Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Carol Reed „Bjegunac” (Odd Man Out) (1947, 116 min), edukativna projekcija filma

svibanj 6, 2016 @ 18:00 - 20:00

Carol Reed „Bjegunac"

Bjegunac (Odd Man Out, 1947), Vel. Britanija, c/b, 116 min, Two Cities Films
Redatelj: Carol Reed
Scenarij: R. C. Sherrif, F. L. Green, prema Greenovu romanu
Direktor fotografije: Robert Krasker
Glazba: William Alwyn
Uloge: James Mason (Johnny MacQueen), Robert Newton (Lukey), Robert Beatty (Dennis), Fay Compton (Rosie), Cyril Cusack (Pat), F. J. McCormick (Shell), Kathleen Ryan (Kathleen), W. G. Fay (otac Tom).

Vođa ilegalne protubritanske organizacije u Sjevernoj Irskoj, Johnny MacQueen, ranjen je za bijega nakon pljačke banke, poduzete da se namakne novac za organizaciju. Dok ga policija traži po gradu, on se suočava s halucinacijama i nesvjesticama i policijskim doušnicima te pokušava naći izlaz. Sa zaručnicom Kathleen kreće na sastanak sa svećenikom ocem Tomom, ali biva izdan.

Prvo u nizu Reedovih ostvarenja s motivom „čovjeka u bijegu”, prijestupnika kojega prikazuje s neskrivenim simpatijama, ali koji završava tragično (kao paradigmatičan primjer tzv. gubitnika), a kojim redatelj u britansku kinematografiju transponira temeljne značajke francuskog poetskog realizma, korespondira također s moralističkim tendencijama u svjetskom filmu druge polovice 1940-ih.
Zaokupljen tvorbom ugođaja tjeskobe i dočaravanjem krhkosti individualne slobode, Reed psihičku i fizičku agoniju protagonista dočarava majstorskom kombinacijom ekspresionističke fotografije naglašenih crno-bijelih kontrasta, neobičnih rakursa koji postaju sve nagnutiji s pogoršavanjem junakove situacije, i efektnih subjektivnih kadrova koji pretapanjima i višestrukim ekspozicijama dočaravaju protagonistove halucinacije s inventivnom uporabom zvuka, posebice suprotstavljanja tišine (npr. u sceni pljačke) s hiperboliziranjem uličnog žamora i šumova.

Fatalistička predodređenost junakove sudbine iskazana je i pažljivim naglašavanjem vremenske uokvirenosti priče (koja se događa u rasponu od 8 sati, od popodnevne pljačke do junakove smrti u ponoć) – krupnim planovima satova, zvucima crkvenih zvona i informacijama o točnom vremenu u sporednim razgovorima te interpretacijom J. Masona (koji u filmu izgovara tek desetak replika).

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
svibanj 6, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/