pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - LISTOPAD 2013.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

UTORAK, 1. LISTOPADA 2013.
17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Prvi sat Škole kreativnog pisanja GKMM
U Gradskoj knjižnica Marka Marulića počinje upis u novi ciklus Škole kreativnog pisanja GKMM za početnike.
Škola traje 3 mjeseca, a nastava će se održavati svakog utorka od 17 do 20h u dvorani 3 Središnje knjižnice.
Voditeljica škole je prof. Irena Delonga Nešić.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje "Izrada jelovnika putem računalnog programa" dr. sc. Vesne Bosanac
Dr. sc. Vesna Bosanac. dipl. ing., nutricionistica održat će predavanje "Izrada jelovnika putem računalnog programa".
Na predavanju će biti govora o karakteristikama pojedinih skupina namirnica, izradi uravnoteženog i raznolikog jelovnika, mogućnosti primjene računalnog programa u izradi jelovnika za mršavljenje, sportaše, djecu i mlade.
SRIJEDA, 2. LISTOPADA 2013.
17:30, dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Putovnica sretnog djeteta", druga interaktivna radionica Mirjane Popadić za roditelje predškolaca i prvoškolaca, učitelje i odgajatelje
Vrh stranice
ČETVRTAK, 3. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Duh, duša i tijelo", javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma
Duševno načelo koje upravlja tijelom, kod čovjeka osobnosti kakvoga danas poznajemo, ne vodi Duh, već egocentrična svijest jastva. Zato je nužno "roditi" se nanovo, iz vode i Duha,iz latentnoga duševnog načela, ruže srca koja je u središtu i u povezanosti je s Duhom.

Duša bi, dakle, trebala primati sugestije duha i voditi život oblika, tijela. U tom smislu glasi hermetički zakon: "Kako gore, tako dolje".
No, upravo taj zakon, zakon koji ukazuje na Božju živu neposrednu djelatnost, danas ovdje, vidimo i svjedoci smo, nije na snazi.
Zato Univerzalno učenje, kao i (duhovne) škole misterija svih vremena, nedvojbeno ukazuju na to da čovjeka vodi svijest tijela, a ne duh.
No može se dogoditi da osim uobičajene svijesti jastva u sustav mikrokozmosa prodre duhovni zov i dotakne latentni duhovno duševni princip u čovjeku, tvz. ružu srca.
Tada čovjeka prožimaju čudesne misli i osjećaji i čovjek kreće u intenzivnu potragu.
Vrh stranice
SUBOTA, 5. LISTOPADA 2013.
9:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Prednatjecanje za sudjelovanje u programu Europskog parlamenta Euroscola za učenike srednjih škola SDŽ

O PREDNATJECANJU 5. LISTOPADA
U prednatjecanju 5. listopada 2013. g. u Splitu sudjelovat će tim od 5 učenika iz svake prijavljene škole. Format prednatjecanja bit će strukturirana rasprava na hrvatskom jeziku na zadanu temu. Tema strukturirane rasprave bit će vezana uz problematiku o kojoj se tijekom 2013. godine raspravljalo u Europskom parlamentu.
Svi pripremni materijali za sudjelovanje u prednatjecanju e-mailom će biti distribuirani prijavljenim školama do kraja dana 20. rujna 2013. godine, odnosno 2 tjedna prije održavanja samog prednatjecanja, kako bi učenicki predstavnici imali dovoljno vremena za pripremu za prednatjecanje.
Ukoliko škole koje se prijave za sudjelovanje u prednatjecanju nemaju sjedište u Splitu, putne troškove za dolazak na prednatjecanje pokrit će Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj.
Članovi stručnog žirija prednatjecanja za sudjelovanje u programu Euroscola bit će djelatnici Europskog parlamenta te predstavnici institucija Republike Hrvatske nadležnih za obrazovanje.


PRAVILA REGISTRACIJE I UVJETI SUDJELOVANJA U PREDNATJECANJU
Svaka srednja škola koja se prijavi za sudjelovanje u prednatjecanju Euroscola, na sam dan održavanja prednatjecanja 5. listopada 2013. g., a prije njegovog službenog početka, dužna je registrirati mentora i tim od 5 učenika koji će je na natjecanju u Splitu predstavljati.
Da bi tim od 5 registriranih učenika mogao sudjelovati u prednatjecanju, svaki od učenika u timu mora imati izmedu 16-18 godina, odnosno u školskoj godini 2014./2015. još uvijek mora pohađati srednju školu koja ga je za sudjelovanje u natjecanju nominirala.
Svaki od 5 registriranih učenika iz tima koji će sudjelovati u natjecanju mora se aktivno služiti engleskim, njemačkim ili francuskim jezikom jer će to biti jezici na kojima će se debatirati prilikom simulacije rada Europskog parlamenta u Strasbourgu.
Na prednatjecanju će registrirani timovi od 5 učenika sudjelovati u strukturiranoj raspravi na hrvatskom jeziku, dok će stručni žiri tijekom natjecanja provjeriti njihovu razinu vladanja jednim od navedena tri strana jezika.


O PROGRAMU EUROSCOLA:
Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjiima.
Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a učenici škola najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu.
U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose vezano uz aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije - engleskom, njemačkom ili francuskom.
Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju medu srednjoškolcima iz svih država Unije, dok profesori koji učenike prate imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i razmijeniti najbolje prakse.
Sve detalje o programu Euroscola možete potražiti na internetskim stranicama Europskog parlamenta: http://www.ep-site.eu/euroscola.

Za više informacija možete se obratiti Europskom parlamentu, Uredu za informiranje u Republici Hrvatskoj, Ul. Augusta Cesarca 6, 1000 Zagreb, na broj telefona 01 4880 269, ili mailom na EPZagreb@ep.europa.eu.
PONEDJELJAK, 7. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige i CD-a Olge Hadjić "Moć brojeva u našem životu"
Autorica, naša poznata numerologinja predstavit će ovaj priručnik koji sadrži sažet pregled numeroloških vrijednosti i utjecaja planeta te opis energetskih vrijednosti brojeva od 1 do 9.
Na temelju navedenoga autorica također, a prema broju koji se nalazi u danu rođenja, opisuje karakteristike pojedinaca te veze koje on ostvaruje s drugim ljudima tumačeći ih preko numerologije. Uz određene brojeve pridodani su opisi konkretnih datuma i svjedočanstva ljudi.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Vittorija De Sice "Kradljivci bicikla"
Vrh stranice
SRIJEDA, 9. LISTOPADA 2013.
17:30, Središnja knjižnica, Slobode 2
"Putovnica sretnog djeteta", druga interaktivna radionica Mirjane Popadić za roditelje predškolaca i prvoškolaca, učitelje i odgajatelje
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Vittorija De Sice "Čudo u Milanu"
19:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Večer humora "Kad se smijah tad i bijah" u povodu 850. istoimene humorističko-satirične emisije urednika Mladena Vukovića
Nedjeljna emisija "Kad se smijah tad i bijah" počela se emitirati u travnju 1991. na Radio Splitu i krajem rujna imala je 850. izdanje u eteru. U protekle 22 godine postala je jedna od najslušanijih emisija, a urednik Mladen Vuković dobio je više nagrada i priznanja za tu emisiju u kojoj aktualne britke tekstove i viceve tumače profesionalni i amaterski glumci. Više o emisiji saznajte na sljedećem linku
U rođendanskom programu bit će predstavljene knjige aforizama suradnika emisije (neke ćemo darovati posjetiteljima), sudjeluju:
Mladen Vuković, Ivan Delaš, Tomislav Božinović, Marijan Grbavac, Tomislav Mihanović, Josip Grgić, Tašenka Matulović Tabak.
ČETVRTAK, 10. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Kada je i zašto nastao pojam crni petak?" predavanje prof. Mate Kuvačića
Bit će govora o vremenu križarskih ratova za oslobađanje Svetih mjesta u Palestini od kraja 11. st. do druge polovine 13. st., osvajanju Jeruzalema, osnivanju viteškog reda templara čija je zadaća bila štititi hodočasnike koji su dolazili na Kristov grob u Jeruzalem, njihovom bogaćenju, pohlepi francuskog kralja Filipa IV. Lijepog koji je želio templare podvrći svojoj vlasti, a kada to nije uspio, iskoristio je papu Klementa V., prvog papu koji je boravio u francuskom gradu Avignonu, da lažnim optužbama zabrani rad templara i opljačka njihovu imovinu.
Bit će govora i o Svetom gralu, najbolje čuvanoj tajni u povijesti čovječanstva.
Vrh stranice
PETAK, 11. LISTOPADA 2013.
17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Projekcije dječjih kraktometražnih filmova Udruge Element Film
Gradska knjižnica Marka Marulića poziva Vas na projekciju dječjih kratkometražnih filmova nastalih u proteklih četiri godine rada Udruge Element Film.
Projekcije će se održati u petak 11. listopada u 17 sati na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice gdje ćete imati priliku upoznati mlade filmaše i vidjeti njihove uradke nastale kao proizvod zajedničkog učenja i rada uz predano mentorstvo akademskih umjetnika Tonija Mijača i Nere Miočić.
Dođite se zabaviti i dati podršku mladim filmašima. Na repertoaru su filmovi: "Izlet", "Veliko otvaranje", "Mama zašto si takva?", "Jednom davno u sadašnjem vremenu"" i "Ovo je poseban dan, osjećam".

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Vittorija De Sice "Umberto D."
SUBOTA, 12. LISTOPADA 2013.
10:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Novi ciklus besplatnih dječjih radionica pripremanja zdrave hrane za djecu od 7 do 14 godina u organizaciji GKMM i Udruge Sara
U subotu, 12. listopada u 10:00 u dvorani 3 GKMM započinje novi ciklus besplatnih dječjih radionica pripremanja zdrave hrane za djecu od 7 do 14 godina u organizaciji GKMM i Udruge Sara.
Voditeljice radionica su Mia Šoškić (Makrovega) i Katija Bogunović (predsjednica Udruge Sara). Radionice će se održavati jedanput tjedno - subotom ujutro od 10:00-11:30 h. u dvorani 3.
Na radionicama kuhanja za djecu uči se kako jednostavno napraviti zdravi doručak, kako napraviti slatkiš bez bijelog šećera, kako napraviti tijesto od integralnog brašna te kako napraviti zdravu salatu. Putem predavanja i radionica radili bismo na podizanju svijesti i produbljivanju znanja pojedinca i zajednice o nužnosti življenja u skladu sa zakonima prirode.
Upišite se na radionicu na info-pultu Središnje knjižnice, Slobode 2 ili pozivom na brojeve telefona 685 000 i 685 011.

10:00, knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Likovna radionica u knjižnici Ravne njive: "Moja torba", "Škatulica" i "Kućica"
Poziv i pozdrav likovnjacima!
U Knjižnici Ravne njive u subotu, 12. listopada s početkom u 10 sati likovna radionica kreće s projektom "Moja torba", "Škatulica" i "Kućica". Potrebno je donijeti prazni tetrapak od litrenog pakiranja jogurta ili mlijeka s plastičnim čepom.
Vidimo se na radionici!
PONEDJELJAK, 14. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje Marka Fereka u povodu Tjedna ADHD-a "Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo"
ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece kojeg karakteriziraju simptomi nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti, a prisutan je i kod odraslih.
Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao "zločesta", "neodgojena" i "lijena", a zapravo pravim pristupom vidimo da su znatiželjna, maštovita i puna energije.

Pozivamo vas na predavanje u Gradsku knjižnicu Marka Marulića. Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje veže ta tema: roditelji, djelatnici odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, svi koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost. Predavanje je namijenjeno roditeljima, učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima te svima čije je područje interesa djeca i mladi.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Federica Fellinija "Cesta"
Cesta (La strada, 1954), Italija, c/b, 104 min, Ponti/de Laurentis,
Redatelj: Federico Fellini
Scenarij: F. Fellini, Tullio Pinelli, uz suradnju Ennia Flaiana
Direktor fotografije: Otello Martelli
Glazba: Nino Rota
Uloge.: Giulietta Masina (Gelsomina), Anthony Quinn (Zampanò), Richard Basehart (Matto), Aldo Silvani, Marcella Rovere, Livia Venturina.

Jednostavnu seljanku Gelsominu obitelj zbog siromaštva mora prodati u službu putujućem snagatoru Zampanòu, koji je toliko maltretira da mu čak pokuša pobjeći. Cirkusant Matto sprijatelji se s Gelsominom, no Zampanò ga, nakon burnih svađa, ubija, što potpuno šokira osjetljivu Gelsominu. Bjegunac Zampanò je stoga ostavlja, ne shvaćajući isprva što gubi.

Ovaj se film odlikuje stilom pripovijedanja i scenografijom koji se nastavljaju na talijanski neorealizam, no unatoč prikazu bijede u zaostaloj talijaknskoj provinciji, puno je veća pozornost posvećena raspoloženjima i željama likova, njihovim intimnim potrebama i uskraćenostima, pa kritičari i povjesničari filma, nakon pojave C., govore o neorealizmu duše (katkada i o "rekonstruiranom neorealizmu"). Priča (s više dramaturških prekretnica) i odnos među likovima razrađeniji su i važniji za ustroj cjeline nego što je to tipično u kasnijim Fellinijevim djelima ("Slatki život", "Osam i pol"), pa se film logično uklapa u razvoj autorova postupka, reprezentativna za gibanja u europskom filmu. Znatan dio onodobne kritike hvalio je humanu i kršćansku dimenziju djela (s patnjom, milosrđem, ljubavlju, iskupljenjem i kajanjem), dok je ljevičarska kritika iskazivala nezadovoljstvo potiskivanjem socijalnih problema i naglašavanjem psiholoških, tvrdeći čak kako Fellini filmom opravdava potlačenost nižih slojeva. Dojmljiv i potresan prikaz podređenosti i stradanja mentalno inferiorne Gelsomine često je, međutim, istican kao kritika patrijarhalne dominacije, pa čak i kao manifest opravdanosti ženskoga oslobođenja. Film je dovođen i u vezu s Tolstojevim idejama o pasivnosti u susretu sa zlom, a tumačen je i kao polemički spram egzistencijalističkih ideja. Hvaljene su i gluma Giuliette Masine, koja je postala velikom zvijezdom talijanskog filma, te Anthony Quinna. Godine 1956. film je nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku, a nominiran je i scenarij.

N. Gilić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

18:30, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje skupne izložbe Likovne udruge Emanuel Vidović
Vrh stranice
UTORAK, 15. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje priručnika za roditelje "Mama, idem na operaciju krajnika" uz predavanje prof. dr. Željke Roje
Roditelji su često zabrinuti zbog upala krajnika svoje djece i pitaju se je li ih bolje operirati ili liječiti antibioticima...
Odrasli, koji su ih izvadili u ranoj dječjoj dobi, sjećaju se samo da su nakon operacije mogli jesti puno sladoleda.

Gdje se nalaze i čemu služe krajnici?
Što je treća mandula, gdje se ona nalazi i koje probleme stvara ako naraste?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobit ćete na predavanju prof. dr. Željke Roje koje će se održati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u utorak 15. listopada u 18 sati.

Svi prisutni dobit će na poklon brošuru "Mama, idem na operaciju krajnika".

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
"Svijet u meni" izložba likovnih radova djece i mladih u organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu
"Svijet u meni" naziv je izložbe likovnih radova djece i mladih u organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu koja će se otvoriti u utorak, 15. listopada u 18 sati na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2.
Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2013.
SRIJEDA, 16. LISTOPADA 2013.
17:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Završna interaktivna radionica Mirjane Popadić "Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi" uz sudjelovanje djece i prezentaciju igara poticajnih za dječji razvoj

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Ljekovito bilje otoka Hvara u kuhinji i pripravcima naših nonih" autorica Marice Buratović i Željane Škarpa, te 10. Zbornika susreta pjesnikinja otoka Hvara "Jazik naših materih"
Gradska knjižnica Marka Marulića organizira predstavljanje knjige "Ljekovito bilje otoka Hvara u kuhinji i pripravcima naših nonih" autorica Marice Buratović i Željane Škarpa, te 10. Zbornika susreta pjesnikinja otoka Hvara.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Federica Fellinija "Cabirijine noći"
Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957), Italija/Francuska, c/b, 110 min (restaurirana verzija 117 min), Dino de Laurentis/Les Films Marceau
Redatelj: Federico Fellini
Scenarij: F. Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli
Direktor fotografije: Aldo Tonti
Glazba: Nino Rota
Uloge: Giulietta Masina (Cabiria), François Périer (računovođa Oscar D’Onofrio), Amedeo Nazzari (glumac Alberto Lazzari), Franca Marzi (Wanda), Dorian Gray (Jessy), Aldo Silvani (hipnotizer).

Naivna i prostodušna rimska prostitutka Cabirija živi u otrcanom predgrađu maštajući o ljubavi i ljepšem životu. Nakon brojnih razočarenja, njezin je neumorni optimizam na najvećoj kušnji kad joj se počne udvarati računovođa Oscar.
Film se odlikuje dojmljivom atmosferom rimske bijede u kojoj je, kao i u pripovjedačkome stilu, očita neorealistička poetika, premda s naglašenijim sentimentalnim elementima. Glazba, scenografija i fotografija funkcionalno su usklađene sa sigurnom režijom, a jednu od svojih najboljih uloga u ovome je filmu ostvarila Giulietta Masina. Tragičnost naslovne junakinje ona podcrtava suptilnim komičnim naglascima, zbog kojih je uspoređivana i s Charlijem Chaplinom, a ime njezina lika ironično je preuzeto iz nijemog klasika (pov. spektakla) "Cabiria". Filmsku zvijezdu Alberta glumi Amedeo Nazzari, koji je od polovice 1930-ih do pada fašističkog režima uživao golemu popularnost kao muževni romantični junak tal. žanrovske kinematografije, dok je negativac, francuski glumac François Périer, najpoznatiji po romantičnim i karakternim ulogama, uglavnom blagih i sjetnih likova.
Posljednji film prve faze Fellinijeva stvaralaštva (u kojoj se uglavnom bavio polusvijetom i sirotinjom) jedan je od cjenjenijih u njegovu opusu, nagrađen je Oscarom za film na stranome jeziku, a Giulietta Masina Masina je osvojila više nagrada, npr. na festivalu u Cannesu. Suradnik na scenariju bio je i Pier Paolo Pasolini.

N. Gilić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)
Vrh stranice
ČETVRTAK, 17. LISTOPADA 2013.
11:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Tjedna talijanske kulture u svijetu
Predavanja "Franz von Suppé" u organizaciji 2. jezične gimnazije i GKMM
Franz von Suppé (Split, 18. travnja 1819. - Beč, 21. travnja 1895.), skladatelj i dirigent.
U drugoj polovici 19. stoljeća bio je jedan od vodećih skladatelja bečke operete.
Osnovno glazbeno obrazovanje dobio je u Zadru. Godine 1832. napisao je misu, koju je poslije preradio i 1877. godine tiskao u Beču pod naslovom "Missa Dalmatica". Prvu operetu "Il pomo" počeo je pisati u Zadru, ali je djelo ostalo nedovršeno. Zadarskom filharmonijskom društvu posvetio je nekoliko skladbi, a u Zadru mu je 28. lipnja 1860. godine praizveden oratorij "Ex-tremum Juditium" za solo, zbor, orkestar i orgulje.
Od ostalih djela s Dalmacijom ga vežu opera "Das Matrosen Heimkehr", kojoj je radnja smještena na otok Hvar, te uvertira na dalmatinske folklorne teme u f-molu.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Večer posvećena Giuliju Bajamontiju
Moderator: Arsen Duplančić (Arheološki muzej).
Sudjeluju: Ivana Tomić Ferić (Umjetnička akademija) i Katarina Dalmatin (Filozofski fakultet u Splitu).

Julije Bajamonti (tal. Giulio Bajamonti) (Split, 4. kolovoza 1744. - Split, 12. prosinca 1800.), hrvatski liječnik, matematičar, književnik, sakupljač narodnih pjesama, skladatelj, glazbeni teoretičar, polihistor, filozof i enciklopedist.
Rodio se u splitskoj građanskoj obitelji koja se doselila iz Poreča 1704. godine. Osnovno obrazovanje stekao je u splitskom sjemeništu, nakon čega je studirao je medicinu u Padovi gdje je stekao i doktorat, a po završetku studija radio je kao liječnik u Hvaru i Splitu. Oženio se pučankom, zbog čega su ga se roditelji odrekli, pa je neko vrijeme živio i službovao u Kotoru. Imao je sina Emila i kćer Helenu. Nakon povratka iz Kotora djelovao je kao orguljaš i zborovođa u katedrali, a kasnije je nastavio liječničku praksu. Bio je prijatelj Ruđera Boškovića i veoma cijenjen u Dubrovniku.
Bio je veoma svestran znanstvenik, liberalnog usmjerenja (volterijanac), a zbog svojeg je kritičkog odnosa prema feudalnom društvu i konzervativnoj Crkvi, bio izložen kritikama šireg građanstva Splita. Pisao je medicinske, povijesne, arheološke, etnološke, lingvističke, filozofske, prirodoznanstvene, nautičke, ekonomske i agronomske tekstove, a bavio se i fizikom, kemijom i astronomijom. Prikupljao je narodne pjesme i napjeve, kao i građu za povijest Dalmacije i Splita u 16. i 17. stoljeću, kao i za enciklopedijski i glazbeni rječnik. Napisao je oko 150 skladbi, među kojima se ističu simfonije Svečana glorija, Passio nelle domenica delle Palme, Rekvijem (napisao ga je za svog prijatelja Ruđera Boškovića) i oratorij La traslazione di San Doimo. Napisao je djelo o povijesti Splita te knjigu o kugi u Dalmaciji u kojoj je iznio čitav niz podataka o zdravstvenim prilikama u Dalmaciji u 18. stoljeću. Bio je jedan od najistaknutijih članova splitske Gospodarske akademije.
U vrijeme pada Mletačke Republike 1797. godine zalagao se za pripojenje Dalmacije sjevernoj Hrvatskoj. Godine 1797. izlagao je u govoru da je Austrija nasljednica stare hrvatske države, a u vezi ujedinjenja sastajao se i s fra. Andrijom Dorotićem, najznačajnijim agitatorom za sjedinjenje s Hrvatskom. Smatrao se ilirskim (hrvatskim) domoljubom i iznimno se zanimao za hrvatski jezik, narodne običaje i predaju.

(izvor: Wikipedija)

18:00 Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Enrique Vila-Matas
Što je zajedničko Salingeru, Duchampu, Juanu Rulfu i Rimbaudu? Svi su oni bolovali od neizlječivog sindroma Bartleby. Enrique Vila-Matas neumorno je tragao za poricateljima svijeta, piscima – čudacima i svim ostalim neobičnim podvrstama umjetnika šutnje koji su ime svog sindroma preuzeli od pisara Bartlebyja, činovnika iz priče Hermana Melvillea. Sedamdesetak crtica razasutih po ovoj knjizi govori o umjetnicima koji su napravili tek jedno-dva remek djela i onda zauvijek zašutjeli. Koji su pravi razlozi njihove umjetničke šutnje možda nikad i nećemo saznati (Juan Rulfo je rekao da više ne piše otkad mu je umro stric Celerino koji mu je pričao priče), ali ćemo zato uživati u brilijantnim minijaturama ovog španjolskog pisca koji nas anegdotalno, sa istančanim smislom za humor, vodi kroz svjetove neobičnih života koji su se odvijali daleko od očiju javnosti. Sve su pričice dobro obavijene i zagrijane humorom ispod kojeg se naslućuju neizgovorene osobne tragedije protagonista zbog kojih su oni odustali od stvaranja, ili barem svijet više nije imao uvid u njihovo stvaranje. Marcel Duchamp, koji je na vrhuncu karijere odustao od slikanja, kazao je u jednom intervjuu da nikad nije odustao od umjetničkog stvaranja.

Svake godine, Duchamp je iznova gradio zaklon na terasi kako bi imao hlada. Veoma mu se divim. Između ostalog, on je čovjek koji donosi sreću. To što je bio veliki obmanitelj, vrijedno je divljenja.

Nezaboravna je njegova dogodovština sa Salingerom (iako po svoj prilici apokrifna) kojeg Vila-Matas slučajno susreće u autobusu u New Yorku. Srećom ili nesrećom, odmah do Salingera u istom autobusu sjedi djevojka u koju se naš Enrique zaljubi na prvi pogled. Njegovo filozofiranje oko toga kome da priđe, misterioznoj djevojci ili još misterioznijem Salingeru kojeg nitko nije vidio već trideset godina u javnosti, spada u sam vrhunac ove više nego mjestimično genijalne knjige.
Ako ste književni gurman, pozivam vas da dođete na nezaboravnu španjolsku večeru u četvrtak 17. listopada. Adresa je knjižnica Trstenik, Klub Kroničnih knjigofila. Dress code nije obvezan.

Voditelj Dražen Šaškor, dipl.knjiž.
Vrh stranice
PETAK, 18. LISTOPADA 2013.
10:00 - 15:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje
Tema: depresija i suicidalno ponašanje djece i mladih (I. stupanj)
Stručni skup se održava u sklopu programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske
Tema: Depresija i suicidalno ponašanje djece i mladih (I. stupanj).
Rano otkrivanje emocionalnih teškoća, rizika poremećaja u ponašanju i suicidalnog rizika djece i mladih
Program
10:00 - 10:15      Uvodna riječ – multidisciplinarna suradnja / mr. sc. Majda Fajdetić
                             Predavač i voditeljica radionice: Petra Folnegović Grošić, dr. med., spec. psihijatar
10:15 - 11:15     Depresija
11:15 - 12:15     Suicidalno ponašanje
12.15 - 12:45     Stanka
12:45 - 13:45     Poremećaji u ponašanju
13:45 - 14:45     Kako pomoći djeci i mladima?
14:45 - 15:00     Evaluacija

17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Federica Fellinija "Amarcord"
Amarcord (1973), Italija/Francuska, boja, 127 min, P.E.C.F./Franco Cristaldi
Redatelj: Federico Fellini
Scenarij: Federico Fellini, Tonino Guerra
Direktor fotografije: Giuseppe Rotunno
Glazba: Nino Rota
Uloge: Magali Noël (Gradisca), Armando Brancia (Tittin otac), Bruno Zanin (Titta), Pupella Maggio (Tittova majka), Ciccio Ingrassia (ujak Teo), Gianfilippo Carcano (don Baravelli), Mauro Misul (profesor), Maria Antonietta Beluzzi (trafikantica), Stefano Proietti (Oliva).
Radoznali dječak Titta odrasta u talijaknskoj provinciji okružen galerijom živopisnih likova te pokazuje veliko zanimanje za suprotni spol. Premda se s vremenom politički odnosi radikalno mijenjaju, a fašisti počinju dominirati institucijama moći, zajednica ne prestaje živjeti kroz rituale – smjena godišnjih doba, te prirodne, društvene i obiteljske spektakle (snijeg, magla, prolazak velikog broda, bračne svađe, ispadi ludoga ujaka).
Jedan od najomiljenijih europskih filmova svih vremena, pozornost je privukao vještim kombiniranjem intimnih motiva i društvenih rituala te groteskom i komičnim epizodama prožetim nostalgičnim tonom (prizor s korpulentnom trafikanticom lakog morala). Zlo i nemoral ne mogu biti teme ovako nostalgična filma, istodobno intimna poput prisjećanja te široka u tematskom zahvaćanju društvenih slojeva i važnijih zanimanja u malome mjestu, uključujući plemstvo, prostitutke i svećenika. Domišljata kompozicija kadra, sugestivna fotografija, dinamičnost zbivanja i uvjerljiva gluma nadograđeni su glazbom privlačne glavne teme. Fellini je navodno u film uklopio mnoge motive i događaje iz vlastitog odrastanja u Riminiju, koje je iskoristio i u nekim drugim ostvarenjima. Amarcord ne spada među redateljeva najuspjelija djela, no nezaobilazan je i zbog odjeka u popularnoj kulturi, a među više međunarornih nagrada osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

N. Gilić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)
Vrh stranice
PONEDJELJAK, 21. LISTOPADA 2013.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Ermanna Olmija "Zaposlenje"
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Nije ovo Twin Peaks" Karmele Špoljarić
U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 18:30 sati održat će se predstavljanje knjige "Nije ovo Twin Peaks" Karmele Špoljarić u izdanju nakladničke kuće AGM iz Zagreba.
Knjigu će predstaviti urednik Bože Čović i autorica. Tekst će čitati dramski umjetnik Trpimir Jurkić.


O romanu:
Roman pisan u duhu magičnog realizma s elementima krimića "Nije ovo Twin Peaks", počinje dolaskom pripovjedačice u Gradić na Otoku, gdje planira napisati roman. Kako joj pisanje ne ide ona sve više traga za prošlošću Gradića.
U Gradiću povremeno zapuše čudesni vjetar, kojeg zovu pulenat. Traje kratko i donosi kolektivni delirij i zaborav, no, o tome se pred strancima šuti. O tome ne želi govoriti ni nona Agneza, osebujna starica u čijem potkrovlju žive. Dojmljiv je i lik Pisca, "umjetnika" koji je na otoku slučajno "zapeo" prije 30 godina, koji cijeli život sanja kako će napisati sagu o Frankopanima.
Nakon ubojstva elegantnog starca koji se nedavno pojavio u Gradiću podgrijava se priča o plemićkoj lozi Bonetti koja je navodno izumrla. Na scenu stupa inspektor Žbirek (H. Poirot), tragikomičan lik kojemu je ubojstvo u Gradiću prvi veći slučaj. I promašaj. U zataškavanju zbivanja u Gradiću zdušno sudjeluje mjesni župnik čijoj izjavi "Pa nije ovo Twin Peaks!" roman duguje naslov.
A jesu li Bonetti zaista izumrli pročitajte u postmodernističkom štivu i prvom romanu Karmele Špoljarić .


O autorici:
Karmela Špoljarić (1967., Zagreb). Maturirala je 1986. u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Na istom je Fakultetu i magistrirala 1999. iz područja novije hrvatske književnosti na temu Poetika postmodernizma u djelima hrvatskih borgesovaca. Radila je školi, diplomaciji i državnoj upravi. Članica je MH i Mense. Pisanje je započela pričama, koje sakuplja za prvu zbirku. Neke su objavljene na Trećem programu HR-a. Piše i drame, a za tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti" 2011. dobila je nagradu Ministarstva kulture "Marin Držić".
Napisala je i dramu o ljubavi "Između", te dramsku parodiju "Bonnie i Clyde".
UTORAK, 22. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Velikani španjolske književnosti - Miguel de Cervantes i Federico Garcia Lorca" predavanje prof. Mate Kuvačića
Bit će govora o najvećem španjolskom pripovjedaču i jednom od najvećih pisaca svjetske književnosti Miguelu de Cervantesu, koji je za sobom ostavio golemo književno djelo, posebno Don Quijotea, kojeg je počeo pisati u zatvoru.
Njegov buran život (ranjavanje u glasovitoj lepantskoj bitci, potom gusarsko zarobljeništvo i zatvor) mogao bi poslužiti za proučavanje čovjeka na razmeđu dviju epoha - renesanse i baroka.
Potom će biti riječi o jednom od najvećih španjolskih pjesnika i dramatičara Federicu Garcia Lorci, čiji su život i djela obilježili vrijeme prije španjolskog građanskog rata. Fašistički su ga vojnici strijeljali a tijelo su mu bacili u neobilježen grob. Spominjanje njegova imena u vrijeme diktatora Franca bilo je zabranjeno. Kako je bio među prvim i najslavnijim žrtvama građanskog rata, ubrzo je postao simbol žrtve političke represije i fašističke tiranije.
SRIJEDA, 23. LISTOPADA 2013.
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Svijet lutaka" izložba lutaka i ukrasnih predmeta Tatiane Kvesić
Tatiana Kvesić rođena je 22. kolovoza 1981 godine u Rusiji. Završila je Novosibirsk State Academy of Architecture and Fine Arts u Novosibirsku, Rusija. Živi u Splitu, udata je i majka dvoje djece.

"Suprug i ja vlasnici smo malog dućana Serafino u ulici Kralja Zvonimira 3 u Splitu u kojemu izlažemo i prodajemo moje ručno rađene unikatne radove kao što su ukrasne lutke, vijenci i drugi predmeti za dekor interijera. Naši proizvodi ukrašavaju domove širom svijeta, u što sam se uvjerila razgovarajući s kupcima.
I Splićani su prepoznali kvalitetu, unikatnost i posebnost mojih radova, pa ih rado kupuju kao poklon ili ukras u domu."


Tatiana Kvesić

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Čitanje ulomaka odabranih knjiga "Pojist, popit, pročitat!"
Svjesni činjenice da je knjiga izgubila primat koji je nekoć imala nad ostalim medijima te da čitanje, među svim (ne)pogodnostima koje nam pruža moderni svijet, jedostavno nema priliku probiti se u prve redove ljudskih zanimacija, odlučili smo dati sve od sebe i pokazati čovječanstvu u kakvoj je zabludi.

Za početak malim koracima. Svake srijede od 23. listopada do 13. studenog održavat će se radionica prikladnog imena "Pojist, popit, pročitat!". Radionica je osmišljena kao ugodno druženje na kojem će se čitati odabrani ulomci iz knjiga, kako iz književnih klasika, tako i iz onih koje ne nose tu laskavu titulu, što će (usrdno se nadamo), rezultirati raspravom i poticanjem interesa za čitanje kod mladih ljudi.

Radionica je namijenjena prvenstveno učenicima srednjih škola, no vrata su otvorena svim zainteresiranima. Voditelji radionice su studenti kroatistike Filozofskog fakulteta u Splitu okupljeni pod imenom Grozd načitanih bakalara. Prvi susret održat će se 23. listopada u 18 sati na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Ermanna Olmija "Zaručnici"

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Kviz znanja "Lančana reakcija"
U velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića 23. listopada u 18:00 održat će se treći po redu kviz znanja "Lančana reakcija".

To je kviz koji se temelji na procjenjivanju i povezivanju činjenica i namijenjen je širokom broju ljudi, od srednjoškolskog uzrasta naviše. Za sudjelovanje u kvizu potrebno je prosječno opće znanje. Prvi kviz ovog tipa u GKMM je već organiziran u svibnju i privukao je velik broj splitskih "kvizomana", ali i onih koji su se prvi put okušali u ovakvoj igri znanja.
Drugo izdanje kviza održano je u srpnju povodom proslave ulaska Hrvatske u EU.

Zainteresirani natjecatelji mogu se prijaviti na info pultu Središnje knjižnice, Slobode 2, nazvati na brojeve telefona 685 000, 685 028 i 685 031 ili se javiti autoru kviza Petru Božajiću na broj mobitela 091/562 4828. A najjednostavnije od svega: bez prethodne najave doći na kviz!
Vrh stranice
ČETVRTAK, 24. LISTOPADA 2013.
18:00, knjižnica Spinut, Plančićeva 12
Javna tribina o zdravlju "Važnost prehrane u odnosu na krvnu grupu"
24. listopada u 18 sati u knjižnici Spinut održat će se javna tribina o zdravlju "Važnost prehrane u odnosu na krvnu grupu". Tribinu vodi gosp. Denis Beroš Urošević.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Željan Rakela s predavanjem "Australijom na motoru"
PETAK, 25. LISTOPADA 2013.
17:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Ermanna Olmija "Drvo za klompe"

Stablo za klompe (L’albero degli zoccoli, 1978), Italija, boja, 185 min, RAI/Facis/Gaumont
Redatelj, scenarist i direktor fotografije: Ermanno Olmi
Glazba: Johann Sebastian Bach
Uloge: Luigi Ornaghi (Batisti), Omar Brignoli (Minek), Francesco Moriggi (Batistina), Antonio Ferrari (Tuni).

Na posjedu pokraj Bergama potkraj XIX. st. u vlasništvu dekadentnog zemljoposjednika, ljubitelja opere, radi šest obitelji čiji je život ispunjen sezonskim poslovima i svakodnevnim aktivnostima. Najznačajnija zbivanja su jedne zaruke i odlazak jednog dječaka u školu. Jedna obitelj biva izgnana s posjeda jer je otac posjekao drvo da bi načinio klompe.

Podrijetlom iz ruralne obitelji iz sjeverne Lombardije, Olmi je u Stablu za klompe – kao scenarist, redatelj, direktor fotografije i montažer – učinio posvetu svojim precima i njihovu jednostavnu, ali tegobnu načinu života. Za glumce je odabrao isključivo naturščike, a za suzdržano upotrijebljenu glazbu Bacha. U takvom filmu, nastalom s minimumom profesionalne ekipe, Olmi do kraja razvija značajke svojega stila: spori ritam, zanimanje za obične likove u njihovoj dnevnoj rutini, minuciozni prikaz ljudskog rada, neorealističku dramaturgiju tzv. nađene priče, sugestivnu uporabu krupnog i bliskog plana te korištenje krajolika i prirode kao metafizičke sastavnice. Stablo za klompe je u vrijeme nastanka često interpretirano kao implicitna polemika s ostvarenjem B. Bertoluccija Dvadeseto stoljeće. Također, tematizirajući jedan padanski feudalni posjed, Bertolucci ga je u skladu s marksističkim viđenjem oslikao kao pozornicu klasne borbe i poprište velikih ideologija (komunizam, fašizam). Kod Olmija su pak klasne trzavice i nepravda jasno sugerirani (pogotovo kroz naslovni motiv), ali redateljev temeljni interes jest prikaz kršćanskog i valjanog života skromnih ljudi pri čemu film u osnovi otklanja ideologiju kao sredstvo rješavanja društv. sukoba. Njegovi su seljaci sljubljeni s prirodom, prilagođavaju se njezinu ritmu, ovise o njoj, štuju je i nadopunjuju, pa je film tumačen kao oda duhovnim vezama čovjeka i prirode, trajanju i obnavljanju života. Likovi su odreda plemeniti, solidarni i ispunjeni kršćanskom blagošću koja u poredbi s natjecateljskom i nesolidarnom suvremenošću dobiva utopijske značajke. U tom smislu izgon junaka zbog posječenog stabla dobiva alegorijske implikacije ponovnog izgona iz raja. Olmijevo uzdizanje krotka i kršćanstvom oblikovana života padanskih seljaka razlog je zašto je dio lijeve (socijalističke i komunističke) kritike autora napao kao reakcionara. Ipak, film je izvrsno primljen, osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu i odmah stekao kultni status. Osobito ga je prihvatila publika i kritika sklona duhovnome u filmu i tzv. transcendentnom stilu. A. Babaja, na kojeg je Olmi utjecao, o filmu je rekao – "to je film s aureolom".

Jurica Pavičić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)
PONEDJELJAK, 28. LISTOPADA 2013.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Saharsko blago" multimedijalna radionica za djecu i mlade Mejreme Reuter

"Saharsko blago" Mejreme Reuter je interaktivna radionica koja će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u ponedjeljak, 28. listopada u 17 sati.
Metodom "hands on the treasure" djeca doznaju više o najvećoj pustinji na svijetu. Kroz priču, dakle auralno, kroz slide i video prezentaciju, dakle vizualno ali i kroz taktilni aspekt, uzimajući direkto u ruke saharske primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara naočigled, kao i sjekira iz kamenog doba, djeca mogu doživjeti energiju tog čarobnog prostranstva.
U priči doznaju ne samo o geološkom i antropološkom blagu već o pojmu dezertifikacije i o ekologiji koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, jedan od najfascinatnijih dijelova ovog našeg prekrasnog planeta te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta kao umjetnica, edukator i terapeut.


18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Pietra Germija
"Razvod na talijanski način" (Divorzio all'italiana) (1961)


Režija: Pietro Germi, 1961, igrani, 35mm, c/b, 105 min.
Uloge: Marcello Mastroianni (Ferdinando Cefalu), Daniela Rocca (Rosalia Cefalu), Stefania Sandrelli (Angela), Leopoldo Trieste (Carmelo Patane)
Scenarij: Ennio De Concini, Pietro Germi, Alfredo Giannetti
Fotografija: Leonida Barboni, Carlo Di Palma
Sadržaj: Ferdinando, tridesetsedmogodišnji talijanski plemić, sit je supruge i zaljubljen u šesnaestogodišnju rođakinju Angelu. Iako bi se najradije razveo, muči ga mali problem: u Italiji šezdesetih godina prošloga stoljeća razvod je ilegalan. Jedino drugo rješenje je ubiti suprugu, a ako to učini radi obrane časti jer ga je ona prevarila, tada će i kazna biti blaga. Ferdinando se stoga baca u potragu za prikladnim ljubavnikom za suprugu.

Edukativna brošura za praćenje filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije projekcije.
UTORAK, 29. LISTOPADA 2013.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Blaženi nemir" predstavljanje zbirke poezije Mejreme Reuter

"Blaženi nemir" je multimedijalni prikaz poezije i glazbe Mejreme Reuter i fraktala Emila Herona Vargovića.
U pregrštu boja, interaktivnog poetskog spektakla i glazbe za medicinu možete uživati u utorak, 29. listopada u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.
Prilika je ovo i za promociju istoimene zbirke poezije Mejreme Reuter koju je fraktalima ilustrirao Emil Heron Vargović, čija će prodajna izložba fraktala "Odrazi sveobuhvatnosti" istog dana biti izložena u izložbenom prostoru Središnje knjižnice, Slobode 2, u trajanju do 12. studenog.


18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Druženje s mladim pjesnicima uz glazbu na gitari i klavijaturama

Druženje s mladim pjesnicima uz glazbu na gitari i klavijaturama:
Joško Lalić, 4. razred (OŠ Gripe) i Lara Sartori, 7. razred (OŠ Sućidar).
U programu će sudjelovati Josipa Mamić, Jelena i Ante Bilobrk.

Hajde,
Zapleši
Uz neku ljubavnu pjesmu.
Neka te ritmovi nose u divno sjećanje
Neka te ponesu u čudesan ples.
Ne boj se,
Zapleši
Neka te valovi ponesu
Da ti duša zablista,
A smješak na licu sretno sja...


Joško Lalić


19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe fraktala "Odrazi sveobuhvatnosti" Emila Herona Vargovića

Emil Heron Vargović
Životopis
Rođen je 1964. u Koprivnici, gdje je završio srednju školu matematičko-informatičkog smjera. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u Elektrotehničkom institutu “Rade Končar“ i Institutu za elektroprivredu, a 1997. pokrenuo je privatno poduzeće CDV u kojemu danas radi.

U Zavodu za teorijsku fiziku Institut “Ruđer Bošković“ sudjelovao je u istraživanju nelinearne dinamike i determinističkog kaosa u biosignalima. Bio je član Kardiološke grupe koja je formirana u okviru Grupe za linearnu i nelinearnu dinamiku. Grupa se posvetila istraživanjima nelinearnih metoda koje bi dale pravovremene informacije o kardiovaskularnim bolestima. Metode nelinearne matematike i teorije kaosa stoje iza njegovih slika. Matematika koja je stvorila čudesne virtualne forme opisuje oblake, uzburkano more, promjene životinjskih populacija, rad srca. Ako se pravilno usmjeri, ista matematika rezultira čarobnim oblicima i bojama, koje nas vode u svijet mašte i apstraktnog.

Emil Heron Vargović bavi se fraktalima kao umjetničkim izrazom od 1997. godine. Njegovi su radovi prikazani na internetskim stranicama www.infractal.com.
Tijekom 2012. i 2013. godine održao je pet samostalnih izložbi fraktala.
Slike fraktala nisu slikane rukom. Nastale su indirektno, uz pomoć matematičkih algoritama i računala. Računalo je temeljni dio kreativnog procesa. Ruka autora više ne drži kist ili olovku, već matematičke odnose koje preslikava u boje i oblike. Jednostavne formule stvaraju beskonačne kolorite koji su iz višedimenzionalnih prostora pretočeni u dvije dimenzije. U dvodimenzionalni ispis na printeru, gdje se preko boja i oblika preslikava sva složenost svemira.

Naziv fraktal dolazi od latinske riječi fractus-nepravilan, fragmentiran, razlomljen. Fraktali su matematički oblici s beskrajno bogatom, finom strukturom. Neobično se ponašaju kad ih povećamo. Manji dijelovi pojavljuju se kao smanjene verzije cjeline ili barem na neki način podsjećaju na strukturu cjeline. Ponavljanje strukture je neiscrpno. Koliko god povećavali sliku, otkrivat će se sve finiji i finiji detalji. To vrijedi za fraktale u apstraktnom matematičkom prostoru, koje možemo smatrati fraktalima u našem umu. Postoje fraktali u stvarnom svijetu oko nas, od oblaka, planinskih stijena do procesa u vremenu poput zemljotresa ili prometa na internetu...

U kreativnom svijetu Emila Herona Vargovića matematika prestaje biti skup suhih formula. Postaje ples energije koji nas poput glazbe ponese tamo gdje sami želimo...
Uz izložene slike Emil predstavlja i dio multimedijalnog projekta animiranih fraktala "Umjetnost u terapiji", koji će posjetioci moći gledati na monitoru. Spoj je to njegove umjetnosti i glazbe za medicinu Mejreme Reuter. Glazba je skladana za potrebe pacijenata Centra za rehabilitaciju paraliziranih.

Emil Heron Vargović
www.infractal.com
emil@infractal.com
091/513 98 81

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog.
SRIJEDA, 30. LISTOPADA 2013.
17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
"Mala crvena kuća" igrokaz i radionica za djecu Mejreme Reuter

Radeći sa djecom više od dvadeset godina na tri kontinenta kao umjetnica, edukator i terapeut, Mejrema Reuter uvijek sa radošću poziva djecu i sve one koji se žele pridružiti u stvaranju glazbeno scenskog doživljaja u kojem su potrebni samo dobra volja i pregršt mašte.
Mala crvena kuća bez vrata, bez prozora, sa dimnjakom u sredini i sa zvijezdom unutra je još jedna od priča koje Mejrema priča po svijetu.
Red je da je čuju, zaigraju i dožive i djeca njezinog rodnog grada. Na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice u srijedu, 30. listopada s početkom u 17 sati, Mala crvena kuća čeka da otkrijete njezinu tajnu.


18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Vrhunci irskog duha - George Bernard Shaw i Oscar Wilde" predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe

Bernard Shaw bio je satiričar i mistik, oštar kritičar društva i nepopravljivi idealist, usto i velik čudak, pretjerano hvaljen i osporavan, ali je na svoje vrijeme ostavio snažan pečat kao izuzetan pisac i kao izuzetna osoba. Spadao je u red najduhovitijih ljudi 20. stoljeća.
Oscar Wilde bio je pjesnik, dramatičar, prozaist, erudit enciklopedijskog znanja, ali i šarmer, hedonist, prekršitelj normi, zaljubljenik u umjetnost, duhoviti zabavljač pomno dotjeran s cvijetom u zapučku, uvijek i svugdje svoj najbolji reklamni agent.18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Pietra Germija
"Zavedena i napuštena" (Sedota e abbandonata) (1963)


Edukativna brošura za praćenje filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije projekcije.
ČETVRTAK, 31. LISTOPADA 2013.
18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila: Andreï Makine "Francuska oporuka"

Trava je uvijek zelenija s druge strane ograde, a zemlje koje nikad nismo posjetili uvijek su posebnije i ljepše na našim zamišljenim putovanjima. Dječak Aljoša sa sestrom provodi ljeta kod bake Charlotte, Francuskinje koja ih zabavlja pričama iz vremena Belle Epoque.
Zahvaljujući tim pričama, Francuska svake večeri izranja iz mora poput ogromnog krakena i guši Aljošin ruski identitet. Što više raste njegova ljubav prema Francuskoj, to više shvaća bijedu i nesreću kojima ga obavija njegova domovina Rusija.
Kada već kao tridesetpetgodišnji pisac Andreï Makine dobije politički azil i stigne u Francusku, ondje doživljava istu gorku sudbinu kao i u Rusiji. Jedva preživljavajući kao beskućnik konačno shvaća da nas ne određuje mjesto rođenja, već vrijeme i naš odnos prema njemu. Prošlost je uvijek ljepša iz perspektive sadašnjosti, a pogotovo prošlost koja nam ne pripada.
Sa padom Berlinskog zida počinje njegov književni uspon, koji će kulminirati 1995. s autobiografskom knjigom 'Francuska oporuka', kada napokon uviđa da je najbezbolnije nacionalno opredjeljenje – biti Književnik.

'Da li može biti išta gluplje od od toga da me jedan čovjek može ubiti zato što živi na drugoj strani rijeke, a njegov vladar ima neki spor sa mojim vladarom, dok u isto vrijeme ja sa njim nemam nikakav spor?’

Dođite u četvrtak 31. listopada u knjižnicu Trstenik u 18 sati na rafting rijekom koja teče između suprostavljenih strana.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.
 

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice