolan-Tadros
Glumci: Anne Dorval, Xavier Dolan, Suzanne Clément, François Arnaud, Patricia Tulasne, Niels Schneider, Monique Spaziani
Direktor fotografije: Nicolas Canniccioni, Stéphanie Anne Weber Biron
Montaža: Hélène Girard
Glazba: Nicholas Savard-L'Herbier
Produkcijska kuća: Mililifilms, Novem, Indie Dandy Productions

Sinopsis:
Odvažni prvijenac 20-godišnjeg scenarista, producenta, glumca i redatelja, Xaviera Dolana, osvojio je čak tri nagrade na festivalu u Cannesu među kojima i nagradu REGARDS JEUNE za najbolji debitantski film, a nakon Cannesa brojne uspjehe bilježio je i na priznatim svjetskim festivalima kao što su Rejkjavik IFF, Bangkok IFF, Vancouver IFF, Palm Springs FF. Bio je kanadski konkurent u utrci za 'stranog Oscara' 2010, a sa sedmog izdanja Zagreb Film Festivala otišao je nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film.
Xavier Dolan, do festivala u Cannesu potpuno nepoznat javnosti, napisao je predložak filma s netom navršenih 16 godina te cijeli film snimio za budžet od oko 800 000 dolara nakon dugotrajnih pregovora i odbijanja od strane nekoliko producentskih kuća.
Rezultat je ovaj ‘zapanjujući poluautobiografski filmski tour de force' (Screen Daily) o odrastanju, obitelji, seksu i prijateljstvu izložen kroz priču o turbulentnom odnosu majke i sina. Njegov junak, 17-godišnji Hubert Minel (Xavier Dolan) prezire svoju majku Chantale (Anne Dorval), ne podnosi njene zastarjele pulovere, kičaste ukrase i odurne mrvice koje joj zapinju na rubovima usana dok glasno žvače kruh. Ispod tih površinskih iritacija leže i one dublje - mehanizmi krivnje i manipulacije koje je Chantal oduvijek tako rado koristila. Dok s jedne strane proživljava tipične adolescentske trenutke - prijateljska, umjetnička i seksualna iskustva koja izmjenjuje u dugim razgovorima sa svojim dečkom Antoninom (François Arnaud), Hubert je zbunjen mržnjom prema ženi s kojom je nekad bio vrlo blizak, a ta mržnja nikako da poprimi neki konačni, definitivni oblik...
Osim Xaviera Dolana, međunarodna priznanja su primili i glumci - mladi Francois Arnaud, koji je jesenas u Zagrebu preuzeo nagradu u ime Dolana, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca na festivalu u Vancouveru, a kanadska tv i filmska glumica Anne Dorval osvojila je nagradu FIPRESCI za najbolju glumicu u Palm Springsu.

Nagrade:
Filmski festival u Cannesu 2009, nagrada C.I.C.A.E., nagrada mladih, nagrada SACD
Životopis redatelja:
Xavier Dolan rođen je u Montrealu i s četiri je godine počeo glumiti u reklamama. Glumio je u filmu ‘Ja sam za!’ (1997.), ‘Uspavljivač’ (1999.), ‘Viseća tvrđava’ (2001.) i ‘Mučenici’ (2008). Njegov redateljski debi ‘Ubio sam majku’ (2009.) osvojio je tri nagrade u 2009. godini, nagradu za umjetnički film u Cannesu, nagradu mladih i nagradu SACD.
PONEDJELJAK, 25. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Mjeseca frankofonije:
projekcija francuskog filma "Sloboda - Liberté"
(redatelj: Tony Gatlif)
"Sloboda / Liberté"
Režija: Tony Gatlif (2009, Francuska, 111 min)
Humana priča o dugo ignoriranom Porajmosu (romskom holokaustu). Film prati sudbinu romske obitelji u okupiranoj Francuskoj 1943. i oštra je kritika francuskog zakonodovstva koje kontinuirano diskriminira Rome.
Nagrade: Jerusalem Film Festival, 2010 – posebno priznanje u kategoriji za nagradu In Spirit for Freedom Award / Montréal World Film Festival, 2009 – Grand Prix des Amériques, nagrada Most Popular Film of the Festival, posebno priznanje Ekumenskog žirija
SRIJEDA, 27. OŽUJKA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Mjeseca frankofonije:
projekcija francuskog filma "Ceremonija - La Cérémonie
"
(redatelj: Claude Chabrol)
"Ceremonija - La cérémonie"
Režija: Claude Chabrol (1995., igrani, boja, 112 min)<

Uloge: Isabelle Huppert (Jeanne), Sandrine Bonnaire (Sophie), Jean-Pierre Cassel (Georges Lelievre), Jacqueline Bisset (Catherine Lelievre).
Scenarij: Claude Chabrol, Caroline Eliacheff (prema romanu Ruth Rendell)
Fotografija: Bernard Zitzermann

Sadržaj: Sophie je mlada sluškinja u kući obitelji Lelievre, pripadnika više klase. Iako im se učini pomalo neobičnom sa svojim mušicama, zadovoljni su njezinim radom. Ne znaju da je nepismena, što ona iz srama stalno krije. Druži se jedino s Jeanne koja radi u pošti, a koja se njenoj gazdarici Catherine Lelievre nimalo ne sviđa. Dok je Sophie sramežljiva i povučena, Jeanne je sušta suprotnost.
ČETVRTAK, 28. OŽUJKA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Vedran Bađun sa predavanjem "Put oko svijeta"
Vedran Bađun rođen je 1975. godine u Omišu. Radio je kao vojni policajac, a potom bio član Prvog hrvatskog gardijskog zdruga. Nakon završetka Domovinskog rata obuzela ga je strast prema putovanjima. Radi kao rafting vodič kod nas i u svijetu, na najzahtjevnijim rijekama, kako bi financirao svoja putovanja.

Vedran bira poslove, jer drži kako je neophodno raditi samo ono što voli.

Zbog ljubavi prema prirodi trenutno radi kao nadzornik(ranger) u zaštićenim prirodnim parkovima. Napisao je fantasy romane pod nazivom Trilogija Urahan i putopis "O  judima, o beštijama, o guštima, o spizi", a bavi se slikanjem, crtanjem, fotografijom te ekstremnim i borilačkim sportovima. Životna filozofija mu je "Triba živit onako kako sanjate da bi tili !"
PETAK, 29. OŽUJKA 2013.
17:00, Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
"Pozdrav proljeću", pričaonica i radionica za najmlađe u Knjižnici Ravne njive
Pozivamo naše najmlađe članove da dođu u petak, 29. ožujka na prvu proljetnu pričaonicu i radionicu pod nazivom "Pozdrav proljeću". Uz priču "Stonoga i mrav" bit će pjesme i zagonetki, a izradit ćemo proljetni vjenčić kao dobrodošlicu ovom veselom i šarenom godišnjem dobu. Dođite u proljetnom raspoloženju u petak u 17 sati u Knjižnicu Ravne njive.
SUBOTA, 30. OŽUJKA 2013.
10:00, Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Likovna radionica za članove osnovnoškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive
U subotu, 30. ožujka u 10 sati, također u proljetnoj maniri, održat će se likovna radionica u Knjižnici Ravne njive za članove knjižnice osnovnoškolskog uzrasta. Bavit ćemo se minucioznom izradom šarenog... veselog... proljetnog...
Dođite sa svojom vlastitom pernicom u 10 sati. Škarice su obavezne :)
 

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
   
 
Vrh stranice