Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Andrzej Wajda “Čovjek od željeza” (Człowiek z żelaza, 156 min, 1981), edukativna projekcija filma

studeni 6, 2015 @ 17:00 - 20:00

Čovjek od željeza (Człowiek z żelaza, 1981), Poljska, boja, 156min, PRF Zespoły Filmowe
Režija: Andrzej Wajda
Scenarij: Aleksander Ścibor-Rylski
Direktor fotografije: Edward Kłosiński
Glazba: Andrzej Korzyński
Uloge: Jerzy Radziwiłowicz (Maciek Tomczyk), Krystyna Janda (Agnieszka), Marian Opania (Winkiel), Wieslawa Kosmalska (Anna), Irena Byrska (Annina majka).

Winkiel, preplašeni, deziluzionirani te kompromisu i alkoholu sklon novinar, treba (više po želji tajne policije nego svojih tv urednika) snimiti reportažu o Tomczyku, prvaku sindikata Solidarnost. Tomczyk se u međuvremenu oženio bivšom studenticom režije Agnieszkom, kojoj je bilo onemogućeno da završi diplomski film o njegovu ocu, heroju rada Birkutu, a i bilo kakav rad na području za koje se školovala.

Wajda strukturu filma u filmu, karakterističnu za Čovjeka od mramora, ponavlja i u ovom djelu, snimajući priču u trenutku kada se štrajk u Gdanjsku (kojim sindikat Solidarnost započinje borbu za promjenu poljskog društva) doista i odvijao, čime ta zbivanja od pozadine radnje postaju njezinim implicitnim idejnim temeljem. Stoga film sadržava dosta dokumentarnog materijala, a neki od ključnih sudionika tih događaja (među njima i Lech Wałęsa) glume u filmu sami sebe. Upravo po tom korištenju iznimnih događaja ne kao materijala za dokumentarni film, nego kao okvira priče igranog filma, ovo djelo zauzima posebno mjesto u svjetskoj kinematografiji.
Iako je autorovo bezrezervno opredjeljenje za Solidarnost rezultiralo i manama koje su postale jasnije s vremenskim odmakom (npr. ekstremni i jednodimenzionalni kontrast likova, prenaglašena retoričnost), što film određuje kao politički angažirano djelo čije su mnoge vrijednosti bile vezane uglavnom za trenutak njegova nastanka, Čovjek od željeza odlikuje se dinamičnim spojem fikcije i dokumentarizma te melodramske i političke tematike kao i dojmljivim scenama u kojima dramatika zbivanja izravnom emocionalnošću djeluje na gledatelja.
Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu 1981., film je u Poljskoj postigao velik komercijalni uspjeh.

Tomislav Kurelec

(izvor teksta: Filmski leksikon)

Detalji:

Datum:
studeni 6, 2015
Vrijeme:
17:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr