Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Andrzej Wajda “Pokoljenje” (Pokolenie, 83 min, 1955), edukativna projekcija filma

studeni 2, 2015 @ 18:00 - 19:30

Pokoljenje (Pokolenie), 1955, igrani, 35 mm, c/b, 83 min.
Režija: Andrzej Wajda,
Glazba: Andrzej Markowski
Scenarij: Bohdan Czeszko (prema vlastitom romanu)
Fotografija: Jerzy Lipman
Uloge: Tadeusz Lomnicki (Stach Mazur), Urszula Modrzynska (Dorota), Tadeusz Janczar (Jasio Krone), Janusz Paluszkiewicz (Sekula), Roman Polanski (Mundek)

Sadržaj: Prvi dugometražni igrani film Andrzeja Wajde govori o odrastanju generacije tijekom nacističke okupacije Poljske. Stach Mazur mladić je koji radi kao naučnik u dućanu. Tamošnji zaposlenik tumači mu osnove marksizma, a kada jednog dana upozna lijepu i odlučnu Dorotu koja je na čelu pokreta otpora mladih, on se zaljubljuje i priključuje pokretu.
(izvor teksta: www.filmski-programi.hr)

O autoru:
Andrzej Wajda, poljski redatelj i scenarist (Suwałki, 1926). Za II. svjetskog rata prekida školovanje i bavi se raznim poslovima, potom studira na Likovnoj akademiji u Krakovu te na Filmskoj akademiji u Łódźu, gdje je diplomirao 1953. Nakon zapaženih studentskih filmova i asistiranja Aleksanderu Fordu na Petorici iz ulice Barske (1954), s gotovo istom glumačkom ekipom snima film Pokoljenje (1954), o sazrijevanju mladića u ratnim uvjetima. Nekonvencionalnost pristupa ratnoj temi, sugestivnost ugođaja i nepatvoren autorski angažman omogućuju djelu znatan uspjeh, a ista svojstva obilježavaju i sljedeća dva, još uspješnija i dorađenija filma, koji zajedno s prvim tvore svojevrsnu trilogiju, ključnu za svjetski uspon poljske kinematografije potkraj 1950-ih: Kanal, s radnjom u vrijeme varšavskog ustanka 1944. i vještim isprepletanjem osobnih drama s agonijom grada, te vrhunac tog razdoblja Pepeo i dijamant, s radnjom u trenutku završetka II. svjetskog rata u Poljskoj i izbijanja sukoba među ideološki suprotstavljenim polj. antifašistima. Složenošću značenja, životnošću likova i autentičnošću atmosfere Wajda je trilogijom ujedno razbio okvire socrealizma. Tijekom 1960-ih u kreativnoj je krizi (kao i cijela poljska kinematografija) iz koje se izlaz naslućuje tek za njega atipičnim modernističkim filmom Sve je na prodaju (1968), dok 1970-ih realizira niz zapaženih filmova – povratak temi iz II. svjetskog rata Krajolik poslije bitke, zatim vizualno raskošna ekranizacija romana W. Reymonta Obećana zemlja (1975), o društv. odnosima u Łódźu potkraj XIX. st., u kojoj sugestivnim ocrtavanjem atmosfere i izmjenom lirskih i naturalističkih prizora nalazi adekvatan filmski izraz za roman rijeku, te filmovi koji vrlo kritički govore o suvremenom poljskom društvu Čovjek od mramora, Bez narkoze (1978), Dirigent (l979) i Čovjek od željeza. Nakon uvođenja izvanrednog stanja u Poljskoj 1981. uglavnom radi u inozemstvu, a tek nakon pada komunizma češće djeluje u domovini ostvarujući filmove nejednakih dometa pa su ga mnogi skloni tretirati ponajprije kao zaslužnog veterana. Ipak od desetak filmova snimljenih 1980-ih i 1990-ih vrhunska su ostvarenja Danton i Korczak (1990), u kojemu se prije Stevena Spielberga bavi sličnom temom kao Schindlerova lista na manje spektakularan, ali dojmljiviji način, a izrazito natprosječnom vrijednošću izdvajaju se i Kronika ljubavnih događaja (1986), Prsten s orlom u kruni (1992) i Veliki tjedan (1995). Njima potvrđuje status najistaknutijega poljskog redatelja uopće ostvarivši opus u kojemu se prepleću značajke klasičnog narativnog stila i modernističkih tendencija bez obzira na to bavi li se sugestivnim evokacijama prošlosti ili kritičkim prikazima aktualnih zbivanja.
Ostali važniji filmovi: Lotna (1959), Nevini čarobnjaci (1960), Sibirska ledi Magbet (1962), Bjesovi (1987).
Tomislav Kurelec

(izvor: Filmski leksikon)

Detalji:

Datum:
studeni 2, 2015
Vrijeme:
18:00 - 19:30
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr