pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - PROSINAC 2013.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

PONEDJELJAK, 2. PROSINCA 2013.

17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Kreativna radionica Kristine Uvodić, odgajateljice, u sklopu projekta "Male tajne roditeljstva"

Klub trudnica i roditelja Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića poziva vas na predavanja i radionice u sklopu projekata "Male tajne roditeljstva" namijenjena roditeljima, za jačanje roditeljskih sposobnosti u cilju odgajanje zdrave, sretne i emocionalno stabilne djece, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Ulaz na radionice je slobodan.
Potrebno je najaviti svoj dolazak telefonskim pozivom na broj 021/685-020 ili osobnim dolaskom u Gradsku knjižnicu Marko Marulić na Odjel za djecu i mlade.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Frank Capra "Dogodilo se jedne noći", edukativna projekcija filma
UTORAK, 3. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus predavanja "Nepoznato o poznatome": "Velikani glazbe - Wolfgang Amadeus Mozart", predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe

Wolfgang Amadeus Mozart, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe, bio je čudo od djeteta: prije je poznavao note nego slova pa je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a sa šest je naučio svirati klavir i počeo održavati koncerte. Određeno vrijeme bio je koncertni majstor na dvorcu kneza nadbiskupa u Salzburgu, ali je tu službu napustio i nastavio živjeti životom slobodnog umjetnika. Ubrzo je doživio potpuni materijalni slom. Svojim stvaralaštvom (simfonije, koncerti, opere, kantate, komorna, vokalna i crkvena glazba) postao je središnja ličnost tzv. bečke škole. Poslije smrti u 36. godini života pokopan je u skupnom grobu za siromašne.
18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Druženje s psihologinjom dr. sc. Mirjanom Nazor u knjižnici Trstenik, u organizaciji Knjižnice Trstenik i Udruge 50 plus

KOME TREBA POLJUBAC
Neki je dječak svako jutro nakon odlaska iz kuće trčao jednoj starici na kraju sela, po poljubac. Vidjeli su to susjedi pa ga priupitaju:
Dječače, zar tebe ne ljubi tvoja majka kad svako jutro ideš drugoj ženi po poljubac?
O, da, moja me majka svako jutro poljubi prije polaska.
Pa zašto onda ideš uvijek onoj ženi?
Zato što poljubac treba njoj. Ona ga treba nekome dati.

(Iz knjige M. Nazor: MALE PRIČE 3)

- Priče su mala svjetla koja nam uljepšavaju život – kazala je dr.sc. Mirjana Nazor na početku promocije svoje knjige "Male priče 3" koja se održala u prostorijama Umjetničke akademije u Splitu. Radi se o kratkim, ali nadasve poučnim pričama iz svih dijelova svijeta koje autorica već godinama prikuplja. Vrlo su raznolike, neke su suvremene, neke bajkovite, ima i basni. Primjerene su i djeci i odraslima jer na jednostavan način prenose važne životne poruke.

Mirjana Nazor odabire priče "po svome guštu", a potom ih komentira naglašavajući njihovu svevremensku dimenziju, kao i potpunu nevažnost mjesta u kojemu se one događaju. Tako nam, na vrlo jednostavan i posve razumljiv način pomaže u nakani da već danas postanemo bolji ljudi, bolji za druge, ali i za sebe.

Svijet djetinjstva, mjesto na kojem počinje naše odrastanje nezamislivo je bez putokaza skrivenih u pričama. No, i odrasli trebaju priče, a ove naše "Male" namijenjene su i velikima i malima. One su tople i nije važno jesu li tužne ili radosne jer ostavljaju traga u našim srcima i mislima. One su velike stoga što nas potiču na razmišljanje o ljudskoj zbilji u kojoj i nije tako teško doći do čovjeka koji je u potrebi bilo koje vrste, pa i onoj za davanjem poljupca...

Pozivamo naše sugrađane, a ponajprije djecu i njihove roditelje, da dođu u svoju knjižnicu i podijele radost predbožićnih blagdana u druženju s našom dragom gošćom!
U programu sudjeluju: učenici 3. razreda OŠ Trstenik s učiteljicom Marijom Burmaz i učenici 2. razreda OŠ Mertojak s učiteljicom Ivkom Kavelj.
19:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Polimnia", izložba nakita Antonie Catani

Antonia Catani diplomirala je scenografiju na Academia di belle arti i konzervaciju kulturnih dobara na institutu Suor Orsola Benincasa u Napulju. Radila je kao restaurator u Italiji i tamo je izlagala svoje slikarske radove na samostalnim i skupnim izložbama.
2009. godine održala je samostalnu izložbu u HNK Split, a 2013. imala je samostalnu izložbu u galeriji AB Maglaj gdje je izložila svoje specifične i simbolične kazališne scenografije. Kazališno iskustvo koje je stekla kao scenograf i kostimograf te poznavanje povijesti umjetnosti inspiriraju je na dekorativnu tehniku za liniju "Harlequin" u Italiji, liniju odjeće od svile i šifona ukrašene koraljima, školjkama i poludragim kamenjem. 2012. godine nastaje "Polimnia", linija predmeta i nakita izloženih u galeriji "Il cerchio magico" u Napulju.

"...ove kreacije pokazuju strast prema tehnikama i tradicijama umjetnosti njezinog južnog kraja, ljubav prema poeziji i manufakturi.."
SRIJEDA, 4. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje zbirke pripovjetki "Ćićolina" Ane Grabovac

Predstavljanje zbirke pripovjetki nastalih u Školi kreativnog pisanja GKMM. Knjigu će predstaviti Irena Delonga Nešić, Tonka Alujević i Ingrid Poljanić.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Sam Wood "Noć u operi", edukativna projekcija filma
ČETVRTAK, 5. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Rič te zove" Dunje Kalilić

Suvremena hrvatska prozaistica i pjesnikinja Dunja Kalilić rođena je u Trogiru, gdje je završila osnovnu školu. Studirala je na
Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg boravka u SAD-u i Italiji, s obitelji se vraća u Split.
Feljtone i kratke priče objavljuje u raznim časopisima i novinama, a nekoliko se godina bavi nakladništvom u humanitarne svrhe i
uređuje Biblioteku Meritum za pomoć mladim talentima.
Članica je Društva hrvatskih književnika. Piše za djecu i za odrasle. Zastupljena je u antologijama (pjesništva, bajki i kratke priče).
Do sada su joj objavljene knjige:
Amerika u Floridi (putopis, 1988.), Kućica (bajka, engl./hrv. izdanje, 1993., poljski prijevod Malenka, 2004.), Plava jeka (novele, 1995.), Crobinhoodovi (roman za djecu 1997.), Siva plojka (roman 1998.), II prošireno izdanje (2008.), Priče iz čarobnog lonca (pjesme za djecu, 1999.), Sjene (novele, 2000.), Jedna priča više za mališe i veliše (pjesme za djecu, 2001.), Slova iz snova (slovarica, 2001.), Začarano ljeto (roman za djecu, 2002.), Teta Mašta (pjesmopriče za djecu, 2003.), Vrijeme bresaka (roman, 2005.), Čuvari (novele, 2007.)
PETAK, 6. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
James W. Horne "Stanlio i Olio na Divljem zapadu" edukativna projekcija filma
SUBOTA, 7. PROSINCA 2013.

10:00 - 13:00, knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
"Vjenčićaonica" radionica izrade blagdanskih vjenčića u knjižnici Ravne njive

Spremamo novu radionicu u subotu, 7. prosinca od 10:00 do 13:00. Radionicom naziva "Vjenčićaonica" krećemo u blagdanskom duhu, izrade ukrasa, ovaj put vjenčića za vrata.
Obavezno se javiti našoj knjižničarki Maji na telefon 685 066.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
2. samostalni koncert polaznika 1. i 2. stupnja Male škole gitare GKMM

Čast nam je pozvati Vas na drugi samostalni koncert polaznika 1. i 2. stupnja Male škole gitare na bazi sluha Gradske knjižnice Marka Marulića u subotu, 7. prosinca 2013 u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice, Slobode 2, Split.
Posebni gosti bit će nam polaznici Škole mandoline i gitare KUD-a Jedinstvo iz Splita. Veselimo se Vašem dolasku!
PONEDJELJAK, 9. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Trgovina iza ugla" (1940.), edukativna projekcija filma Ernsta Lubitscha

Klara (Sullavan) i Alfred (Stewart) su dvoje zaposlenika u istom dućanu, na prvi pogled njih dvoje se ne podnose pa im njihove razmirice uzrokuju mnoge probleme na radnom mjestu. No oni nisu svjestni da su potajno zaljubljeni jedni u drugo, naime, već duže vrijeme se anonimno dopisuju i sigurni su da im je suđeno biti skupa. Osim što se bore s vlastitim ljubavnim životom, dodatne probleme će im uzrokovati vlasnikova nevjerna žena, čiji će se osobni problemi proširiti na sve zaposlenike.
Jedan od najistaknutijih redatelja klasičnog fabularnog stila i majstor komedije, u najuspjelijim je ostvarenjima 1930-ih i 1940-ih zaokruženo ironizirao i diskretno podrivao moralne i društvene konvencije.
Filmovi su na engleskom jeziku s hrvatskim prijevodom.
Edukativna bilješka o filmu može se uzeti na info-pultu prije projekcije.

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
"Kako prepoznati i spriječiti posljedice lošeg držanja kod djece" predavanje Kristine Vidan, bacc. ft.

Dijete iz neograničene aktivnosti prelazi u fazu višesatnog sjedenja u školskoj klupi, pa to školsko razdoblje može biti obilježeno lošim tjelesnim držanjem.
O prevenciji posljedica lošeg držanja govorit će nam Kristina Vidan bacc. ft.
Ulaz na radionice je slobodan. Potrebno je najaviti svoj dolazak telefonskim pozivom na broj 021/685-020 ili osobnim dolaskom u Gradsku knjižnicu Marko Marulić na Odjel za djecu i mlade.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Rana intervencija - Kada? Kako? Zašto?" javna tribina u organizaciji Udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu Split / RAINS

Predstavljanje Udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu Split / RAINS
Predavanje na temu Rana intrevencija, kada, kako, zašto?

Predavači:
Anja Jelaska i Asja Podrug, spec.rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji
Ivana Pivac, viši radni terapeut
Martea Konsa, viši fizioterapeut/Bobath terapeut

Preuzmite program javne tribine ovdje
UTORAK, 10. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus predavanja "Nepoznato o poznatome: Velikani glazbe - Pjotr Iljič Čajkovski", predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe

Ruski skladatelj Pjotr Iljič Čajkovski najsnažnije je ime ruske klasične glazbe. Njegova glazba, u biti lirična, poprima često jake dramatske akcente te izražava široku skalu intimnih raspoloženja. Među njegovim djelima ističu se opere: Pikova dama i Evgenije Onjegin te baleti: Labuđe jezero, Trnoružica i Ščelkunčik, s kojima je otvorio novu etapu u ruskom i svjetskom baletu.
Skladao je još niz djela za komorne sastave, za klavir, veća vokalna djela, scensku glazbu i više od 100 solo-pjesama.
SRIJEDA, 11. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Odmor gospodina Hulota" (1953.), edukativna projekcija filma Jacquesa Tatija

Odmor gospodina Hulota (Les Vacances de M. Hulot, 1953), Francuska, c/b, 96 min, Cady-Films/Discina
Režija: Jacques Tati
Scenarij: J. Tati, Henri Marquet, Jacques Lagrange
Direktor fotografije: Jacques Mercanton, Jean Mousselle
Gllazba: Alain Romans
Uloge: Jacques Tati (Hulot), Nathalie Pascaud (Martine), Michéle Rolla (teta), Louis Perrault (Fred), André Dubois, Valentine Camax.

Simpatični gospodin Hulot kreće na odmor u Normandiju u svojemu starom automobilu. Dolazi u mali hotel pokraj plaže gdje njegovo nekonvencionalno ponašanje ubrzo izaziva čuđenje i prigovore drugih gostiju, ali Hulot se na to ne obazire, štoviše svojom nespretnošću uzrokuje brojne štete. Zabavlja se družeći se s dražesnom Martine, jednom engl. staricom i djecom.

Drugi cjelovečernji Tatijev film, ujedno prvi u kojemu je u potpunosti definirao svoj tipični lik – visokog, pomalo nespretnog, šutljivog osobenjaka s lulom. Autor je satiru na ljetovanja odn. "histeriju" turizma uobličio kroz slijed komičnih događaja koji tvore vrlo jednostavnu fabulu i razrađuju poetiku slapsticka – pažljivo razvija vizualne gegove te ih obogaćuje gegovima temeljenim na šumovima i zvukovima različitih naprava izbjegavajući dijalog. Pomno profilirajući niz sporednih likova gostiju i ugostitelja, Tati ironizira konvencionalne vrijednosti srednje klase naglašavajući prirodnost glavnog lika, ali upućuje i na njegovu egocentričnost. Stoga iza blagohumornih opservacija (prožetih i melankolijom) životne svakidašnjice film očituje i stalne, dublje motive slapsticka – konflikt s objektima i tehnikom kao i temeljnu iracionalnost zbivanja.
Film je postigao izniman komercijalni uspjeh, nagrađen je specijalnom nagradom u Cannesu te definitivno etablirao Tatija kao filmskog autora.

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige Ljerke Šimunković "Burni život jednog Dalmatinca/La vita movimentata di un' dalmata"

"Burni život jednog Dalmatinca", autorice dr. sc. Ljerke Šimunković, prof. emerite Sveučilišta u Splitu.
Taj "...jedan Dalmatinac..." zaboravljeni je Višanin Alviž Geniceo (Vis 1767.- Vis 1840.), koji je, u ranoj mladosti, otišao s otoka u veliki svijet, u njemu stekao ogromno bogatstvo, družio se i prijateljevao s najutjecajnim ljudima svojega vremena, a potom to bogatstvo izgubio i vratio se na rodni otok, osiromašen, i u Visu skončao svoj izuzetan životni put. Srećom, iza njega je ostala gotovo nevjerojatna rukopisna autobiografija i nekoliko stotina pisama koja potkrepljuju njezinu vjerodostojnost.
Autorica monografije tu je arhivsku građu iscrpno kritički obradila, prevela i komentirala, te ju podastire javnosti u knjizi od gotovo 400 stranica.
Izdavač je Hrvatsko-talijanska kulturna udruga Dante Alighieri Split.
Knjigu će predstaviti Arsen Duplančić, Nataša Bajić Žarko, Miroslav Rožman i autorica

www.dantealighieri-split.hr
18:30, knjižnica Bol - Plokite, Tolstojeva 32
Književna večer Kluba čitatelja Knjižnice Bol-Plokite: Alice Munro

"Što se pamti" - Alice Munro, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost

"Alice Munro, uglavnom je poznata kao autorica pripovijedaka, ali svaka njezina priča ima dubinu, mudrost i preciznost za kakve mnogim romanopiscima treba cijeli vijek. Čitati Munro znači svaki put saznati nešto o čemu nikad prije niste mislili.
Njene su priče smještene u male gradske sredine, gdje se ljudi bore za opstanak, što često rezultira lošim vezama i moralnim konfliktima, problemima koji proizlaze iz generacijskih razlika i sudara životnih ambicija. Njeni tekstovi uglavnom se bave svakodnevnim, ali životno važnim događajima, svojevrsnim epifanijama koje osvjetljavaju priču i dozvoljavaju egzistencijalnim pitanjima da poput munje bljesnu u trenu."

Ovo je navod iz obrazloženja švedske kraljevske akademije za dodjelu Nobelove nagrade.
ČETVRTAK, 12. PROSINCA 2013.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Do pojave Dostojevskog, ljudske mane, 'urođene greške' i ostale neugodnosti bilo kojeg opsega pristojnim piscima nisu ni padale na pamet. Sve je bilo veće od života, nitko se nije zamarao sitnicama kao što je npr. uvid u struju svijesti nekog nesretnika. Ponor u kojeg svakodnevno gleda običan čovjek nije zanimao širu čitalačku publiku. Onda se, ironično, pojavio asocijalan i samoljubiv čovjek, genije s greškom koji je prošao put od kockarskog dna do najvećeg pisca 19. stoljeća s osviještenim uvidom u vlastito mučeništvo. Likovi kod Dostojevskog rijetko kad između sreće i nesreće izaberu ono prvo. Oni, na neki mazohistički način i u najboljoj kršćanskoj tradiciji, uživaju u svojoj patnji. 'Junak' Zapisa iz podzemlja je nesiguran, nesretan, zavidan i zakinut za pravi život, jer je sam tako odlučio. On je pravi prototip modernog čovjeka koji više voli promatrati nego djelovati.

'U spomenima svakog čovjeka ima takvih stvari koje on ne otkriva svima, već samo prijateljima. Ima i takvih stvari koje neće reći ni prijateljima, već jedino sebi, i to u povjerenju. Ali ima, najzad, i takvih koje čovjek ne smije ni samom sebi da otkrije, i baš takvih, svaki pristojan čovjek ima podosta.'

Dostojevski je imao hrabrosti spustiti se u vlastito podzemlje, a vi se 12. prosinca u 18 sati spustite u Knjižnicu Trstenik na još jednu kuru književne knjigofilije. Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
PETAK, 13. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Nikad nedjeljom (Pote tin Kyriaki)" [1960.], edukativna projekcija filma Julesa Dassina

Komedija/drama o nadobudnom Amerikancu koji pokušava preobratiti grčku prostitutku, vjerujući da će time ispraviti greške zbog kojih je propala veličanstvena antička kultura. Illya (Melina Mercouri) u rodnoj je Grčkoj nešto poput lokalnoga nacionalnog blaga, a svakako najpopularnija osoba svoga malog mjesta. Ona je prostitutka koja sama bira svoju klijentelu, no i izrazito vedra, optimistična i dobrodušna osoba koju svi vole. Nedjeljom ne radi te svoj dom drži otvorenim za svakoga željnog dobre pjesme, plesa, ali i hrane i pića. Homer Thrace (Jules Dassin) je Amerikanac, filozof-amater, fasciniran grčkom civilizacijom. U Grčku je došao kao turist kako bi saznao što je uzrok pada nekoć najsjajnije kolijevke europske kulture. Kad upozna sretnu prostitutku Illyau, počne upravo nju promatrati kao simbol potonuće antičke veličajnosti jer jednostavno ne vjeruje da ona može biti ne samo zadovoljna svojim stanjem nego se i svaki dan iznova radovati životu. Stoga mu na um pada suluda ideja promijenit će je i tako ispraviti pogreške grčke kulture. Odmah prijanja na posao, usput vodeći bilješke o svojim rezultatima.
PONEDJELJAK, 16. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Pier Paolo Pasolini "Ptičurine i ptičice" (Uccellacci e uccellini) [1966.], edukativna projekcija filma


UTORAK, 17. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus "Nepoznato o poznatima: Giuseppe Verdi" predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe

Giuseppe Verdi najveći je skladatelj talijanske opere.
Skladao je do 80. godine života. Počeo je kao pijanist, skladatelj i dirigent u filharmonijskog društvu rodnog mjesta. Poslije studija u Milanu (1832-35) debitirao je u milanskoj Scali operom Oberto, Conte di san Bonifazio. Počeo je skladati u vremenu kada su talijanskom opernom scenom vladali Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti i Vincenzo Bellini. Međunarodni ugled stječe operom Nabucco. Nekoliko opera koje potom slijede imaju snažan povijesni sadržaj.
Njegovo ime postalo je simbolom Risorgimenta (Viva Verdi = Viva Vittorio Emanuele Re d'Italia) a patriotski intoniran zbor iz Nabucca proširio se kao talijanska pučka himna slobodi. Talijansku muzičku operu preobrazio je karakternu opernu dramu. Težište stavlja na pjevanje. Opere mu odišu vrlo snažnim muzičkim bogatstvom, dramatskom snagom i neposrednošću izraza.

18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Druga adventska izložba likovne udruge Salona Art
SRIJEDA, 18. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Billy Wilder "Kolačić sudbine " (The Fortune Cookie) [1966.], edukativna projekcija filma

Snimatelj CBS-a Harry Hinkle (Lemmon) ozlijeđen je kada ga slučajno za vrijeme utakmice sruši igrač ragbija Luther Jackson (Ron Rich).
Njegov šogor Willie (Matthau) nagovori ga na prevaru osiguravajućeg društva i Harry počne glumiti da je od nezgode potpuno onesposobljen. Kako bi bio siguran da će njegov klijent surađivati, Willie poziva Harryjevu pohlepnu bivšu ženu Sandy (Judi West) da odglumi ponovno buđenje njihove ljubavi. Harryja muči savjest zbog igrača ragbija koji je toliko nesretan što je skrivio takvu nezgodu da inzistira u posluživanju i dodvoravanju jadnog "invalida".
U međuvremenu, privatni detektiv Purkey (Cliff Osmond) prati Harryja budnim okom, nadajući se da će ga uhvatiti kako normalno hoda i tako uštedjeti osiguravajućoj tvrtki mnogo novca.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Književno prevođenje - zanat ili umijeće" predavanje mr. sc. Mije Pervan
"Književno prevođenje - zanat ili umijeće" predavanje mr. sc. Mije Pervan, dobitnice nagrade za životno djelo Društva hrvatskih književnih prevodilaca - uz godišnju izložbu plakata DHKP.
19:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Ribe" otvaranje izložbe radova Renata Berana

Renato Beran rođen je 1962. u Dubrovniku. Živi u Splitu, gdje je završio Pomorsku školu. Radeći u splitskom brodogradilištu davne 1988. od ostataka mesinganog lima izrađivao je ukrasne unikatne predmete. Renatov radoznali i kreativni duh okušao se u raznim materijalima, pa je tako i palminom drvetu udahnuo novi oblik i život.
Spojivši simbole Mediterana - palmu i more - oblikovao je ove jedinstvene skulpture riba.
Ovo je Renatova prva izložba, iako su njegovi  radovi krasili mnoge domove, a čitava jata njegovih riba otplivala su izvan granica naše domovine.
ČETVRTAK,19. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem ". Gost je Vedran Bađun

Vedran Bađun rođen je 1975. godine u Omišu. Radio je kao vojni policajac, a potom bio član Prvog hrvatskog gardijskog zdruga. Nakon završetka Domovinskog rata obuzela ga je strast prema putovanjima. Radi kao rafting vodič kod nas i u svijetu, na najzahtjevnijim rijekama, kako bi financirao svoja putovanja.
Vedran bira poslove, jer drži kako je neophodno raditi samo ono što voli.
Zbog ljubavi prema prirodi trenutno radi kao nadzornik(ranger) u zaštićenim prirodnim parkovima. Napisao je fantasy romane pod nazivom Trilogija Urahan i putopis "O judima, o beštijama, o guštima, o spizi", a bavi se slikanjem, crtanjem, fotografijom te ekstremnim i borilačkim sportovima. Životna filozofija mu je "Triba živit onako kako sanjate da bi tili!"
PETAK, 20. PROSINCA 2013.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Miloš Forman "Gori, moja gospođice " (Horí, má panenko) [1966.], edukativna projekcija filma

Režija: Forman, Miloš, 1967, igrani, boja, 35 mm, 71 min.
Uloge: Jan Stöckl (šef vatrogasaca), Jan Vostrcil, Josef Sebanek, Josef Valnoha, Josef Kolb.
Scenarij: Miloš Forman, Jaroslav Papousek, Ivan Passer, Václav Sasek
Fotografija: Miroslav Ondrícek

Sadržaj:
Zadnji čehoslovački film Miloša Formana prikazuje mjesnu proslavu u povodu odlaska šefa vatrogasaca u mirovinu. Za vrijeme zabave upoznajemo njegove kolege vatrogasce i same sugrađane. Organizira se izbor za Miss vatrogasaca, iako same natjecateljice nemaju naročita potencijala, a nagrade za organiziranu lutriju uporno nestaju.
PETAK, 20. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje zbirke poezije Ante Raosa "Predgrađe vječnosti".

Pozivamo vas na predbožićnu porciju ljubavi, koju će vam autor poslužiti kroz stihove,
a uz moderaciju Marija Glavaša, vođenje programa Željka Maretića i glazbena intermezza Vokalno scenske radionice Zlatni mikrofon.

Posebni gosti: Nikša Jajac i Damir Skelin.

Ante Raos (1962., Medovdolac) od 1983. godine, kad je nakon skoka u more postao osoba s invaliditetom, živi snagom i puninom ne jednog, već dva-tri života. Njegovo zalaganje, društveno djelovanje i aktivizam ostavljaju dubok trag čvrstog i značajnog doprinosa. On i piše - od mladosti je Raos utočište svoga duha pronašao u poeziji koja predstavlja svojevrstan umjetnički predah u iznimno bogatom životu. Čovjek se mora zapitati: otkud mu samo toliko energije?
SUBOTA, 21. PROSINCA 2013.

10:00, dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Etape razvoja djeteta i uloga roditelja", predavanje odgojiteljice Irene Popović, u organizaciji Udruge "Sara"

PETAK, 27. PROSINCA 2013.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Andre Rieu", najava koncerta. Voditelj je prof. Mate Kuvačić Ižepa

Nizozemski skladatelj, violinist i dirigent Andre Rieu, rođen u Maastrichtu 1949., sa svojim glazbenim predstavama i orkestrom Johann Strauss zaslužan je za međunarodni preporod valcera u novije vrijeme, pa je stoga nazvan Kraljem valcera.
Svake godine na glavnom trgu u rodnom gradu izvodi seriju koncerata ispred desetaka tisuća obožavatelja koji dolaze iz svih dijelova svijeta. S njim i orkestrom nastupaju njegovi slavni soprani i tenori te poznati gosti.
Usto pod geslom Život je lijep nastupa širom svijeta izvodeći najpopularnije melodije klasične, filmske i zabavne glazbe.
 

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice