Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Demontaža: „Moj bog je jači od tvog”. Gosti su Josip Mlakić i fra Drago Bojić

9 studenoga, 2016 @ 18:00 - 20:00

DEMONTAŽA: ‘Moj bog je jači od tvog’

U sljedećih desetak redaka nemoguće je dovoljno spektakularno najaviti jednog od pozvanih, a kamo li obojicu gostiju iduće tribine. Riječ je o jednima od najvećih bosansko-hercegovačkih, ali i regionalnih, pisaca i intelektualaca kojima je ovo, unatoč silnom utjecaju i broju napisanih stranica, prvi nastup u Splitu!
S jedne strane je pisac, scenarist i kolumnist Josip Mlakić kao dobitnik brojnih književnih nagrada u Hrvatskoj. A s druge je teolog i kolumnist, omiljeni bosanski franjevac, fra Drago Bojić, trenutačno persona non grata teološke, i uopće humanističke, misli. Kao pojedinci s margine, izvan dominantnih mehanizama moći, daleko od sigurnih pozicija i sustava potpore, na ratnoj nozi s kreatorima njihove i naše budućnosti, pored jedne vrste disidentstva dijele i još nešto zajedničko – tretman religije. To je tematsko područje na koje ćemo ovog puta suziti njihove svestrane interese. Mlakićevi junaci su jednako u romanu, priči ili na filmu obilježeni trajnim identitetskim raskolom kao izvorom nikada dovršenog rata, a taj raskol upravo izvire iz vjerske nesnošljivosti. Fra Bojić je upravo objavio knjigu tekstova koji su, zbog stava prema ulozi religijskih institucija u sukobima i destabilizaciji društva, rezultirali otkazom u institucijama i uredništvima časopisa.
Dvojici marginalaca ipak, pored svog kapitala, nisu mogli uzeti onaj simbolički. A taj se odnosi na snagu njihovih kritičkih stavova o temama koje drugi guraju pod tepih. U što se možete sami uvjeriti u srijedu, 9. studenog u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knižnice Marka Marulića.

Detalji:

Datum:
9 studenoga, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , , ,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/