pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - RUJAN 2014.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

UTORAK, 9. RUJNA 2014.
9:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Čitateljska radionica u sklopu projekta Bibliocikliranje
"Bibliocikliranje" je projekt studenata bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji potiče čitanje, promiče knjižničarsku struku i knjižnicu kao mjesto druženja i zabave. U projekt se uključila i Gradska knjižnica Marka Marulića koja će biti zadnja postaja našim biciklistima koji su na put krenuli u ponedjeljak iz Zagreba. Na putu će u manjim gradovima posjetiti knjižnice i organizirati čitateljske radionice za djecu.
Možete ih pratiti na njihovoj Facebook stranici
SRIJEDA, 10. RUJNA 2014.
19:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Hrana kao lijek", predavanje Željka Petrovića
"Hrana kao lijek", predavanje Željka Petrovića, direktora Centra izvrsnosti "George Mateljan" Split i Udruge "Zdravi grad" (u organizaciji Hrvatske udruge leukemije i limfomi).
ČETVRTAK, 11. RUJNA 2014.
10:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
"Je li turističkoj strategiji Hrvatska 365 potreban HŽ PP 365?" okrugli stol u organizaciji Sindikata prometnika vlakova Hrvatske
"Je li turističkoj strategiji Hrvatska 365 potreban HŽ PP 365?" okrugli stol u organizaciji Sindikata prometnika vlakova Hrvatske.
Sudjeluju: Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, prof. dr. sc. Lidija Petrić (Ekonomski fakultet, Split), prof. dr. Tomislav Mlinarić (Fakultet prometnih znanosti Zagreb) i Mladen Novak, saborski zastupnik.
PONEDJELJAK, 15. RUJNA 2014.
17:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Videokonferencija povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi
15.09. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
LIMFOMI
Limfomi, zloćudni tumori koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma, spadaju u 10 najčešćih zloćudnih tumora. Njihova je učestalost stalno u porastu, a pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a jedan dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od svoje bolesti.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) – od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o ovim zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja. WLAD je globalna inicijativa pokrenuta od Lymphoma Coalition – neprofitne mrežne organizacije grupa pacijenata iz cijeloga svijeta (trenutno broji 49 članova iz 36 zemalja, Hrvatska je među njima).

ZAŠTO SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
Unatoč činjenici da u svijetu milijun ljudi živi s limfomom i svakoga dana bude 1000 novodijagnosticiranih osoba, jedno je međunarodno istraživanje pokazalo sljedeće:
na pitanje poznaju li svoje limfne čvorove, samo je polovica (49 %) odgovorila potvrdno
52 % ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima iako su čuli za tu bolest
dvije trećine ispitanika (67 %) nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost (incidencija) među najbrže rastućima u svijetu.
Zadnjih godina je upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40% manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena. Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih.
Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život.
Za obilježavanje ovoga dana, HULL je zamislio sljedeće aktivnosti:
video vezom uživo povezati 6 hrvatskih gradova: Zagreb, Donji Miholjac, Rijeku, Slavonski Brod, Split i Varaždin u svakome gradu okupit će se bolesnici, njihove obitelji, liječnici koji sudjeluju u liječenju limfoma (hematolozi, citolozi, transfuziolozi, radiolozi, patolozi, otorinolaringolozi, ginekolozi, psihijatri, kirurzi, liječnici obiteljske medicine) i medicinske sestre.
Prijenos će se izravno moći pratiti na našim stranicama www.hull.hr i na YouTubu (link u pripremi).
U svakome gradu vodit će se razgovori okupljenih na teme liječenja limfoma, kako se postavlja dijagnoza, određuje terapija, kako bolesnici doživljavaju svoju bolest i liječenje, na koje poteškoće nailaze, jesu li im dostupni svi potrebni lijekovi, što je dobro, a što treba poboljšati u procesu liječenja.
Zajednički zaključak na kraju svakako će biti vrijedan doprinos saznanjima o tome gdje je liječenje limfoma u Hrvatskoj danas i što bi HULL i njegovi članovi, a uz neophodnu i nesebičnu pomoć svih koji sudjeluju u liječenju limfoma, mogao učiniti da se ono poboljša. Bio bi to dokaz da članstvom u velikoj obitelji HULL-ovih članova zajedno možemo i moramo učiniti više.
Napominjemo da će 15.09. biti predstavljen i naš novi priručnik o limfomima.
U prilogu je program događanja.

Za razgovore sa liječnicima-hematolozima dajemo broj našeg medicinskog direktora, prof.dr.sc. Igora Aurera, dr. med., 091 2062 578.

Osoba za dodatne informacije u HULL je Jadranka Santini, 091 4873 561.
Molimo da nam putem vašeg medija pomognete u informiranju hrvatske javnosti o Svjetskom danu svjesnosti o limfomima.

Zahvaljujemo.
S poštovanjem,
mr.sc. Dubravko Hoić
predsjednik HULL-a
U Zagrebu, 10. rujna 2014.


Program:
17:00 - 17: 15 Uvodna riječ prof.dr.sc. Igora Aurera, internista-hematologa, KBC Zagreb, Zavod za hematologiju, medicinskog direktora HULL-a
17:15 - 18:00 razgovori u centrima i donošenje zaključaka diskusija
18:00 - 19:00 priopćavanje i razmjena zaključaka diskusija iz svih centara, iznošenje zajedničkih saznanja u liječenju limfoma u Hrvatskoj danas
SRIJEDA, 17. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje za roditelje "Jesmo li povezani?"
Odjel za djecu i mlade GKMM i udruga ARTIS organiziraju predavanje za roditelje "Jesmo li povezani?" u srijedu, 17. rujna u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice GKMM, Slobode 2.
Obitelj je mjesto skrbi, sigurnosti, radosti, slobode, uvažavanja, ohrabrivanja, dogovaranja… povezivanja. Naše dobro osjećanje neće se dogoditi ako smo udaljeni, ako nismo ostvarili blizinu, bliskost i povjerenje. Tijekom ovog interaktivnog susreta raspravit će se značaj povezanosti unutar obiteljskog sustava te naznačiti moguća unaprjeđenja kvalitetnih odnosa.
Predavač: Igor Longo, prof. psihologije i realitetni psihoterapeut
ČETVRTAK, 18. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Dan Čilea u GKMM, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (podružnica Split), OŠ Bol, Naklade Bošković i GKMM
U četvrtak 18. rujna 2014. u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnica Marka Marulića Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, Osnovna škola Bol, Split, Naklada Bošković i GKMM organiziraju Dan Čilea.
Večer će biti posvećena čileanskim književnicima hrvatskog podrijetla. Učenici osnovne škole Bol čitat će poeziju čileanskih pjesnika, mahom akademika, a nakon toga će biti prikazan film o književnici Pepiti Turini autorice Branke Bezić Filipović, moderatorice programa. Nazočnima će se obratiti i Zoran Bošković ,nakladnik prijevoda čileanskih autora.

18:00, knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Henry Miller (nastavak)
'Nemam novca, nemam prihoda, nemam nade. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu. Prije godinu dana, prije šest mjeseci mislio sam da sam umjetnik. Više to ne mislim, sad znam da jesam. Sve što je literatura otpalo je od mene. Nema više knjiga koje treba napisati, Bogu hvala.
Što je onda ovo? Ovo nije knjiga. Ovo je optužnica, kleveta, osobna uvreda. Ovo nije knjiga u običnom smislu te riječi. Ne, ovo je neprekidno vrijeđanje, ispljuvak u lice Umjetnosti, noga u stražnjicu Bogu, Čovjeku, Sudbini, Ljubavi, Ljepoti… čemu god hoćete.
Ja ću vam pjevati. Možda malo neskladno, ali ću pjevati. Pjevaću vam dok crkavate, plesat ću nad vašom prljavom lešinom. Da biste pjevali morate prvo otvoriti usta. Morate imati pluća i ponešto poznavati muziku. Nije potrebno imati harmoniku ili gitaru. Najvažnija je stvar htjeti pjevati. Prema tome, ovo je pjesma. Ja pjevam.’


Što još reći o čovjeku koji je imao toliko hrabrosti da napusti sve konvencije i pravila sigurnog i predvidljivog života ; čovjeku koji je ostavio siguran i dobro plaćen posao u New Yorku i sa deset dolara u džepu stigao u Pariz, grad u kojem nije nikoga poznavao, a gdje su ga uskoro svi upoznali ? Henry Miller je proživio čitav svoj život onako kako je sam želio, a ne onako kako su društvo, obitelj i prijatelji od njega očekivali. Da nijednu knjigu nije napisao, već bi to bilo jedinstveno dostignuće.

Posjetite Klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik u četvrtak 18. rujna u 18 sati i osluhnite koliku snagu ima glas čovjeka koji će uskoro navršiti 125 godina.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.
PETAK, 19. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predavanje „Budizam, ezoterija i kršćanstvo – putovi do istog cilja?“ i predstavljanje knjige „Duhovne sile novoga doba“ Martina i Elke Kamphuis (u organizaciji Udruge Život je više)
BUDIZAM, EZOTERIJA I KRŠĆANSTVO - Putovi do istog cilja?
Predavači i autori: Martin i Elke Kamphuis

Martin Kamphuis, psihoterapeut i teolog iz Amsterdama kao angažirani tibetanski budist živi neko vrijeme u Indiji i Nepalu kao učenik Dalaj Lame.
Njegova žena, dipl. soc. pedagoginja s dodatnom izobrazbom za terapeutkinju je uvjerena ezoteričarka. Nakon neobičnog obrata u njihovom životu postaju voditelji nadkonfesionalne udruge Gateway koja nudi informiranje o ezoteriji, budizmu i kršćanstvu. Javnosti pružaju dragocjen uvid u duhovne sile novoga doba.

PROMOCIJA KNJIGE „DUHOVNE SILE NOVOGA DOBA“
Martin i Elke Kamphuis / Duhovne sile novoga doba / 150 stranica, 60,00 kn

“Činilo nam se da djelovanje univerzalnih sila, npr. u obliku prekrasnih vizija, snova i osjećaja sjedinjenja sa svemirom ili u obliku protoka energije, potvrđuje put kojim smo se zaputili.” Autorima su prije dalekoistočna i ezoterička duhovnost sačinjavali najvažniji dio svakodnevice. Nakon što su postali kršćani pokušavaju odgovoriti na pitanja: Postoji li razlika između Božje i kozmičke sile? Dolaze li one iz istog izvora? Smijemo li se istovremeno baviti objema silama? Jesu li ponude duhovnog liječenja u raznim religijama neovisne o cilju njihove religije? Nisu li sve nadnaravne sile od Boga, odnosno božanske? Postoje.
Na dan promocije POPUST NA KNJIGU 50%

ORGANIZATOR: UDRUGA Život je više i EUROliber

Hinduizam, budizam i ezoterija prodiru u Europu.
Milijuni ljudi su ušli u tzv. “viša stanja svijesti” kroz hipnoterapiju, autosugestiju, guided imagery i razne oblike joge, poznate na Zapadu kao TM, “centering” i vizualizacija. Osim toga, sve se više prihvaća vrijednost parapsiholoških pojava među znanstvenicima, što je prijašnji skepticizam materijalistički usmjerenog Zapada pretvorilo u novu otvorenost za duhovnost ili možda okultno?
Svakako želimo razvoj ljudskog potencijala, kako duhovnog, tako i tjelesnog. Međutim, ostaje pitanje postoje li razlike između Božje i kozmičke sile? Ili obje teku iz istog izvora? Jesu li sve nadnaravne sile od Boga odn. božanske? Postoje li duhovna područja u koja se ne bismo trebali upuštati? Poznati stručnjaci, bivši tibetanski budist i učenik Dalaj Lame Martin Kamphuis i bivša ezoteričarka Elke Kamphuis nam govore o stvarnoj snazi tih tehnika, njihovom utjecaju na osobnost čovjeka, te cilj kojem one vode. Dragocjene informacije pomoću kojih ćete moći bolje izabrati vlastiti put.
SUBOTA, 20. RUJNA 2014.
10:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Bablje ljeto na Odjelu za djecu i mlade
Pozivamo sve sudionike naših ljetnih radionica, velike i male, polaznike i voditelje, na još jedno druženje nakon ljeta.
Organizirat ćemo turnir u šahu, briškuli i trešeti, otvoriti izložbe radova s radionica, pogledati video projekciju fotografija, poslušati male gitariste i još puno toga...
UTORAK, 23. RUJNA 2014.
18:00, Knjižnica Meje, Njegoševa 1
Predstavljanje knjiga Eme Botice "Ulični svirač" i Nevenke Kovačević "Pod zastorom snova"
Predstavljanje knjiga Eme Botice "Ulični svirač" i Nevenke Kovačević "Pod zastorom snova" u utorak, 23, rujna u 18 sati. Organizatori su GKMM i Udruga Hrast iz Gunje.
SRIJEDA, 24. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 25
Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma "ClosEUp/Europa izbliza"
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma "ClosEUp/Europa izbliza". Na besplatnim projekcijama prezentirat ćemo 20 projekata kroz osobne priče voditelja i sudionika koji su uspješno povukli sredstva iz EU fondova.

Festival će se održati u Splitu, u srijedu, 24. rujna 2014., u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Ulica Slobode 2 s početkom u 18 sati.
Na „ClosEUp-u" će biti prikazani i filmovi o projektima iz Splitsko-dalmatinske županije, pa će se tako moći vidjeti film „Očuvajmo autohtono" Udruge Help, „Zlatno doba" Udruge MI, zatim „Kamen" Javne ustanove RERA S.D., te „Stella Polaris" Udruge Zdravi grad.
Veselio bi nas Vaš dolazak. Nadamo se da ćemo zajedno s Vama olakšati razumijevanje programa i fondova, te zainteresirati javnost za prijavljivanje projekata i povlačenje sredstava iz fondova EU, stoga Vas molimo da ovaj poziv proslijedite što većem broju Vaših suradnika i sugrađana.

Video najava Festivala

18:00, Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Radionice Mirjane Popadić za roditelje prvašića: "Moje dijete, škola i ja"
Radionice za roditelje prvašića: "Moje dijete, škola i ja"
Voditeljica: Mirjana Popadić, učiteljica

"Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju pišemo."
(Peter Rosseger)

Kakvi smo čitači? Pazimo li što pišemo? Što očekujemo od djeteta, škole, sebe...?

Dragi roditelji, na ova, ali i pitanja na koja sami teško pronalazite odgovore, pokušat ćemo odgovoriti u Vašoj Knjižnici Trstenik uz pomoć stručne i iskusne učiteljice!

Teme i raspored radionica:
1. Što sve utječe na djetetov uspjeh u školi 24.09. u 18h
2. Djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje 01.10. u 18h
3. Putovnica uspješnog i sretnog djeteta 09.10. u 18h
ČETVRTAK, 25. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Putopisna tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Mitovi Balkana", gost: Željan Rakela
Mitovi Balkana

Nakon pređenih 300.000 km na 5 kontinenata uvijek na istom motoru, počelo me malo živcirati što moram zimi biti kući i čekati ljeto za novo putovanje, pa sam smislio nešto bolje. Kupio sam kombi WV Multivan i odlučio skupiti ekipu s kojom bih mogao otići na put zimi.
Nakon razgovora s dugogodišnjim prijateljem Juricom Galićem, poznatim splitskim piscem nove generacije, koji piše na svom portalu THE MLADICHI došli smo na ideju za putovanje na kojemu ćemo razotkriti mitove Balkana. Pridružio nam se i Goran Šerić, zadužen za informatički dio i za degustaciju gastronomske ponude širom Balkana, a u tim su ušli i Mario Mandarić zvani Sir Expert za nadnaravne pojave te Ante Alduk i Mijo Čaleta eksperti za noćni život i snimatelj Roko Birimiša. Jurica je bio zadužen za pisanje putopisa i razgovore s raznim osobama koje sretnemo putem, a ja sam trebao sve dobro organizirati, tako to da na kraju bude jedna lijepa avantura.
Prije puta svi članovi tima morali su proći obuku koja je podrazumijevala i savladavanje straha, pa su svi morali, uz trening samoobrane i Paint balla, držati oko vrata ogromne zmije. Od 54 prijavljenih na obuku samo nas sedmoro je uspjelo savladati taj zadatak!
U Sarajevu smo istraživali bosanske piramide i razbijali mit o najboljim ćevapima, u Republici Srpskoj hvatali drekavca, u Zrenjaninu pojeli dlakavu svinju, a u Beogradu intervjuirali beogradske moćnike i uživali u dražima noćnog života. U Kragujevcu smo otkrili autobus iz kultnog filma "Ko to tamo peva",pa onda izvršili egzorcizam na grobu prvog srpskog vampira Save Savanovića, posjetili Đavolju varoš i Ćele kulu, istražili čije je roštilj bolji- vlasotinečki ili leskovački, posjetili Skoplje i Šutke, najveće romsko nasjelje u Europi, snimali albanske bunkere, skateom se spustili niz kanjon Morače...
Sve ovo i još mnogo toga čut ćete i vidjet na putopisnoj tribini „Tamo, tamo da putujem...“ u četvrtak, 25. rujna u 18 sati u velikoj dvorani GKMM.
PETAK, 26. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Predstavljanje oslikane zbirke poezije Nade Vučičić "Poezija riječi i boje" i večer poezije uz glazbeno iznenađenje
Predstavljanje oslikane zbirke poezije Nade Vučičić "Poezija riječi i boje" i večer poezije uz glazbeno iznenađenje - u organizaciji Kluba poezije "Kultura snova".
Voditelj programa je Zdravko Odorčić.
PONEDJELJAK, 29. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 25
"Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila", predavanje povodom Svjetskog dana srca u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ
Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 2014, u ponedjeljak 29. rujna s početkom u 18:00 u velikoj dvorani Središnje knjižnice, Slobode 2, održat će se predavanje "Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila".
Predavanje u trajanju od 45 min održat će Majda Gotovac, dr.med., spec. epidemiologije i Ljubica Oršolić Marunica, dr.med., spec. obiteljske medicine. Nakon predavanja (od 18:45 do 20:00) zainteresiranim bi se građanima mjerili arterijski tlak, šećer i ukupni kolesterol u krvi, određivao indeks tjelesne mase te davali zdravstveni savjeti i dijelili besplatan edukativni materijal.
Predavanje i mjerenja organizira Služba za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.

18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Otvaranje izložbe radova u tehnici carving Helene Bašić
Carving je stara vještina koja potiče iz Tajlanda i kojom se bavim već više od dvije godine. Svoje radove objavljujem na internetu i to na dvije stranice: na jednoj možete vidjeti moje dekoracije od voća i povrća za sve svečanosti (rođendane, vjenčanja, godišnjice krštenja i dr.), a na drugoj poklone od sapuna.
Fotografije mojih radova redovito šaljem u grupe carvinga koje postoje u inozemstvu, gdje ih ocjenjuju stručnjaci za carving, pa sam osvojila nekoliko diploma.
Majka sam troje djece, nezaposlena, živim u Tugarima.
UTORAK, 30. RUJNA 2014.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 25
"Stara postojbina Moliških Hrvata", predavanje Maria Nepe Kuzmanića
U utorak, 30. rujna s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, Slobode 2, Mario Nepo Kuzmanić, dobitnik Županijske nagrade za životno djelo održat će predavanje pod nazivom "Stara postojbina Moliških Hrvata".
Kuzmanić otkriva kada su se, odakle i zašto u Italiju doselili Moliški Hrvati, s jedne strane polazeći od paralelne analize povijesti i moliške usmene predaje, a s druge strane od kvantitativne analize rječnika Moliških Hrvata u kojem značajno mjesto zauzima "Spliski govor moje babe Franine".
 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice