Lokacija: Središnja knjižnica /
ODRASLI

Utorkom s Bijelim krugom - 28.7.2020.

Projekt

Statistika

U prvoj polovici 2020. godine bilježimo ukupno 206 korisnika, od čega je 94 zatražilo psihosocijalnu podršku, a 111 uslugu besplatnog pravnog savjetovanja. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine to je porast od 37%, odnosno 56 korisnika više. Veći broj ponuđenih usluga, veći kapacitet stručnjaka angažiranih u našem savjetovalištu i bolja prepoznatljivost rada udruge kroz dva europska projekta koja se paralelno provode, su zasigurno doprinijeli i većem broju naših korisnika. 

 

Projekt “PREKRIŽI NASILJE”

Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske je 1. travnja 2020. započela sa provedbom projekta „Prekriži nasilje“ financiranog bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u partnerstvu sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara te će kroz 24 naredna mjeseca razviti i ponuditi brojne usluge koje će doprinijeti većoj socijalnoj uključenosti žrtava obiteljskog nasilja. Od besplatne pravne pomoći i psihosocijalne podrške do usluga odvjetničkog zastupanja, dostupnosti mobilnog tima, SOS linije 0800 63 29, itd. Projekt će, na koncu, ponudit još jednu potpuno novu i inovativnu usluge – interaktivnu web mapu socijalnih usluga koja bi služila kao svojevrstan online vodič žrtvama i svjedocima i pružila im informacije o pružateljima pomoći i podrške na području cijele Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

Projekt “ŠKOLA ZA ŽIVOT”

Udruga već godinu dana provodi još jedan europski projekt „Škola za život“ u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Split, Centrom za socijalnu skrb Omiš te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. Osnovna ideja Projekta je dugotrajno nezaposlenim osobama te korisnicima zajamčene minimalne naknade ponuditi prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja, osigurati formalnu obuku stranog jezika (engleski) i obuku iz informatičkih vještina koja je danas neophodna u svrhu skorijeg zaposlenja. Naši polaznici su uspješno prošli prve dvije faze edukacija tj. prekvalificirali su se u zanimanje za pomoćnika u nastavi, pomoćnog kuhara i njegovatelja te stekli znanje engleskog jezika. S ponosom možemo ustvrditi da su se neki naši polaznici, usprkos COVID-19 krizi, snašli na tržištu rada te se uspjeli zaposliti. U rujnu završavamo i treću fazu edukacija za računalne operatere.

 

Projekt „CENTAR ZA SVEOBUHVATNU POMOĆ MARGINALIZIRANIM SKUPINAMA“ 

Upravo je potpisan ugovor sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za provedbu trogodišnjeg projekta „Centar za sveobuhvatnu pomoć marginaliziranim skupinama“ u
suradnji sa Ligom za prevenciju ovisnosti. Ovaj program, uz usluge našeg savjetovališta, pruža i inovativnu uslugu socijalnog mentorstva, odnosno podršku osobama u nepovoljnom položaju i dugotrajno nezaposlenima radi lakšeg uključivanja na tržište rada.

PITAJ NAŠEG SAVJETNIKA

„Žrtva sam dugogodišnjeg nasilja od strane supruga. Nisam imala podršku okoline i obitelji. Imamo zajedničku maloljetnu djecu za koju nisam htjela da odrastaju bez oca. Kad sam se konačno odlučila za prijavu nasilja policiji, rekli su mi da će poduzeti propisane radnje te su mi dali nekakav papir i rekli da su ovo moja prava kao žrtve nasilja. U šoku zbog same prijave i kontakta sa institucijama, nisam ništa razumjela što je na tom papiru iako mi je policajac pokušavao pojasniti. Rekao je da se tu nalaze neke udruge za podršku, ali ja nisam imala za išta snage. Bila sam iscrpljena i samo sam željela da se ovo što prije završi. Od tada je prošlo mjesec dana. Sad mi je puna glava neodgovorenih pitanja. Na onom papiru je bila i vaša udruga. Rekli su mi neki prijatelji za vas i da vam se mogu slobodno i u povjerenju obratiti. Molim vas za pomoć i bilo kakvu informaciju jer ne znam što me dalje čeka.“
N.K. iz Splita

Obzirom da ste podnijeli kaznenu prijavu, policija će je dostaviti državnom odvjetništvu na postupanje. Državno odvjetništvo će, ovisno o tome da li postoje elementi kaznenog djela, odbaciti kaznenu prijavu ili naložiti provođenje istražnog postupka. U slučaju odbacivanja kaznene prijave, obavijestit će Vas o Vašem pravu na preuzimanje kaznenog progona kao oštećenika. Istražni postupak državno odvjetništvo provodi uz pomoć policije. Tijekom istražnog postupka, policija poduzima propisane radnje prikupljanja dokaza, iskaza svjedoka i drugih činjenica i dokaza bitnih za utvrđenje pravog stanja. Nakon završetka istražnog postupka, ovisno o utvrđenim činjenicama i dokazima, državno odvjetništvo će podignuti optužnicu protiv Vašeg supruga, o čemu će Vas pravovremeno obavijestiti. Sud, odnosno optužno vijeće, može navedenu optužnicu odbaciti, izmijeniti ili potvrditi. Ukoliko istu potvrdi, obavijestit će Vas i zakazati pripremno ročište. Nakon toga, slijedi glavna rasprava gdje je Vaša prisutnost i iskazivanje obavezno te se pristupa donošenju presude i odlučivanju o krivnji Vašeg supruga. Ukoliko imate strah od ponovnog suočavanja sa počiniteljem ili iskazivanja u njegovoj prisutnosti, u svim fazama postupka u kojima je Vaša prisutnost obavezna, imate pravo na pratnju osobe od povjerenja. Osoba od povjerenja može biti član Vaše obitelji, prijateljica ili neka druga bliska osoba uz koju se osjećate sigurnije, pa čak i osoba iz naše udruge.

 

Ljudevita Posavskog 14, Split 021/783-449

bijeli.krug2@gmail.com www.bijelikrug-hrvatske.hr