Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

David Wark Griffith Slomljeni cvjetovi, edukativna projekcija

svibanj 23, 2018 @ 17:30 - 19:30

David Wark Griffith Slomljeni cvjetovi (1919, 95 min), edukativna projekcija filma

Slomljeni cvjetovi (Broken Blossoms, 1919), SAD, c/b, 95 min, nijemi, D. W. Griffith Production/United Artists
Režija i scenarij: David Wark Griffith, prema priči Kinez i mala Th. Burkea
Direktor fotografije: G. W. Bitzer, Hendrik Sartov, Karl Brown
Uloge: Lillian Gish (Lucy), Richard Barthelmess (Cheng Huan), Donald Crisp (Battling Burrows), Arthur Howard (Burrowsov menadžer), Edward Peil (Zlooki), George Beranger (Špijun).

London. Mladi Kinez Cheng Huan vlasnik je trgovine raritetima. U njegovu susjedstvu živi primitivni boksač Burrows, koji neprestano tuče svoju krhku kćer Lucy. Cheng Huan, zaljubljen u djevojku, pruži joj utočište, no Burrows sazna za to.

Slomljeni cvjetovi vjerojatno su najneobičniji film u stvaralaštvu D. W. Griffitha. Suprotno raskošnim epsko-povijesnim pričama karakterističnima za njegov opus, film je intimistička melodrama sasvim oslonjena na dočaravanje osobita ugođaja (tzv. film atmosfere), a ostvaren je s malim budžetom u nezavisnoj produkciji i s vrlo svjesnom Griffithovom namjerom realizacije tzv. umjetničkog filma. Za ono doba osebujan i po izrazitom sabijanju vremena i prostora radnje, svojim je delikatnim ugođajem, ostvarenim iznimnom fotografijom mekog fokusa (snimatelj Sartov kreirao je specijalne leće za tu priliku) i sporim ritmom (neki kadrovi trajali su oko minute i pol, što je za ondašnje holivudske standarde, koje je postavio upravo Griffith, bilo neobično dugo), fascinirao je franc. impresioniste, među kojima je stekao kultni status. S obzirom na motive međurasne ljubavi, autoerotizma, sadomazohizma, uživanja opijuma, film i na tematskom planu predstavlja pomak unutar, viktorijanskim vrijednostima prožeta, Griffithova opusa, iako tematskim slojem, no na znatno intrigantniji način, dominira arhetipski motiv ugrožene nevinosti i čistoće.

D. Radić

(izvor teksta: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
svibanj 23, 2018
Vrijeme:
17:30 - 19:30
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 3
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 028
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588