Lokacija: Središnja knjižnica / Knjižnica Dalmatina, Zagrebačka 4
ODRASLI

Disku(r)sija: PAT O'CONNOR i MARINKO KOŠČEC

Projekt

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u četvrtak, 24. studenog 2022., s početkom u 18:30 sati u poetsko-glazbenom odjelu Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, na adresi Zagrebačka 4. Tom će se prilikom publici predstaviti ovomjesečni rezidencijalni gost, irski pisac PAT O'CONNOR, i naš nagrađivani romanopisac MARINKO KOŠČEC. Voditeljica Disku(r)sije je književna prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat.

Publika će čuti ulomke iz djela gostujućih autora a u razgovoru će biti riječi o društveno angažiranoj i ekološkoj književnosti, o susretima manje ili više udaljenih kultura i mentaliteta, o stereotipima i slikama drugih, o vezama, sličnostima i razlikama između Irske i Hrvatske, prije svega na književnoj razini, o tome što je tipično irsko a što tipično hrvatsko, o književnim rezidencijama i drugim temama.

Osiguran je prijevod na hrvatski jezik.

PAT O'CONNOR

Po zanimanju geolog, živi u Limericku u jugozapadnoj Irskoj. Kratke priče objavljuje u brojnim književnim časopisima, a 2019. i u zbirci People in My Brain u izdanju Limerick Writers' Centrea. Priče su mu ušle u uži izbor za više književnih nagrada, od kojih je dosad osvojio jednu. Trenutačno piše prvi roman, koji namjerava dovršiti tijekom rezidencijalnog boravka u Splitu.

MARINKO KOŠČEC

Diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.  Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997.  Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Romanopisac, esejist i prevoditelj, objavio romane: "Otok pod morem" (Feral tribune, 1999.), "Netko drugi" (Konzor, 2001., nagrada ‘Meša Selimović’), "Wonderland" (2003., nagrada V.B.Z.), "To malo pijeska na dlanu" (Profil, 2005.), "Centimetar od sreće" (Profil, 2008.), "Četvrti čovjek" (Algoritam, 2011.), "U potrazi za početkom kruga" (Sandorf, 2016.) i "Sami" (V.B.Z., 2021.).
Ostale knjige: zbirka eseja i prijevoda: "Skice za portret suvremene francuske proze" (Konzor, 2003.), studija "Michel H. – mirakul, mučenik, manipulator" (HDP i Izdanja Antibarbarus, 2007.), "Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče" (Profil, 2007).

Disku(r)siju podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i međunarodna mreža Traduki.