Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

21. Splitski filmski festival – Predavanje filmske kritičarke Miriam Bale

rujan 16, 2016 @ 17:00 - 19:00

Miriam Bale
Auteurism: What Use Is It To Filmmaker? (Autorski film: od kakve je koristi redatelju?)
Otkako je François Truffaut po prvi put upotrijebio izraz “la politique des auteurs” 1955. godine, autorski film od velike je važnosti u filmskoj kritici. Premda je od 1960-ih često bio osporavan brojnim snažnim argumentima, mnogi filmski kritičari još uvijek se vode upravo njegovim smjernicama (dok je u akademskim krugovima, pak, izrazito neomiljen). Ali kakav je utjecaj autorski film imao na stvaranje filmova? Je li taj utjecaj bio pozitivan ili negativan? U svome izlaganju, američka filmska kritičarka Miriam Bale će pred mladim filmašima, studentima i ostalim ljubiteljima filma iznijeti pojedine negativne učinke autorskog pristupa kinematografiji koji je svjesno usredotočen na samog redatelja. Istovremeno, budući da priznaje da je i sama pobornica autorskog filma, Baleova će pokazati koristi koje ovaj pogled na povijest filma može pružiti mladim filmašima, i u kojem se pravcu autorski film može dalje razvijati.

O autorici:
Miriam Bale piše filmske kritike za The New York Times, The New York Daily News i The Hollywood Reporter, kao i za časopise Film Comment, Sight and Sound i Filmmaker.
Također je bila urednica Joan’s Digesta, online feminističkog filmskog časopisa. Osnivačica je i direktorica filmskog festivala La Di Da, te je uređivala filmske programe na Anthology Film Archives, The 92Y, Film Society of Lincoln Center, BAMcinematek, Yerba Buena Center for the Arts i drugim ustanovama.

Detalji:

Datum:
rujan 16, 2016
Vrijeme:
17:00 - 19:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr

Organizatori

GKMM
Split Film Festival