Lokacija: Središnja knjižnica / virtualno događanje
ODRASLI

Bijeli krug (17.11.2020.)

Projekt

STATISTIKA Broj korisnika naših usluga je i dalje, nažalost, u porastu. U prvih deset mjeseci 2020. godine bilježimo 445 korisnika, od čega je 207 korisnika zatražilo psihosocijalnu podršku, a 238 uslugu besplatnog pravnog savjetovanja. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine navedeni podaci predstavljaju porast od 61%, odnosno 171 korisnik više. 

DRUGA EDUKACIJA POLICIJSKIH STRUČNJAKA PU SPLITSKO DALMATINSKE

Dana 23.10.2020. održana je druga Edukacija policijskih službenika u vezi postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja kao dio projekta “Prekriži nasilje”. Edukaciju je provela sutkinja Općinskog suda u Splitu gđa Ivana Bilušić, a prisustvovalo je 15 policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske. Edukacija se moderirala na interaktivan način uključujući vježbe na praktičnim primjerima, a obrađene teme su pravilna kvalifikacija protupravnog ponašanja počinitelja nasilja u obitelji, mogućnosti aktivnijeg sudjelovanja u sudskom postupku i uzročno posljedična veza sa zaštitom žrtve i prekršajno pravnom politikom te postupanje prema žrtvi nasilja u obitelji.

SUDJELOVANJE U IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADA SPLITA DO 2030.G. 28. listopada 2020. predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske Livija Plančić je sudjelovala na 1. sjednici članova Partnerskog vijeća za izradu i provedbu Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine kao članica tog vijeća. Sjednica je održana online, a odazvalo se više od 150 predstavnika svih gradskih sastavnica, od lokalne samouprave, gradskih ustanova, predstavnika Sveučilišta ali i civilnog društva itd. Na sjednici je prezentiran proces izrade same Strategije od strane splitskog Sveučilišta kao njenog izrađivača. Trenutno se nalazimo u najzahtjevnijoj fazi analize stanja. Analizi postojećeg stanja na području pružanja socijalnih usluga ranjivim skupinama u Gradu Splitu pridonijela je i udruga Bijeli krug Hrvatske sa svojim komentarima i prijedlozima. I dalje ćemo aktivno sudjelovati u svim narednim fazama izrade tog važnog dokumenta koji će za slijedeće višegodišnje razdoblje dati smjernicu budućeg razvoja grada, odrediti njegove prioritete i poboljšati kvalitetu života njegovih građana. 

UDRUGA „BIJELI KRUG HRVATSKE“ U MAKARSKOJ Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da smo 22.10.2020.g. odradili prvi mobilni tim u Makarskoj. Ova nova socijalna usluga je dio projekta "Prekriži nasilje" UP.02.2.2.06.0202. Stručni tim u sastavu od pravne savjetnice, savjetnice za rad sa žrtvama i voditeljice bio je na raspolaganju građanima sa makarskog područja u prostorijama Savjetovališta Lanterna Makarska. Usluga mobilnog tima uključuje procjenu potreba svake žrtve, pružanje potrebnih informacija i pravnih savjeta u okviru primarne pravne pomoći, u posebnim slučajevima osiguravanje odvjetničkog zastupanja, psihosocijalnu podršku ili jednostavno samo razgovor u anonimnosti i povjerenju.

PITAJ NAŠEG SAVJETNIKA „Ja i suprug imamo zajedničko maloljetno dijete. Bili smo u braku 4 godine te sam se ja, nakon dugogodišnjeg psihičkog maltretiranja odlučila razvesti. Dok smo bili u braku, nekoliko puta sam ga prijavljivala policiji. Prije dvije godine, situacija se promijenila. Suprug je postao obzirniji prema meni i našem djetetu te sam mu odlučila pružiti još jednu priliku. Međutim, prije godinu dana me je opet počeo maltretirati i ponižavati. Govorio mi je svakojake uvrede pred djetetom i konstantno me uhodio i uznemiravao.Sve je eskaliralo prije desetak dana kada je počeo vikati na naše maloljetno dijete tražeći novac koje je dijete dobilo za rođendan. Kada ga nije uspio pronaći, počeo je bacati stvari po kući te vikati na mene i dijete. Izbacio nam je svu odjeću iz ormara i rekao da ne želi ni mene ni naše dijete u svojem stanu. Dijete se uznemirilo i počelo plakati. Opet sam ga prijavila policiji te mu je izrečena mjera udaljenja iz zajedničkog kućanstva i zabrana približavanjaRečeno mi da će biti podnijeta prekršajna prijava obiteljskog nasilja. Ne znam što mi je činiti. Dijete mi je reklo da ga ne želi više vidjeti jer se boji da opet na nasrne na nas. Molim vas za pomoć“ Iz opisane situacije je razvidno da ste vi i vaše zajedničko maloljetno dijete dugo godina bili izloženi nasilju od strane vašeg bivšeg supruga zbog čega ste ga i nekoliko puta prijavljivali.Upravo zbog postojanja kontinuiteta nasilja od strane Vašeg bivšeg supruga, ovo djelo se trebalo klasificirati kao kazneno djelo obiteljskog nasilja, a ne prekršaj. Obzirom da je cjelokupnom događaju bilo prisutno i maloljetno dijete, nadležni Centar za socijalnu skrb je trebao o svemu biti obavješten. Predlažemo Vam da se obratite našem vanjskom suradniku, odvjetniku kako bi Vas savjetovao u daljnjem postupanju.