pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - KOLOVOZ 2014.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

PONEDJELJAK, 4. KOLOVOZA 2014.
19:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
"Maritimne boje i krajolici otoka Šolte", otvaranje izložbe slika Nede Cecić Mimica
Neda Cecić Mimica živi i radi u Parizu, a povremeno u Rogaču na Šolti, gdje je rođena. Slikanjem se bavi još od osnovne škole. Njezino slikarstvo posvećeno je moru, brodovima i pomorskim motivima, a inspiraciju pronalazi u sjećanjima na djetinjstvo. Njezina platna su odrazi stvarnosti rodnog kraja, preko njih ona nastavlja ljubav svog oca za more i brodove koje je gradio u svom brodogradilištu.
Neda Cecić završila je školovanje u domovini i radila kao nastavnica, da bi zatim otišla u Pariz. Tamo je upisala i završila školu “Sornas Paris le nu“(aktovi), pa školu za slikarstvo “B-C de Paris Lincoln“ i na kraju „Forma mode“, gdje dobiva diplomu modelistice i stilistice.
Radi u modi isključivo za saudijske princeze i poslovno putuje u Saudijsku Arabiju. Redovito izlaže u Parizu na grupnim i samostalnim izložbama.
SRIJEDA, 6. KOLOVOZA 2014.
18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Ranko Marinković "Ruke"
Što bi se desilo kada bi mogao promatrati svoj život u realnom vremenu i pripovijedati o događajima u kojima upravo sudjelujem? Biti subjekt i objekt iste rečenice koju upravo pišem? Ako ne bi doživio brzo prosvjetljenje, vjerojatno bi još brže bio otpremljen na promatranje u kakav izolirani sanatorij. Iz ove šizofrenične zavrzlame promatranja i pripovijedanja mogao bi me izvući jedino mrav koji je pristigao preko planina od knjiga i papira i koji tumarajući bespućima rečenice preslikava zbilju koju njegov stvoritelj upravo promatra: 'Šjor Keko je sjedio na vratima svog 'Biroa' i gledao na ulicu, krotko kao ovan.' Mrav je to iz Ruke Ranka Marinkovića koji svaku rečenicu prevrne dvaput ne bi li prava istina izašla na vidjelo, jer riječi više maskiraju i taje želje svojih vlasnika nego što ih otkrivaju.

'Ali to su riječi! Riječi ne dolaze iz želje, nego s jezika. Lako je jeziku mljeti koješta; od toga se umire samo u onim knjigama koje ti listaš. Jezik izbaci u svijet svoje riječi (uostalom, uvijek iste i davno poznate riječi) i rasplinu se kao dim. Ništa se nije dogodilo. Svijet i dalje hoda, jede, puši i spava, i opet govori riječi, i opet se ništa nije dogodilo. Svijet želi govoriti, ali svoje želje ne iskazuje riječima; štoviše, riječima ih skriva i zaklanja. Riječi su maska. On ne želi ono što govori.'

Dođite u srijedu, 6. kolovoza u 18 sati u knjižnicu Trstenik. Viški Voltaire vas već strpljivo čeka za stolom Književnog kluba kroničnih knjigofila.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
SRIJEDA, 13. KOLOVOZA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Čudesna otkrića u svemiru", predavanje Ante Radonića
U srijedu, 13. kolovoza, Ante Radonić (voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu i stalni gost popularne radijske emisije Andromeda) održat će u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića predavanje "Čudesna otkrića u svemiru".
Instrumentima na Zemlji i na svemirskim letjelicama napravljena su zadnjih godina mnogobrojna i uzbudljiva otkrića o bližem i dalekom svemiru. U okviru predavanja, koje zajednički organiziraju Gradska knjižnica Marka Marulića i Zvjezdano selo Mosor, g. Radonić će prokomentirati neke od tih novih spoznaja i kazati ponešto o veličini svemira i tome što znamo o njegovu širenju. Ulaz je slobodan.
UTORAK, 19. KOLOVOZA 2014.
19:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Izložba slika i nakita Sanje Burazin
Sanja Burazin rođena je u Splitu, gdje završava srednju grafičku školu. Diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer slikarstvo, u klasi profesora Gorkog Žuvele, 2009. godine. Osim slikarstva bavi se konceptualnom umjetnošću, prostornim instalacijama, multimedijalnom umjetnošću, kiparstvom, videom, pisanjem umjetničkih tekstova i predgovora izložbama, te raznim drugim poljima umjetnosti. Također je proširila umjetničku praksu na dizajn jumbo plakata, reklama, letaka, te scenografija, kostima, rekvizita i uređenja interijera.
Trenutno djeluje kao član umjetničkog savjeta Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) čiji je član od 2009. godine U Galeriji umjetnina povremeno vodi radionice za djecu i odrasle.
Živi i stvara u Splitu i na Šolti.

Samostalne izložbe:
2013. Galerija "Greta", Zagreb
2013. "Komunikacija" s Natašom Pavlov, Nano galerija, Zagreb
2013. 3D, Galerija umjetničke škole, (s Viktoriom Miletić i Natašom Pavlov), Dubrovnik
2011. „Car je gol!“ Podrumi dioklecijanove palače, Split
2011. „Ab Ovo“ Galerija umjetnina, Split
2010. „Buđenje“ Salon Galić, Split, (s Natašom Pavlov)
2010. „Whith eyes closed I see clearly“ „NANO galerija“, Zagreb
2010. „HOK“, Split
2009. „Po bota“, Split
2009 Premijere 15 „Jesam li to ja?“ Loggia Pučkog otvorenog učilišta u Splitu
(Rad sa ove izložbe nalazi se kao slideshow u web projektu "Artfem TV" austrijske umjetnice Evelin Stermnitz)

Skupne izložbe:
2013. 26. Adria Art Annale, Dioklecijanovi podrumi, Split
2013. "Predstavljanje, dolazak u sadašnjost", Muzej grada Kaštela, Kaštel Sućurac
2013. NUS, MKC, Split
2012. Srce iznad teka, Kino Europa, Zagreb
2012. 25. Adria Art Annale, Dioklecijanovi podrumi, Split
2012. Jumbo plakat za ožujak, Udruga Kvart, Cista Provo
2011. „Autoorganizacija umjetnika“
2011. „Poezija različitih jezika“ Galerija Praktika, Split
2010. „23. Adria Art Annale“, Dioklecijanovi podrumi, Split
2010. DOPUST, video performans „Vatra“ (s Natašom Pavlov), Akvarij „Bačvice“, Split
2010. Festival znanosti, „Znanost i umjetnost“, galerija konzervatorskog odjela, Split
2009. Feminae extravaganza, „Akvarij Bačvice“, Split
2009 kustoska izložba „Pluralizmi“ povodom 12 godina akademije, Palača Milesi, Split
2009. Godišnja produkcija slikarstva, Akvarij „Bačvice“, Split
2008. Izložba studenata UMAS, MKC, Split
2007. Godišnja produkcija studenata UMAS, podrumi Dioklecijanove palače, Split
2007. „Dimi i ja“ Galerija Ghetto, Split
2004. Biskupski dom, Kaštel Lukšić, "Izložba likovne udruge Emanuel Vidović"

Kustoski projekti:
2012. "Srce iznad teka" putujuća izložba Animal rights art

Performansi:
-2009. „STOP NATO!“, splitska riva (S Deanom Hemm i Natašom Pavlov)
-2009. „Ne nuklearci!“, vestibul dioklecijanove palače (S Deanom Hemm i Natašom Pavlov)
-2010. „Vatra“, Kaštel Gomilica (s Natašom Pavlov)
SRIJEDA, 20. KOLOVOZA 2014.
18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Jorge Luis Borges "Aleph"
Nekoć jako moćni vrač, nakon što je na prevaru zatočen od svog najvećeg neprijatelja, leži zarobljen u maloj ćeliji i dane provodi proučavajući šare i oblike koji udahnjuju život jaguaru nacrtanom na zidu. Kako se veliko krije u malom i malo je utkano u velikom, iz rasporeda šara zatočenik je, nakon godina pomnog proučavanja, uspio iščitati četrnaest riječi koje će ga, izgovorene naglas, učiniti svemogućim. Za samo par udisaja ustao bi iz prašine i u treptaju porazio sve svoje neprijatelje. Postao bi moćniji nego ijedan smrtnik i kupio bi nepovratnu kartu za besmrtnost, zaboravivši sve jade i brige običnog čovjeka. Međutim, te riječi zatočeni vrač neće nikada izgovoriti. Zašto bi čovjek odbio postati Bogom brilijantno izlaže J. L. Borges u svojoj priči 'Božji zapis'.

Borges je svijet mjerio literarnom vagom i više je bio promatrač nego aktivni sudionik života, što zbog svoje fatalističke prirode, što zbog noći koja mu je i danju bila nerazdvojni suputnik. Već u tridesetim godinama svog života je bio potpuno slijep i kasnije kao ravnatelj Nacionalne knjižnice Argentine divio se savršenosti Božje ironije koja mu je podarila mnoštvo knjiga koje su ga svakodnevno promatrale, a koje on nije mogao vidjeti. Za razliku od svoje priče 'Beskonačna biblioteka' gdje se određenu knjigu nikad ne može dvaput okrenuti na istu stranicu, on se često, gotovo opsesivno, vraćao na ista područja. Opsjedali su ga snovi u snovima, savršenstvo tigrova, uzvišenost dvoboja, mogućnost dvojnika, a možda najviše fantastični labirinti čiji hodnici su ga istovremeno ispunjavali i strahom od nepoznatog i žudnjom za istim…' Čovjek riješi da nacrta svijet. Tokom godina ispunjava prostor ucrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, zaljeve, brodove, otoke, ribe, kuće, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred smrt on otkriva da taj strpljivi labirint linija ocrtava njegov vlastiti lik'.

Jedan od najutjecajnih književnika španjolskog govornog područja ( možda je jedino Cervantes bacio dužu sjenu), na svoje je djelo gledao neobično samozatajno. 'Neka se drugi hvale napisanim stranicama; ja se ponosim onim pročitanim'.
Prethodna rečenica, čak i ako je bila napisana u napadaju lažne skromnosti, bi trebala držati stražu na ulazu u svaku knjižnicu.
Klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik u srijedu, 20. kolovoza u 18 sati.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

19:00, knjižnica Meje, Njegoševa 1 25
Uvodno predavanje Program Božanskog Zdravlja u knjižnici Meje
Pozivamo vas na mini radionicu i uvodno predavanje koje će se održati u srijedu, 20. 08. 2014 u 19:00 sati, u prostorijama knjižnice Meje, Njegoševa 1, Split. Predavanje organizira Park Božanske Energije, spiritualna organizacija za razvoj svijesti, zdravlja i mira, sa sjedištem u Zagrebu.

Na uvodnom predavanju demonstrirati ćemo određene tehnike disanja, a osim toga biti će još govora o:
- Procesu disanja i njegovoj važnosti u svakodnevnom životu – sa tehnikama disanja pomlađujemo tijelo, jačamo unutarnje organe, te stičemo miran i pozitivan um.
- Meditaciji na zvuk ili mantru - meditacija na zvuk vodi nas u stanje potpune tišine i opuštenosti. Pomoću ove tehnike smanjujemo nagomilani stres, razvijamo intuiciju, te poboljšavamo kvalitetu života.
- Omkari i kozmičkom punjenju - drevne tehnike solarnog disanja koje omogućavaju pojedincu da se napuni velikom količinom energije.
- Suptilnim vježbama za koherenciju tijela i duha – vježbe koje živcima daju fleksibilnost i mekoću, harmoniziraju sustav žlijezda, te čiste tijelo od toksina.
- Praktičnim savjetima o prehrani, zdravlju i održavanju kvalitetnog načina života.

Program Božanskog Zdravlja je drevni sustav znanja pomoću kojeg se tijelo i um oslobađaju duboko ukorijenjenih stresova i toksina, obnavlja se i energizira tijelo, te aktivira naš puni mentalni potencijal.
Program je jednostavan i praktičan, lako se nauči, a dobrobiti su vidljive već nakon prve prakse.
Predavanje će održati učitelj Divine Health Programa Goran Mizdrak.
UTORAK, 26. KOLOVOZA 2014.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Stručni skup povodom obilježavanja 200-te obljetnice rođenja Ivana Mažuranića (u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje)
Sudjeluju: prof. dr. sc. Marko Trogrlić, dr sc. Srećko Listeš, prof. dr. sc. Jadranka Nemeth-Jajić i
Ivana Vrbat, prof.
Voditelj je dr. sc. Srećko Listeš.

 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice