pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - RUJAN 2013.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

PETAK, 6. RUJNA 2013.
17:00 Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Održavanje prezentacija iz programa POS-a
U petak, 6. rujna s početkom u 17 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se prezentacija iz Programa POS-a.
Više o Programu društveno poticane stanogradnje na području Grada Splita pročitajte ovdje:
http://www.apn.hr/hr/ pos-split-58
UTORAK, 10. RUJNA 2013.
19:00 izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Libija - priča o ljudima" izložba fotografija Mejreme Reuter
Izložba umjetničkih fotografija "Libija, priča o ljudima", Mejreme Reuter imala je svjetsko otvaranje u Kulturnom centru u Operi, rezidencijalnom predgrađu Milana, 30. ožujka 2012.
Po prvi put publika je vidjela 33 fotografije velikog formata 80x60 koje su nastale tijekom četverogodišnjeg boravka autorice u Libiji od 2003. do 2007. Izložba u GKMM u Splitu je deseta po redu u godinu i pol dana izlaganja.

Mejrema je rođena i školovala se u Splitu, a potom je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U hrvatskim kazalištima glumila je par godina, a onda otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu gdje je na katedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta i umjetnost teatra. Nakon Egipta nastavila je rad kao umjetnica, edukator i terapeut u Rimu, Kuvajtu, Bangladešu i Libiji. U Tripoliju je radila kao autor i voditelj projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije u svrhu razvoja ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama u Tripoliju predavala je dramu i glazbu, osnovala prvi dječji zbor Desert stars, i prvu baletnu školu u Libiji, kao i prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto.
Ovom izložbom želja joj je nastaviti sa radom na fuziji kulture, umjetnosti i saznanja o tradicijama koje su osnova ljudskog dostojanstva i pravog napretka.

Odgovore o humanosti u pravom smislu te riječi Mejrema ne dobija u bibliotekama ili institutima. Prave odgovore nalazi upravo među ljudima koji poznaju prirodu i žive u, na prvi pogled, nemogućim životnim uvjetima bez vode, medicinske pomoći ili škola. Jedna od najbogatijih naftnih zemalja svijeta zapravo doživljava upravo ovo kroz što cijeli svijet sada prolazi. Gramzljivost pojedinaca uobličava živote cijelog svijeta. I to na štetu svih nas. Ekološke i humane katastrofe sve su češće a trebalo bi biti obrnuto. Da li se mi uopće razvijamo ili smo žestoko manipulirani? Gdje idemo? U Libiji, Mejrema otkriva da je tradicija i kultura pravoga čovjeka daleko jača od svega. Njezine fotografije Libije nagrađivane su i od strane eminentnih fotografa i povjesničara umjetnosti. Naime, Mejrema je sudjelovala isključivo na onim natjecanjima gdje se nije prikazivalo ime autora već samo broj. Kad bi se proglasio pobjednik i kada bi se doznalo njegovo ili ovaj put njezino ime, desilo se da je u tri različite kategorije, Mejrema jednom kući donijela tri prve nagrade.
Apolon, jedna od fotografija s izložbe, u višemetarskom formatu, dugo je krasila ulaz u središnjicu British Councila u samom centru Londona.
Uz fotografije, Mejrema je napisala i knjigu priča te ih sve skupa objavila u knjizi "Libija, priča o ljudima" u izdanju CDV info d.o.o.
ČETVRTAK, 12. RUJNA 2013.
18:00 velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Udruga leukemije i limfomi organizira predavanje "Smokva - vladarica koja liječi"
U Četvrtak, 12. rujna s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice Udruga leukemije i limfomi organizira predavanje "Smokva - vladarica koja liječi" koje će održati dr. Frane Strikić (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split)
PETAK, 13. RUJNA 2013.
Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Rino Efendić: Subnational Geographic, izložba fotografija povodom 13. obljetnice osnutka knjižnice Trstenik
Rino Efendić: Subnational Geographic

Fotografije su parodirani foto-putopis. Umjesto opisa puta u neku egzotičnu zemlju, npr. Indiju, koji nudi ugledni časopis National Geographic, autor se prošetao, doslovno, najbkližim prostorom svojega življenja, svojim kvartom (kotar Trstenik). Zapažanja je zabilježio svojim objektivom, a ona nas ne ostavljaju ravnodušnima...

Fotografije su, zajedno s radovima Borisa Cvitanovića i Marka Ercegovića, bile izložene u Muzeju grada Splita na izložbi "Preživjeti grad", tijekom travnja 2013. godine. Povodom 13. rođendana knjižnice Trstenik, Rino Efendić trajno daruje izložene fotografije svojoj omiljenoj kvartovskoj knjižnici, knjižnici Trstenik.
Vrh stranice
UTORAK, 17. RUJNA 2013.
19:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Priča", izložba skulptura Ivke Pavazza
Ivka Pavazza rođena je 1968. godine u Splitu. Viša škola za odgajatelja pri Filozofskom fakultetu u Zadru usmjerava je prema radu s djecom predškolske dobi. Potrebu za svojim likovnim izražavanjem pokazuje na Waldorfskoj akademiji, odabravši kao svoj diplomski rad skulpturu.
Usavršavala se i na Teološkom fakultetu u Splitu.
Član je Udruge likovnih umjetnika Korčula.

Izložbe:
1. Skupna izložba 2001. (Split)
2. Skupna izložba 2003. (Split)
2. Samostalna izložba 2004. (Hvar)
2. Samostalna izložba 2011. (Hvar)
2. Samostalna izložba 2003. (Korčula)
ČETVRTAK, 19. RUJNA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Lidija Lijić Vulić s predavanjem "Skitnje podmorjem"
Lidija Lijić Vulić rođena u Splitu, 26. listopada 1981. Hrvatska je sportašica i rekorderka u ronjenju na dah.
Po zanimanju je arhitektica, a dodatno studira na Kineziološkom Fakultetu u Zagrebu (smjer ronjenje). U svojoj bogatoj ronilačkoj karijeri 4 puta je rušila svjetske rekorde, osvajala svjetsko i europsko zlato, a nekoliko puta je nominirana za sportašicu godine. Članica je hrvatske ronilačke reprezentacije.
Kao gošća putopisne tribine GKMM u ožujku 2013. Lidija Vulić pričala je o svom alpinističkom pohodu na Kilimanjaro, dok nas ovaj put pričom i slikom vodi u svoje skitnje svjetskim podmorjem.
PETAK, 20. RUJNA 2013.
12:00, Središnja knjižnica, Slobode 2
Veleposlanstvo SAD-a donirat će Kindle Touch elektronski čitač Gradskoj knjižnici Marka Marulića
Veleposlanstvo SAD-a je krenulo s projektom "e-Readers at Your Fingertips" (elektronički čitači na dohvat ruke). Projekt uključuje donaciju elektroničkog čitača (jedna knjižnica = jedna županija) kojim nastoje promovirati nove tehnologije, korištenje elektroničkih knjiga, nove metode učenja, čitanja i slično. Gradska knjižnica Marka Marulića odabrana je kao partner u ovome projektu.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ljeto u knjižnici 2013. - druženje s volonterima na kraju ljeta u povodu Međunarodnog dana mira (21. 9.) i kampanje "Hrvatska volontira"
U petak, 20. rujna 2013. u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice uoči Međunarodnog dana mira i u sklopu kampanje "Hrvatska volontira", Odjel za djecu i mlade organizira i poziva na druženje sve koji su ovog ljeta sudjelovali u projektu "LJETO U KNJIŽNICI 2013" - djecu i mlade, njihove roditelje i voditelje radionica.

Tom ćemo prigodom uručiti zahvalnice našim volonterima (volonteri Volonterskog centra Split Udruge Mi i naši korisnici, veliki i mali) bez kojih ne bi bilo moguće realizirati bogat program radionica: Mala škola engleskog jezika, Mala škola filozofije, Mala škola stripa, Mali rukotvorci, Igrali su naši stari, Pričali su naši stari, Likovna radionica, Mala škola glagoljice , Mala škola šaha, briškule i trešete, Instrukcije iz hrvatskog i njemačkog jezika, Igraonica "Osvoji Jadran", Eko pokusi, Računalna radionica, Mala škola plesa, Mala škola origamija, Učim stvarajući – likovno-edukativna radionica, Tombola, Snimi svoj film.

U programu će sudjelovati mali gitaristi, mali Englezi, mali filmaši...a bit će i posebnih gostiju.
UTORAK, 24. RUJNA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige Tahira Mujičića "Budi Hamlet, pane Hamlete!" (najbolji roman 2012. po izboru tportala)
...Riječ je o černo-humornom romanu iz Domovinskog rata u kojem je najdojmljiviji upravo Hamlet koji ne želi sudjelovati u općem patetiziranju teme, ne traga ni za kakvom velikom istinom, ne kani zahvatiti "totalitet" društveno-političkih prilika i preciznost povijesnih situacija, ne stvara junake koje je hrvatska postratna politička zbilja ukinula i satrla, ne ispravlja "krive Drine" niti podilazi nekoj grupaciji/staležu itd. U njemu nema cifranja života, niti ulagivanja čitatelju, ali opet nudi pregršt humora, otmjenog starinskog romantičarskog pristupa ratu, ljubavi i kazalištu, pardon – Kazalištu. I Mašte. I predanosti, i posvećenosti Stvaranju. Kniks!

Jadranka Pintarić

Tahir Mujičić rođen je 1947. godine u Zagrebu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (komparativna književnost/slavistika). Objavljivao je kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu, prevodio s engleskog i njemačkog, piše scenarije za TV serije, film, TV-drame i radio-igre. Autor je i koautor knjiga drama: Porod od tmine, 3jada, 3 stare krame, Dvokrležje, Mađarski trodram, adHOC, Kavehaz Torso i A kadet te autor devet objavljenih knjiga poezije i jedne knjige proze. Ovo mu je prvi roman.
Vrh stranice
SRIJEDA, 25. RUJNA 2013.
od 17:30 do 19:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi" - interaktivne radionice Mirjane Popadić za roditelje predškolaca i prvoškolaca, učitelje i odgajatelje.
Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi - interaktivne radionice Mirjane Popadić za roditelje predškolaca i prvoškolaca, učitelje i odgajatelje.

Teme radionica su:
- Je li moje dijete zrelo za školske obaveze?
- Treba li dijete prije polaska u školu znati čitati?
- Kako korisno pomoći djetetu? (Djelotvorno roditeljsko ponašanje.)
- Igre koje pomažu i koje štete djeci.

Vrijeme održavanja:
1. radionica 25. rujna od 17:30 do 19:30
2. radionica 2. listopada od 17:30 do 19:30
3. radionica - prema dogovoru sa sudionicima (u ovoj je radionici predviđeno sudjelovanje djece)

Radionice je osmislila i vodit će ih Mirjana Popadić, učiteljica razredne nastave u mirivini, s bogatim višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i roditeljima. Nastojeći jednima i drugima olakšati i riješiti probleme na koje bi nailazili, usavršavala je svoje znanje putem različitih seminara i edukacija (Waldorf pedagogija, Kvalitetna škola Williama Glassera; Korak po korak - stvaranje razreda usmjerenog na dijete, Realitetna terapija, seminar kod Igora Longa…).
Potrebno je prijaviti se knjižničarima na Odjel za djecu i mlade, Slobode 2 ili na 685-020.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Karakterne obrane - Predavanje i iskustvene vježbe - Ljubav prema sebi, kao osnova ljubavi prema drugima" predavanje Lasla Pintera, integrativnog terapeuta i suosnivača Centra za integrativni razvoj

Teme kojima ćemo se baviti:
- rađanje "sržnog ja (core self)" u prvim mjesecima života
- uloga majčina lica, tijela i glasa pri rađanju sržnog osjećaja sebe
- zdrava ljubav prema sebi osnova je zdrave ljubavi prema drugima

Centar za integrativni razvoj je mjesto za one koji žele ući dublje u sebe i rasti na svim razinama svog bića prihvaćajući odgovornost i produbljujući svoj kapacitet za kontakt.
Centar za integrativni razvoj je također i za one koji svjesno i aktivno žele stvarati svoj život, učiti o svojim pozitivnim i negativnim stranama te spojiti tjelesno emocijonalno materijalno i duhovno.
U sklopu psihodinamičkog rada u Centru za integrativni razvoj, inspiraciju smo našli u nekoliko psihoterapijskih pravaca i procesnih metoda rada, kako individualno, tako i u grupi.
Jedan od najčešće korištenih pristupa je kroz Core Energetics tjelesno-orijentiranu psihoterapiju. Utemeljitelj Core Energeticsa je dr. John Pierrakos koji je svoje učenje razvio prema radu Wilhelma Reicha i teoriji karakternih struktura.
Učenje se temelji na integraciji tjelesnog, emotivnog, mentalnog i duhovnog aspekta ljudskog bića.

19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Putevi slika", izložba slika Nataše Pavlov
Nataša Pavlov je interdisciplinarna umjetnica, izražava se preko pokreta, zvuka i slike, a istražuje svjesnost.
Nakon završene Jezične gimnazije i Više turističke na FTVT u Dubrovniku, diplomirala je slikarstvo na UMAS-u u klasi profesora Gorkog Žuvele.
Paralelno je širila edukaciju na različitim seminarima i radionicama vezanim za vizualnu umjetnost, scensko izvođenje, suvremeni ples, pokret, glas, glumu, fizički teatar, performans, glas, improvizaciju.
Improvizaciju pokreta i plesa produbljuje u Splitu na radionicama Tihane Jovanić s kojom prolazi edukacijski ciklus plesne improvizacije te sudjeluje u radu na predstavi "Zoom in Zoom out".
U svom radu primjenjuje vlastito iskustvo i iskustvo proizašlo iz suradnji sa različitim umjetnicima. Stvaranje i umjetnički izraz prožela je sa videom, zvukom i pokretom proučavajući moment tu sad i Svjesnost. U umjetničkom izražavanjanju istražuje interdisciplinarnu percepciju multimedijalnim pristupom te odnose i komunikaciju prostora, zvuka i vizualnih elemenata kao i korelaciju sa tijelom, pokretom i unutarnjim stanjima kao i svim mogućim ekspresijama u polju djelovanja tu sada.
Aktivno djeluje u izvedbenom izrazu. Autorski rad joj je proizašao na različitim predstavama, performansima i izložbama. Od 2010. zajedno sa Renatom Vidakovićem te ostalim članovima iz benda Mondo Kick u kojem je vokal, proučava stvaranje tu sada te vodi Radionice Improvizacije pod nazivom Impro Move, a zajedno rade glazbu i Performanse Improvizacije u kojima se prožimaju zvuk, video, pokret i glas te preko Impro Move-a surađuju sa različitim umjetnicima.
2012. godine Impro Move ulazi u suradnju sa Teatromodsoli, s kojim nastavljaju na istraživanjima pokreta, zvuka itd. na radionicama, te rade na predstavama: Spektralni pomak i Self Moving. 2012. postaje članica HULU i UPUH.
PONEDJELJAK, 30. RUJNA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Ribarsko dite" Gordane Burice
Program predstavljanja vodit će prof. Mirjana Stanić, voditeljica Amaterskog kazališta "Sulet" na Šolti. O knjizi će govoriti urednica i lektorica Marina Blagaić Bergman iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.
Odabrane ulomke iz priča čitat će učiteljica Nikica Sikirica uz glazbenu pratnju šoltanskog ženskog zbora "Škojić".
 

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice