Lokacija: Središnja knjižnica / Odjel za djecu i mlade

Ljetne radionice 2020. u knjižnici

LJETNE RADIONICE 2020. U KNJIŽNICI NA ODJELU ZA DJECU I MLADE

Knjižničarke Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu i ove su godine, tijekom srpnja i kolovoza, osmislile i organizirale besplatne radionice za djecu i mlade kako bi u knjižnici mogli na kvalitetan način provesti svoje slobodno vrijeme. Tako, za vrijeme ljetnih školskih praznika, djecu u knjižnici očekuje puno igre i kreativnog učenja, druženje, sklapanje novih prijateljstava…

Polaznici ljetnih radionica moraju biti članovi GKMM!
Zbog ograničenog broja polaznika, obavezna je prijava na: 685-020 685-022, sredisnjica-djecji@gkmm.hr ili osobno, na Odjelu za djecu i mlade u Središnjoj knjižnici, Ulica slobode 2.

Što, gdje i kada – provjerite u nastavku…

ŠKOLA GITARE NA BAZI SLUHA

UZRAST: 8 do 18 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: pon. – pet. od 14:30 do 15:15 h
VODITELJ: Damir Mimica

GKMM i udruga Glazbene niti ljubavi i ovo ljeto organiziraju besplatne početne tečajeve škole gitare na bazi sluha, pod geslom „glazba dostupna svima“. Tečaj je namijenjen djeci i mladima koji  nikada nisu svirali gitaru i koji prethodnih godina nisu pohađali ove besplatne radionice. Polaznici trebaju uplatiti 10,00 kn za troškove kopiranja, te ponijeti bilježnicu i olovku. Dodatne informacije dobit će na roditeljskom sastanku koji se organizira 30 min. prije početka svake grupe. Prvi dan nije potrebno nositi gitaru.Prijaviti se mogu djeca i mladi u dobi od 8 do 18 godina. Radi se u grupama do 6 polaznika. Svaki početni tečaj učenja osnova sviranja gitare na bazi sluha traje po dva tjedna, ukupno 10 sati po 45 min.

grupa 29. 6. – 10. 7 .2020.

grupa 13. 7. – 24. 7. 2020.

grupa 27. 7. – 07. 8. 2020.

grupa 10. 8. – 21. 8. 2020.

grupa 24. 8. ­- 04. 9. 2020.

Polaznici prethodnoga tečaja imaju koncert 26.6. u 18:30 u Središnjoj knjižnici. Dođite i poslušajte što su naučili!

MALA ČAROBNA ČITAONICA – NAJLJEPŠE HRVATSKE I  SVJETSKE PRIČE I BAJKE ZA DJECU!

UZRAST: od 4 godine
VRIJEME ODRŽAVANJA: utorkom,  od 7. srpnja do 25. kolovoza,  u 18:30 h
VODITELJICA: Jasmina Žiljak Ilinčić, pripovjedačica i dramska pedagoginja

Ako želite da djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im još bajki. ( Albert Einstein)

Maloj čarobnoj čitaonici moći ćete uživati u najljepšim hrvatskim pričama i bajkama za djecu, ali i u najljepšim bajkama iz cijeloga svijeta! Cilj nam je potaknuti i razvijati kulturu slušanja i govorenja, čitateljsku kulturu, maštu i empatiju kod djece. Nakon Čitaonice, razgovor i igre s djecom vodit će pripovjedačica, a djeca će moći dati izjavu o dojmovima s Čitaonice koja će se snimati (audio) i biti objavljena na YouTube kanalu GKMM-a. Slušajmo, čitajmo, pripovijedajmo djeci jer time potičemo cjelokupni razvoj djeteta – razvoj percepcije, razmišljanja, zaključivanja; učimo prepoznavati i razumijevati osjećaje, socijalne odnose, razvijamo osjećaj za pravdu i nepravdu…, sve uz pomoć bajki! Bajke su stvarnost koja čini naš svijet ljepšim. U suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom – Ogranak Split, Mala čarobna čitaonica organizira se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, uz podršku Grada Splita i Ministarstva kulture RH.

RADIONICA STRIPA – PROJEKT MOJ GRAD JE MOJ STRIP

UZRAST: 8 do 14 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: 29. i 30. lipnja od 18:00 do 19:00 h i 2. i 3. srpnja od 10:00 do 11:00 h
VODITELJ: Ivan Svaguša, akademski slikar

Projekt Moj grad moj strip već se treći puta organizira u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, uz podršku Grada Splita i Ministarstva kulture RH. U sklopu projekta  održavaju se strip radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce našega grada. Tijekom  Ljeta u knjižnici, akademski slikar i strip crtač Ivan Svaguša vodit će višednevni praktični rad tijekom kojega će djeca doznati više o mediju stripa kao mjestu artikulacije vlastitih inovativnih ideja i priča. Također, moći će samostalno realizirati svoj strip.

LIKOVNE RADIONICE LJETNE TEMATIKE

UZRAST: 7 do 10 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA:  četvrtkom,  tijekom srpnja i kolovoza, u 10:00 h
VODITELJICE: Katarina Sovulj, dipl. knjiž. i Nataša Prkić, dipl. knjiž.

Likovne radionice prilagođene su djeci ranog školskog uzrasta. Nastojat ćemo ih uvesti  u svijet umjetnosti, pobuditi u svakom djetetu radost individualnog stvaranja i likovnog izražavanja. Ljeto je polazište za izbor tema i motiva rada.

IZRADA SAPUNA

UZRAST: 7 do 14 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: četvrtak, 2. srpnja od 10:00 do 12:00 h
VODITELJICA: Jadranka Ninčević

Ove godine Likovna udruga Trišnja priredila je radionicu izrade i ukrašavanja mirisnih dekorativnih sapuna. Uz stručno vodstvo Jadranke Ninčević, možete izraditi svoje sapunčiće koji će vam dobro doći u ovoj korona situaciji. 😊

MORSKI SVIJET – RADIONICA AKVARELA

UZRAST: 5 do 14 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: četvrtak, 6. kolovoza od 10:00 do 12:00 h
VODITELJICA: Jadranka Ninčević

Likovna udruga Trišnja  priredila je radionicu akvarela. Uz vodstvo Jadranke Ninčević djeca će se moći kreativno izraziti na temu morski svijet u tehnici akvarela.

 KAMISHIBAI  ČITANJE SLIKOVNICA

UZRAST: 3 do 7 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: ponedjeljak, 13. i 27. srpnja u 19:00 h
VODITELJICA: Katarina Sovulj, dipl.knjiž.

Upoznajte kamishibai – oblik pripovijedanja priča koji kombinira upotrebu raznih vizualnih efekata i crteža s privlačnim pripovijedanjem živućeg voditelja. Pripovijedanje u slikama kao specifični umjetnički oblik drevni je japanski alat za pričanje priča. U japanskom jeziku kamishibai (kah-mee-shee-bye) znači papirnata drama ili popularnije papirnato kazalište.

KAKO SE OSJEĆAM?  (Mala radionica o osnovnim emocijama)

UZRAST: 5 do 10 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: svake srijede, tijekom srpnja, u 19:00 h
VODITELJICA: Danijela Tomaša, dipl. knjiž.

Kroz emocije dijete uči upoznavati sebe, ali i druge ljude. Sva djeca prolaze određene razvojne faze i susreću se s emocijama. Važno je naučiti prihvatiti ugodne osjećaje, kao i one malo manje ugodne jer su oni sastavni dio života svakog ljudskog bića. Djecu bi trebala učiti upoznati osjećaje, pokazati ih i učinkovito reagirati na njih kako bi se kao odrasle osobe bolje prilagođavali životnim izazovima i izrasli u empatične i altruistične ljude. U ovoj ljetnoj radionici čitat ćemo edukativne slikovnice koje obrađuju osnovne emocije: sreću, ljutnju, tugu i strah. Pričat ćemo, crtati i igrati igrice… i tako, kroz igru, emocionalno rasti.

TOMBOLA

UZRAST: djeca i mladi, roditelji, bake i djedovi
VRIJEME ODRŽAVANJA: svakog utorka, tijekom srpnja i kolovoza, u 19:00 h
VODITELJICA: Helena Bužančić, dipl. knjiž.

Tombola (tal., od tombolare: prevrtati se)  javna je ili društvena igra na sreću, vrsta lutrije u kojoj se ždrijebom izvlače brojke od 1 do 90. Kao masovna društvena igra, tombola je osobito raširena u mediteranskim krajevima. Cijele obitelji mogu u knjižnici zajedno provesti vrijeme igrajući našu „staru igru“ tombolu, zabaviti se te dobiti, ako imaju sreće, i koju nagradu.

MICRO: BIT – Nova radionica početničkog programiranja za djecu

UZRAST: djeca i mladi, roditelji, bake i djedovi
VRIJEME ODRŽAVANJA: pon. i  sri. od 18:30 do 19:30 h,  pet. od 13.30 do 14:30 h (počevši od 10. kolovoza)
VODITELJICE: Nikolina Kusić dipl. knjiž. i Helena Bužančić, dipl. knjiž.

Programiranje se uči uz pomoć micro:bit tiskane pločice koja je dizajnirana za lakše učenje. Broj djece je ograničen količinom kompjutera u računalnoj učionici. Radionica traje dva tjedna, počevši od 10. kolovoza.

RADIONICA STARIH IGARA

UZRAST: 5 do 12 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: svakog četvrtka u kolovozu u 14:00 h
VODITELJICA: Nataša Prkić, dipl. knjiž.

Što da radi ovaj fant?, Pošto, kumo, lonac?, Crna Marica 1, 2, 3, Lanac probijanac, Pokvareni telefon, Care, care gospodare, koliko je sati?… Nastavite niz i prisjetite se nekih od igara koje su bile popularne prije nego što su računala i pametni mobiteli djeci počeli određivati sadržaj slobodnog vremena. Za razliku od onih računalnih, za koje ni ne treba društvo, jer se igraju u osami dječje sobe, stare igre bile su nezamislive bez pravih suigrača, i to, po jednostavnom pravilu: čim više, tim bolje i veselije. Zaigraj ih i oživi!