pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - TRAVANJ 2014.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

UTORAK, 1. TRAVNJA 2014.

10:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Strateško planiranje u kulturi (2. dio)", edukacija za zaposlenike u kulturnim ustanovama SDŽ. Voditeljica edukacije: dr. sc. Vitomira Lončar

18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe dizajnerskog nakita Viletine "Kameni cvitovi"
Kada dizajniranje nakita postane umjetnost, svaki oblik poprima neko drugo znaćenje. ViletinA je umjetnik koji svake godine iznenadi s novim dizajnerskim kolekcijama...Pred vama je kolekcija "Kameni cvitovi" koja je zbog veličine materijala u potpunosti izrađena pod povećalom. Osnova je žica od alpake (meksičkog srebra) s kojom se uvezuje svaki komadić pojedinačno, stvarajući tako iz kruga u krug kameni cvijet, 100% originalni dizajn. Ovo je umjetnikova osobna kolekcija! Ovo je nakit s karakterom!
ViletinA se bavi umjetnošću od 2002. godine. Svoj rad započeo je kao umjetnički kreator,izrađujući umjetničke kreacije. Njegova posljednja i najveća kolekcija pod nazivom "Kraljevska kolekcija" dobila je pozivnicu na prestižni Couture Fashion Weeku u New Yorku.

18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe fotografija Andree Lovrić "abstrART"

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjiga "Kazališna tranzicija u Hrvatskoj" i "Slamka spasa (1. i 2. dio)" Vitomire Lončar. Knjige će predstaviti Jasen Boko
Predstavljanje knjiga "Kazališna tranzicija" i "Slamka spasa" autorice dr. sc. Vitomire Lončar. Autorica u knjizi analizira "Kazališna tranzicija" tri aspekata kazališta u Hrvatskoj u razdoblju tranzicije – aspekt kulturne politike, zakonodavni te organizacijski aspekt.. Knjige će predstaviti Jasen Boko, a odabrane tekstove će čitati Jasna Malec Utrobičić i Bruna Bebić.
Vrh stranice
SRIJEDA, 2. TRAVNJA 2014.
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Yasujiro Ozu "Rano ljeto" (Bakushu) [1951], edukativna projekcija filma
Više o filmu pročitajte ovdje

18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
"Značaj vanjskih faktora kod djece s pervazivnim razvojnim poremećajem", predavanje u organizaciji Centra za autizam, Split
U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu Centar za autizam Split organizira predavanje na temu "Značaj vanjskih faktora kod djece s pervazivnim razvojnim poremećajem". Predavanje će održati dječji psihijatar dr. sc. Tomislav Franić i dr. Igor Papić.

19:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Akcija "Čitajmo zajedno - zavičaj u našim srcima"
Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine 2. travnja kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Tada se dodjeljuje najveća svjetska nagrada za dječju književnost, Andersenova nagrada, koju dobivaju pisci i ilustratori za trajni doprinos književnosti za djecu. Ove godine nominiran je i hrvatski ilustrator Svjetlan Junaković.
Istog datuma prošle godine pokrenuta je prva nacionalna kampanja za poticanje ranog glasnog čitanja djeci "Čitaj mi!" u kojoj Odjel za djecu i mlade aktivno sudjeluje. Sve je to povod za akciju "Čitajmo zajedno - zavičaj u našim srcima".
Pripremit ćemo izložbu ilustracija Svjetlana Junakovića (držimo mu fige), pozvali smo u goste spisateljicu Marinu Čapaliju, dječju školu folklora KUD Brodosplita, Ninu Maglov, pobjednicu u pričanju priča na ovogodišnjem dječjem programu PriČAgina u okviru Pričigina, Kristijana Tomića koji je lani na istoj manifestaciji bio najmlađi među osnovcima i "Male čakavce 2.b" iz OŠ Lučac.
Stihove Marine Čapalije recitirat će Damira Bočina, naša mlada knjižničarka koja je u na ovogodišnjem Lidranu u kategoriji pojedinačnog i skupnog nastupa osvojila sve što se dalo osvojiti.
Damiri čestitamo, sve druge pozivamo da nam se pridruže!
Vrh stranice
ČETVRTAK, 3. TRAVNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Ma koji život, ma koji teatar" predstavljanje knjige Mani Gotovac. Knjigu će predstaviti urednik knjige Velimir Visković

18:00, knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Divine Energy Park prezentira program Božanskog zdravlja
U knjižnici Ravne njive, Hercegovačka 40 u četvrtak u 18 sati Divine Energy Park prezentira program Božanskog zdravlja, a na uvodnom predavanju naučit će nas ispravnom disanju.
Dođite, ulaz je slobodan.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila: Haruki Murakami "Ljetopis ptice navijalice"
Što živ čovjek može raditi na dnu isušenog bunara (osim ako nije neuspješni samoubojica)?
Gotovo na 700 stranica to pokušava dokučiti i Haruki Murakami predstavljajući se kaoToru Okada. Kako je i red, sve uvijek počne krajnje bezazleno, kao npr. potraga za izgubljenom mačkom, a onda vam iz čista mira život izgubi svaki smisao. Monty Python je imao sjajnu epizodu 'Izbaci mačku iz kolotečine', a ovdje je mačka izbacila iz kolotečine kompletno poimanje stvarnosti gospodina Okade. Jedno od mjerila inteligencije je i naša reakcija na situacije u kojima nemamo prethodnog iskustva. Kako je na ovom testu prošao gospodin Okada, saznat ćete iščitavajući stranice ovog ljetopisa. Pisca više zanimaju stanje uma i reakcije čovjeka koji se suočava s svijetom 's one strane zrcala' (ili bunara), nego sam taj svijet.
Svi likovi koji se pojavljuju u ovom romanu, na neki način služe kao putokaz ili opomena glavnom junaku. Neke znakove je lako primijetiti i pročitati, a neki su opet suptilni, skriveni i iracionalni poput šahovske strategije Bobby Fischera. Pijun Okada napreduje po šahovskoj ploči, te pokušava doseći zadnje polje i postati najmoćnija figura u ovoj zanimljivoj igri u kojoj nije posve jasno tko vuče poteze.

Ljetopis ptice navijalice, usprkos svom obimu, ostaje nedorečen. Po toj namjernoj nedorečenosti koja je zaštitni znak svih njegovih romana, Murakami je svoje mistične zavrzlame najviše približio stvarnom životu, podcrtavajući zlatno pravilo teorije neodređenosti:

'Što više nešto promatraš, to manje o tome znaš'.

U Murakamijevom romanu jedino izvjesno je da ništa nije izvjesno, a glavni se junak poput Schroedingerove mačke nalazi u nekom neodređenom stanju o kojem zdravorazumska logika ne voli niti razmišljati. Niti je živ, niti je mrtav. Sve dok ne odluči u kojem stanju više želi biti.
Dođite u četvrtak 03. travnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik, na vjetrometinu svjetova.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
PETAK, 4. TRAVNJA 2014.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"New Opportunities - entrepreneurial eSkills" predavanje na temu novih mogućnosti i digitalnog poduzetništva u organizaciji Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) i GKMM
Inicijativa "eSkills for Jobs 2014", projekt je Europske komisije koji je direktno potaknut najnovijim analitičkim procjenama nedostatka čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2015. godine, izazvanih sve manjim interesom mladih za inženjerska zanimanja.
U sklopu ove inicijative održat će se aktivnost pod nazivom "New Opportunities – entrepreneurial eSkills". Radi se o seriji besplatnih predavanja na temu novih mogućnosti i digitalnog poduzetništva, u organizaciji Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx). Predavanja bi se trebala održati u dva navrata. Prva serija išla bi u proljeće, ožujak 2014. godine i potom najesen, u listopadu 2014. godine, u svim većim gradovima Hrvatske (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split). Predavanja su besplatna za polaznike te su namijenjena mladim ljudima, koji tek trebaju započeti svoju karijeru.
Inače, cilj incijative "eSkills for Jobs 2014" jest preokretanje loših trendova među mladima, koji se sve manje odlučuju za inženjerska zanimanja uz podizanje svijesti o rastućoj potrebi za računarskim i informatičkim zanimanjima na tržištu rada. Osim što ova zanimanja pružaju pojedincu razne mogućnosti zapošljavanja ili samozapošljavanja, bilo gdje u svijetu, svakom nacionalnom gospodarstvu predstavljaju ključni element za razvoj ICT sektora.
Za više informacija i dodatna pojašnjenja o projektu slobodno se obratite u agenciju Zrika, koja je operativno odgovorna za provedbu projekta, kontakt osoba gđa. Zrinka Makovac, zrinka@zrika.hr.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Yasujiro Ozu "Jesenje popodne" (Sanma no aji) [1962], edukativna projekcija filma

18:30, knjižnica Meje, Njegoševa 1a
"Bila sam dječak", večer poezije povodom godišnjice rođenja najznačajnije hrvatske pjesnikinje Vesne Parun
Povodom godišnjice rođenja najznačajnije hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, pozivamo Vas na večer poezije "Bila sam dječak", koja će se održati u Knjižnici Meje (Njegoševa 1), u petak 4. travnja u 18:30h. Tijekom večeri prisjetiti ćemo se Vesne Parun i njezinih stihova, ali i doprinosa drugih autorica hrvatskoj književnosti, umjetnosti i kulturi općenito. U programu će sudjelovati Tonka Alujević, Nada Topić i Ivan Peček.
SUBOTA, 5. TRAVNJA 2014.

10:30, dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Rješavanje problema" sedma radionica za djecu iz ciklusa "Čarobna škrinjica" Mirjane Popadić
Ciklus radionica Čarobna škrinjica namijenjen je djeci nižeg školskog uzrasta (od 1. do 4. razreda osnovne škole).

Teme radionica su:

1. Zavirimo u škrinjicu! (22. veljače )
2. Tko sam ja? (1. ožujka )
3. Moji prijatelji i osjećaji (8. ožujka )
4. Jesam li zadovoljan sobom? (15. ožujka )
5. Vodim li brigu o sebi? (22. ožujka )
6. Više od govora (29. ožujka )
7. Rješavanje problema (5. travnja )
8. Ja imam cilj! (12. travnja ) Uz maštu, igru, priču i druge aktivnosti tragat ćemo za blagom u sebi i oko sebe i puniti svoju škrinjicu vrijednostima.

Radionice će se održavati subotom od 10:30 do 12:00 u Središnjoj knjižnici Prva radionica je 22. veljače, a posljednja 12. travnja. Potrebno je prijaviti se na 685-020 ili direktno na Odjelu za djecu i mlade.

Voditeljica radionica Mirjana Popadić

Dobro došli!
Vrh stranice
PONEDJELJAK, 7. TRAVNJA 2014.

16:00 - 20:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Festivala znanosti

Preuzmite program Festivala znanosti 2014.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Akira Kurosawa "Rashomon" (Rasho-mon) [1951], edukativna projekcija filma
Rašomon (Rasho-mon, 1950), Japan, c/b, 88 min, Daiei
Redatelj: Akira Kurosawa
Scenarij: Shinobu Hashimoto, A. Kurosava, prema dvjema pripovijestima Ryunosukea Akutagawe
Direktor fotografije: Kazuo Miyagawa
Glazba: Fumio Hasayaka
Scenografija: So Matsuyama
Uloge: Toshiro Mifune (Tajomaru), Masayuki Mori (Takehiro), Machiko Kyo (Masago), Takashi Shimura (drvosječa), Minoru Chiako (svećenik), Kichijiro Umeda (pučanin), Daisuke Kato (policajac), Fumiko Homma (medij).

Srednjovjekovni Japan, razdoblje gladi i nemira. U blizini glavnog grada Kyota, tri čovjeka – siromašni drvosječa, priprosti pučanin i budistički svećenik, sklone se pred kišom i pričaju o zločinu koji se upravo zbio, a zbog kojega se sudi razbojniku Tajomaruu. Činjenica je da je Takehiro mrtav, a njegova supruga Masagi, pretpostavlja se, silovana, ali sva četiri svjedočenja nude drugačiju verziju. Tajomaru, Masaga i Takehiro (s pomoću medija) pred sudom prikazuju događanje u svjetlu koje je za njih najpovoljnije u moralnom smislu. Takva je i priča drvosječe: njegovi sugovornici brzo otkriju da je događaj ispričao iz svojega "kuta". Istina ostaje nepoznatom, ali događaj se zaboravi kada otkriju napušteno dijete.

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji 1951., film je zainteresirao Zapad za japansku kinematografiju i time okončao fazu njezine "insularne" izoliranosti i nepoznatosti, a istodobno je, obnavljanjem žanra jidai-geki, približio i jednu drevnu kulturu. Za prikazivanje u Veneciji izabrao ga je predstavnik Unitalia Filma na osnovi pretpostavke da bi svojim obilježjima mogao, više od nekih djela cjenjenijih u jap. kritike (bio je tek peti na listi najboljih filmova godine u anketi časopisa Kinema Jumpo), odgovarati mentalitetu i ukusu zap. ocjenjivača. Film je fascinirao originalnošću konstrukcije i osnovne zamisli: većim dijelom u vrlo funkcionalnim retrospekcijama, podsjeća na Građanina Kanea, samo što su prisjećana događanja uvjetne istinitosti, odn. zbog različitih svjedočenja o istom događaju očevidno su subjektivne projekcije likova (osobito ona začudna, Takehirova), realizirane su i nešto drugačijim stilom pa se u tome otkriva modernistički aspekt filma. Posebnu pozornost zaslužuje i vrlo ekspresivna, povremeno gotovo ritualna gluma, te vizualna komponenta. Već u početku brojne vožnje anticipiraju bliženje tajnovitom i neobičnom, često vrlo dinamična kamera podcrtava dramatičnost zbivanja te strasti i uznemirenosti likova, zavjese (česta Kurosawina "interpunkcija") ubrzavaju tempo u pregledu događaja, a dramatiziranju pridonose i mnogi kraći kadrovi te, u zapadanim kinematografijama tada rjeđe rabljeni, montažni prijelazi od 180 stupnjeva; impresivne snimke kiše, kroz granje, i općenito vizualiziranje mjesta događanja (šuma) simboliziraju osnovnu crtu mukotrpnosti traganja za istinom u kojemu nema pouzdanog orijentira. Posebnost filma je i "japanski aranžman" partiture koja je dijelom zasnovana na Ravelovu Boleru. Kao djelo koje pokazuje jednak autorov smisao za agresivnu i prigušenu retoričnost, naturalizam i liričnost, film je istaknuo Kurosawu kao jednog od najvećih otkrića svj. filma nakon II. svj. rata, iako se oduševljenje filmom katkad ograničavalo na njegovu egzotičnost, a interpretacije njegove ideje kretale su se od razmatranja "načela nesigurnosti", pitanja "stvarnosti i iluzije" te problematike procjenjivosti istinitosti na temelju pojavnoga do krajnjih pojednostavljenja (npr. kako film pokazuje da "istina ne postoji"). U Hrvatskoj je izraz "rašomon" ušao u raširenu idiomatiku kao oznaka neutvrdivosti stvarnog činjeničnog stanja. Film je dobio počasnog Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Američki remake, pod naslovom Bijes, i u vestern ambijentu, režirao je M. Ritt 1964.

A. Peterlić

(izvor teksta: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)


18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Kreativna radionica Kristine Uvodić, odgajateljice - u sklopu ciklusa predavanja i radionica "Male tajne roditeljstva"

18:00, Odjel periodike Središnje knjižnice, Slobode 2
"Rješavanje konflikata kroz medijaciju", treći susret građana s miriteljem
UTORAK, 8. TRAVNJA 2014.

17:00 - 20:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Festivala znanosti

Preuzmite program Festivala znanosti 2014.
SRIJEDA, 9. TRAVNJA 2014.

17:00 - 20:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Program Festivala znanosti

Preuzmite program Festivala znanosti 2014.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Akira Kurosawa "Sanjuro" [1962], edukativna projekcija filma
Početkom 1860-ih, samuraj Sanjuro, lutalica bez gospodara, vođen znakovima sudbine, stiže u malo mjesto koje je poprište sukoba dvaju klanova – trgovaca svilom i proizvođača sakea. Spreman je prodati svoje usluge bilo kome, no uvidjevši nedostatke i jednoga i drugoga klana, odlučuje ih izmanipulirati i pridonijeti njihovu međusobnom istrebljenju. Tijekom događaja shvati kako na kraju i njega kane ubiti. Njegove kušnje posebice porastu kada se među neprijateljima nađe Unosuke, mladić s oružjem nadmoćnijim od njegova samurajskoga - s pištoljem...
Vrh stranice
ČETVRTAK, 10. TRAVNJA 2014.


18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Kristijan Grubišić ("Nomadi") s predavanjem "Burma"
Kristijan Grubišić, jedan je od osnivača udruge putnika Nomadi. Svaki slobodni trenutak provodi na stijeni, rijeci, planini ili biciklu. Bio je na putu oko svijeta, planinario po Himalaji, Andama, Atlasu, Dolomitima, Alpama, stopirao iz Irana preko Iraka sve do Lijepe naše, pentrao se na vulkane u Indoneziji, Japanu, Kolumbiji i Galapagosu, tumarao Amazonom i džunglama Laosa, Kambodže, Burme i Bornea, bespućima Sibira i Mongolije, australskom bušu, pustinjom Gobi i Saharom itd...

Nakon mnogo lutanja Azijom put me naveo u Burmu gdje unatoč vladavini vojne hunte i dugogodišnjoj izolaciji od ostatka svijeta žive nevjerojatno srdačni, neiskvareni i pristupačni ljudi. Turisti su ovdje rijetka vrsta koju uvijek nasmijani Burmanci fotografiraju i tretiraju poput filmskih zvijezda :) Zaljubio sam se u rižina polja kroz koja domaćini jašu vodene bivole, jezera sa plutajućim selima i vrtovima, drevne hramove, vapnenačke tornjeve i nepregledne pješčane plaže te da im se vraćam svake godine.

http://nomadi.hr/
PETAK, 11. TRAVNJA 2014.

12:00 velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba fotografija "Red Bell - Crveno zvono" na temu trgovanja ljudima u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Split uz predstavljanje aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u području prevencije trgovanja ljudima
Gradsko društvo Crvenog križa Split poziva Vas na izložbu fotografija "Red Bell - Crveno zvono" na temu trgovanja ljudima. Otvaranje izložbe je u petak, 11. travnja u 12.00 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića. Prilikom otvaranja izložbe predstaviti ćemo aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u području prevencije trgovanja ljudima.
Izložba je sastavni dio kampanje "Red Bell - Crveno zvono" Hrvatskog Crvenog križa kojom se obilježio Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima - 18. listopada. Kampanja je organizirana uz potporu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kako bi se podigla svijest javnosti o uzrocima nastanka i posljedicama trgovanja ljudima.
U sklopu kampanje, a u suradnji s Canonom i Zborom fotoreportera Hrvatske, Hrvatski Crveni križ raspisao je natječaj za fotografiju na temu trgovanja ljudima. Cilj natječaja bio je vizualno ilustriranje raznih oblika zlostavljanja i trgovanja ljudima, a odabrane fotografije prvi su put bile izložene u Zagrebu, potom u Krapini,Osijeku, Kninu, a sada i u Splitu. Trgovanje ljudima jedan je od gorućih problema u svijetu koji sve više zahvaća i Hrvatsku, a o kojem javnost još nije dovoljno informirana. Crveni križ upozorava na važnost poštivanja ljudskih prava i poziva građane da se informiranjem i akcijom priključe borbi protiv trgovanja ljudima.
Izložba se može razgledati do 21. travnja.


18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Akira Kurosawa "Snovi" [1990], edukativna projekcija filma
U središtu prvog dijela je mladić (Mitsunori Izaki) koji je unatoč majčinu (Mitsuko Baisho) upozorenju gledao šumsko vjenčanje lisica. U drugom dijelu isti mladić razgovara s duhovima stabala breskve nakon što su ih ljudi okrutno posjekli. Slijedi san o grupi planinara koji se bore kako bi se vratili u kamp usred velike oluje. U četvrtom snu susrećemo muškarca (Akira Terao) koji u napuštenom tunelu upoznaje vojnika koji je odgovoran za smrt svojih drugova.

Potom promatramo studenta likovne umjetnosti (Martin Scorsese) koji upoznaje Van Gogha i ulazi u svijet njegovih slika. Šesti i sedmi san predstavljaju noćne more. Jedan opisuje nuklearnu katastrofu koja prijeti Japanu, a druga postnuklearni svijet i mutante. U zadnjem snu Kurosawa susreće 103-godišnjaka (Chishu Ryu) u utopijskom selu.

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Kreativna radionica Kristine Uvodić, odgajateljice - u sklopu ciklusa predavanja i radionica "Male tajne roditeljstva"

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje u organizaciji Udruge Joga u svakodnevnom životu “Meditacija - osobna evolucija“. Predavač je Mahamandalešvar Svami Vivek Puri
Vrh stranice
SUBOTA, 12. TRAVNJA 2014.

10:30, dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Ja imam cilj!" osma radionica za djecu iz ciklusa "Čarobna škrinjica" Mirjane Popadić

Ciklus radionica Čarobna škrinjica namijenjen je djeci nižeg školskog uzrasta (od 1. do 4. razreda osnovne škole).

Teme radionica su:

1. Zavirimo u škrinjicu! (22. veljače )
2. Tko sam ja? (1. ožujka )
3. Moji prijatelji i osjećaji (8. ožujka )
4. Jesam li zadovoljan sobom? (15. ožujka )
5. Vodim li brigu o sebi? (22. ožujka )
6. Više od govora (29. ožujka )
7. Rješavanje problema (5. travnja )
8. Ja imam cilj! (12. travnja ) Uz maštu, igru, priču i druge aktivnosti tragat ćemo za blagom u sebi i oko sebe i puniti svoju škrinjicu vrijednostima.

Radionice će se održavati subotom od 10:30 do 12:00 u Središnjoj knjižnici Prva radionica je 22. veljače, a posljednja 12. travnja. Potrebno je prijaviti se na 685-020 ili direktno na Odjelu za djecu i mlade.

Voditeljica radionica Mirjana Popadić

Dobro došli!
PONEDJELJAK, 14. TRAVNJA 2014.

18:30, Knjižnica Bol Plokite, Tolstojeva 32
Predavanje "Tehnike Transcendentalne meditacije"
Transcendentalna meditacija je jedinstvena prirodna mentalna tehnika za oslobađanje od stresa. Jedini je oblik meditacije u kojoj su znanstveno potvrđene dobrobiti za pojedinca i okolinu u kojoj živi. Sve navedeno je dokazano u više od 600 različitih istraživanja.
Predavač: Mr. Snježana Petrovski, učitelj transcendentalne meditacije iz Saveza za transcendentalnu meditaciju.

18:00, Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Hiroshija Teshigahare "Klopka" (1962.)
18:00, Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
4. susret građana s miriteljem. Tema: "Rješavanje konflikata kroz medijaciju (nastavak)"
Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba dječjih likovnih radova "Radost proljeća i Uskrsa"
Izložba dječjih likovnih radova "Radost proljeća i Uskrsa" Tehnika: kaširanje Radovi učenika 3.a OŠ Gripe nastali su na radionicama u zajedničkom stvaralaštvu s njihovim roditeljima. Izradili su ih učenici: Loreta Brničević, Andrea Armanda, Karmen Višić, Borna Perković, Alana Tonia Žgur, Marta Petric, Marino Dević, Marko Vukušić, Lorenco Jančeski, Šimun Borzić, Bruna Borovac, Antonia Dragošević, Ivana Strgačić, Roko Mate Milić, Slaven Klepo i njihova učiteljica Mirjana Mikulandra.
SRIJEDA, 16. TRAVNJA 2014.
18:00, Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Solistički koncert gitarista Gorana Listeša
Program koncerta:

Domenico Scarlatti             4 Sonate
(1685 - 1757)                   D-mol, K. 396 Andante
arr. G. Listeš                    D-mol, K. 1 Allegro
E-dur,  K. 162 Andante/Allegro
E-mol,  K. 98 Allegrissimo

Giulio Regondi                    Varijacije na ariju iz opere “Capuleti e Montecchi” V. Bellinija
(1822 - 1872)

-------------------------------------------- pausa ------------------------------------------------

Bojana Šaljić Podešva       Avtron
(1978)

Leonardo De Angelis         Danze gravi
(1962)

Goran Listeš                         Marcus Jeronimus variationes op. 15
(1961)

Joaquin Turina                    Fandanguillo op. 36
(1882 – 1949)                        Sevillana op. 29Goran Listeš rođen je u Splitu. Studije je završio kod Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik u Grazu. Pobjednik je mnogih uglednih međuarodnih natjecanja uključujući "Jeunesses Musicales" (Beograd 1985), "Fernando Sor" (Rim 1989) i "Mauro Giuliani" (Bari 1989). Posebno je značajan njegov uspjeh na natjecanju "Printemps de la Guitare" (Walcourt, Belgija 1990) gdje je osvojio Prvu nagradu (Zlatna medalja kraljice Fabiole), Nagradu Belgijske kompozitorske unije za najboljeg interpreta Belgijskog djela, kao i Nagradu novinara. Uslijedili su brojni nastupi na međuarodnim festivalima i koncertnim podijima u Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kubi, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Austriji i drugim zemljama, uključujući i nastupe u poznatim dvoranama : Wigmore Hall (London), Radio France Auditorium (Pariz) i Sali Čajkovskog (Moskva). Također se pojavljuje kao solist sa orkestrima Češke filharmonije, Zagrebačke filharmonije, orkestrom Splitske opere, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom "Solisti Aquilani" te Belgijskim komornim orkestrom "I Fiamminghi". Član je Zagrebačkog Gitarskog Trija, Talijanskog Gitarskog Dua i Talijanskog Gitarskog kvarteta "Leonardo" s kojima vrlo često nastupa. Sa Zagrebačkim Gitarskim Trijom dobitnik je značajnih priznanja : Vjesnikove nagrade Slavenski 1995., godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2004. te Milke Trnine 2005. Snimao je za tvrtke Croatia Records, Dinaton, Cantus, Orfej, Plein Jeu Editions i Nìccolò. Osim što je redoviti profesor gitare na Splitskoj Umjetničkoj Akademiji, gost je profesor na Konzervatoriju u Monopoliju (Italija) te održava majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

18:00, Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Hiroshija Teshigahare "Žena na pijesku", (1964.)
19:00, Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe radova Likovne udruge Emanuel Vidović
ČETVRTAK, 17. TRAVNJA 2014.
18:00, Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus "Tamo, tamo da putujem". Gost je Nikola Smernić s predavanjem "Kako donijeti lijepe fotografije s putovanja"
Nikola Smernić je šibenski fotograf sa stalnom splitskom adresom, a fotografijom, koja mu nije službeno zanimanje, se bavi posljednjih 8 godina. Kad nije u Splitu i kad ne fotografira vjenčanja, odlazi na putovanja na kojima mu je fotografija i dalje glavna preokupacija. Dobitnik je jedne od deset nagrada između 15 500 prijavljanih fotografija u najznačajnijem natječaju putne fotografije na svijetu - National Geographic Traveler Photo Contestu.
Uz fotografije i popratne priče s njegovih putovanja, čut ćemo i niz savjeta o fotografiranju na putovanjima koje svaki putnik može primjeniti tijekom svoga putovanja, uz pokoji savjet i za one koji se barem malo konkretnije bave fotografijom.
PETAK, 18. TRAVNJA 2014.
18:00, Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Hiroshija Teshigahare "Lice drugog", (1966.)
UTORAK, 22. TRAVNJA 2014.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Kad vrijeme poludi..." predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe u povodu Dana planete Zemlje
Poslije uvodnih napomena o Zemlji i njezinom položaju u Sunčevom sustavu, s više interesantnih podataka, slijede filmski prilozi prirodnih opasnosti koje čovjeka ostavljaju nemoćnim: tornada, uragani, oceanski valovi, lavine, bujice, klizišta, kolapsi klifova, vulkanske erupcije s otjecanjem lave, gejziri, ledenjaci i tsunami.
SRIJEDA, 23. TRAVNJA 2014.
18:00 do 01:00, svi odjeli Gradske knjižnice Marka Marulića, Slobode 2
Noć knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Kenjija Mizoguchija "Život O'Haru, galantne žene", (1952.)
Život O’Haru, galantne žene (Saikaku Ichidai Onna, 1952), Japan, c/b, 148 min, Shintoho
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Yoshikata Yoda, K. Mizoguchi, prema romanu Saikakua Ihare "Život žene koja je ljubila ljubav"
Direktor fotografije: Yosimi Hirano
Glazba: Ichiro Saito
Uloge: Kinuyo Tanaka (O’Haru), Tsukie Matsura (Tomo), Ichiro Sugai (Shinzaemon), Toshiro Mifune (Katsunosuke), Toshiaki Konoe (Tokitaka Matsudaira), Hisako Yamane (velikašica Matsudaira), Jukichi Uno (Yakichi Senya), Eitaro Shindo (Kohei Sasaya), Daisuke Kato (Tasaburo Hishiya), Masao Shimizu (Kikuno Koji).

Japan u XVII. st. Pedesetogodišnja prostitutka O’Haru prisjeća se u hramu svoje prošlosti. Kao mlada privlačna djevojka, kći bogata trgovca, bila je dvorska dama u carskoj palači. Nakon što se zaljubila u čovjeka iz niže klase, prognana je iz glavnog grada. Ubrzo postaje konkubinom feudalca Matsudaire, koji ju je vratio roditeljima nakon što mu je rodila nasljednika. Otac, pritisnut dugovima, prisili O’Haru da postane gejša u javnoj kući.
Početak posljednjeg razdoblja Mizoguchijeva stvaralaštva, film je umnogome vrhunac redateljevih sklonosti prema prikazu viktimizacije i društv. degradacije žene u represivnomu patrijarhalnomu feudalnom sustavu. Kad prekrši rigidne kodove tog sustava, a nesposobna i nevoljna za kompromise s običajima koji traže potpunu podređenost žene, protagonistica se postupno srozava sve niže na društvenoj ljestvici da bi završila kao ulična prostitutka, a potom, ostarjevši, kao prosjakinja. Takva pripovjedna struktura filma, a u obliku duge protagonističine retrospekcije, omogućila je Mizoguchiju prikaz različitih društvenih ambijenata razdoblja čija je zajednička konstanta junakinjin status nemoćne podređenosti ugl. bešćutnim muškarcima, kakav kratkotrajni trenutci sreće samo naglašavaju. Takav status simbolizira i sekvenca u kojoj se publika zabavlja gledajući predstavu lutke u obliku O’Haru, a izbjegavanje melodramatičnih efekata Mizoguchi potvrđuje karakterističnim distanciranim stilom, oslonjenim na srednje planove, polutotale i totale, s junakinjom često prikazanom kao malom figurom izgubljenom u okolišu koji je okružuje, s leđima okrenutim kameri ili sa skrivenim licem. Završetak filma prikazuje ju kako luta ruralnim okolišem, transcendirajući poniženja i stradanja fatalističkom pomirenošću sa sudbinom što, na planu postupka, očituje vizualno i pripovjedno rafiniran stil kao iskaz svojevrsnog estetskog iskupljenja: odlikuju ga oniričke značajke sekvence junakinjina zamišljaja svojeg mladog ljubavnika, izbalansiranost između različitih epizoda, ali i pojedinih sekvenci unutar epizoda, također i likova i objekata, često simboličkog značenja, unutar kadra, dugi kadrovi zasnovani na fluidnim vožnjama, osmišljene, klasicistički uravnotežene kompozicije kadra koje, zajedno s osvjetljenjem, asociraju na tradicionalno japansko slikarstvo. Nagrađen Međunarodnom nagradom na festivalu u Veneciji, film je u anketi časopisa Kinema Jumpo izabran na 9. mjesto najboljih filmova godine.

B. Kragić

Izvor teksta: (http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2129)
ČETVRTAK, 24. TRAVNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Željko Bockovac s predavanjem "30 godina s planinom"
U povodu 140. godišnjice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Željko Bockovac vam u ime Stanice planinarskih vodiča Makarska predstavlja retrospektivu njegovog dosadašnjeg djelovanja pod naslovom "Trideset godina s planinom".
U ovom jednosatnom izlaganju prikazat će se fotografije autora s početaka planinarenja 1983. godine, šest alpinističkih ekspedicija po gorjima Aljaske, Cordillera Blance, Himalaje i brojnih europskih alpskih vrhova. Prezentacijom planiranom na način "od svega po par slika" nudimo zanimljivo planinarsko predavanje.
PETAK, 25. TRAVNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Hajdukova 1971" novinara Marija Garbera
U petak, 28.04. u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića s početkom u 18 sati održat će se predstavljanje knjige našeg poznatog novinara i pisca Marija Garbera "Hajdukova 71“.
Voditelj večeri je Arsen Košta
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Kenjija Mizoguchija "Intendant Sansho", (1954.)
Intendant Sansho (Sanshō Dayu, 1954), Japan, c/b, 123min, Daiei
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Yoshikata Yoda, Yahiro Fuji, prema romanu Ogaia Morija
Direktor filma: Kazuo Miyagawa
Glazba: Fumio Hayasaka, Kanahichi Odera, Tamekichi Mochizuki
Uloge: Yoshiaki Hanayaki (Zushio), Kyoko Kagawa (Anju), Kinuyo Tanaka (Tamaki), Eitaro Shindo (Sansho), Akitake Kono (Taro), Masao Shimizu (Masauji Taira), Ken Mitsuda (Fujiwara).

Japan u XI. st. Guverner provincije Tairo je prognan jer se suprotstavio feudalnoj korupciji. Njegova supruga Tamaki, sin Zushio i kći Anju oteti su na putu prema mjestu njegova izgnanstva. Sansho, brutalni intendant posjeda u vlasništvu Ministarstva pravde, uzme djecu u roblje, a Tamaki prisili na prostituciju. Deset godina poslije, Zushio i Anju doznaju da im je majka živa te sestra pomogne bratu u bijegu, a potom se ubije da bi izbjegla kaznu. Došavši u Kyoto, Zushio podnese uspješnu žalbu premijeru te postaje guverner stare očeve provincije, ukida ropstvo i progna Sansha. Potom kreće u potragu za majkom.
Vrhunski primjer Mizoguchijeve ekonomične režije i svođenja stupnja redudantnih elemenata na minimum, film očituje i redateljevu zaokupljenost društv. nepravdama vezanima za patrijahalne, feudalne strukture kao i ljudskom okrutnošću te čestom temom stradanja žene, razvidnom u motivima sudbina Anju i Tamaki. S vrlo malo krupnih i bližih planova, nešto više srednjih, i uz dominaciju polutotala i totala, osloncem na duge kadrove uz gotovo stalne, lagane horizontalne vožnje i vrlo polagana pretapanja, koja sprječavaju nagle promjene tona pri eliptičnom pripovijedanju, te uz fotografiju izrazitih bjelina, Mizoguchi postiže izniman elegični ugođaj i skladno uklapanje oniričkih komponenti u radnju što podcrtava i vrlo zoran prikaz prirodnih elemenata, posebice vodenih površina kao česte pozadine događaja (Anjuino utapljanje, završni susret majke i sina na obali mora). Tenzija brutalnosti brojnih prizora nasilja i vizualne elegancije upućuje i na diskretan autorski stav o ljepoti kao jedinoj protuteži čovjekovoj okrutnosti. Nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, film je potvrdio Mizoguchijev autorski status u zapadne kritike. U anketi časopisa Kinema Jumpo izabran je na 9. mjesto najboljih filmova godine.

B. Kragić

Izvor teksta (http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=694)
SUBOTA, 26. TRAVNJA 2014.
10:00, dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Prezentacija o pozitivnim efektima Tui Na masaže na djecu s autizmom
Prezentaciju o pozitivnim efektima Tuina massage na djecu s autizmom s ciljem da se roditeljima i starateljima djece približi znanje o ovoj jedinstvenoj terapiji koja je pokazala izuzetne rezultate u dugogodišnjem radu održat će gospodin Leonid Rozman, osnivač i voditelj Tuina Centra u Londonu.
Prezentacija je besplatna i tijekom trosatnog predavanja posjetioci će biti upoznati s principom rada i tehnikama masaže koji mogu znatno umanjiti simptome tantruma, nesanice, stomačnih tegoba, problema govora i socijalizacije kao i hiperaktivnosti.
Gospodin Rozman je i sam otac autističnog djeteta, Luke. Budući da je želio znati sve što je moguće o autizmu, a već prije se bavio Tu ina masažom, kroz proučavanje je došao na ideju da bi masažom mogao znatno olakšati simptome kod autistične djece, kao i djece koja boluju od celebralne paralize.
PONEDJELJAK, 28. TRAVNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje prof. Mate Kuvačića Ižepe "Kako se rađao fašizam"
Kroz političke biografije Benita Mussolinija, vođe talijanskih fašista, i Giacoma Matteottija, najglasovitije fašističke žrtve, bit će prikazan uspon učitelja i socijalističkog novinara Mussolinija na vlast u Italiji: od osnivanja odreda mladih squadrista, preko teatralnog marša na Rim 1922. i preuzimanja vlasti. Pratit ćemo fašizam tijekom 2. svjetskog rata, smjenjivanje Mussolinija u srpnju 1934., kratku epizodu u Reppublici Salo te konačan Mussolinijev pad i strijeljanje s ljubavnicom Clarom Petacci.
18:00, Odjel periodike Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Majida Majidija "Djeca raja" (Bacheha-Ye aseman) [1997]

Režija: Majid Majidi, 1997, igrani, boja, 89 min.
Uloge: Mohammad Amir Naji (Alijev otac), Amir Farrokh Hashemian (Ali), Bahare Seddiqi (Zahra), Nafise Jafar-Mohammadi (Roya), Fereshte Sarabandi (Alijeva majka).
Scenarij: Majid Majidi
Fotografija: Parviz Malekzaade

Kratki sadržaj:
Ali je po povratku od postolara izgubio cipele mlađe sestre Zahre. Bojeći se kazne i istodobno znajući da roditelji nemaju novca za nove cipele, djeca prešute nesretan događaj. Našavši se tako u n ezavidnoj situaciji odluče da će dijeliti Alijeve cipele dok ne skupe novac za nove. Plan je da Zahra nosi cipele ujutro u školu, a po povratku ih preda Aliju u popodnevnoj smjeni...
18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
"Što se događa u procesu mirenja", 5. susret građana s miriteljem
UTORAK, 29. TRAVNJA 2014.
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Prvo javno predstavljanje Hrvatsko – australskog društva i prijatelja (predavanje, dokumentarni film)
U utorak, 29. travnja 2014. godine u 18:30 u velikoj dvorani GKKM bit će upriličeno prvo javno predstavljanje Hrvatsko– australskog društva i prijatelja. Večer će otvoriti Tanja Blažević, predsjednica društva, nastupit će skupina djece koja će pjevati australske pjesme, pogledat ćemo filmove o Australiji, a o povijesti iseljavanja u Australiju govorit će Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Čut ćemo i životnu priču hrvatske Australke Robyn Vulinovich Sisarić.
SRIJEDA, 30. TRAVNJA 2014.
18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila: Gabriel García Márquez
Maria de la Luz Cervantes je samo htjela telefonirati, da bi igrom slučaja završila u ludnici iz koje ne može više izaći. Može li čovjek poludjeti pokušavajući dokazati da nije lud?

Frau Frida ima pomalo neobično zanimanje. Prodaje svoje snove poput toplog kruha iz krušne peći.

Mlada djevojka Nena Daconte se naizgled bezazleno ubode na prst i više ne može zaustaviti krvarenje. Kap po kap, krv pada na snijeg i život pomalo istječe iz nje…

Shrvani otac Margarito godinama pokušava predočiti dokaze Vatikanu iz kojih je jasno da njegovu preminulu kćer moraju proglasiti sveticom.

Margaritovo čekanje će nadživjeti pet papa, a on neće pokazati ni najmanji znak umora.

Pogled na gola koljena sedamnaest otrovanih Engleza ostavit će neizbrisiv trag na gospođi Prudenciji.

Braća provode posljednje bezbrižno ljeto u svom životu. Tijela raspete murine i nesretne gospođice Forbes zauvijek će ostati utisnuta u noćne more dvojice dječaka.

Ocvala prijateljica noći Maria dos Prazeres opsjednuta je smrću i uvjerena je da tajanstveni mladić u iznošenom kaputu nije slučajno došao do nje. Poneka iznenađenja mogu biti i ugodna…


Ogrlica je to od dvanaest priča čiju nit čine Kolumbijci koji više ne žive u svojoj domovini. Gotovo osamnaest godina Gabriel Garcia Marquez je prikupljao materijal za ovo fantastično putovanje, a sve je počelo kada je jednom prilikom sanjao vlastiti pogreb na kojem se družio s dragim prijateljima, da bi na kraju ipak ostao sam, jer čak ni u snu nije moguće otići s vlastitog pogreba.
Čarolijom magičnog realizma 'Dvanaest hodočasnika' neprestano putuju prema nekom neodređenom mjestu gdje se materijaliziraju najdublji strahovi i gdje snovi bivaju stvarniji od stvarnosti.

Dođite u srijedu, 30. travnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik na odavanje počasti velikom književniku.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativna projekcija filma Majida Majidija "Boja raja" (Rang-e khoda) [1999]
Režija: Majid Majidi, 1999, igrani, boja, 90 min.

Uloge: Hossein Mahjoub (otac), Mohsen Ramezani (Mohammad), Salameh Feyzi (baka), Farahnaz Safari (starija sestra), Elham Sharifi (mlađa sestra)

Scenarij: Majid Majidi
Fotografija: Mohammad Davudi

Kratki sadržaj:
Mohammad je pametan dječak pun volje za životom. Pohađa školu za slijepe u Teheranu, no ne dopušta da ga činjenica da ne vidi ograničava u životu. Po završetku škole i početku ljetnih praznika jedva čeka da se vrati u rodno selo gdje mu živi obitelj. Dok se njegove dvije sestre i baka raduju njegovu povratku, otac nije u stanju nositi se s hendikepiranim dječakom. Vlastitoj zaručnici nije ni rekao da ima sina, a odgovornost za dječaka prebacuje na druge.
 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice