jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - TRAVANJ 2013.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

UTORAK, 02. TRAVNJA 2013.
18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe "Mali šegrti", izložba radova nastalih u toMAgo i One Stroke Painting tehnikama, u povodu Međunarodnog dana dječje knjige
U programu sudjeluju polaznici "Male škole gitare" s voditeljem Damirom Mimicom i polaznici Dramskog studija "Theatar Theatron" glumice Andrijana Vicković. U povodu Međunarodnog dana dječje knjige (rođendan H. C. Andersena) na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice prigodno će se otvoriti izložba likovnih radova nastalih na radionicama u sklopu projekta "Mali šegrti". Svojim sudjelovanjem program će obogatiti polaznici Male škole gitare, s voditeljem Damirom Mimicom, te polaznici Dramskog studija Theatar Theatron, glumice Andrijane Vicković. Voditeljice radionica, "majstorice" Marija Igaly i Kristina Uvodić, svojim su polaznicima predstavile zanimljive likovne tehnike. Tako je gđa Igaly predstavila i podučila polaznike toMAgo tehnici kojom se od latica cvjetova i raznih biljaka stvara slika, a certificirana instruktorica One Stroke Painting tehnike, Kristina Uvodić, podučila je tinejdžere ovoj tehnici dekorativnog slikanja.


18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Život je lijep?" Ivana Žižića u organizaciji Centra za autizam Split
Ovo je treći po redu projekt likovne terapije Centra za autizam u Splitu.
Prva slikovnica Dobar dan, crtam...! (autor crteža je također Ivan Žižić) izišla je u lipnju 2009, druga, Zabrane u Hrvatskoj (autorica crteža Gabrijela Jonjić) u travnju 2012, a ova najnovija, Život je lijep? (autor crteža Ivan Žižić) u siječnju 2013. Podršku za izradu slikovnica, odnosno, mentorski rad s učenicima kao i koncepciju i uredništvo sve tri slikovnice potpisuje Daniela Cikatić Javorčić.
Knjigu će promovirati likovna terapeutkinja Daniela Cikatić Javorčić, a u glazbenom dijelu nastupaju učenici Centra za autizam.
SRIJEDA, 03. TRAVNJA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Prokletstvo / Kárhozat", edukativna projekcija filma Béle Tarra
Prokletstvo / Kárhozat (Mađarska, 1988, 116 min.)

Redatelj: Béla Tarr
Scenarij: László Krasznahorkai, Béla Tarr
Glavne uloge: Miklós Székely B., Vali Kerekes, Hédi Temessy, Gyula Pauer, György Cserhalmi
Nagrade:
Bronze Rosa Camuna, Bergamo Film Meeting, Italy, 1988; France Culture Award, Cannes Film Festival - Foreign Cineaste of the Year, 2005.

Sadržaj:
Prokletstvo, prvi film Tarrove trilogije političke i metafizičke alegorije kasnog komunizma, koju još čine sedmoipolsatni Sotonski tango iz 1994. (imenovan potpunim ostvarenjem slike-vremena) i Werckmeisterove harmonije iz 2000, značio je početak njegove suradnje s piscem Laszlom Krasznahorkaijem te promjenu redateljskog stila. Svijet ‘melankolije otpora’ u post-apokaliptičnom krajoliku u kojem protagonist, obuzet prisjećanjem na samoubojstvo svoje supruge, postaje opsjednut pjevačicom iz krčme Titanik, spaja obilježja crnog filma i filma fantastike. Prokletstvo uvodi prepoznatljive vizualne i auditivne znakove (crno-bijelu fotografiju, spore i duge kadrove, koreografiranu kameru i mizanscenu, stalne motive pustoši, pasa lutalica, magle, kiše, blata, krčmi), a složena narativna i auditivna struktura, konceptualizacija vremena i prostora te cikličnost kretanja upućuju na srodnost s Tarkovskim, Angelopoulosom i Antonionijem.


18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Predstavljanje knjige "Nizo" Dinka Jurića u Knjižnici Trstenik
U srijedu 03. travnja 2013. u Knjižnici Trstenik u 18 sati bit će upriličeno predstavljanje knjige 'Nizo' autora Dinka Jurića, rođenog Konjičanina sa stalnom adresom stanovanja u Splitu.
Roman s nostalgijom i sjetom govori o prijeratnoj Bosni i Hercegovini i prijateljstvu koje je nadolazeći rat bezobzirno ugasio. Harmonikaš Dinko (autor ove knjige)i njegov najbolji prijatelj mađioničar Nizo obilaze mala mjesta i uveseljavaju njihove stanovnike, kako svojom vještinom tako specifičnim humorom.

Anegdotalnim stilom i vještim nijansiranjem karaktera Dinko Jurić opisuje obične ljude i njihove sudbine isprepletene s tragedijom rata koji će baciti neizbrisivu sjenu na preživjele i zauvijek odrediti njihove živote.

Na predstavljanju će govoriti sam autor (uz mogućnost da malo zasvira svoju harmoniku) i njegovi gosti.
Moderator je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.


19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Knjiški moljci", otvaranje izložbe slika i crteža Done Tomić
...jasnoća proze činila mu se biserom, pogotovo gdje je pisalo: "Smisao besmislice, koja mi na misao pada, toliko mi raslabljuje misli, te mislim, da se s pravom žalim na vašu krasotu…"
Od takvih se rečenica jadnom vitezu pomuti pamet. Sve u sve, tako se zapleo u svoje štivo, da je čitao po cijele noći od večeri do jutra..i tako se njemu od maloga spanja i mnogoga čitanja osuši mozak...


Miguel de Cervantes Saavedra : Bistri vitez Don Quijote od Manche

Dona Tomić rođena je 24. siječnja 1988. godine u Splitu. Po završetku Škole likovnih umjetnosti, smjer modni dizajn, aktivnije se počinje baviti slikarstvom, ilustracijom i modeliranjem istražujući različite tehnike, materijale i podloge. Od tada svijetlo dana ugledalo je nekoliko serija tematski povezenih djela inspiriranih mitologijom, kulturnom baštinom ali i vlastitim postojanjem prikazanih na pet samostalni i osam skupnih izložbi održanih u Hrvatskoj i regiji. Veliko iskustvo i poticaj za daljnji rad stekla je izlažući i surađujući sa mladim umjetnicima s tog područja i šire.


Riječ je naime o čangrizavim, pomalo bezvoljnim, ali nadasve neobičnim stvorenjima kojima je naprosto dosadilo da se besposleno i bez ikakvog smisla vuku po kilometarskim policama pretrpanim starim prašnjavim knjigama, ali i onima koje još mirišu na tiskaru. Slušajući svakodnevno iza šarenih korica šaputanja princeza i prinčeva, dvorskih luda i vitezova, lopova i varalica, probisvijeta i veseljaka, pijanica i skitnica, odlučiše tako knjiški moljci postati vrli junaci te se nastaniše na stranicama knjiga. Istina je da progutaju poneko slovo, pomiješaju stranice, i ponekad iz puke pakosti jednostavno prožvakaju poneki ulomak.
Vjerujem također da su ih neki od Vas i sreli po šumama i gorama, dvorcima i zamcima,
krčmama i zabačenim cestama... a za one koji nisu, lijepo sam ih zamolila za nekoliko minuta mirovanja u svrhu portretiranja.


Dona Tomić
ČETVRTAK, 4. TRAVNJA 2013.
18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Raymond Carver
Posljednji čovjek na svijetu je sjedio sam u svojoj sobi, a onda je netko pokucao na vrata...
Ova jedna, nedovršena rečenica je čitava priča koja u sebi krije dramu, napetost i otvoreni kraj. Umjetnost kratke priče oduvijek je privlačila mnoge pisce, ali su samo rijetki uspjeli na nekoliko stranica sabiti emocije i prekretnice nečijeg života.
Raymond Carver je jedan od onih čije priče nastavljaju svoj život i poslije smrti pisca. Ponekad se rasprave o njegovim djelima mogu svesti čak i na jednu napisanu rečenicu ili riječ, toliko vješto izabranu da priča počinje naglo bubriti i rasti, gotovo do točke rasprsnuća. Upravo se u tome i krije Carverova genijalnost; njegove priče održavaju izuzetnu napetost, a nikad se ne rasprsnu.
U četvrtak 04. travnja u 18 sati pokucajte na vrata književnog kluba knjižnice Trstenik i upoznajte pobliže posljednjeg velikog majstora kratke priče.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.


18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Andrijanina Bajkaonica
U četvrtak, 4. travnja u 18 sati glumica Andrijana Vicković ponovo će nam u knjižnici pričati bajku. Dođite na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice i poslušajte koja će nas bajka ovaj put odvesti u zemlju mašte.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Novi priručnik za meditaciju" i predavanje "Moderni budizam" Gena Thekchena, učitelja iz Madhyamaka Kadampa Meditation Centre (Velika Britanija)
Knjiga Moderni budizam međunarodno priznatog učitelja budizma Geshe Kelsang Gyatsa donosi duboke Buddhine upute na vrlo jednostavan način, ohrabruje nas i motivira na otkrivanje dubokog smisla života i uči nas kako piti sreću iz svog vlastitog unutarnjeg izvora, svog umirenog uma.
Geshe Kelsang je autor više od 20 visoko cijenjenih knjiga koje predstavljaju potpun budistički put do prosvjetljenja. Neke od knjiga su pisane tečno i jednostavno i vrlo su popularne u nas i u svijetu, a neke su vrlo stručne i pisane za one koji su se već uputili Buddhinim stopama.
Knjigu Moderni budizam predstavlja redovnik Gen Thekchen, učitelj Madhyamaka Kadampa Meditation Centre iz Velike Britanije, a predstavljanje organizira Budistički centar Kailash iz Splita.


18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"de luxe collection", izložba nakita umjetničkog kreatora Viletine
Umjetnički kreator i dizajner ViletinA, prije 11 godina krenuo je srca punog optimizma prema svom umjetničkom putu, jer svaki umjetnik gradi svoj put prema uspjehu. Tada je Viletinu samo srce vodilo prema naprijed. Nije imao nakita, nije ni znao da će ga jednog dana dizajnirati.
Danas je ViletinA svjestan svog umjetničkog puta i činjenice da nakit nije samo puka slučajnost u životu svakoga od nas i da ljudi nesvjesno, koristeći ili pak ne koristeći nakit, pokazuju svoju osobnost na razne načine jer, nakit kako sama riječ kaže, služi za kićenje. On se mora vidjeti, i uvijek biti u prvom planu, u čemu često griješe i oni koji ga nose.
Možda to zvuči neobično, ali nakit je kroz povijest prikazivao ne samo stalešku pripadnost, nego i podrijetlo određenog naroda, naznaku njihove kulture, a mijenjao se kroz povijest.
Prije svake kolekcije, ViletinA odrađuje dugotrajno istraživanje nakita kroz povijest, pogotovo kad ima zadanu temu, jer ni jedna kolekcija koja nastaje u njegovim rukama ne prati "trendove". ViletinA je uvijek određivao svoj trend, a ljudi su to prihvaćali, iz kolekcije u kolekciju.
Žene su u Hrvatskoj povijesti nekoć nosile crvene vjenčanice, a bijela se haljina odijevala za korotu. To je prekinuto u novijoj Hrvatskoj povijesti, što je utjecalo i na promjenu vrste nakita za obred vjenčanja. Nekoć je nakit služio kao dio vjenčanice, a danas isključivo kao modni detalj, u čiji se odabir ulaže jako mnogo pažnje.
Ono što danas čini nakit za vjenčanje su blještavilo i često puta luksuz. Svaka mladenka, bez obzira na vrstu vjenčanice i godine, želi da baš taj izbor bude poseban.
Prvi dio kolekcije nazvan "de luxe collection for wedding" prikazan je u sklopu sajma "Dalmacijo sve ti cvitalo", a uspjeh koji je kolekcija pridobila naveo je umjetnika da u kolekciju ubroji i nakit za neke druge prigode.
U Viletinin dizajn kolekcije utkani su vječni materijali kao što su biseri, kristali, koralji, polu drago kamenje, meksičko srebro, aluminij... Njegov dizajn je samo njegov. Ideje koje su mu dolazile jednostavno se zabilježene i prepuštene vama, drage dame, na procjenu.
PETAK, 05. TRAVNJA 2013.
17:30, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Werckmeisterove harmonije / Werckmeister harmóniák", edukativna projekcija filma Béle Tarra
Werckmeisterove harmonije / Werckmeister harmóniák (2000, c/b, 145 min.)

Režija: Béla Tarr
Uloge: Lars Rudolph (János Valuska), Peter Fitz (György Eszter), Hanna Schygulla (Tünde Eszter), Éva Almássy Albert (tetka Piri), Ferenc Kállai.
Scenarij: Péter Dobai, Gyuri Dósa Kiss, György Fehér, Béla Tarr, László Krasznahorkai (prema vlastitom romanu)
Fotografija: Patrick de Ranter, Miklós Gurbán, Erwin Lanzensberger, Gábor Medvigy, Emil Novák, Rob Tregenza

Sadržaj:
Mještani jednog mađarskog provincijskog gradića iščekuju dolazak cirkusa čije su glavne atrakcije preparirano truplo “najvećeg kita na svijetu” i tajanstveni Princ koji navodno ima sposobnost privlačenja nasilnih sljedbenika. Po dolasku cirkusa, na glavnom trgu skupljaju se gomile ljudi kako bi vidjele atrakciju. Pritom polako narušavaju ravnotežu grada stvarajući osjećaj napetosti, nervoze, nasilja i naznaku apokalipse. Film je korežirala Ágnes Hranitzky.
PONEDJELJAK, 08. TRAVNJA 2013.
17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje društvene igre "Osvoji Jadran" (za djecu)

17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Živjeti" edukativna projekcija filma Akira Kurosawe
U ponedjeljak, srijedu i petak (8, 10. i 12. travnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Akira Kurosawe.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti "Živjeti" (1952.), u srijedu "Zli mirno spavaju"(1960.), a u petak "Sanjuro" (1962.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje društvene igre "Osvoji Jadran" (za odrasle)
Sanja Vale Čupić autorica je inovativnog hrvatskog proizvoda Osvoji Jadran. Riječ je o originalnoj društvenoj igri kroz koju se igrač uživljava u ulogu nautičara i jedrenjem hrvatskim Jadranom upoznaje posebnosti primorskog zavičaja - otkriva potonule brodove, avione, upoznaje zaštićene i ugrožene vrste Jadrana, posjećuje nacionalne parkove, parkove prirode i istražuje posebnosti otoka, gradova i mjesta na otocima i neka pravila ponašanja u plovidbi. Prvi je hrvatski zabavni peljar. Split se kroz igru ističe kao START grad - važna nautička destinacija, bogate povijesti i brojnih kulturno-povijesnih građevina.

Neke odlike proizvoda su:
- 100% proizveden u Hrvatskoj
- originalan od ideje do krajnjeg dizajna ne asocirajući ni na koji proizvod u Hrvatskoj, napravljen prema Europskim standardima
- zaštićeno autorsko djelo - razvijano godinu dana
- podržan od strane Ministarstva turizma kao Inovacija u 2012g. (u 12.mj.2012.)
- priznanje HGK za Novi proizvod (07.02.2013)
- ekološki je prihvatljiv - papir i drvo (jedrilice napravljene po nacrtu isključivo za Osvoji Jadran)

Društvena igra namijenjena je:
- djeci od 8 godina kao učenje kroz zabavu - avantura otkrivanja primorskog zavičaja
- cijeloj obitelji, društvima odraslih kao zabava
- tvrtklama kao poslovni poklon
- turistima kao izvorni suvenir sa hrvatskog Jadrana i priobalja

Naglasak u igri nije na kompetitivnosti već na istraživanju te ga upravo zbog toga djeca i odrasli vole. Igra pruža odmor od svakodnevnice. Razvija društvene vrline, uči se strpljenju, planira se, taktizira, trenira brzo donošenje odluke pri izboru plovnog puta, potiče se pregovaranje - mogu se razmijenjivati kartice kada se igra razvije...U ovoj simulaciji hrvatskog Jadrana ističu se 122 lokacije koje predstavljaju 34 kartica gradova u priobalju, 42 kartice otoka, gradova ili mjesta na otocima, 28 kartica nacionalnih parkova, parkova prirode, zaštićenih i ugroženih vrsta Jadrana, 10 kartica potonulih brodova- aviona, podmorskih lokacija i 8 kartica situacija u plovidbi.
SRIJEDA, 10. TRAVNJA 2013.
12:30, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Zaštita mentalnog zdravlja djece rane dobi "Od prvog dana... ljubav i disciplina", predstavljanje projekta Nastavnog zavoda za javno zdravtsvo SDŽ u povodu Svjetskog dana zdravlja

Projekt će predstaviti dr. med. spec. Željko Ključević, psihijatar, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.
Predstavljanje projekta iz područja zaštite mentalnog zdravlja rane dobi pod nazivom "Od prvog dana... ljubav i disciplina", održat će se u srijedu, 10. travnja 2013. u 12:30h u suorganizaciji sa Gradskom knjižnicom Marka Marulića u Splitu,na Svjetski dan zdravlja, u velikoj multimedijalnoj dvorani.
Projekt ima za cilj senzibilizirat javnost, ali i educirati roditelje i odgojitelje o važnosti postavljanja granica djece predškolske dobi. Ovim događanjima, još jednom će se skrenuti pozornost, na zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih te značaj univerzalne prevencije za budući razvoj pojedinca od najranije dobi.
Nositelj projekta je NZJZ-SDŽ Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti. Sudionici u projektu su djeca, roditelji, odgojitelji i stručni suradnici DV Solin, DV Marjan, ali i dr. suradnici iz predškolskih ustanovama SDŽ. Također i učenici i djelatnici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju-Split.

Protokol predstavljanja obuhvaća slijedeće promotore:

- "Što sve ruka može?" djeca DV Marjan, Potočnica I u kojem se provodi i rano učenje engleskog jezika. Poruke o rukama koje grle i štite razumljive su kroz pokrete, ali i na svim jezicima svijeta bez obzira na dob i generacije. Mladi pomažu najmlađima, učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.
- Djeca DV Cvrčak, dječja kuća Salona i Labud pokazat će kako se u ranoj dobi stvaraju pozitivne navike i pravila kroz igru i pjesmu "Ovako se ruke miju"
- Što djeca kažu o postavljanju granica? (Izjave djece)
- Predstavljanje projekta od strane voditeljica projekta Mirele Grbić, prof., Najde Čajo, prof., Žane Pavlović
- Otvaranje izložbe dječjih i učeničkih radova nastalih kroz različite aktivnosti u periodu 2011. / 2013. mogu se pogledati u istom prostoru u vremenu od 10. do 22. travnja 2013.

17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Zli mirno spavaju" edukativna projekcija filma Akira Kurosawe

18:30, Knjižnica Meje, Njegoševa 1
"Bila sam dječak" večer poezije povodom 91. godišnjice rođenja književnice Vesne Parun
Uredništvo splitskog studentskog časopisa „The Split Mind”, treću godinu za redom, organizira pjesničku večer povodom godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Tijekom večeri prisjetiti ćemo se Parunice i njezinih stihova, ali i doprinosa ostalih žena hrvatskoj književnosti, umjetnosti i kulturi općenito.
Naime, osnovna zamisao jest da se svake godine na taj dan (ili oko toga datuma) okupimo kako bismo proanalizirali žensko stvaralaštvo prije pojave "ženskog pisma" jer smatramo da su žene kvalitetno pisale i prije pojave tog "fenomena" te da će isto, s jednakim uspjehom, nastaviti raditi i dugo nakon što se o tome "fenomenu" prestane pričati.
Na taj način želimo, barem simbolično, odati priznanje svim ženama koje su na bilo koji način zadužile našu kulturu - kao autorice ili kao izvori inspiracije i podrške.
Nadamo se da će naša rasprava, iz godine u godinu, privlačiti sve veću pozornost javnosti i stručnjaka, kako bismo iskorijenili pogrešan stav o tome da su žene postale kvalitetne književnice tek onda kada su počele stvarati u okvirima tzv. chick-lita i slične literature.

U programu sudjeluju: Bruna Bebić Tudor i Katja Grcić
Glazbeni dio večeri: Bkanka Ivas Mamić
Poeziju će čitati studentice gluma s UMAS-a
Voditelj: Luka Krstulović (član uredništva The Split Mind)
ČETVRTAK, 11. TRAVNJA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...", gost je Damir Pilić koji će pričati o Kubi
PETAK, 12. TRAVNJA 2013.
12:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Susret s književnicom Snježanom Grković-Janović povodom njezinog 80. rođendana i 25. godišnjice književnog rada
Susret s književnicom Snježanom Grković-Janović povodom njezinog 80. rođendana i 25. godišnjice književnog rada. O njezinom radu govorit će dr. sc. Dubravka Težak i dr. sc. Diana Zalar.

Snježana Grković Janović rođena je 1933. godine u liječničkoj obitelji, a odrastala je u Zagrebu i Splitu. Učiteljsku školu završila je u Sarajevu 1951. godine. Nakon učiteljske prakse u bosanskom selu, studirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te diplomirala 1958. godine. Stekla je i diplomu Više škole za socijalne radnike u Beogradu 1960. godine. Zahvaljujući međunarodnoj stipendiji (Cleveland International Program) usavršila se u primjeni grupnog socijalnog rada s djecom i mladima. U Splitu živi od 1970. godine. Dobila je Nagradu Općine Split za osnivanje i razvoj savjetovališta za roditelje i dječjih radionica pri osnovnim školama.

Roman za djecu Striborovim stazama njezino je prvo cjelovito objavljeno djelo (LAUS, Split, 1997.). Zajedno s likovnim umjetnicama Dijanom Nazor i Koraljkom Polaček napisala je priču Tin u zemlji Kilikiki (Hrvatski institut za preporod kulture Filip i Jakov, Samobor, 2001.; drugo izdanje 2003.). Njezin roman Ukradeno proljeće (Školska knjiga, Zagreb, 2002.) osvojio je drugu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za 2001. godinu. Roman za djecu Velebitske vilin-staze objavila je Naklada Bošković (Split, 2002.; drugo izdanje 2009.), a isti je nakladnik 2003. objavio biografsko i kulturno-povijesno djelo Sestra Lujza, memoarske zapise Čarobni brežuljak, te roman za djecu Čuvar drveta (Split, 2004.). Autoričini eseji Postupajte s bajkom tankoćutno i tetošno i Osam mudrosti Ivane Brlić-Mažuranić, te Rječnik manje poznatih riječi objavljeni su 2004. godine u sklopu Priča iz davnine I. B. Mažuranić u nakladi Golden marketinga (Zagreb) prema izdanju iz 1926. godine. Dugin grad, memoarsku prozu o životu i ljudima Sarajeva (s dvije pridružene duže pripovijetke) objavila je Naklada Bošković (Split, 2006.), a isti je nakladnik objavio bračku povjesticu Svetac na otoku (2006.) te zbirku pripovijedaka Voda koja se smije (2007.). Uredila je i komentarima opremila knjigu Lujzin dnevnik, dnevničke zapise njezine majke Lujze Janović-Wagner iz Drugog svjetskog rata (Srednja Europa, Zagreb, 2008.). Naklada Ibis grafika izdala je 2010. godine dramu Ćitra Rabindranata Tagorea u prijevodu Špire Janovića, koju je autorica uredila i popratila pratećim tekstom.Roman za djecu Zlatna vrata objavila je Naklada Bošković (Split, 2010.). Memoarske zapise Boje jednog vremena objavila je nakladnička kuća Srednja Europa (Zagreb, 2011.).Snježana Grković-Janović članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.
15:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"NTC sustav učenja" predavanja dr. Ranka Rajovića
Predavanja su namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece na temu NTC-sustav učenja, koja će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Slobode 2.

Predavač je autor NTC-sustava učenja, dr. Ranko Rajović, predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa.

NTC-sustavom podiže se intelektualni potencijal djece te se razvija brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.
Činjenica je da inteligencija ne ovisi samo o broju nervnih ćelija (genetski potencijal) nego i o vezama među neuronima. Period do sedme godine života najdragocjeniji je za formiranje novih veza.
KAKO STIMULIRATI VELIKE POTENCIJALE NAŠIH MALIŠANA PRIJE POLASKA U ŠKOLU (I U ŠKOLI) pitanje je na koje će nam odgovoriti Dr. Ranko Rajović tijekom predavanja i seminara.

U vrtićima nekoliko hrvatskih gradova – Dubrovnika, Velike Gorice, Rijeke, Zadra i Zagreba – nedavno je u obliku pilot-projekta počela primjena NTC-sustava učenja. Riječ je o metodi koja povezujući saznanja medicine i pedagogije pomaže povećanju intelektualnih sposobnosti djece, i to na temeljnoj, biološkoj razini, te pomaže podizanju razine funkcionalnog znanja i zaštiti darovitosti.
NTC-sustav učenja usmjeren je prema razvoju kognitivnih sposobnosti djece. Sustav se temelji na istraživanjima koja upozoravaju na činjenicu da mozak uspostavlja 75% svih neuronskih sinapsi do dobi od 7 godina, a od toga 50% sinapsi nastane već do dobi od 5 godina. Ovaj argument nam se čini dovoljno uvjerljivim da posvetimo veliku pozornost predškolskoj dobi, efektivnosti učenja i korištenju dječjeg pamćenja. Ukoliko naše formalno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje radi s tada već samo 25% preostalih mogućnosti korištenja potencijala mozgovnog kapaciteta, onda je za nas važno kako se razvija dijete do 7. godine života.
NTC-sustav učenja dr. Ranka Rajovića (Nikola Tesla centar – Odsjek Mense za darovite) primjenjuje se na različite načine u 14 europskih zemalja. On podrazumijeva učenje utemeljeno na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih znanosti, posebno pedagoških – obiteljske pedagogije, didaktike i metodike za predškolski i osnovnoškolski uzrast. Ovaj sustav učenja predstavlja operacionalizaciju teorijskih spoznaja navedenih znanstvenih disciplina, što je dobar pokazatelj kako povezivati teoriju s obrazovnom praksom. Pritom je riječi se o novom pristupu učenju, u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj. Sustav je vrlo dobro i detaljno razrađen, primjenjiv u obitelji, predškolskim ustanovama te u razrednoj nastavi osnovne škole. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, njihove karakteristike i putove ka povećanju IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja. Naglašava se važnost obitelji i šire društvene zajednice (vrtići, škole, centri za darovite) u razvoju darovite djece. NTC-sustav učenja ozbiljno će poljuljati opravdanost tradicionalnog rada sa djecom.
17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Sanjuro" edukativna projekcija filma Akira Kurosawe
SUBOTA, 13. TRAVNJA 2013.
10:00, Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Radionica makramea u Knjižnici Ravne njive
U subotu, 13. travnja u 10 sati u Knjižnici Ravne njive će se održati radionica makramea, odnosno učenje osnovnih čvorova, a ako nam bude dobro išlo i izrada narukvice od istih. Dođite u deset sati!

10:30, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Besplatne dječje radionice pripremanja zdrave hrane za djecu od 7 do 14 godina
Besplatne dječje radionice pripremanja zdrave hrane za djecu od 7 do 14 godina u organizaciji GKMM i Udruge Sara. Voditeljica je Mia Šoškić (Makrovega).
Kako jednostavno napraviti zdravi doručak?
Kako napraviti slatkiš bez bijelog šećera?
Kako napraviti tijesto s integralnim brašnom?
Kako složiti zdravu salatu?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite na radionicama za djecu koje će se održavati svake subote od 10:30 do 11:30. Prva radionica je u subotu 13. travnja u 10:30 (dvorana 3).

Prijave se primaju na info-pultu Središnje knjižnice, Slobode 2 ili na telefone 685 000 i 685 011.
PONEDJELJAK, 15. TRAVNJA 2013.
10:00 - 18:00, Središnja knjižnica, Slobode 2
"Energetska učinkovitost u zgradarstvu - Dan otvorenih vrata za građane"
Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada, Hrvatska udruga proizvođača fasadnih sustava, Savjet za zelenu gradnju Hrvatske, Hrvatska udruga fasadera i krovara
Pozivaju vas na sudjelovanje u cjelodnevnom programu pod nazivom
"Energetska učinkovitost u zgradarstvu - Dan otvorenih vrata za građane"
U Splitu 15. travnja od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića, Ulica Slobode 2.

U dvorani će biti organizirano 17 info-punktova na kojima će savjete građanima davati stručni savjetnici sa raznih područja:
- Besplatno zbrinjavanje elektronskog otpada
- Nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom
- Primjena kamene vune, stiropora, stirodura i ostalih materijala
- Kako do kvalitetne fasade (fasadni sustavi)
- Kreditiranje
- Osiguranje
- Utjecaj prozora na uštedu energije
- Dimovodni sustavi
- Kolektori za sunčanu energiju i led žarulje
- Termoizolacija, hidroizolacija, boje
- LED rasvjeta

U vremenu od 10:00 do 12:00 u velikoj će dvorani suorganizatori imati izlaganja u kojima će predstaviti ciljeve programa.
UTORAK, 16. TRAVNJA 2013.
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Patanđalijeve Joga sutre" u prijevodu Zorana Krnete
Uz novi prijevod Patanđalijevih Joga sutri

Zašto sam preveo Patanđalijeve Joga sutre pored toliko već postojećih?
Riječ Joga je sveprisutna. Postala je dijelom kulture. Dodatno zanimanje je zbog rastućeg trenda povratka prirodi i zdravom životu, veće ekološke osvještenosti, brzog života, stila prehrane, stresa, egzistencijalne tjeskobe itd. Najčešće je znamo u tom kontekstu i povezujemo s tim pojmovima.
Što je uopće Joga? Postoji li neka knjiga koja iznosi njene principe i definicije, a koja je općeprihvaćena?
Još uvijek tragamo za odgovorima na neka osnovna pitanja poput onih: što je život, što je u osnovi svega, tko smo mi, kamo sve ovo ide? Ukratko, sva ona filozofska pitanja na koja pokušavamo dobiti odgovor od kada ljudski rod postoji. Joga je samo jedan od 6 sustava filozofije (daršane) ponikle na indijskom tlu, koja pokušava dati odgovore na ta temeljna pitanja.
Joga je jako stara, postojala je i prije Patanđalija koji je sastavio Joga sutre i oko čijih definicija nema sumnji ni propitivanja. Daleko od toga da je Joga kao sustav bila koherentna od samog početa. Bila je izložena raznim utjecajima, ali je Patanđali bio taj koji je napravio završni rad u tom procesu i zbog kojeg je njegovo djelo postalo Alfom i Omegom Joge. I kad ga čitamo i ukoliko smo ga u stanju pravilno razumjeti, vidimo da se to bitno razlikuje od onoga što se danas podrazumjeva pod Jogom.
No kako čitati Patanđalija da bi smo razumjeli cjelinu Joge?
O Jogi imamo neke ranije predodžbe poput, Joga je tjelovježba ili vježba disanja. Asane i pranajama su samo dva od osam udova Joge. Asanama i pranajami Patanđali posvećuje svega nekoliko kratkih izraza ili sutri. Asane i pranajama su važan dio Joge, ali manje važan dio u odnosu na onaj koji se odnosi na samadhi i njegovo direktno iskustvo što je primarni cilj prakse i filozofije Joge. Svi se udovi Joge moraju prakticirati zajedno i niti jedan se ne smije ispustiti. Kao što kuća počiva na temeljima, tako iskustva i ostvarenja ostalih udova Joge, počivaju na iskustvu samadhija.
Samadhi je glava, a ostali udovi su podređeni i zasebno prakticirani ne daju potpun učinak, zato se često Patanđalijeva Joga zove i Aštanga Joga ili Joga od osam udova, sugerirajući da se svi udovi razvijaju istovremeno i da su svi istovremeno u upotrebi. Shvaćanje da je Patanđalijeva Joga, Joga od osam koraka ili dijelova koji se uzimaju kada se prethodni savlada je pogrešno, jer će rezultati izostati ako nemamo iskustvo samadhija ili čiste smirene svijesti.
Centralna tema Joga sutri je samadhi. Proučavanje Patanđalijevih Joga sutri ima smisla samo za onoga tko ima iskustvo samadhija. Ovdje se potkrada jedan nesporazum, a tiče se razumjevanja značenja same riječi Joga. Smatra se da je značenje riječi Joga povezano s korijenom Juđir što znači ujediniti ili spojiti. No korijen Juđ je taj na kojem počiva značenje riječi Joga, a znači kontemplirati ili meditirati. Time je s jednom riječi definirano što je primarni cilj Joge (samadhi) i način kako to postiže (meditacija). Osim toga Joga kao filozofski sustav u potpunosti drugačije koristi i vrednuje metafizički pojam jedinstva.
Postoji problem isčitavanja Patanđalijevog djela jer je pisan u sutrama. Sutre su vrlo kratki i jezgroviti izrazi. Oni se ne razmeću objašnjenjima, one precizno utvrđuju činjenice. Pisane su u Sanskritu koji ima taj karakter da sažima desetke pa i stotine značenja u jednoj jedinoj riječi.
Mahom su svi prevoditelji oponašali taj stil i u prijevodu. Prevodili su minimalistički, često doslovno slijedeći značenje, što je dovelo do nejasnoća, a negdje do potpune nerazumljivosti. Tako su Patanđalijeve Joga sutre stekle epitet ''teške'' literature koja je isključivo za one koji su daleko odmakli u praksi i iskustvu Joge, što nije istina. Ovaj prijevod se razlikuje jer je pitak i jer ima slobodu izraza kako bi u potpunosti prenio bit značenja sutri jer ih je Patanđali zbog toga i napisao – da budu razumljive.
Rekli smo da je Joga samo jedna od 6 daršana i zbog toga ona ne izlaže u potpunosti sve aspekte znanja i praksi. Ona je samo jedan vidik sa kojeg se gleda na ono što se zove krajnja spoznaja. Joga ima svoje male manjkavosti i filozofske nedosljednosti koje ostale daršane upotpunjuju. Zbog toga, onaj tko se uputi putem Joge, mora dobiti znanje od kompetentne osobe. Tu važnost osobnog vodstva dolazi do izražaja, što je u tradicionalnom načinu poduke Joge neophodno za svaku osobu koja se duhovnošću želi baviti.
Bila mi je radost upustiti se u ovaj poduhvat, najprije jer je to važna literatura koju koristim u poduci Joge, a i kao izvor tema za predavanja, jer svaka sutra otvara ogroman broj novih područja o kojima se može razgovarati. I manje skromno, očekivao sam i našao potvrdu za pristup koji njegujem u mom svakodnevnom podučavanju.

18:30, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Tajanstvena magija loma svijetla" izložba slika Tihomira Bašića i Likovne udruge Art-klub
U izložbenom prostoru GKMM 16. travnja u 18:30 otvara se izložba ulja na platnu slikara Tihomira Bašića pod nazivom "Tajanstvena magija loma svjetla".
Gosti izložbe su članovi likovne udruge Art-klub, a izložbu će otvoriti prof. Tonći Šitin.
Izložba ostaje otvorena do 26. travnja.
SRIJEDA, 17. TRAVNJA 2013.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
13. Kristalna Lubanja - svjetska baština u Splitu
13. Kristalna Lubanja - svjetska baština u Splitu
Predavanje na temu: Majstorska joga i drevne tehnologije održat će ostvarena Učiteljica Ananda Roshi.
Kristalna Lubanja drevni je antropološki i spiritualni artefakt koji svojom izuzetno visokom frekvencijom stvara ozračje mira i ljubavi.
Program večeri:
17:00 - 18:00 - Ananda Roshi: Majstorska joga i drevne tehnologije (predavanje)
18:00 - 19:00 - Meditacija i razgledanje Kristalne Lubanje
19:00 - 20:00 - Aktivacija Svjetlosnog tijela duge (radionica)

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Noć u operi" edukativna projekcija filma Sama Wooda i braće Marx
U srijedu i petak (17. i 19. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova nastalih u suradnji Sama Wooda i braće Marx.
U srijedu je na repertoaru film u srijedu Noć u operi (1935.), a u petak Dan na utrkama (1937.). Obje projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije.
ČETVRTAK, 18. TRAVNJA 2013.
11:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Prava pacijenata u EU" predavanje mr. sc. Đule Rušinović Sunara
Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata u suradnji s Gradom Splitom organizira trodnevni program predavanja povodom obilježavanja Europskog dana prava pacijenata. Predavanja će se održati u gradskim kotarevima Mertojak i Split 3 te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.
Centralni događaj ovih aktivnosti je predavanje "Prava pacijenata u EU“ koje će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Ulica slobode 2, Split 18. travnja u 11:00, na sam Europski dan prava pacijenata, održati mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.
Na predavanje su pozvani su svi zainteresirani za sustav zdravstva i izazove u pogledu zaštite prava pacijenata s kojima će se svi hrvatski građani susresti nakon primanja Hrvatske u redovno članstvo EU. Zainteresirani se mogu javiti u Hrvatsku udrugu za promicanje prava pacijenata na telefon: 339 530 ili elektronskom poštom na: pravapacijenata@st.t-com.hr

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Nasilje - uzroci, posljedice i kako ga spriječiti“ predavanje psihijatra doc. dr. sc. Tomislava Franića
Prvo predavanje iz ciklusa predavanja o nasilju psihijatra, doc. dr. Tomislava Franića. Tema prvog predavanja je "Pojavnost nasilja kod adolescenata".

Neka od pitanja koja će se otvoriti:
- Koji su biološki i društveni uzroci i uloga nasilja?
- Što olakšava pojavnost nasilja?
- Što se može učiniti da se nasilno ponašanje spriječi?

Ono što će se čuti na predavanju primjenjivo je za sve dobne skupine, jedino se konkretni brojevi i neka istraživanja odnose na adolescenciju.

18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Dino Buzzati
Što se nalazi s druge strane? Jim Morrison je pokušao tamo prebjeći, a njegov duhovni otac Aldous Huxley pečatirao mu je putovnicu svojom knjigom 'Vrata percepcije'. I sam Huxley je priznao da je često gledao na drugu stranu u poznijim godinama. Po drevnom samurajskom kodeksu potrebno je sedam udisaja da bi se prešlo na drugu stranu, ako je čovjek dovoljno odlučan. Ponekad to potraje čitav život.

Vojnik Giovanni Drogo, glavni lik Buzzatijeve knjige 'Tatarska pustinja', veliki je dio svog života proveo na granici sa Tamnom stranom kao čuvar u utvrdi koja graniči sa Tatarskom pustinjom. Iako strateški beznačajna utvrda, većina vojnika stacionirana u njoj je gotovo religiozno posvećena svojoj dužnosti. Dužnosti čuvara granice sa pustinjom koju još nitko nije prešao. Sve ih drži neka očajna nada da baš njih očekuje nešto veliko, neki događaj koji će ih označiti za sva vremena. Iako se mladom vojniku naizgled malo toga značajnog dešava, atmosfera isparava iz svake stranice ove nadrealne knjige koja je u svojoj srži surovo realistična.
Poput vode koju nije moguće zadržati na dlanu, život neprimjetno istječe i na kraju se osjećamo prevareni i uskraćeni za spektakl koji smo čekali čitav život, a on se održao na nekom drugom mjestu.
U četvrtak, 18. travnja u 18 sati u knjižnici Trstenik pokušat ćemo dokučiti što se krije s druge strane Književnog kluba kroničnih knjigofila.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

PETAK, 19. TRAVNJA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Logopedska tribina "Neurofiziološke osnove razvojnog mucanja"
Tema tribine je Neurofiziološke osnove razvojnog mucanja (Transkranijalna magnetska stimulacija u testiranju motoričkih područja kore mozga za govor; novije spoznaje iz neuroznanosti i predloženi istraživački projekt).
Predavač je dr.sc.Maja Rogić, logoped / Laboratorij za humanu i eksperimentalnu neurofiziologiju (LAHEN), Medicinski fakultet, Sveučilište u Splitu, Šoltanska 2.
Nakon predavanja biti će kratko predstavljanje HLD - Podružnice splitsko-dalmatinske županije: 'Dozvolite da vam se predstavimo kao 20-godišnjaci'.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Dan na utrkama" edukativna projekcija filma Sama Wooda i braće Marx
U srijedu i petak (17. i 19. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova nastalih u suradnji Sama Wooda i braće Marx.
U srijedu je na repertoaru film u srijedu Noć u operi (1935.), a u petak Dan na utrkama (1937.). Obje projekcije počinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije.
SUBOTA, 20. TRAVNJA 2013.
08:00 - 13:00, velika dvorana i dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Dan Waldorf pedagogije u Gradskoj knjižnici Marka Marulića
Program 6. Dana waldorfske pedagogije
10:00 - 10:15 Zbor Duga
10:15 - 11:30 Što nudi waldorfska pedagogija u razvoju dječjeg bića? i Odgoj kao umjetnost - predavanje za javnost
Predavač: Alen Guca

(pauza 15 minuta)

11:45 - 12:15
1. radionica: Euritmija za djecu u vrtićima - rad u grupi s djecom i roditeljima
2. radionica: Ručni rad -rad u grupi s djecom i roditeljima

(pauza 15 minuta)

12:30 završni nastup - Euritmija
PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA 2013.
17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Dug oproštaj / The Long Goodbye" (1973.), edukativna projekcija filma Roberta Altmana
U ponedjeljak, srijedu i petak (22, 24. i 26. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova američkog redatelja Roberta Altmana.
U ponedjeljak je na repertoaru Dug oproštaj (1973.), u srijedu Nashville (1975.), a u
petak 3 žene (1977.).
Projekcije počinju u 17 sati, filmovi su na engleskom jeziku i s hrvatskim prijevodom.
Edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije početka projekcije.

Više o redatelju

12:00 - 14:00 i 17:00 - 20:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program festivala znanosti u GKMM
12:00 - 13:00
Predavanje
Mile Dželalija: Prezentacija o stanju u obrazovanju u zemljama Istočne Afrike, te njihovim potencijalima

13:00 - 14:00
Predavanje
Berislav Žarnić: Znanosti i njihovi jezici

17:00 - 18:00
Predavanje
Mirko Jakić: Odnos filozofije i znanosti – sadašnjost i budućnost

18:00 - 19:00
Predavanje
Dragan Poljak: Odnos znanstvene metode i filozofije znanosti – poveznice i razdori kroz povijest

19:00 - 20:00
Predavanje
Franjo Sokolić: Što je vrijeme?
SRIJEDA, 24. TRAVNJA 2013.
17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Nashville" (1975.), edukativna projekcija filma Roberta Altmana
U ponedjeljak, srijedu i petak (22, 24. i 26. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova američkog redatelja Roberta Altmana.
U ponedjeljak je na repertoaru Dug oproštaj (1973.), u srijedu Nashville (1975.), a u
petak 3 žene (1977.).
Projekcije počinju u 17 sati, filmovi su na engleskom jeziku i s hrvatskim prijevodom.
Edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije početka projekcije.

Više o redatelju
ČETVRTAK, 25. TRAVNJA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je prof. Ivica Veža koji će pričati o Japanu
Ivica Veža, sveučilišni profesor i šef katedre za industrijsko inženjerstvo na FESB-u i autor mnogih stručnih radova boravio je nekoliko mjeseci u Japanu, gdje je kao gost profesor predavao na Sveučilištu u Nagoyi. Nakon povratka u Hrvatsku napisao je knjigu "Moja pisma iz Japana".

"Još od tinejdžerskih dana, kada sam gledao Kurosawine filmove, maštao sam o Japanu, o njegovim ljudima i kulturi, o odlasku tamo... Sve mi je to izgledalo kao neostvariv san. A život i jest zanimljiv i vrijedan življenja između ostaloga i zbog toga što se neki snovi ostvare. I moj se san ostvario. Posve slučajno. Ili to baš i nije bilo slučajno?"
PETAK, 26. TRAVNJA 2013.
10:00 - 13:00 i 16:30 - 17:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program festivala znanosti u GKMM
10:00 - 11:00
Predavanje
Tonči Kokić: Hijerarhijsko gledište je budućnost teorije evolucije

11:00 - 12:00
Predavanje
Juraj Simunić: Evolucijska utrka u naoružanju – važnost za budućnost medicine

12:00 - 13:00
Predavanje
Ivica Aviani: Budućnost energije – energija budućnosti

16:30 - 17:30
Predavanje
Joško Božanić: Projekt istraživanja hrvatske maritimne baštine

17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Tri žene / Three women" (1977.), edukativna projekcija filma Roberta Altmana
U ponedjeljak, srijedu i petak (22, 24. i 26. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativne projekcije filmova američkog redatelja Roberta Altmana.
U ponedjeljak je na repertoaru Dug oproštaj (1973.), u srijedu Nashville (1975.), a u
petak 3 žene (1977.).
Projekcije počinju u 17 sati, filmovi su na engleskom jeziku i s hrvatskim prijevodom.
Edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije početka projekcije.

Više o redatelju

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Gnoza u aktualnom očitovanju", javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma
Što povezuje srednjevjekovnog alkemičara, kvantnog fizičara, sufista, taoista, hermetičke misterijske škole starog Egipta, neoplatonističke škole, rano Kršćanstvo, bogumilske, katarske i patarenske misterije?
Odgovore na ta i druga pitanja vezana uz Univerzalnost Gnoze čuti ćemo na zanimljivom predavanju učenika Lectorium Rosicrucianuma.

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Mali princ", izložba filcanih figura Lili Matković
Vrh stranice
PONEDJELJAK, 29. TRAVNJA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Boja nara", edukativna projekcija filma Sergeja Paradžanova
U ponedjeljak i petak (29. travnja i 3. svibnja) u Središnjoj knjižnici održat će se edukativne projekcije filmova Sergeja Paradžanova. U ponedjeljak je na repertoaru Sjene zaboravljenih predaka (1964.), a u petak Boja nara (1971.).
Među mnogim autorima na čije je stvaralaštvo posebno utjecao, od sovjetskih je suvremenika Tarkovski cijenio jedino Paradžanova. Jedinstveni značaj njegova djela sažima i Godardova izjava : "U hramu filma su slike, svjetlo i zbilja. U tome je svetištu Sergej Paradžanov bio vrhovni svećenik."
Film Sjene zaboravljenih predaka je na armenskom jeziku s engleskim prijevodom, a Boja nara je na ukrajinskom jeziku s hrvatskim prijevodom.
Obje projekcije započinju u 18 sati, a edukativne bilješke za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na glavnom pultu prije početka projekcije.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Planine svijeta", predavanje prof. Mate Kuvačića
Na predavanju popraćenom sa 524 fotografije upoznat ćemo se s kraćom povijesti alpinizma, najopasnijeg sporta na svijetu, te saznati više o najvećim alpinistima i alpinisticama i njihovim rekordima.
Proputovat ćemo u Aziji Himalajom, Karakorumom, Pamirom, Hindikušom, Kven Lunom, Tjan Šanom (najvišim planinama na svijetu) te Kavkazom. Potom ćemo se s Aljaske spuštati Stjenjakom niz Sjevernu Ameriku (Kanadom i SAD), a zatim slijedi upoznavanja s ljepotama Kordiljera (Anda) u Južnoj Americi.
Iz Amerika skačemo u Afriku kako bi saznali što sve lijepog ima na tom vrućem kontinentu. U Evropi ćemo detaljno upoznati Alpe, Pirineje, Apenine, Karpate i Dinaride.

19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"More u moru", izložba slika i keramike akademskih umjetnica Vahide Hasanagić Nimanbegu i Renate Mašanović Rijavec (Crna Gora)
"More u moru" je izložba akvarela i keramike akademskih umjetnica iz Ulcinja (Crna Gora) Vahide Hasanagić Nimanbegu i Renate Mašanović Rijavec.
Izložba ostaje otvorena do 9.svibnja
UTORAK, 30. TRAVNJA 2013.
15:00 - 16:00, Knjižnica Trstenik, Papanopulova 25
Likovna radionica za djecu od 8 do 13 godina - izrađivanje splitske narodne nošnje od platna i kolaža
Na radionici će djeca od 8 do 13 godina izrađivati od platna i kolaža splitsku narodnu nošnju.
Prva radionica je u utorak, a sljedeće će biti po dogovoru s voditeljicom Nelom.
Djeca koja žele sudjelovati trebaju ponijeti sobom šarene krpice (ili kolaž), kako bi za rođendan svoga grada mogli izraditi što ljepšu nošnju.
Radove ćemo izložiti u Knjižnici, na izložbi za sv. Duju.
 

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
   
 
Vrh stranice