Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Boje” izložba fotografija Edija Matića u Knjižnici Brodarica

siječanj 11, 2016 @ 08:00 - siječanj 30, 2016 @ 20:00

Boje

‘… u stalnoj potrazi za ljepotom kao terapijom, uzeo sam u ruke i fotoaparat kao izvrsnog suučesnika. Sprava koja jednim klikom izdvaja komadić prostora u kratkom trenutku, na fotografijama iz ove serije kao glavni motiv donosi – vrijeme. Objekti i predmeti, zaustavljeni u prostoru, otkazanih namjena, vanjštine nepravedno izjedene vremenom koje im oduzima svrhu i ostavlja novu ljepotu kao jedini smisao.

Moj je zadatak bio (možda vođen Goetheovom izrekom: „ljepota je krajnje načelo i najviši cilj umjetnosti“), tu ljepotu uhvatiti i donijeti ju kući. Prvo sam je spremio u folder kompjutera pod nazivom Mrtva mjesta. Zatim sam to promijenio i seriju logično nazvao Putopis, jer se radi o putovanju od Limskog kanala do ušća Dunava, preko makedonskih polja makova, zaboravljenih bugarskih sela, albanskih vrleti, banatskih ravnica, do povratka u Dalmaciju. Suradnja igre svjetla s igrom riječi, među fotografije je kao začin umetnula i dvadesetu „fotografiju“, Portret neimenovane književnice, lirski doživljaj  onih mjesta koja su ostarjela bolje od nas.

Ali kada je trebalo pronaći naslov izložbe, jedino rješenje, dovoljno pošteno prema svim spektrima svjetlosti koji su nestajali utopljeni u vremenu, a nekad davno budili receptore u mrežnici oka – pronašao sam u nazivu Boje. I eto, to je ta terapija.’

Edi Matić

 

Biografija autora:
Edi  Matić  (Split, 1962.)

 

Osim fotografijom, bavi se grafičkim dizajnom, pisanjem, glazbenom i video produkcijom.

Njegov prvi roman “Ovdje fali ženska ruka” (2008., Naklada Ljevak) bio je nominiran za nakradu Kiklop.
Roman „Grimalda“ objavio je 2012. g. Autor je Iste godine dobio  uglednu austrijsku nagradu za „Grimaldu“ kao djelo  iz jugoistočne Evrope

Piše kratke priče koje objavljuje u književnim časopisima Hrvatske, ali i časopisima stranih država. Osim proze, Edi Matić piše i stihove, do danas neobjavljene.

Vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju za Hrvatsku i BiH, a kao humanitarac djeluje i danas u okruženju u kojemu živi.

  1. g. pokreće Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs.Edi Matić će se predstaviti u pjesničkom projektu Trstih, kao gost pjesnik, 26.siječnja, s početkom u 18.00 sati (knjižnica  Brodarica).

 

Detalji:

Početak:
siječanj 11, 2016 @ 08:00
Kraj:
siječanj 30, 2016 @ 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Knjižnica Brodarica
Telefon:
+38521 685 080, +38521 685 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Brodarica
Terzićeva 5/IX

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521 385 080, +38521 385 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr