Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Costa-Gavras „Z“ (127 min, 1969), edukativna projekcija filma

studeni 9, 2015 @ 17:00 - 19:15

Z (1968), Francuska/Alžir, boja, 127 min, Reggane Films/Valoria Films
Režija: Costa-Gavras
Scenarij: Jorge Semprún, prema romanu Vassilisa Vassilikosa
Direktor fotografije: Raoul Coutard
Glazba: Mikis Theodorakis
Uloge: Yves Montand (Zastupnik), Irene Papas (Helene), Jean-Louis Trintignant (sudac istražitelj), Jacques Perrin (fotoreporter), Charles Denner (Manuel), François Périer, Piere Dux, Julien Guiomar.

U jednoj mediteranskoj zemlji lijevu opoziciju vodi popularni Zastupnik, bivši olimpijski prvak, trenutačno liječnik i sveučilišni profesor. Ankete predviđaju njegovu pobjedu na izborima, a on se sam ne osvrće previše na tajanstvene prijetnje smrću. Nakon burna političkog skupa, pregazi ga kamion. Dok desničarski elementi u vlasti pokušavaju zataškati vlastitu umiješanost tvrdeći ujedno da se radilo o nesretnom slučaju, sudac istražitelj uz pomoć fotoreportera započinje istragu.

Počevši od samog početka s napomenom »Svaka slučajnost sa stvarnim događajima i osobama nije slučajna, već namjerna«, film, iako ne specificira mjesto radnje, očituje jasne aluzije (naglašene i ugođajem kojemu posebno pridonosi partitura M. Theodorakisa) na Grčku u razdoblju neposredno prije vojnog puča 1967. i na ubojstvo grčkog političara Grigorisa Lambrakisa, iako fabula o urotničkom djelovanju konzervativnih struktura moći sadržava i univerzalne impulse pa film djeluje i kao izravna optužba mehanizama državnog terora. Vještom uporabom modernističkih postupaka (usporene snimke, kamera iz ruke, zaustavljeni kadrovi) Costa-Gavras postiže dinamiku zbivanja, a pokazuje se i majstorom detekcije i trilera postupno otkrivajući nove spoznaje te povećavajući napetost i tenzije. Posebice su dojmljive kratke retrospekcije koje pružaju uvid u intimu Zastupnika i njegove supruge Helene. U vrsnoj glumačkoj ekipi izdvaja se Irene Papas koja, iako na ekranu sveukupno 5 minuta, iznimnim emocionalnim intenzitetom predočava skrivenu tugu lika.
Nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku i za montažu (Françoise Bonnot) te nominiran za najbolji film, afirmirao je struju političkog filma i u komercijalnoj kinematografiji.

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon)

Detalji:

Datum:
studeni 9, 2015
Vrijeme:
17:00 - 19:15
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr