pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - SIJEČANJ 2014.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

UTORAK, 7. SIJEČNJA 2014.

18:00,izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba fotografija Fotokluba Brodosplit povodom 55 godina rada

U utorak, 7. siječnja 2014. u 18 sati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića otvara se izložba fotografija Fotokluba Brodosplit povodom 55 godina rada. Pokrovitelji izložbe su Vijeće Europe i predsjednik RH, dr. Ivo Josipović.
Na izložbi će biti prikazani motivi Osnivačke skupštine fotokluba Brodosplita, otvaranja klupskih prostorija u Domu Brodogradilišta, prve, druge, treće izložbe, škverani u radnom okruženju, prve klupske kvalitetne fotografije, i konačno, osvajanja nagrada na svjetskim izložbama.
ČETVRTAK, 9. SIJEČNJA 2014.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Junot Díaz

Oscar Wao je nesretan i usamljen mladić, taoc u tamnici vlastitih maštarija. Obožava poetiku 'Gospodara prstenova', nadjačavanje između svjetla i tame, velike bitke između dobra i zla koje i on svakodnevno vodi unutar svog izmučenog bića. Svoj spas vidi u pronalaženju idealne ljubavi, čiste i savršene poput Bachove fuge. Nesposoban za kompromise, vječito u sjeni dominantne majke i buntovne sestre, Oscar žudi za tragičnom rolom romantičnog junaka.
Romanom epske magnitude i snage, na svega tristotinjak stranica, Junot Díaz u 'Kratkom, čudnovatom životu Oscara Waoa', kroz prizmu očajnog mladića uhvaćenog u neumoljivu zamku stvarnosti, oslikava stanje duha čitave Dominikanske nacije kroz nekoliko generacija.
Diaz piše sa autoritativnom lakoćom, miješajući stilove i naratore, jezike i razdoblja, staromodne kletve i moderne igre, vješto poput vrhunskog krupjea. Svaki njegov eksperiment je u funkciji romana i svaka rečenica nosi pečat iznimnog talenta. Izuzetno perceptivno, uvijek sa neophodnom dozom ironije, secira ljude kojima strahovlada uzima i zadnje zrno ljudskosti i pretvara ih u poslušne robote, koji su i sami sebe spremni prijaviti tajnoj policiji ako samo i promisle nešto protiv nedodirljivog diktatora Trujila. Trujilova diktatura je toliko stravično sveprisutna, da i čak i pravovremeni Díazov smisao za humor ne uspijeva umanjiti žestinu pakla koji je zadesio ovaj rajski otok.
Na kraju, Mihalićeva minijatura možda i najbolje sažima iskupljenje kojem je Oscar Wao (a kroz njega i ostali Dominikanci) toliko željno težio.

Ti bi da prkosiš goničima? O, ja znam mnogo
bolju osvetu: dočekaj ih, predaj im se; neka te
bace u tamnicu.
Oni ne žele tebe, nego tvoje bježanje.


Nađite utočište 9. siječnja 2014. u 18 sati u Knjižnici Trstenik.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
Vrh stranice
PETAK, 10. SIJEČNJA 2014.
16:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Radionica "Izradimo sami knjigu svoju"

Voditelj radionice je Zoran Vidaković, dipl. učitelj razredne nastave i likovne kulture.
Detaljnije informacije na broj telefona 685 020 ili uživo na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice


19:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba radova "OTK(R)IVANJE SRCA - Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija - umjetničke knjige u jednom primjerku)"
ČETVRTAK, 16. SIJEČNJA 2014.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Maja Klarić s predavanjem "Poezijom po svijetu"

U četvrtak, 16. siječnja u 18 sati na programu je prva ovogodišnja tribina u okviru putopisnog ciklusa "Tamo, tamo da putujem...".
Predavanjem "Poezijom po svijetu" predstavit će se Maja Klarić, šibenska putnica i pjesnikinja, ili, jednom riječju - putopjesnikinja. Stavljajući u svoj ruksak, uz uobičajene putne sitnice, i svoje stihove, ona je pomalo 'izvan struje' budući da se danas nekako uvriježilo da se o putovanjima piše u prozi. Osim što iza sebe ima poprilično kilometara i nekoliko kontinenata, Maja ima i zbirku poezije Život u ruksaku (Zagreb, AGM, 2012.), a upravo joj je objavljena i druga - Quinta Pitanga (Zagreb, V.B.Z., 2013.).
Ova knjiga pjesama neobična imena nastala je u brazilskoj koloniji Sacatar na otoku Itaparica (nasuprot Salvadora).
Osim što je dosad proputovala većinu zemalja Europe te 'zakoračila' u Aziju i Južnu Ameriku, treba spomenuti i da je Maja nekoliko godina organizirala i vodila međunarodni Festival aktivističke poezije Art Attack u Zagrebu. Nadalje, objavljivala je poeziju i kraću prozu u novinama i časopisima, a dobila je i nekoliko međunarodnih nagrada. Prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu za elektronske medije, novine, časopise i nakladničke kuće.
Predavanje će biti popraćeno fotografijama Majine sestre Dijane Klarić.
PONEDJELJAK, 20. SIJEČNJA 2014.

17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Novi ciklus predavanja i radionica "Male tajne roditeljstva": gošća je dr. Diana Petričević, nutricionist, s predavanjem "Prehrana djece"

Klub trudnica i roditelja Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira novi ciklus predavanja i radionica u sklopu projekata "Male tajne roditeljstva" namijenjena roditeljima, za jačanje roditeljskih sposobnosti u cilju odgajanje zdrave, sretne i emocionalno stabilne djece, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
ovotjedna gošća je dr. Diana Petričević, nutricionist, s predavanjem "Prehrana djece".

Ulaz na radionice je slobodan. Potrebno je najaviti svoj dolazak pozivom na broj 021/685-020 ili osobno na Odjelu za djecu i mlade.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Peter Weir "Galipolje" (Gallipoli) [1981.], edukativna projekcija filma

Ratna drama o dvojici mladića koji se pridružuju australskim postrojbama na Galipolju, gdje kroz ratne strahote spoznaju svu besmislenost rata. Archibald Hamilton - Archy (Mark Lee) i Frank Dunne (Mel Gibson) dvojica su prijatelja različitog društvenog porijekla, koji 1915. godine kreću u rat na Galipolje u Turskoj. Archy je perspektivni trkač i kandidat za Olimpijadu, kojeg osobno trenira njegov brižni ujak Jack (Bill Kerr). Patriotizam i čežnja za pustolovinom nagone ga u rat, iako je još malodoban. Frank pak nije uvjereni borac, no pridružuje se postrojbama kako ne bi Archyja ostavio samog, čak mu i pomaže pri izradi lažnih dokumenata koji će svjedočiti o njegovoj punoljetnosti. U Perthu se prijavljuju u prestižnu konjičku brigadu, ali primaju samo Archyja. Frank završi u pješaštvu. Tako se prijatelji razdvajaju i prolaze različite programe obuke, da bi se konačno ponovno susreli na Galipolju, pred samu bitku ...

Antiratni film australskog redatelja Petera Weira (Društvo mrtvih pjesnika, Obala komaraca, Godina opasnog življenja, Posljednji val, Svjedok, Piknik u Hanging Rocku, Lice straha, Trumanov show, Gospodar i ratnik) - jednog od najznačajnijih redatelja koji je sedamdesetih u australskoj kinematografiji pokrenuo zbivanje poznato kao "australski novi val". Tijekom godina mijenjao je prespektive i način gledanja na pojedine probleme, no njegove temeljne preokupacije nisu se mijenjale: pojedinac u okruženju u koje se ne uklapa, kulturalni sraz, individua u kontaktu s mogućim (suptilnim) nadrealnim... Istražujući povijesne događaje, Weir ih samo koristi kao filtar kroz koji kristalizira svoje likove i njihove osobne sudbine pogođene globalnim zbivanjima. Umjesto grandiozne drame, nacionalne propagande ili pompozne historijske re-kreacije, on stvara male studije o običnim ljudima, postavljajući pitanja o smislu ratovanja, ili žrtvovanju života u besmislenoj bici. No, na ta pitanja on ne daje odgovore, odgovori su, naime, manje važni od samih pitanja. (Gotovo) uvijek nogom u metafizičkom, Weir se i ovdje rado bavi pitanjima duše, tvoreći od ratne priče intimno-empatičku analizu smrti. Galipolje je jedan ratni film koji zapravo uopće nije o ratu - radije o prijateljstvu, obitelji, idealima...

Film je bio nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film, a osvojio je nagradu Australskog filmskog instituta za najbolji film, režiju, scenarij, najboljeg glavnog glumca (Mel Gibson), najboljeg sporednog glumca (Bill Hunter), najbolju montažu, te najbolju fotografiju, za koju je Russella Boyda udruženje australskih snimatelja proglasilo snimateljem godine.
Vrh stranice
UTORAK, 21. SIJEČNJA 2014.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Koja je prava priroda stvarnosti?" predavanje Kaje Šegvić uz projekciju kratkog filma "Kava je gotova"

Započnite Novu godinu 2014. sa novim pogledom na stvarnost!
Uključite se u školu cjelovitog življenja i postanite istinski stvaratelj vlastitog života!
Dođite na uvodno predavanje i projekciju animiranog filma na temu: "Koja je prava priroda stvarnosti?", u Gradsku knjižnicu Marka Marulića, 21. siječnja u 18 sati. Poslije projekcije filma, zainteresirani će se moći prijaviti u "Školu cjelovitog življenja" – u trajanju od 3 mjeseca (12 susreta) na kojima će naučiti uspješno rješavati svoje životne probleme i stvarati svoj život na način koji će to željeti. Prijave i informacije osobno na predavanju ili na e-mail: kaja.segvic@gmail.com

Pridružite nam se na prikazivanju kratkog animiranog filma "Kava je gotova" čija je tema postojanje više razina stvarnosti i u postavljenju pitanja koja je, i da li je ijedna, od tih dimenzija života uistinu stvarna? Prikazivanje filma slijedit će uvodno predavanje u Školu cjelovitog življenja, koje će održati autorica filma, spisateljica, matematičarka i life-coach Kaja Šegvić.
U školi cjelovitog življenja uči se kako napokon stvoriti život kakvog si sami želite. Bez po muke.
SRIJEDA, 22. SIJEČNJA 2014.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Jane Campion "Klavir" (Piano) [1993.], edukativna projekcija filma

Nijema Ada McGrath (H. Hunter) emotivna je Škotkinja, mlada žena koja u nedostatku glasa, bez kojeg je ostala još kao šestogodišnjakinja, svoje osjećaje i intimu izražava jezikom znakova i sviranjem glasovira. U tome joj često pomaže i njezina 11-godišnja kći Flora (A. Paquin), senzibilna djevojčica koja drugima interpretira majčine misli i emocije. Adi teško pada vijest da je nju i Floru otac za unaprijed dogovoreno vjenčanje "prodao" novozelandskom farmeru Alisdairu Stewartu (S. Neill), koji sa strogom tetom Morag (K. Walker) i rođakinjom Nessie (G. Lemon) u vlažnim šumama Novog Zelanda živi među Maorima. Odlučivši sa sobom na put ponijeti i glasovir, bez kojeg joj je život nezamisliv, Ada se uskoro razočara shvativši da Alisdair nema nimalo razumijevanja za njezinu ljubav prema glazbi. Naizgled uglađen i fin, Alisdair je sirov čovjek koji hladno odluči njezin piano ostaviti da trune na plaži. Srećom, osjećajna i graciozna Ada za oko smjesta zapne Alisdairovom predradniku, grubom i na prvi pogled primitivnom Maoru Georgeu Bainesu (H. Keitel). Želeći joj se približiti, George uz Alisdairov pristanak kupi glasovir, te ga prebaci u svoju kućicu, istodobno Adi predloživši neobičan dogovor. Pristane li ga podučavati u sviranju piana, George joj je voljan postupno, tipku po tipku, vratiti glazbalo. Otuđena od hladnog i distanciranog Alisdaira, koji živi po diktatu posesivne tete Morag, Ada ni ne sluti da će u Georgeu ubrzo pronaći nježnog ljubavnika...

Nagrađena Oscarima u kategorijama najbolje glavne (H. Hunter) i sporedne ženske uloge (A. Paquin), te najboljeg izvornog scenarija (uz još pet oskarovskih nominacija), kostimirana romantična art drama cijenjene novozelandske scenaristice i redateljice Jane Campion (Passionless Moments, A Girl´s Own Story, After Hours, Sweetie, Anđeo za mojim stolom, Portret jedne dame, Sveti dim, In the Cut) zasluženo je osvojila i kanske Zlatne palme za najbolji film i najuspjeliju glavnu žensku ulogu, tri nagrade BAFTA, a maestralna uloga H. Hunter ovjenčana je i Zlatnim globusom. Riječ je o izvrsnom, izuzetno atmosferičnom, emotivnom, dirljivom, tjeskobnom, sugestivno režiranom, izvrsno glumljenom ostvarenju precizne dramaturgije i jednostavne naracije, koje podjednako plijeni bogatstvom emocija kao i dojmljivom vizualnošću i raskošnom likovnošću.

Glavna junakinja Ada je fizički naizgled krhka, no emotivno i psihički iznimno snažna individua, još jedna protagonistica koja se, poput Janet Frame (Kerry Fox) u "Anđelu za mojim stolom", Isabel Archer (Nicole Kidman) u "Portretu jedne dame" ili Ruth (Kate Winslett) u "Svetom dimu", savršeno uklapa u autorski svjetonazor i senzibilitet redateljice Jane Campion, majstorice u pripovjedanju priča o osjećajnim i snažnim ženama koje se bune protiv društvenih normi. Adu impresivno tumači H. Hunter (Arizona junior, Zauvijek, Tvrtka, Imitator, Sudar, Živjeti na sav glas, Tko je ovdje lud), za svoju ulogu nagrađena Oscarom, a njezini su partneri karizmatični H. Keitel (Ulice zla, Alice više ne stanuje ovdje, Taksist, Posljednje Kristovo iskušenje, Thelma i Louise, Psi iz rezervoara, Okorjeli policajac, Dim, Od sumraka do zore, Podmornica U-571, Crveni zmaj), 1992. nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu "Bugsy" Barryja Levinsona, a 1995. nagrađen berlinskim Srebrnim medvjedom za nastup u izvrsnom "Dimu" Waynea Wanga; cijenjeni S. Neill (Opasno more, Lov na Crveni oktobar, Memoari nevidljivog čovjeka, Jurski park, Restauracija, Zlodjela, Šaptač konjima, Wimbledon), nominiran za Zlatni globus za uloge u TV serijama One Against the Wind i Merlin, te darovita A. Paquin (Jane Eyre, Amistad, Šetnja po Mjesecu, Ona je sve to, trilogija X-Men, Korak do slave, U potrazi za Forresterom, Buffalo Soldiers), za ulogu djevojčice Flore nagrađena Oscarom. Minimalističku glazbu potpisuje nagrađivani Michael Nyman (Davljenje po brojevima, Kuhar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik, Prosperove knjige, Carrington, Gattaca, Kraj ljubavne priče, Sinova soba), a filmsku fotografiju hvaljeni Stuart Dryburgh (Bili jednom ratnici, Analiziraj ovo, Usamljena zvijezda, Odbjegla nevjesta, Dnevnik Bridget Jones, Kate & Leopold, Svježa krv, Aeon Flux).
ČETVRTAK, 23. SIJEČNJA 2014.

10:00 - 11:00, knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Jezična radionica " Istraživačka grupa za staroslavenski jezik u dijalektu Gradišćanskih Hrvata"

Jezična radionica "Istraživačka grupa za staroslavenski jezik u dijalektu Gradišćanskih Hrvata".
Sudjeluju učenici osnovne škole Manuš, a radionicu vodi profesorica njemačkog jezika Mira Giljanović.


18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Legalizacija - pogled i s druge strane" tribina u organizaciji Udruge Merjan i suorganizaciji Grada Splita. Gost predavač je mr. ing. geodezije i geoinformatike gosp. Božidar Viduka

Tribina o legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada pod nazivom "Legalizacija - pogled i s druge strane".
Cilj tribine je upoznati građane sa Zakonom o nezakonito izgrađenim zgradama, ali na jedan drugi način, s jednim drugačijim pogledom...
Teme tribine su: legalizacija objekata na osnovu vlasništva i drugih srodnih prava koja su u skladu s Ustavom, način legaliziranja, a vezano na Zakon o legalizaciji, koje su aktualnosti vezano uz primjenu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u kom smjeru idu moguće izmijene Zakona, osvrt na nove Zakone o gradnji, o prostornom uređenju, te o građevinskoj inspekciji ...
Također će biti govora o primjeni i problemima s kojima se susreće provođenje legalizacije u praksi.
Tribina će se održati 23. siječnja u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, Slobode 2.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila: Theodore Sturgeon "Krajnji egoist"

Zlatno doba naučne fantastike obuhvaća gotovo isto vremensko razdoblje kao i Drugi svjetski rat. Kada je stvarnost toliko turobna da je jednostavno neprihvatljiva, bijeg u svijet mašte jedini je izlaz. Jedan od najutjecajnih i najmaštovitijih pisaca 'Zlatnog doba SF-a' bio je Theodore Sturgeon. Uvijek u potrazi za nečim novim radio je, između ostalog, i kao cirkuski akrobata. Gledajući akrobacije u cirkusu ponekad pomislimo da je nemoguće to isto izvesti i u stvarnom svijetu, kao da cirkus pripada nekakvoj svojoj 'stvarnosti'. Podjednako fleksibilnog uma i tijela, Sturgeon je akrobacije izvodio i u pisanom obliku, ništa manje uvjerljivo nego na trapezu. Sva maštovitost njegove fantastike je više bila u službi istraživanja unutarnjeg nego vanjskog svemira ( 'Unutarnji svemir je puno interesantniji, jer je vanjski svemir samo prazan prostor'.).
U istoimenoj priči iz njegove zbirke ranih pripovjetki 'Krajnji egoist', glavni junak se više ne pokorava hirovima svijeta oko njega, već se svijet pokorava njemu i hirovima njegove mašte. Theodore Sturgeon, jedan od kraljeva SF-a ( iako manje poznat i razvikan od npr. Heinlena, Zelaznyja ili Dicka), svojedobno je izjavio da je područje naučne fantastike jedino književno područje (osim možda poezije) koje ne poznaje niti granice niti parametre.

'U naučnoj fantastici testirate granice vaše realnosti'

Dođite u četvrtak 23. siječnja 2014. u 18 sati u Knjižnicu Trstenik na provjeru savitljivosti vlastite stvarnosti.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
Vrh stranice
PETAK, 24. SIJEČNJA 2014.

9:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje Australskog dječjeg kutka u GKMM, u organizaciji Veleposlanstva Australije u Hrvatskoj

Program

9:15
Dolazak veleposlanice Australije, gđe Susan Cox, i djelatnika veleposlanstva Australije u knjižnicu. Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića gđa Elli Pecotić i djeca uzrasta od 5 do 10 godina dočekuju veleposlanicu.

9:30
Veleposlanica službeno predaje australske knjige ravnateljici knjižnice, gđi Pecotić (par riječi veleposlanice i ravnateljice knjižnice)

9:45
Gđa Dijana Grahovac djeci priča priču o Australiji i aboridžinsku priču "Kako su ptice dobile svoje boje"

10:00 - 11:00
Radionica sa djecom (tri različite aktivnosti - djeca su raspodjeljena u tri grupe)

1. grupa - izrada papirnatih bumeranga (veleposlanstvo osigurava papirnate boomerange, a knjižnica drvene bojice ili pastelne bojice)
2. grupa - izrada maske u obliku australske životinje (veleposlanstvo osigurava maske za bojanje, a knjižnica drvene ili pastelne bojice)
3. grupa - bojanje australskih životinja (veleposlanstvo osigurava crno-bijele slike životinja, a knjižnica drvene ili pastelne bojice)

18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe grafika Andre Banovca

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
John Hillcoat "Uvjeti predaje" (The Proposition) [2006.], edukativna projekcija fillma

Dugoočekivani vestern iz pera Nicka Cavea mnoge je šokirao svojom brutalnošću, a uspoređuju ga s najboljim ostvarenjima Sama Peckinpaha i Clinta Eastwooda.
U bespućima Australije 1880-ih dogodio se nasilni okršaj između policije i zloglasne bande braće Burns. U okršaju su poginuli svi banditi osim njihova vođe, Charlieja Burnsa (Guy Pearce) te njegova mentalno zaostaloga mlađeg brata Mikeya (Richard Wilson). No, iako preživjeli, obojica padaju u ruke kapetana Stanleya (Ray Winstone) koji im u zamjenu za slobodu ponudi neobičan prijedlog – treba ubiti njihova starijeg brata Arthura (Danny Huston).
Arthur je opasni psihopat od kojega zaziru i policija i lokalno stanovništvo, a zbog njegove okrutnosti i zlobe Aboridžini su ga prozvali `Psom`. Kapetan Stanley ne skriva svoje težnje da civilizira grubu divljinu Australije u kojoj je primoran živjeti, a da bi do toga došao ne preže ni od čega. Zato pogodbu s Charliejem dodatno otežava – ukoliko ovaj u devet dana ne pronađe i ne ubije svoga starijeg brata, Mikey će na Božić skončati na vješalima.
Još od njihova prvog zajedničkog projekta iz 1988. `Ghosts… Of The Civil Dead`, redatelj John Hillcoat i Nick Cave planirali su ponoviti suradnju i to na vesternu. No, kako je Hillcoat unatoč Caveovim stalnim požurivanjima odugovlačio s pisanjem scenarija, na posljetku je taj posao prepustio samome Caveu, koji se zajedno sa skladateljem Warrenom Ellisom pobrinuo i za glazbu u filmu.
John Hillcoat oduvijek je želio snimiti vestern, ali smješten u drugačiji kontekst i ambijent nego što su klasični, `zapadni` vesterni. Ovoga je puta topografija australska, smještena u vrijeme stvaranja zemljopisnih granica i formiranja Australije kao nacije. `Formiranje granica uvijek se odvijalo kroz nasilje i to me oduvijek fasciniralo`, kaže Hillcoat, te ističe kako svaki lik predstavlja slojeviti splet odnosa prema zemlji i nasilja koje iz toga odnosa proizlazi. Arthur predstavlja samo lice nasilja, njegov brat Stanley njegovu `prihvatljiviju` stranu, u kojoj je ono posljedica pokušaja da se učini prava stvar. Mikey predstavlja nevinost u smislu da nasilje ne može kontrolirati, dok kapetan Stanley njihovim činovima daje moralnu dvoznačnost.
`The Proposition` je dobio odlične kritike. Chris Barnsati iz `Film Journal Internationala` prozvao ga je najboljim, najčudnijim i najodvažnijim vesternom još od `Nepomirljivih` Clinta Eastwooda, dok su brutalnost i mračna atmosfera mnoge podsjetili na žanr horora. Colin Covert iz `Minneapolis Star Tribunea` kaže: `Hillcoatova vizija odiše nihilizmom, baš kao da je riječ o filmu strave, no zbog dobre glume i pažljive izvedbe on transcendira eksploataciju`.
No, nije se svima svidjela Hillcoatova vizija Australije 19. stoljeća. Neki su mu brutalnost uzeli kao manu, Ethan Alter iz `Premiere Magazinea` nazvao ga je ispraznim, dok je Thomas Delapa iz `Boulder Weeklyja` rekao: `U ovoj od Boga zaboravljenoj zemlji, dobar, loš i zao izgledaju više-manje isto`.
PONEDJELJAK, 27. SIJEČNJA 2014.

17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Novi ciklus predavanja i radionica "Male tajne roditeljstva": gošća je dr. Željka Karin; univ. mag. med. s predavanjem "Školsko dijete"

Klub trudnica i roditelja Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira novi ciklus predavanja i radionica u sklopu projekata "Male tajne roditeljstva" namijenjena roditeljima, za jačanje roditeljskih sposobnosti u cilju odgajanje zdrave, sretne i emocionalno stabilne djece, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Ovotjedna gošća je dr. Željka Karin; univ. mag. med. s predavanjem "Školsko dijete".

Ulaz na radionice je slobodan. Potrebno je najaviti svoj dolazak pozivom na broj 021/685-020 ili osobno na Odjelu za djecu i mlade.
UTORAK, 28. SIJEČNJA 2014.

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Mala škola pletenja Ankice Radelje na Odjelu za djecu i mlade

Sve koji znaju nešto malo o pletenju, a žele isplesti sebi ili nekome svome džemper za mjesec dana, pozivamo da se prijave za Malu školu pletenja Ankice Radelje, utorkom u 18 sati, na tel. 685-020 ili direktno na Odjel za djecu i mlade.
Opusti se, druži i uživaj pletući :)

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Okrugli stol "Dadilje - odgovori na izazove tržišta rada u Hrvatskoj"

Hrvatska udruga dadilja i udruga Domine pozivaju Vas na okrugli stol "Dadilje – odgovori na izazove tržišta rada u Hrvatskoj" koji se održava 28. siječnja 2014. u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića s početkom u 18 sati.
O problemu s kojim se suočavaju žene koje se odlučuju na poziv dadilje, te o stvarnim potrebama u društvu i na tržištu rada, govorit će:
Prof.dr. sc. Hicela Ivon,;
Prof.dr.sc. Anči Leburić, ;
Aida Batarelo – zamjenica gradonačelnika;
Vesna Perak Bone – savjetnica gradonačelnika za socijalna pitanja;
Mirela Pavela – stručna savjetnica za zapošljavanje pri HZZ-u;
Tatjana Vukman – ravnateljica Centra za socijalnu skrb;
Lana Perlain – Hrvatska udruga dadilja;
Dražana Ajduković – voditeljica ureda udruge Domine;

Okrugli stol voditi će Mirjana Kučer - koordinatorica udruge Domine i namijenjen je nezaposlenim osobama, nadležnim institucijama i organizacijama civilnog društva koje se bave problemima zapošljavanja i socijalnim pitanjima, s ciljem informiranja o Zakonu o dadiljama, te mogućnostima i izazovima primjene u praksi.
Veselimo se Vašem sudjelovanju na ovom okruglom stolu.
SRIJEDA, 29. SIJEČNJA 2014.

16:00 - 18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Odgođeno je predstavljanje udžbenika za informatiku i likovnu kulturu

Predstavljanje udžbenika za informatiku i likovnu kulturu za učitelje osnovnih škola, u organizaciji izdavačke kuće VBZ.
ČETVRTAK, 30. SIJEČNJA 2014.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Kako izvući maksimum iz putovanja?", gost je Ivan Kaštelan, novinar Slobodne Dalmacije

Kako izvući maksimum iz putovanja?
U četvrtak, 30. siječnja u 18 sati na programu je druga ovogodišnja tribina u okviru putopisnog ciklusa "Tamo, tamo da putujem...", a predavanjem "Kako izvući maksimum iz putovanja?" predstavit će se Ivan Kaštelan, novinar Slobodne Dalmacije. Iako mu prišivaju epitet 'globetrotter', za sebe voli reći da je tek nešto iskusniji turist, koji ono malo dana godišnjeg odmora (koliko mu matična tvrtka priušti) provede putujući.
Na primjeru Indije, Meksika, Kambodže, Tajlanda, Kube, Šri Lanke, te većine država zapadne Europe i Balkana koje je obišao, pokušati će nas uputiti kako izvući maksimum od dana provedenih na putovanju, te dobiti maksimum za novac s kojim raspolažemo. Zbog čega nikada ne putovati s turističkim agencijama, zašto je Couchsurfing najbolji način za upoznati nepoznate krajeve, gdje i kada kupiti najjeftinije avionske karte, kako izbjeći 'turističke zamke' i prevarante... biti će te dio tema o kojima će pričati.
Predavanje će biti popraćeno fotografijama i video materijalom.

PETAK, 31. SIJEČNJA 2014.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige čakavske poezije "Iz mog kantuna" Slavice Čizmić

Prva zbirka poezije Slavice Čizmić iz Splita, "Iz mog kantuna" u izdanju Udruge "Providenca" iz Biograda na Moru pisana je na starom splitskom govoru. Urednik zbirke je Darko Turković, a lektor i recenzent Nikica Mrđen.

Bilješka o autorici:
Ja, Slavica Čizmić rođena sam 31. kolovoza 1965. godine u Splitu, gdje živim i radim.
Ponosna sam majka troje djece, još sretnija baka tri unuka i zadovoljna punica. Presudna činjenica da zaplovim u more poezije bila je nemirna nit života, sudbinska putanja cukra i soli. Sakrivena bora zbog tuge i boli. Među redovima strahova i nade nisam dala da mi likariju od versi niko ukrade. I nemojte me pitat zašto pišem dok pretvaram crno u bijelo, jer pjesmu volim još više. Ta mala riječ, među redove složena, postojana i razložna, dušu mi odmara. Ljubavlju obložena u ovo malo ljepote pjesmom kaže "Fala ti" živote. U strepnjama srca vlastita mučitelja, dobijem dar od nevidljiva učitelja na kartu bijelu zabilježen. Tako mala i plava svima onima koji me i između redova pronađu baš onakvu kakvu me poznaju izričem jedno veliko "HVALA".

18:00, knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Predstavljanje knjige Dinka Jurića "Nizo" u knjižnici Ravne njive

U petak, 31. siječnja u 18 sati u knjižnicu Ravne njive dolazi nam NIZO, mađioničar tužne sudbine. Zapravo, dolazi nam njegov prijatelj pisac, pjesnik i umjetnik Dinko Jurić koji u ovoj knjizi autobiografskog sadržaja priča o djetinjstvu u prijeratnoj Bosni. A onda je došao rat...
Dođite u knjižnicu Ravne njive na poslijepodnevni čaj i razgovor sa ovim zanimljivim Konjičaninom koji živi i radi u Splitu.

20:00 - 22:00, Središnja knjižnica, Slobode 2
Noć muzeja 2014. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Gradska knjižnica Marka Marulića Split se i ove godine uključila u manifestaciju Noć muzeja s ciljem promoviranja i popularizacije splitske kulturne baštine izložbom dijela eksponata  iz Zavičajne zbirke koja obuhvaća:

1. Donacije obitelji Radica, Grisogono i Buj:

Vaketa ili oputa (19. st) - pergamenski svitak, duguljasta traka izrađena od kravlje kože na kojoj su ispisana imena i prezimena članova 170 splitskih obitelji, koja su se stoljećima upisivala u Bratovštinu Sv. Križa u Velom Varošu.

Jedanaest bilježnica 
rukopisnih kuharskih recepata Eme Zuppa Grisogono s početka XX. stoljeća.

Notni zapisi koji sadrže rijetka djela velikih hrvatskih skladatelja kao što su Ivan Zajc, Josip Hatze te zbirku narodnih pjesama koje je sakupio poznati etnomuzikolog i glazbeni povjesničar Franjo Kuhač.

2. Grafička zbirka razglednica koja sadrži 1000 razglednica Splita iz prve polovice XX. stoljeća (od 1900. do 1945.), te predstavlja veliku dokumentarnu vrijednost s obzirom na temu i vrijeme.

 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice