pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - lipANJ 2014.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

PONEDJELJAK, 02. LIPNJA 2014.
09:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Shift Hackathon - 24-satno natjecanje u programiranju (u okviru Shift konferencije Split 2014.)
Što je Shift Hackathon? To je natjecanje mladih programera koji dobiju zadatak napraviti program u 24 sata bez pauze. Po završetku, prezentiraju svoja rješenja koja su isprogramirali u protekla 24 sata ispred stručnog žirija, koji će na kraju proglasiti pobjednika. Broj sudionika je ograničen, može ih biti najviše 100. Realno očekujemo da će ih se prijaviti oko 60.

Okvirni plan održavanja Shift Hackathona:

Ponedjeljak, 2. lipnja
09:00 h - Dolazak natjecatelja, pozdravni govori organizatora
10:00 h - Početak natjecanja

Utorak, 3. lipnja
10:00 h - Kraj natjecanja
12:00 h - Prezentacija završenih programa
14:00 h - Odmor (pauza)
18:00 h - Proglašenje pobjednika

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativne projekcije antologijskih naslova dokumentarnog filma:
Dziga Vertov "Čovjek s filmskom kamerom (Человек с киноаппаратом) [1929]
Čovjek s filmskom kamerom (Человек с киноаппаратом, 1929), SSSR, c/b, 71min, nijemi, VUFKU
Redatelj: Dziga Vertov
Direktor fotografije: Mihail Kaufman
Montaža: Dziga Vertov i Elizaveta Svilova.

Protagonist filma je snimatelj i njegova vremenska i prostorna sveprisutnost u svim suvremenim, javnim i privatnim, aspektima života urbane sredine. On je u neprestanom pokretu: penje se na tvorničke dimnjake, mostove, dolazi na kupališta, snima iz jurećeg automobila ili s motocikla, leži na pruzi kako bi snimio vlak koji se jureći približava kameri. Istodobno, nalazi se i u bolnicama, rodilištima, na grobljima, sprovodima, športskim natjecanjima, ulicama, trgovima.

Posljednji nijemi Vertovljev film i optičko-montažni film. eksperiment s podnaslovom "Izvadak iz snimateljskog dnevnika". Prema navodima na uvodnoj špici filma, riječ je o "eksperimentu o sinematičkoj komunikaciji vizualnih događaja bez pomoći međunaslova, scenarija, kazališta, scenografije i glumaca". Njegov cilj, prema istom, jest: "kreiranje istinski međunarodnog, apsolutnog jezika filma koji se temelji na njegovu potpunu odvajanju od jezika kazališta i literature". Film se temelji na konstruktivističkom konceptu "umjetnosti fakta ili činjenice" i sebe svjesno proklamira kao nenarativni film. Budući da je snimatelj prisutan svagdje i tijekom cijelog dana, film je građen na principu "konstantnog progresa" prema kraju dana, a strukturalnu cjelovitost temelji na ritmičkom, asocijativnom sukobljavanju snimljenih fragmenata, i na kontinuiranom i ritmičkom naglašavanju samog čina snimanja, ali i montiranja filma, budući da su u film umontirani i prizori montažera i montiranja snimateljskih fragmenata, odn. na naglašavanju paralelnog nastajanja filma sa zbiljskim događanjima. U toj funkciji razbijanja narativne iluzije i osvještavanja činjenice stvaranja filma jest i »metafilmski« početak: prizor kinodvorane koju polako popunjavaju gledatelji, nakon čega slijedi projekcija. Film se temelji na velikom broju snimateljsko-optičkih i montažnih efekata, uključujući i animaciju, a rezultat je ritmičko-panoramski, dokumentarni zapis urbanog života. Vertov upozorava na mogućnost filma da transformira prirodni životni pokret, ali i da pokrete i prizore i montažno suprotstavi po različitim principima: istovrsnosti i različitosti, statičkog i dinamičkog, onog gore i onog dolje, plošnog i dubinskog, lijevog i desnog. Vertov je tijekom snimanja vrlo pažljivo pripremao i zvučnu obradu filma, osobito glazbu, a po njegovim zapisima i instrukcijama Jurij Tsivijan rekonstruirao je glazb. zapis filma i orkestrirao ga. U zvučnom obliku film je priređen za festival u Pordenoneu i prvi put prikazan 14. listopada 1995.

D. Marković

(izvor teksta: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)
UTORAK, 03. LIPNJA 2014.
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Shift Hackathon - 24-satno natjecanje u programiranju (u okviru Shift konferencije Split 2014.)
Što je Shift Hackathon? To je natjecanje mladih programera koji dobiju zadatak napraviti program u 24 sata bez pauze. Po završetku, prezentiraju svoja rješenja koja su isprogramirali u protekla 24 sata ispred stručnog žirija, koji će na kraju proglasiti pobjednika. Broj sudionika je ograničen, može ih biti najviše 100. Realno očekujemo da će ih se prijaviti oko 60.

Okvirni plan održavanja Shift Hackathona:

Ponedjeljak, 2. lipnja
09:00 h - Dolazak natjecatelja, pozdravni govori organizatora
10:00 h - Početak natjecanja

Utorak, 3. lipnja
10:00 h - Kraj natjecanja
12:00 h - Prezentacija završenih programa
14:00 h - Odmor (pauza)
18:00 h - Proglašenje pobjednika
SRIJEDA, 04. LIPNJA 2014.
17:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Narodni ples - dio svjetske kulturne baštine" predavanje prof. Mate Kuvačića-Ižepe uz video projekciju
Narodni (folklorni) plesovi dio su folklora. Zato se ples ne sagledava samo kao ples, već se doživljava kao integralni dio narodnog izričaja, skupa sa nošnjom, frizurama, nakitom, pa i običajima, te ima veliku društvenu i odgojnu važnost – ljudi se bolje upoznaju, šire se horizonti. Ovim predavanjem želimo filmovima predstaviti dva svjetski poznata plesna ansambla: ruski Igora Mojsejeva i kirgiski Keremet.

19:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativne projekcije antologijskih naslova dokumentarnog filma:
Alain Resnais "Noć i magla" (Nuit et brouillard) [1955]
Dokumentarni film Noć i magla (Nuit et brouillard, 1955) jedan je od najvažnijih i najboljih filmova u povijesti pokretnih slika koji se bave temom Holokausta, film koji nemilosrdno uranja u najstrašnije sfere ljudske uma i njegove sposobnosti da čini nezamisliva zlodjela. Nastao samo deset godina nakon kraja Drugoga svjetskog rata, u vrijeme kada se svijet tek počeo suočavati sa monstruoznošću i nevjerojatnim obimom zločina počinjenih u ime jedne od najgorih ideologija u ljudskoj povijesti, Noć i magla predstavlja odraz zaprepaštenja i šoka s kojima se čovječanstvo odnosilo spram stravičnih činjenica koje su polako izranjale na površinu u poslijeratnim godinama. Resnaisov dokumentarac dijeli to osjećanje dok uranja u stvarnost Auschwitza, Treblinke, Dachaua, Mathausena i ostalih tvornica smrti. Gledajući film osjećamo kako su i oni koji su ga stvorili jednako zgroženi onime što nam pokušavaju dočarati. Jer takav monumentalan zločinački pothvat dotad je bio nezamisliv čovjeku dvadesetog stoljeća, usprkos strahotama dva svjetska rata, hladnoća i preciznost, birokratska i tehnokratska nemilosrdnost u odnosu prema milijunima ljudskih života zauvijek je promijenila percepciju čovječanstva prema ljudskom potencijalu da čini zlo i da ga čini u takvim razmjerima. Svijest o ovome zločinu čak je natjerala filozofa Theodora Adorna da izjavi kako je nakon Auschwitza "poezija nemoguća".

I sva ta osjećanja inteligentno su i suptilno, s puno pažnje, provedena kroz ovaj nevjerojatno važan i snažan dokumentarac čije trajanje od samo trideset minuta postaje u Resnaisovim majstorskim rukama kompaktan, kompleksan i potresan dokument suludog i krvavog događaja dotad nezabilježena u ljudskoj povijesti. Film je također i vrhunac kratkometražnog stvaralaštva Alaina Resnaisa, redatelja koji će osim ovim filmom zadužiti povijest kinematografije sa dva kasnija igrana remek-djela: Hirošima, ljubavi moja (Hiroshima, mon amour, 1959) i Prošle godine u Marienbadu (L'Année dernière à Marienbad, 1961), U filmu Noć i magla, čiji je naslov preuzet iz izjave Heinricha Himmlera koji je izjavio kako će sva opozicija „nestati u noći i magli“, naslućuje se Resnaisova preokupacija vremenom, sjećanjem, odnosom prošlog i sadašnjeg. Film se sastoji od arhivskih, crno-bijelih snimki i snimki u boji, s time da se naracija, čiji je autor bivši logoraš Jean Cayrol, poigrava sa prošlošću i sadašnjošću, vremenskim kontinuitetom i diskontinuitetom naslućujući Resnaisova buduća djela. Naracija, koja ide preko arhivskog materijala, je u prezentu dok je u materijalima snimljenima za film naracija u prošlom vremenu. (Jedan od dvojice snimatelja, Sacha Vierny, snimit će i spomenuta Resnaisova remek-djela i Bunuelovu Ljepoticu dana / Belle de jour, 1967/.)

Noć i magla je film o sjećanju, film protiv zaborava. Pritom se ne radi samo o sjećanju na koncentracijske logore nego o sjećanju na ljude koji su živjeli i umirali u tim tvornicama smrti. Resnais pokazuje nakaznu prirodu koncentracijskog logora i način na koji je imitirao običan grad – u filmu vidimo barake-kuće gdje su logoraši spavali, mjesta na kojima su radili i poslove koje su obavljali, vidimo bolnicu, zatvor i na kraju plinske komore i krematorij gdje su umirali, a njihova tijela spaljivana.

Poruka je filma da se nikada ne smije zaboraviti ono što se dogodilo, a namijenjen je budućim generacijama koje će događaje opisane u njemu gledati iz perspektive daleke budućnosti. I kako Resnais polako pokazuje sve veće i veće strahote logora film se razvija i kreće prema neminovnom kraju – kraju za logoraše i kraju filma. Pokazujući polako sve širu sliku te monstruozne mašinerije smrti redatelj dopušta gledatelju da proučava nacističke zločine i njihov misaoni proces kojim su ih opravdavali. Film se više bavi nacističkim procedurama i akcijama nego njihovom ideologijom. Resnais jasno postavlja pitanje moralne odgovornosti, pitanje kojim se svijet 1955. kada je film snimljen tek počinjao baviti. Nevjerojatno je koliko je Resnais uspio uhvatiti u tako kratkom dokumentarcu, i kako je ostvario svoj cilj: uzeo je trenutak iz povijesti i zabilježio ga za budućnost. Ovo je film koji bi trebao biti i danas prikazivan na satovima povijesti – kao upozorenje i kao podsjetnik. Da se ne zaboravi. Nikada.

Nikola Strašek

(izvor teksta: Filmovi.hr)

19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe slika Dragana Radelića
ČETVRTAK, 05. LIPNJA 2014.
16:00, gradska plaža Bačvice
"Mala crvena kuća", interaktivna priča - igrokaz Mejreme Reuter za djecu
"Mala crvena kuća", interaktivna priča - igrokaz Mejreme Reuter za djecu održat će se ovaj put na gradskoj plaži Bačvice. Ponijeti sa sobom kapu, ručnik za plažu i knjigu za čitanje :-)

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Tomislav Perko s predavanjem "1000 dana ljeta na putu oko svijeta" uz predstavljanje knjige "1000 dana proljeća"
PETAK, 06. LIPNJA 2014.
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje zbirke kratkih priča Josipa Alebića "Što je vrijednije od života?" u izdanju Naklade Bošković
O knjizi će govoriti Mladen Vuković, Hrvoje Markulin, prof. i autor.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Edukativne projekcije antologijskih naslova dokumentarnog filma:
Mark Jonathan Harris "U rukama neznanca" (Into the Arms of Strangers) [2000]
PONEDJELJAK, 09. LIPNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "Ulični svirač" Eme Botice, učenice 2. gimnazije iz Splita
Autor: Ema Botica, učenica 2. Gimnazije iz Splita
Naslov: Ulični svirač
Izdavač: Udruga građana Hrast, Gunja
Urednik: Ilija Matić
UTORAK, 10. LIPNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Večer čakavice - predstavljanje knjige "Moji puti" Vesne Trutanić
Gost večeri: Ženska klapa Ekonomskog fakulteta "Marjanske vile" 
Voditelj večeri: Nikica Jurun

Vesna Trutanić rođena je u Supetru na otoku Braču, a nakon osnovne škole u Selcima, završila je srednju medicinsku školu u Splitu i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zadru na katedri za psihologiju. Do umirovljenja živila je i radila u Zagrebu. Sada živi u Selcima na Braču.
SRIJEDA, 11. LIPNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Koncert studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek gitara (u klasi prof. Gorana Listeša i prof. Maroja Brčića)
Umjetnička Akademija u Splitu, produkcija gitarista iz razreda prof.Gorana Listeša (točke 1., 2., 3., 4., i prof. Maroja Brčića (točke 5., 6., 7.)

1. Petar Meštrić, I god.

J. S. Bach:Allemanda i Courante iz III čelo suite BWV1009
W. Matiegka: Sonata op. 23 - Fugato (Presto)
- Menuetto
- Rondo (Allegro non tanto)
F. Tarrega: Endecha (preludio)

2. Sara Šimetin, II god.

J. S .Bach: Preludij i Bourree iz I suite za lutnju BWV 995
F. Tarrega: Preludij br.1 (iz druge serije)
M. M. Ponce: Sonatina meridional - Campo
- Copla

3. Matija Kučić, II god.

J.S.Bach: Courante i Sarabanda iz I čelo suite, BWV1007,
A.Barrios Mangore: Julia Florida (Barcarola)
M.M.Ponce: Sonata Clasica - Allegro
- Andante
- Menuet
- Allegro

4. Franka Kovačević, III god.

J.S.Bach: Sarabanda i Gavotte I i II iz III čelo suite, BWV1009,
E.Granados: Villanesca
M.Castelnuovo Tedesco: Sonata „Omaggio a Boccherini“ - Allegro con spirito
- Andantino, quasi canzone
- Menuetto
- Vivo ed energico

5. Antonija Škorput, III god.

J.Turina: Sonata - Allegro
- Andante
- Allegro vivo

6. Dragan Mamuza, V god.

S. Šulek: Sjeta (iz Tri trubadurske)
A. Barrios Mangoré: Valcer op. 8 br. 4

7. Martin Andrijašević, IV god.

N.Paganini: Grand Sonata u A-duru - Allegro risoluto
- Romanza (Piu tosto largo, amorosamente)
- Andantino variato
ČETVRTAK, 12. LIPNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Nikolina Uroda s predavanjem "Plavuša u Iranu i Afganistanu"
Nikolina Uroda oboružana tolerancijom na nekonvencionalne oblike smještaja i transporta stečenom u dugogodišnjoj arheološkoj praksi putovala je mjesec dana Iranom i Afganistanom.
Svaki dan na putu donosio je novo pitanje: Koliko košta plastična operacija nosa u Iranu? Koliko ljudi može stati u automobil na putu od Mazar e Sharifa do Balkha? Koje se marame ove sezone nose u Esfahanu? Što je sigurnost prema afganistanskim mjerilima? Zašto svaki Iranac koji govori engleski želi otići u Njemačku? Kako Ahmad Shah Massoud spašava život i nakon smrti? Koliko prosječnog Afganistanca košta brak i koja je uloga žene u toj zajednici? Kako sačuvati živu glavu u tunelu Salang, mjestu najveće cestovne katastrofe svih vremena?
Odgovori na ova i još intrigantnija pitanja, te uvid u maštovita dekorativna rješenja interijera u dotičnim zemljama (s posebnim naglaskom na sanitarne čvorove!), očekuju vas na tribini "Tamo, tamo da putujem..." u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u četvrtak 12. lipnja u 18 sati.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: J. D. Salinger "Lovac u žitu"
J.D.Salinger je čitav svoj život posvetio pisanju. Nije volio biti izložen mišljenjima drugih ljudi, pa je izoliran od svijeta u kolibi s pogledom na planine Vermonta većinu svojih knjiga napisao samo za vlastito uživanje i terapiju. Volio je povremeno izaći iz svog bunkera, te dati do znanja javnosti da marljivo i svakodnevno piše i da neće ništa od napisanog objaviti. Jesu li u pitanju bili nekonvencionalni ispadi pisca mizantropa ili je to bio najlukaviji marketinški trik u povijesti? Zadržati zanimanje javnosti, a ne biti izložen kritici.

Javnost nikada nije izgubila zanimanje za duhovnog oca Holdena Caulfielda, a 'Lovac u žitu' je u bezbrojnim izdanjima prodan u više od 60 milijuna primjeraka. Nezadovoljan, poremećen i bolno iskren tinejdžer koji se patološki boji zakoračiti u svijet odraslih licemjera i lažnjaka da ne bi i sam postao jedan od njih, postao je heroj generacija mladih.

'…stalno zamišljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na tisuće male djece, a nikoga u blizini..nikog odraslog, mislim..osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Što mi je dužnost, trebam uloviti svakoga tko se zaleti prema provaliji…To je sve što bih radio čitavog dana. Da budem tamo neki lovac u žitu. Znam da je to ludo, ali je to jedino što bih doista želio biti. Znam da je ludo.'

Lud ili ne, kada su Salingera koji je već tada bio dobro zagazio u drugu polovicu stoljeća pitali zašto ne želi prodati prava za filmsku realizaciju 'Lovca u žitu', odgovorio je da je samo on sposoban odigrati ulogu Holdena Caulfielda. Možda slova J.D. uistinu i znače maloljetni delikvent (juvenile delinquent) jer je Salinger, zaogrnut Holdenovim plaštem, cijelo vrijeme pisao priče o samome sebi.

Dođite u četvrtak 12. lipnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik i osjetite kako je biti na nišanu 'Lovca u žitu'.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Drvolikosti", izložba radova Karin Grenc
Karin Grenc rođena je u Splitu 1971. godine. Po školovanju i zanimanju grafička dizajnerica, po rođenju i životnom opredjeljenju slikarica. Osim slikarstva, radi u kiparstvu i grafičkom dizajnu. Djela joj se nalaze u privatnim zbirkama po svijetu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Art Marketa. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno 15 puta. Česta je sudionica likovnih kolonija i humanitarnih aukcija. Živi i radi na didovini u Splitu, u Velom Varošu.
PETAK, 13. LIPNJA 2014.
12:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Poticanje razvoja osjetila kao preduvjet zdrave osobnosti čovjeka" međunarodni stručni skup u organizaciji Montessori dječje kuće
Montessori Verein Konstanz organiziraju međunarodni skup na temu "Poticanje razvoja osjetila kao preduvjet zdrave osobnosti djeteta" u petak, 13. lipnja u 12 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Slobode 2.

Program:

11:30 - 12:30 Registriranje sudionika
12:30 - 13:00 Uvodna riječ, Ligija Krolo, pedagoginja
13:00 - 14:30 - dr. Zoran Vujnović "Emocionalni razvoj i održavanje granica u izgradnji zdrave osobnosti kod djece predškolske dobi"
14:30 - 15:00 Prikaz učenja o održivom razvoju kroz razne aktivnosti i osjetila u skupini s Montessori elementima DV "Vladimir Nazor" Kastav

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje edukativne slikovnice "Bella upoznaje svoju domovinu" Andree Bilandžić

PREDGOVOR
Ovo je knjiga za djecu, njihove roditelje, nastavnice i nastavnike, za sve one koji su u duši još uvijek djeca i za one koji se sjećaju što znači biti dijete!
Kao profesor predmeta "Osnove turizma", već godinama primjećujem kako učenici dolaze u srednju školu s nedovoljno razvijenom percepcijom o ljepotama i perspektivi turističke baštine, kao temelja za razvoj hrvatskog turizma i gospodarskog napretka.
S druge strane, kao roditelju osnovnoškolaca od 8 i 11 godina, nije mi se bilo teško prihvatiti rada na projektu, koji je grafički i sadržajno prilagođen upravo toj dobnoj skupini.
Fascinantno je promatrati životinju koja se po prvi put susreće sa do tada joj nepoznatim krajem, jer ona u isto vrijeme upija slike, zvukove i mirise- doživljava.
Tako je nastala priča o Belli, našoj ljepotici i mojoj velikoj inspiraciji, kućnoj ljubimici, koja putujući svojom i vašom domovinom na specifičan način upoznaje njene ljepote.
Knjiga je rezultat dugogodišnje suradnje na projektima Turističke kulture pod pokroviteljstvom Prokulture i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske Županije. Hvala gđi. Nansi Ivanišević, koja je prepoznavši vrijednost i perspektivu ovog djela, kao i daljnjeg niza planiranih nastavaka, pomogla okupiti tim vrsnih stručnjaka, koji su doprinjeli u realizaciji ove knjige i tako omogućili da mali psić Bella svoje zgode u konačnici podijeli upravo s vama.
I za kraj, veliko hvala gospodinu Ivi Pervanu na ustupanju svojih jedinstvenih fotografija, o kojima ne bi trebalo unaprijed puno pričati, nego naučiti nešto od naše male junakinje, a to je samo gledati i doživjeti.


Andrea Bilandžić


Iz recenzije: Iako će i odrasli rado pročitati ovu simpatičnu slikovnicu, s obzirom na način interpretacije i strukturu djela, očito je da je riječ o knjizi koja je namijenjena prije svega djeci mlađeg uzrasta. Upravo ta populacija najlakše će pronaći u maloj kujici Belli simpatičnog vodiča koji ih vodi po domovini i upoznaje ih s njenim znamenitostima. Poznato je da se djeca rado vezuju uz životinjske ljubimce, posebice psiće, pa je posve izvjesno da će se između Belle i malih čitatelja brzo uspostaviti bliska veza. Ljupki i simpatični crteži Belle na njenom putovanju, ilustratorice Kahrić, zasigurno će slikovnicu učiniti još popularnijom, a razigrani stihovi autorice Bilandžić olakšat će djeci upoznavanje s mjestima i pojavama te ih učiniti pamtljivijima. No, kako knjiga treba poslužiti i nastavnicima da djecu lakše upoznaju s relevantnim pojmovima vezanim uz hrvatsku kulturu i baštinu, autorica je, osim kroz stihove o Belli, dala i svojevrstan vodič kroz gradove i područja kojima Bella putuje. Iste je predstavila nizom jednostavnih informacija zasnovanih na zemljopisnim, povijesnim i kulturološkim činjenicama. Te jezgrovite dodatke obogaćuju izvanredne fotografije Ive Pervana, budeći maštu i želju za dubljim upoznavanjem čarobnih mjesta koja se spominju u tekstu i kulture koja ih čini posebnima. Mišljenja sam da je ovo djelo jedan lijep doprinos nastojanju brojnih stručnjaka različitih profila da se, kroz projekt Turistička kultura djeca upoznaju s baštinom, zavole je i s ponosom i radošću posvuda pronose priču o kulturnom i povijesnom bogatstvu svoje domovine.
Stoga čestitam autorici i njenim suradnicima i s nestrpljenjem očekujem Belline nove avanture.


Dr. sc. Lidija Petrić
PONEDJELJAK, 16. LIPNJA 2014.
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Nenadani susret" predstavljanje knjige Nives Štambuk
O knjizi će govoriti: književnica Dunja Kalilić, Mladen Vuković i autorica.
Prigodne tekstove čitat će glumac Milan Zdravković.
U glazbenom dijelu programa Mario Dulčić na gitari.

Priče iz zbirke "Nenadani susret", autorice Nives Štambuk, kazuju nam da se ne moraju tresti brda da bi se rodila priča. U tome je njihova vrijednost, ne mora sve biti senzacija da bi nas dotaknulo. I dobro je da je tako.
Susreti se događaju svima nama, svaki dan, možda za vrijeme vožnje automobilom, putovanja autobusom, na posao, obližnje mjesto, u rodni kraj ili u neki do tada nam nepoznati veliki grad.
Susreću se stari znanci, susreću se davne ljubavi, događaju se neobične situacije... Žalimo za propuštenim, suosjećamo, radujemo se i plešemo oko nekog stabla koje nam se nađe na putu, možda crne murve ako imamo sreće.
Može to biti samo trenutak, ali i on ostavlja trag, i on se broji u život.
I tada, kada se prepoznamo u nečijim očima, kada mali ljudi postanu naši junaci, onda je to to, onaj 'klik' kada mora nastati priča – topla, posebna, životna.

Bilješka o autorici

Nives Štambuk, djevojačko Žeravica, rođena je 24. siječnja 1958. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, a također je studirala i diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
Piše od školskih dana, a intenzivnije posljednjih petnaestak godina. Piše pjesme i prozu.
Članica je ULKU "Vlaho Bukovac" i s njima je nastupala na brojnim događanjima u Splitu, a najčešće u knjižnicama, domovima umirovljenika i galerijama.
Više puta je gostovala na TV postajama (TV Jadran i TV Dalmacija).
U sklopu udruge organizirala je i svoju prvu pjesničku večer I plovi, plovi od želja lađa.
Nastupala je na pjesničkoj večeri u Murteru koju je organizirala Matica Hrvatska, ogranak Murter.
Članica je udruga koje se bave očuvanjem čakavice.
Priče je objavljivala u dnevnim novinama i časopisima, a neke od njih su i nagrađene, npr. dobila je prvu nagradu Algoritma, na natječaju za osvrt na roman Polarna svjetlost, 2006. godine.
Ovo je njena prva zbirka priča.
PETAK, 20. LIPNJA 2014.
19:00, knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Večer poezije u knjižnici Bol-Plokite. "Slikom i stihom iz duše", predstavlja se pjesnikinja ULKU "Vlaho Bukovac" Melanija Bulat
Večer poezije u knjižnici Bol-Plokite. "Slikom i stihom iz duše", predstavlja se pjesnikinja ULKU „Vlaho Bukovac“ Melanija Bulat

Program:
Klapa "Besida"
Solistica: gitaristica Marija (Marita) Radošević
Stihove će kazivati autorica Melanija Bulat
Događanje vodi Lidija Leskur
PONEDJELJAK, 23. LIPNJA 2014.
18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe likovno-edukativne radionice "Učim stvarajući" i poziv na debatu na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice
Udruga ANST 1700 u suradnji s Odjelom za djecu i mlade GKMM-a organizira izložbu dječjih radova nastalih tijekom likovno-edukativnih radionica "Učim stvarajući".
Ususret Međunarodnom danu borbe protiv ovisnosti (26. lipnja) naši klinci uputit će vam dozu pozitivne energije s mirisom mora i ljeta.
Pozivamo vas da prisustvujete i na debati u kojoj će sudjelovati učenici od 4. do 8. razreda na temu ovisnosti o Internetu i društvenim mrežama (Facebook).
Ovim aktivnostima završava ciklus radionica i projekt financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih. Pridružite nam se s osmjehom i podržite naše mala kreativce u njihovim velikim pothvatima.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje sustava učenja ”Play Attention” u organizaciji Udruge ”Buđenje” i Marka Fereka
Predstavljanje Sustava učenja Play Attention

Pozivamo sve zainteresirane na javno predstavljanje Sustava učenja Play Attention na kojem će se demonstrirati rad na Play Attention uređaju, gdje ćete moći osobno isprobati Play Attention te na kraju izmjeniti iskustva kroz diskusiju i druženje. Sustav učenja Play Attention je vrlo djelotvorna metoda za poboljšanje koncentracije kod svih pojedinaca, a naročito kod djece i odraslih s ADHD-om. Ulaz slobodan!

Kao vodeća tehnologija u edukativnim, kognitivnim i bihevioralnim intervencijama kod osoba s ADHD-om, Play Attention:
• Razvija održavanje pažnje
• Pospješuje ignoriranje ometajućih sadržaja (distraktora)
• Razvija vještine pamćenja
• Pospješuje završavanje zadataka
• Razvija vještine organiziranja

Kao posljedica dolazi i do povećanog uspjeha u školi i na radnom mjestu, povećanog samopoštovanja te većeg zadovoljstva životom.

Iskustvo jedne mame čija je kćer krenula na Play Attention:
"Kad je počela škola moja kći je i dalje trebala ekstra vrijeme da sjedne pisati domaću zadaću, ali kad je sjela istu je napisala u neuporedivo manje vremena. Profesori su je počeli hvaliti kako vide veliki napredak i promjenu, na satu je manje krišom crtala, više slušala, postala aktivnija. Samopouzdanje joj je raslo, a s njim i pozitivan stav prema školi i obvezama."

U Splitu Play Attention organiziramo pod stručnim vodstvom Lucije Krivić, prof. pedagogije, na adresi Ćiril-Metodova ulica 9.

Funkcionalnost i rad Play Attentiona je prikazan u raznim medijima - Jutarnji List, Dobro Jutro Hrvatska, Znanstveni krugovi, Svaki dan, dobar dan, 24 sata...

Udruga Buđenje – budenje@gmail.com – 098/997 8915
www.budenje.hr

19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba "Zajedno u Splitu" Melite Matulić Jeleč i Karmen Stošić
Melita Matulić Jeleč
Rođena u Zagrebu  (Hrvatska)1954. gdje živi i radi.
Nakon završene gimnazije upisuje i završava studij povijesti umjetnosti, njemačkog jezika, kasnije uz rad i  bibliotekarstvo. Zaposlena je u svojstvu  predmetnog knjižničara na knjižnoj zbirci povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od  1999.-te primijenjuje tehniku  flomaster na  fotopozitivu na manjem formatu uz (naknadnu) transpoziciju u scan ekransku  grafiku,  fotoprint ili scan/ink jet.
Od 2008. prerađuje fragmente svojih  ranih gotovo zaboravljanih  radova u auto laku iz vremena gimnazije i studija (1970-te)  prenoseći ih u digitalni medij,  također u scan ekransku  grafiku,  fotoprint ili scan/ink jet.

Karmen Stošić studirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i već od ranih godina bavi se fotografijom i drugim medijima. Izlaganja radova na samostalnim izložbama intenzivirala je u proteklih nekoliko godina stvarajući više tematski povezanih serija. Sudjelovala je i na tridesetak natječajnih izložbi na kojima je osvojila nekoliko nagrada. Fotogafija je polazište svakog njenog rada, iz nje se digitalnim postupcima rađaju obrade koje ističu motiv, ideju i estetiku, stvarajući nestvaran doživljaj temeljen na najrealnijem mediju, fotografiji.
UTORAK, 24. LIPNJA 2014.
18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Nagrađivana libanonska autorica i nakladnica knjiga za djecu u splitskoj knjižnici
U goste nam dolazi nagrađivana suvremenu libanonska književnica i nakladnica za djecu Ranija Zaghir. Gošća će nam predstaviti svoj rad i libanonsku književnost za djecu, kao i današnje stanje dječje književnosti na međunarodnom planu. Rania Zaghir kuratorica je međunarodnog dječjeg festivala "What A Story" i dvogodišnjih konferencija "O dječjoj književnosti danas" i "Politika u dječjoj književnosti".
Više o biografiji Ranije Zaghir i njezinim djelima za djecu pogledajte u prilogu.
Pozivamo zainteresirane književnike, ilustratore, nakladnike, knjižničare, profesore i sve one koje ova tema zanima ali i sve one koji žele čuti priče o životu u Libanonu i na Bliskom istoku danas, jer je prilika da ih čujemo iz prve ruke, nek nam se pridruže u neformalnom druženju s gošćom.

Više o autorici

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Putopisno kulturna večer "Indija: iskustva sa svetog tla Mayapur, Vrindavan", uz glazbu na tradicionalnim indijskim instrumentima (Ines Žižić i Dario Duišin Džunić), putopisno predavanje (Marko Karuza) i Odissi - hramski ples iz Purija (Antonija Čelan Karuza)
Program:
Glazba na tradicionalnim indijskim instrumentima - Ines Žižić i Dario Duišin Džunić (sitar, tampura)
Putopisno predavanje - Marko Karuza
Odissi - hramski ples iz Purija - Antonija Čelan Karuza
Vege zakuska
ČETVRTAK, 26. LIPNJA 2014.
12:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Učenička debata na temu ”Vijeće učenika”, u organizaciji Udruge ProKultura i Ureda državne uprave SDŽ)
PONEDJELJAK, 30. LIPNJA 2014.
18:30, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje knjige "St 54" Tonke Alujević
''ST 54'' je zbirka priča sa brodskom registracijom. Priče su kratke, kronološki poredane i samo naoko izmišljene. Rekonstrukcija leuta starog 120 godina oživljava plovidbu novim rutama. Stara brodska rebra podnose smiješna i nadrealna događanja u novoj maritimnoj stvarnosti. Jednog dana neki neuki bankar dvoje će skipera nazvati skuterima. U tom trenutku ta dva glavna lika odluče promjeniti svoja prava imena u Piaggio i Gilera (Pjađo i Đilera), prije nego li krenu u pustolovinu na moru. Ni leut ni oni ne snalaze se u novonastaloj situaciji, ne razumiju, sudaraju se s novim morskim običajima i bore se kao lavovi za navigaciju svijetom kojeg više odavno nema. Iako je leut ništa bolji od Rocinante, na njemu plove dva Don Quijota, koji ga stalno reanimiraju i spašavaju u zadnji čas. I gle čuda, na moru raznih glamuroznih plovila, svi baš njega žele, respektiraju, simpatiziraju, fotografiraju… A on privlači priču za pričom, susret za susretom, ludost za ludošću. Postaje sve vitalniji i puno inovativniji od plastične mlađarije. Koji od dosade ne znaju što bi…..
UTORAK, 1. SRPNJA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Večer čakavice "Od ča do ča"
Večer čakavice "Od ča do ča" u organizaciji Udruge čakavski jazik, Društva Kaštelanska besida i GKMM. Sudionici: Zora Birimiša, Marijana Plazibat, Dražen Radman, Tomislav Najev, Nada Jerčić, Mario Klaić, Miro Luketin Sarajčev, Davor Kostović i ženska klapa Stivanja.
19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Moji gobleni - moja ljubav…"
Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije goblen (francuski gobelin) je:

1. Uobičajen naziv za tapiserije, nastao prema manufakturi tapiserija koju su oko 1450. u Parizu osnovali braća Gilles i Jean Gobelin [gobl'], podrijetlom iz Reimsa (od 1662. kraljevska manufaktura; danas Manufacture Nationale des Gobelins).
2. Slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike, ukrasni jastuci, torbice i dr., ujedno i naziv za tako izrađeni ukrasni predmet. Veze se raznobojnom vunom ili pamučnom pređom (rjeđe svilom), tehnikom polukružića, na posebnome platnu kao podlozi

Evo što o svojoj ljubavi prema goblenima piše gđa.Hruban, splitska umirovljenica koja se još od djetinjstva bavi izradom goblena. „Kao mala djevojčica živjela samu kući okruženoj jorgovanima svih boja, koje sam beskrajno voljela. Završila sam Žensku stručnu školu gdje sam naučila puno toga. Sa suprugom i kćerkom otišla sam u inozemstvo i odmah po dolasku dobila posao u poznatom krojačkom salonu u Hamburgu. Tamo sam polako počela kupovati nacrte za goblene i konce, a kada sam se vratila u domovinu svaki slobodni trenutak iskoristila sam za izradu goblena.

Godinama sam strpljivo radila, za izradu nekih motiva (goblen “Hrvatski narodni preporod“ po predlošku Vlahe Bukovca) trebalo mi je preko 20 godina rada i pomoć moje kćerke. Izložba u vitrinama GKMM sastoji se od 43 goblena i predstavlja moj cjeloživotni rad, ona govori o mojoj predanost i ljubavi prema ovoj plemenitoj vještini.

Za sve velike i male zaljubljenike u goblene i one koji bi ih htjeli naučiti izrađivati pripremam Malu školu izrade goblena u GKMM, koja započinje 14.7. u 18 sati, a održavat će se ponedjeljkom i srijedom u 18 sati. Za upis i ostale informacije javite se na Odjel za djecu i mlade ili tel. 685-020".
PONEDJELJAK, 4. KOLOVOZA 2014.
18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Maritimne boje i krajolici otoka Šolte", otvaranje izložbe slika Nede Cecić Mimica
Izložba slika Nede Cecić Mimica bit će otvorena do 18. kolovoza 2014.
 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice