Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Akira Kurosawa “Sedam samuraja / Shichinin no samurai” (200 min, 1954.), edukativna projekcija filma

travanj 13, 2015 @ 16:30 - 20:00

Sedam samuraja (Shichinin no samurai, 1954), Japan, c/b, 200 min (film je prikazivan u kopijama od 155 i 120 min), Toho
Redatelj: Akira Kurosawa
Scenarij: A. Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni
Direktor fotografije: Asaichi Nakai
Glazba: Fumio Hayasaka
Uloge: Toshiro Mifune (Kikuchiyo), Takashi Shimura (Kambei), Yoshio Inaba (Gorobei), Seiji Miyaguchi (Kyuzo), Minoru Chiaki (Heinachi), Daisuke Kato (Shichiroi), Ko Kimura (Katsushiro), Kamatari Fujiwara (Manzo), Kuninori Kodo (Gisaku).

Siromašno japansko selo u XVI. st. svake godine u vrijeme žetve trpi okrutne pljačke bandita, pa starješine odluče zatražiti pomoć lutajućih samuraja. Iskusni Kambei okupi skupinu samuraja, u koju prima i mladoga Kikuchiya, te organizira obranu sela pred moćnim neprijateljem.

Jedan od najčuvenijih akcijskih filmova uopće, slavljen je zbog vizualne domišljatosti u organizaciji pokreta, prostora i montaže, uz funkcionalno korištenje kostima i scenografije (kiša, blato) za pojačavanje dojmljivosti prizora a i za sugestiju kaosa i moralno-filozofskog smisla prikazanih zbivanja. Izrazito nasilan (pod utjecajem chambara filmova), film ne podliježe eksploatacijskom senzacionalizmu pa samuraji sprječavaju linč zarobljenika sve dok se ne pojavi stara majka ubijena seljaka, a njezin obračun sa zarobljenikom upadljivo ostaje izvan granica film. okvira. Orkestracija akcije te metode karakterizacije likova mogu se tumačiti i kao znak Kurosawine fascinacije klasicima zapadne kinematografije (J. Ford, D. W. Griffith, S. M. Ejzenštejn), no riječ je o samosvojnom djelu koje je povratno ostavilo dubok trag u eur. i amer. kinematografijama – snimljen je i remake u žanru vesterna Sedmorica veličanstvenih (J. Sturges, 1960; naslov je preuzet od američkog distribucijskog naslova Kurosawina filma), a oba su ostvarenja nadahnula mnoge filmove, npr. znanstvenofantastični Bitka onkraj zvijezda (J. T. Murakami, 1980). Važnost pojedinačnih junačkih pothvata oplemenjena je afirmacijom socijalnoga duha – važnosti zajedništva i među samurajima i među seljacima. Film je 1954. osvojio Srebrnoga lava u Veneciji, a 1957. nominiran je za Oscara za scenografiju i kostimografiju. U anketi japanskih filmskih kritičara 1989. velikom je većinom izabran za najbolji japanski film svih vremena.

N. Gilić

(izvor teksta: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
travanj 13, 2015
Vrijeme:
16:30 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , , ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr