pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
PROGRAM DOGAĐANJA U GKMM - VELJAČA 2015.
ARHIV DOGAĐANJA U GKMM

PONEDJELJAK, 9. VELJAČE 2015.
17:00 Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
William Wyler "Gospođa Miniver" (1942, 134 min), edukativna projekcija filma
Gospođa Miniver (Mrs. Miniver, 1942), SAD, c/b, 134min, MGM
Producent: Sidney Franklin
Redatelj: William Wyler
Scenarij: Arthur Wimperis, George Froeschel, James Hilton, Claudine West, prema romanu Jana Struthera
Direktor fotografije: Joseph Ruttenberg
Glazba: Herbert Stothart
Uloge: Greer Garson (Kay Miniver), Walter Pidgeon (Clem Miniver), Teresa Wright (Carol Beldon), May Whitty (lady Beldon), Reginald Owen (Foley), Henry Travers (Ballard), Richard Ney (Vin), Henry Wilcoxon (vikar)

Nakon izbijanja II. svjetskog rata mijenja se uhodani život Miniverovih, provincijske obitelji iz više srednje klase. Rat za Kay Miniver isprva znači nemogućnost daljnje brige o svojemu vrtu, ali ubrzo nastupaju znatno dramatičniji trenuci – najstariji sin Vin pridružuje se britanskom ratnom zrakoplovstvu, suprug Clem svojim ribarskim brodićem sudjeluje u evakuaciji britanskih vojnika iz Dunkerquea, dolazi do prvih bombardiranja, a sama se Kay naposljetku suočava s ranjenim njemačkim pilotom.

Vrhunski primjer holivudske ratne propagande u obliku obiteljske melodrame, odlikuje se idealiziranim prikazom engleskog ratnog napora i svakidašnjice kao i majstorskim stupnjevanjem emocionalnih situacija. Wylerova je vještina omogućila da i u takvim okvirima film očituje velik stupanj psihološkog realizma. Komercijalno iznimno uspješan, film je nagrađen sa 6 Oscara - za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu (senzibilna interpretacija Greer Garson, koja je tom ulogom do vrhunca dovela svoj tip "idealnih građanki", odnosno požrtvovnih i samouvjerenih junakinja), za sporednu žensku ulogu (Teresa Wright), scenarij i crno-bijelu fotografiju.

izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Ciklus predavanja „Male tajne roditeljstva“. Dr. Željka Karin, univ. mag. med. "Psihofizički razvoj djeteta do 18. godine"
Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja.
Dijete će sve motoričke radnje naučiti potpuno samostalno i zato ga nije potrebno "učiti" da sjedi, stoji, hvata, hoda. Između motoričkog i psihičkog razvoja postoji povezanost stoga se često koristi izraz “psiho-motorički” razvoj. Osim toga, kao što dijete ima potrebu za hranom i ljubavlju ima potrebu i za igrom, a nezadovoljenje bilo koje od tih potreba može biti štetno za psihofizički, emocionalni ili socijalni razvoj djeteta...
Više o psihofizičkom razvoju djece i mladih do 18. godine reći će vam dr. Željka Karin, univ. mag. med., u sklopu besplatnog ciklusa predavanja za roditelje „Male tajne roditeljstva“.

18:00, velika dvorana i izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tribina i izložba "Sportska literatura i novinarstvo u Splitu"
Muzej sporta - Split u osnivanju, organizira prigodnu tribinu i izložbu "Sportska literatura i novinarstvo u Splitu ", u prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića u ponedjeljak, 9. veljače u 18,00 sati.
Od gostiju biti će prisutni novinari Zdravko Reić, Ivo Jurišić, Mario Garber, Blaž Duplančić i Edo Pezzi.
Prof. Robert Kučić priredit će prezentaciju sportskog novinarstva kroz povijest splitskog sporta.

UTORAK, 10. VELJAČE 2015.
18:00, izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Brački" izložba karikatura Joška Marušića Bračkog
Rođen na Božić 1945. u Postirima. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio u Splitu. Diplomirao na arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu.
Kroz radni vijek radio na urbanističkom planiranju i projektiranju, arhitektonskom projektiranju, unutarnjem uređenju, nadzoru i konzaltingu (Urbanistički zavod Dalmacije, Graditelj, Zavod za izgradnju Splita, Arhitekt, Institut građevinarstva hrvatske, Sveučilište u Splitu). Danas uživa u zasluženoj mirovini.

Iz hobija se bavi karikaturom. Član je Hrvatskog društva karikaturista. Objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji (Pomet), Hrvatskom slovu. Sudjeluje na mnogim festivalima karikature u zemlji i inozemstvu. Ovom se izložbom prvi put predstavlja u svom gradu.

Zašto Brački?
Pa da ga se ne zamjenjuje s onim drugim istog imena i prezimena koji se karikaturom bavi profesionalno.
SRIJEDA, 11. VELJAČE 2015.
17:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Projekt Sigurna mreža: radionica za roditelje "Prevencija i intervencija, zaštita i sigurnost djece na internetu". Voditelji radionice su Nataša Kekez Vrgoč, Ante Radoja i Marija Pranić
Klub trudnica i roditelja Split u partnerstvu s Gradom Splitom, Društvom psihologa u Splitu, Udrugom Srma –Sinj, Crvenim križem –Gradska organizacija Supetar, a u suradnji s MUP-om PU Splitsko-dalmatinska i Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira radionice za roditelje i djecu od 5.- 8. razreda osnovne škole u sklopu projekata «Sigurna mreža –prevencija internet nasilja kod djece » pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Radionice se održavaju u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

U 17:00 sati je radionica za roditelje „Prevencija, intervencija, zaštita i sigurnost djece na internetu“ a govorit će nam Nataša Kekez Vrgoč – psihologinja, Ante Radoja –policijski službenik Odjela za prevenciju i Marija Pranić- mag. računarstva. Radionica se održava na Odjelu za djecu i mlade.

U 18:00 sati na radionici za djecu pod nazivom „Prednosti i nedostatci interneta“ govorit će psihologinja Nataša Kekez Vrgoč.
Radionica se održava u dvorani 3 Središnje knjižnice.

18:00, dvorana 3 Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Radionica za djecu „Prednosti i nedostatci interneta“. Voditeljica radionice je Nataša Kekez Vrgoč
18:00 velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Stihom te ljubim" pjesnička večer Udruge Vlaho Bukovac
ČETVRTAK, 12. VELJAČE 2015.
18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Igor Tomić s predavanjem "40 država sa 22 godine"
Igor Tomić je 22-godišnji student 5. godine splitskog Građevinskog fakulteta, predsjednik Studentskog zbora fakulteta i demonstrator na fakultetu. Uz to vatreni navijač Hajduka, iskusni "legalizator" i "certifikator" građevina, a ponajviše avanturist s velikim interesom za povijest i kulture svijeta, koji je sa svoje 22 godine raznim metodama obišao 40 država svijeta.
Ovo je priča o tome kako je 16-godišnjak koji nije nikad napustio Hrvatsku, u narednih 6 godina, uz fakultet, raznim metodama obišao 40 zemalja. Od Australije, Novog Zelanda i Malezije, preko Armenije, Jordana i Palestine do Nikaragve, Guatemale, Meksika i još puno drugih zemalja. Sve to uz veliku pomoć brojnih domaćina koji su mu omogućili da živi kao jedan od lokalaca, uz puno susreta sa zanimljivim osobama i komičnih događaja.

18:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice. Ulica slobode 2
Novo druženje Čitateljske grupe Snaga riječi: Sofoklo "Antigona"
Sofoklova tragedija Antigona jedno je od onih remek djela svjetske književnosti koja već mnoga stoljeća ne prestaje svojom umjetničkom snagom i dubinom svojih značenja privlačiti pažnju mnogobrojnim čitateljima. Cjelokupna problematika djela svodi se na vjerovanje koje je u to vrijeme bilo uvriježeno, a ono glasi da duša nesahranjena čovjeka ne može pronaći mir na kojeg svatko, bio živ ili mrtav, ima jednako pravo. To je bila njezina glavna pokretačka snaga te je svjesno pristupila onome što je smatrala ispravnim. Svatko od nas u sebi posjeduje maleni dio Antigone i samo je pitanje vremena kada će je neki događaj potaknuti da dođe do izražaja i osvijesti sve one moralne vrijednosti kojih je sve manje, a za kojima današnji ljudi vape jednakim intenzitetom kao i sve one davno nesahranjene duše koje vječno lutaju tražeći mir. Dođite i sudjelujte u raspravi!
PETAK, 13. VELJAČE 2015.

17:00 Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
William Wyler "Najbolje godine našega života" (1946, 172 min), edukativna projekcija filma
Najbolje godine našega života (The Best Years of Our Lives, 1946), SAD, c/b, 171 min, Samuel Goldwyn Productions
Producent: Samuel Goldwyn
Redatelj: William Wyler
Scenarij: Robert E. Sherwood, prema romanu Slava za mene MacKinlayja Kantora
Direktor fotografije: Gregg Toland
Glazba: Hugo Friedhofer
Uloge: Myrna Loy (Milly Stephenson), Fredric March (Al Stephenson), Dana Andrews (Fred Derry), Teresa Wright (Peggy Stephenson), Virginia Mayo (Marie Derry), Cathy O’Donnell (Wilma Cameron), Harold Russell (Homer Parrish), Hoagy Carmichael (Butch Engle)

Tri demobilizirana vojnika – visoki bankovni činovnik (Al), mladić iz niže klase koji je u ratu odlikovan za hrabrost (Fred), i mladić koji je izgubio ruke (Homer) – upoznaju se, po samom završetku II. svjetskog rata, putujući zrakoplovom u svoj grad. Večer po dolasku poznanstvo počinje prerastati u prijateljstvo, a onda se i njihovi životni putevi počinju sve više prepletati, posebno kada nastupe psihološki, moralni i materijalni problemi razdoblja njihove adaptacije na mirnodopski život i kada se zaljube neprilagođeni Fred i Alova kći Peggy.

Smatran najuspjelijim američkim filmom neposredne poratne tematike, predstavljao je ujedno i umj. i komerc. senzaciju (1946. drugi, a 1947. prvi po prihodima u SAD-u). Wyler je u njemu usavršio svoj tretman mizanscene, posebice uporabu kadrova velike dubinske oštrine, rabljenu radi održavanja prizornoga kontinuiteta radnje i vizualnog dočaravanja odnosa među likovima, što je impresioniralo onodobnu franc. kritiku, zastupnike tzv. realističkih teorija filma (André Bazin) koji su ga pretpostavili tzv. režijskom baroku O. Wellesa. Doživljaju realističnosti pridonijeli su i za ono vrijeme prilično spor tempo, inzistiranje na svakidašnjim situacijama, postupno i minuciozno razvijanje konflikta lišenog naglih obrata, odmjerena doza optimizma, precizan izbor tipičnih povratničkih problema i likova kakvi tvore preglednu panoramu aktualnih sudbina pripadnika različitih društv. klasa. Posebno je isticana kreacija F. Marcha kao umnogome tipičnog predstavnika sredovječnog muškarca iz više srednje klase, a dojmu autentičnosti pridonio je i neprofesionalni glumac H. Russell, koji je doista stradao u ratu. Film je nagrađen sa 7 Oscara (tada najviše nakon filma → Zameo ih vjetar) – za najbolji film, režiju, glavnu (March) i sporednu (Russell) mušku ulogu, za scenarij prema knjiž. djelu, glazbu i montažu (Daniel Mandell), a dobio je i nagrade njujorških film. kritičara za najuspjeliji film i režiju, dok je Wyler nagrađen za režiju na festivalu u Moskvi.

A. Peterlić

izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža
SUBOTA, 14. VELJAČE 2015.
Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!", akcija darivanja slikovnica i knjiga za djecu Gunje
Međunarodni dan darivanja knjiga volonterski je projekt kojim se kod djece želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Obilježava se 14. veljače darivanjem vlastitih knjiga ili slikovnica čime djeca međusobno dijele radost čitanja te istovremeno pomažu drugoj djeci.
Ove godine želimo darovati slikovnice i knjige za školske knjižnice uništene poplavama u Gunji "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!"
Zašto: Čitanje nam pomaže da razvijemo osjećaje, bogati našu maštu i rječnik, pomaže da zavolimo knjige i čitanje i najvažnije zabavno je a knjiga je jedno od najvećih dobara. Ovom akcijom darivanja želimo uljepšati školske dane i popuniti djelić dobara koja su uništena poplavama u svibnju prošle godine na području Gunje u Vukovarsko – srijemskoj županiji.
Kako: Najtraženiji su osnovnoškolski lektirni naslovi ali i oni koji nisu lektirni stoga ponesi očuvanu knjigu ili slikovnicu koju si pročitao/la ili prerastao/la. Na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice nalazi se kutija u koju možeš ostaviti svoju knjigu ili slikovnicu koju želiš darovati i nečije srce obradovati.

Kada: 14. - 28. veljače 2015.
Gdje: Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2, Split
Djeca djeci daruju - neka priče i bajke svijetom caruju jer:

Knjiga je vrjednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita.

(egipatski zapis)
PONEDJELJAK, 16. VELJAČE 2015.
18:00 dvorana 3 Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
William Wyler "Nasljednica" (1949. 115 min), edukativna projekcija filma
Nasljednica (The Heiress, 1949), SAD, c/b, 115 min, Paramount
Redatelj: William Wyler
Scenarij: Ruth i Augustus Goetz, prema njihovoj drami zasnovanoj na romanu Washington Square Henryja Jamesa
Direktor fotografije: Leo Tover
Glazba: Aaron Copland
Scenografija: John Meehan, Harry Horner, Emile Kuri
Uloge: Olivia De Havilland (Catherine Sloper), Montgomery Clift (Morris Townsend), Ralph Richardson (dr. Augustin Sloper), Miriam Hopkins (Lavinia Penniman), Vanessa Brown, Mona Freeman, Ray Collins.

New York na prijelazu XIX. i XX. st. Catherine Sloper, usprkos bogatstvu, nedostatno privlačiva, zatvorena i skromna, ne privlači udvarače. Njezin osjećaj manje vrijednosti u krugovima njujorške elite pothranjuje i njezin otac, ugledni liječnik, koji je unatoč ljubavi prema kćeri spreman istaknuti prednosti njezine pokojne majke. Stoga Catherine prihvaća udvaranja prvoga mladića koji joj pristupa – Morrisa Townsenda, ali otac sumnja u mladićeve namjere. Iako je argumentima uvjerava da je Morris zapravo lovac na miraz, Catherine je uporna u izboru zato što samoću doživljava kao gore životno rješenje. Istodobno, jača i njezin osjećaj ponosa koji je navodi na neočekivane odluke.

Jedan od posljednjih Wylerovih filmova u kojima je redatelj svjesno razrađivao svoj stil sazdan na duljim kadrovima i dubinskoj mizansceni kao bitnim komponentama u razvijanju konflikta i obradi likova i njihovih odnosa. Ponovno se pokazao i kao vrstan pronicatelj u psihologiju likova, kao majstor dramaturgije, kao kritičar građ. mentaliteta, a i kao kompetentni adaptator prividno »nefilmičnog« knjiž. djela. Film je ostvario slab financijski utržak, u vrijeme premijere doživljen je kao odviše stiliziran, a slična su djela i poslije rijetka u amer. kinematografiji. Prema tvrdnji M. Scorsesea, nadahnuo ga je za jedno takvo djelo ( Doba nevinosti). Kritika je isticala sugestivno dočaravanje razdoblja, a posebice glumu, naročito O. De Havilland, koja je uvjerljivo dočarala razvoj lika introvertirane osobe. Nominiran za osam Oscara, film je dobio četiri – za gl. žensku ulogu, glazbu, crno-bijelu scenografiju i kostimografiju (Edith Head).

A. Peterlić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Ciklus predavanja za roditelje "Male tajne roditeljstva": "Predrasude roditeljstva", predavanje Sandre Čanić, psihologinje
Učenje počinje veoma rano, još od ranog djetinjstva.Bez obzira na naša uvjerenja vezana uz način na koji brinemo o djeci i odgajamo ih, svi smo mi prije svega roditelji. S predrasudama roditeljstva često se susrećemo a više o ovoj zanimljivoj temi reći će nam psihologinja Sandra Čanić.
UTORAK, 17. VELJAČE 2015.
18:00 velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Stručni skup o Silviju Strahimiru Krančeviću povodom 150. godišnjice rođenja, u organizaciji AZOO i GKMM
Stručni skup o Silviju Strahimiru Kranjčeviću povodom 150. obljetnice rođenja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i GKMM
U programu sudjeluju:
dr. sc. Suzana Coha, Filozofski fakultet u Zagrebu: Kranjčevićev život i djelo
Učenici OŠ Skalice, Split: recital Kranjčevićeve poezije (mentorica: Marina Čapalija, prof.)
Kranjčevićeve stihove čita: Andrijana Oršulić, prof.
Voditelj: dr. sc. Srećko Listeš
SRIJEDA, 18. VELJAČE 2015.
09:30, dvorana 2 Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Knjiga kao lijek", interaktivna radionica za djecu pedagoginje Jelene Krističević, u sklopu 8. tjedna psihologije, u organizaciji Društva psihologa u Splitu i Odjela za djecu i mlade GKMM
Društvo psihologa Split u 8. Tjednu psihologije pripremilo je interaktivnu radionicu za djecu. O dobrobitima čitanja za djecu govorit će Jelena Krističević. Knjige nas mogu razveseliti, iznenaditi, nasmijati, rasplakati...
Dobra knjiga čitatelja ispunjava različitim osjećajima, ohrabruje ga, tješi i pomaže mu u životu. U ovoj radionici pričat ćemo o tome kako knjige liječe svoje čitatelje, kako ih prate kroz odrastanje, a čak i postaju njihovi najbolji prijatelji.

17:00, knjižnica Spinut, Plančićeva 12
Likovne radionice u knjižnici Spinut "Srijedom u pet"
Likovne radionice u knjižnici Spinut "Srijedom u pet" počinju u srijedu, 18. veljače u 17:00.
Za informacije se možete javiti u knjižnicu Spinut svakim danom od 8 - 20 h.
Tema prve radionice su maškare.
Ražnjić štapići, šljokice, šareni papiri za zamatanje poklona (mogu biti stari) žičana vješalica, mamine ili bakine stare hulakopke ... i sve ostalo što vam padne na pamet da možete iskoristiti u radionici bilo bi poželjno donijeti.
Radionice vodi akademska slikarica Sunčica Kuzmanić.

18:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Fatalna privlačnost vampira", predavanje psihologinje Nade Šalinović, u sklopu 8. tjedna psihologije u organizaciji Društva psihologa u Splitu i Odjela za djecu i mlade GKMM
Literatura i filmovi o vampirima odoljevaju vremenu. Čak i kada nema novih djela na tu temu, stara se nanovo čitaju ili gledaju. Što je to u tim, šarmantnim krvopijama toliko zavodljivo? Kako su vampiri od simbola zla postali simbol romantičnih ljubavnika?
Je li u pitanju ljudska težnja za vječnim životom ili opčinjenost mladošću i ljepotom? A možda ima još nešto i dublje od toga?

18:00 Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Jevgenij Zamjatin "Mi"
'...drevna legenda o raju…Pa to je o nama, o današnjici. Da! Zamislite se samo. To dvoje u raju – imali su izbor; ili sreća bez slobode – ili sloboda bez sreće: treći izbor nije im bio dan. Oni, blesani, izabrali su slobodu – i što ćeš: jasno je – nakon toga vjekovima su tugovali za okovima.'

Koliko vremena dnevno provedete dok ne donesete neku odluku? Nekad čak i male stvari, poput kupnje mikrovalne, tostera ili nekog drugog nepotrebnog uređaja, znaju oduzeti dosta vremena, a teror izbora kad su u pitanju životno važne odluke može biti nepodnošljiv. Zamislite da se ne morate brinuti ni za što, jednostavno je sve unaprijed riješeno. Imate osiguran smještaj, hranu, slobodne aktivnosti, način razmišljanja; jedino što morate napraviti je poštivati raspored. Onda vas još samo jedna stvar dijeli od savršenog uživanja u savršenoj državi - vaša mašta. Morate se riješiti mašte koja je zapravo vaš najveći neprijatelj i generator svih opasnih ideja koji vas vode do terora izbora.

'Postoje glinene ideje – i postoje ideje – zauvijek isklesane od zlata ili našeg dragocjenog stakla. I da bi odredili materijal od kojeg je satkana ideja, na nju treba samo kapnuti jaku kiselinu. Jednu od tih kiselina poznavali su i drevni: reducio ad finem. Čini se da se to kod njih tako nazivalo; ali oni su se bojali tog otrova, oni su više voljeli vidjeti makar kakvo, makar i glineno, makar i sićušno nebo negoli modro ništavilo.'

Ako se još uvijek ne želite riješiti vlastite mašte i ne volite govoriti 'Mi' umjesto ja, dođite u srijedu, 18. veljače u 18 sati u knjižnicu Trstenik.
Kronični knjigofili su spremni na sve opcije i čekaju vas.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

18:00 dvorana 3 Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
William Wyler „Detektivska priča“ (1951, 103 min) edukativna projekcija filma
Detektivska priča (The Detective Story, 1951), SAD, c/b, 103min, Paramount
Redatelj: William Wyler
Scenarij: Philip Yordan, Robert Wyler, prema drami Sidneya Kingsleya
Direktor fotografije: Lee Garmes
Scenografija: Hal Pereira, Earl Hedrick
Uloge: Kirk Douglas (detektiv James McLeod), Eleanor Parker (Mary McLeod), Horace McMahon (policijski poručnik Monahan), Cathy O’Donnell (Susan Carmichael), George Macready (dr. Karl Schneider), Joseph Wiseman (Charlie Genini), Lee Grant (kleptomanka), Warner Anderson (Sims).

Jedan dan u policijskoj stanici br. 21 u New Yorku. Redaju se kriminalci raznih vrsta, među kojima posebnu pozornost privlače histerični lopov Charlie Genini, frustrirana kleptomanka te, najprijeporniji slučaj, mladić Arthur, koji je u očaju otuđio manju svotu u svojoj tvrtki i za kojega se zalaže sestra njegove djevojke Susan. No tog se slučaja prihvaća nepopustljivi detektiv McLeod, koji inzistira da pravda pod svaku cijenu bude zadovoljena. Međutim, McLeodovoj se istrazi priključuju optužbe odvjetnika Simsa, koji brani dr. Schneidera, optuženog zbog pobačaja. Sims tvrdi da McLeod djeluje i iz posve osobnih pobuda, a koje su vezane za njegovu suprugu Mary. Postupno McLeodov položaj postaje sve bezizlazniji, i moralno i osjećajno.

Snimljen prema uspjeloj kaz. predstavi drame S. Kingsleya, film je kroz lik "moralng apsolutista" McLeoda aludirao na "lov na vještice" senatora McCarthyja. Iako su mu se zamjerali poneki melodramski tonovi i djelomična opterećenost psihoanalizom (protagonist nasljeđuje očeve nedostatke), film je impresionirao i Wylerovom režijom, katarktičnim raspletom, superiornim baratanjem komornom mizanscenom i efektnim portretiranjem dvadesetak likova, zbog čega je postao nedosegnutim modelom niza budućih policijskih tv serija (od Policijske stanice do Njujorških plavaca). Bio je nominiran za 4 Oscara – za režiju, gl. žensku ulogu (E. Parker), sporednu žensku ulogu (L. Grant) i scenarij, a L. Grant nagrađena je na festivalu u Veneciji.

A. Peterlić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

18:30, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Novo druženje Male škole izviđača
Mladi instruktori Skautskog kluba Split prenijet će vam svoja iskustva iz skautskog života i putovanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi. S njima ćete naučiti koristiti karte ili GPS, vezati čvorove, podignuti šator, pronaći jestive biljke...Uvježbaj vještine za sigurniji boravak u prirodi…
ČETVRTAK, 19. VELJAČE 2015.
18:00, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
"Znakovni jezik za bebe", predavanje psihologinje Maje Pivčević, instruktorice Znakovnog jezika za bebe
Znakovni jezik za bebe, BabySigns®, razvijen je od strane dr. Acredolo i dr. Goodwyn, profesorica psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis.
Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i "nestane" znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu.
U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima.
Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine kažu zagovornici ovog jezika.
PETAK, 20. VELJAČE 2015.
18:00, velika dvorana i izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Multimedijska književna večer u povodu 102. obljetnice rođenja: "Ranko Marinković u riječi, zvuku, slici..." u organizaciji Memorijalne zbirke Ranka Marinkovića, Vis i GKMM
Multimedijska književna večer u povodu 102. obljetnice rođenja: "Ranko Marinković u riječi, zvuku, slici..." u organizaciji Memorijalne zbirke Ranka Marinkovića, Vis i GKMM.
U programu sudjeluju: akademik Tonko Maroević, Mladen Vuković, novinar i urednik HRT-Radio Split i Anči Fabijanović, voditeljica Memorijalne zbirke Ranka Marinkovića, Vis. Odabrane pjesme čita Trpimir Jurkić

18:00 dvorana 3 Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
William Wyler „Carrie“ (1952, 118 min) edukativna projekcija filma
Redatelj, producent: William Wyler
Scenarij: Ruth Goetz, Augustus Goetz, prema romanu Theodora Dreisera
Snimatelj: Victor Milner
Skladatelj: David Raksin
Glavne uloge: Laurence Olivier, Jennifer Jones
SUBOTA, 21. VELJAČE 2015.
11:00, velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
„Paško u knjižnici“, lutkarska predstava Gradskog kazališta lutaka Split
„Paško u knjižnici“, nova predstava Gradskog kazališta lutaka Split

Knjiga i mašta mogu svašta

Redatelj: Branimir Rakić
Dramaturg: Branko Ružić
Kreator lutaka, scenografije i kostima: Luka Duplančić
Skladatelj: Jakša Matošić
Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki
Igraju:
Paško, Knjiški moljac, Vještica, Ivica: Branimir Rakić
Lucija, Marica: Milena Blažanović

Majstor tona: Bojan Beladović
Lutke, scenografiju i kostime izradili: Nenad Keč, Zdeslav Kukoč, Mihajlo Petrović, Smiljana Penić, Mirela Marunčić
Produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split, 2015.
Zahvaljujemo na suradnji Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Paško je manje-više sasvim običan dječak. Obožava nogomet, kompjuterske igrice, voziti skejt, a jedino što nikako ne voli je - čitanje. Knjige su mu strašno dosadne, a slova prava noćna mora. Jedna, sasvim slučajno napucana lopta, uleti kroz prozor u knjižnicu. Paško krene za njom i, uvjeren da je došao na najdosadnije mjesto na planeti, upada u svoju najveću avanturu. Susretne ekscentričnog Knjiškog moljca, ali i pomalo usamljenu curicu Luciju koja, za razliku od njega, obožava čitati knjige. Pašku užasno dosadna priča o Ivici i Marici u knjižnici iznenadno oživi, a Paško i Lucija i sami postanu akteri u njoj. Da bi pobijedili zlu vješticu morat će nadvladati uzajamne razmirice, ali i Paškovu veliku muku zvanu čitanje.
Paško nauči da sve naoko dosadne knjige mogu oživjeti u vrlo zabavne priče ako se zna jedna tajna čarolija. Paško je tajnu saznao uz malu pomoć Knjiškog moljca, a svi je ostali mogu spoznati gledajući ovu šarmantnu predstavu.

Branko Ružić

Cijena ulaznice je 25kn
 

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.
 
 
 
 
 
Vrh stranice