Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Akira Kurosawa „Pijani anđeo“ (Yoidore tenshi) [1948, 98 min], edukativna projekcija filma

ožujak 30, 2015 @ 18:00 - 20:00

Akira Kurosawa "Pijani anđeo"

Pijani anđeo (Yoidore Tenshi, 1948), Japan, c/b, 98 min (red. verzija 150 min, verzija za amer. tržište 102 min), Toho
Redatelj: Akira Kurosawa
Scenarij: A. Kurosawa, Keinosuke Uegua
Direktor fotografije: Takeo Ito
Glazba: Fumio Hayasaka
Uloge: Takashi Shimura (Dr. Sanada), Toshiro Mifune (Matsunaga), Reisaburo Yamamoto (Okada), Chieko Nakakita (sestra), Michiyo Kogure (Matsunagina ljubavnica), Noriko Sengoku (djevojka iz bara), Eitaro Shindo.

Sanada, liječnik iz sirotinjske četvrti, sklon alkoholu i ogorčen životom i društv. nepravdama, mladome gangsteru Matsunagi, ne rabeći anestetike, previja ranu od metka. Kada mu Sanada dijagnosticira tuberkulozu, agresivni mladić reagira nasilno, no poslije uviđa da je liječnik bio u pravu te traži njegov savjet. Istodobno, Matsunagijev je položaj među gangsterima uzdrman nakon izlaska iz zatvora bivšega šefa bande.

Potresna i mračna drama o neočekivanim dobrim djelima i netipičnom prijateljstvu prožeta je dubokim moralizmom, jer ispod okorjela ponašanja gl. likova leži želja za dobrotom. Radnja se odvija u bijednoj četvrti s prljavim jezerom, a u jap. se kulturi življenja (i promišljanjima duhovnosti) velika pozornost posvećuje uređenim prirodnim, osobito vodenim, površinama. Često su hvaljeni odmjeren i upečatljiv izlagački stil, dojmljivo ocrtavanje atmosfere poratnoga Japana (s naglaskom na poroke, kriminal i društv. probleme), kao i sugestivna karakterizacija junaka s društvene margine (liječnik je cinična polupropalica, a nasilni kriminalac tek je počeo svoj društveni  uspon ). Ispod stalnih sukoba dvojice grubih muškaraca leži dublji ljudski afinitet, a prva redateljeva suradnja s T. Mifuneom označava početak njihova zajedničkog uzdizanja do statusa ključnih umjetnika jap. kinematografije. Jednako je dojmljiva i uloga karakternog i akcijskog glumca T. Shimure, koji je s Kurosawom surađivao od početka njegove red. karijere, osobito uspješno u → Sedam samuraja i drami → Živjeti. Prema vlastitim riječima, Kurosawa je tek ovim ostvarenjem  pronašao sebe kao autora , a slične su ocjene i japanskih i stranih filmskih povjesničara – u kasnijem će autorovu opusu na različite načine biti razrađivani motivi dužnosti, lojalnosti, časti, prijateljstva i kriminala koje Pijani anđeo uvjerljivo orkestrira.

Detalji:

Datum:
ožujak 30, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/?page_id=1588

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr