Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„Elektro Moskva” (2013, 89 min), edukativna projekcija dok. filma

svibanj 18, 2017 @ 18:00 - 19:30

Elena Tikhonova & Dominik Spritzendorfer „Elektro Moskva” (2013, 89 min), edukativna projekcija dok. filma

Аleksej Iljinič ruski je glazbenik i pasionirani skupljač starih sovjetskih sintesajzera i instrumenata. Prateći ga na putovanjima u potrazi za elektronskim instrumentima dokumentarac nam otkriva djeliće života iza Željezne zavjese u doba Sovjetskog saveza. Budući je uvoz sintesajzera sa Zapada bio zabranjen, ruski su se inženjeri elektrotehnikei snalazili na kojekakve načine da naprave vlastite verzije razvikanih Rolandovih i Yamahinih instrumenata. Nastajali kao DIY projekti i izrađivani od elektronskih dijelova dostupnih manje-više isključivo sovjetskoj vojnoj industriji, pojavili su se tako Aelita, Alisa, Estradin, Formanta Polivoks… Neki od instrumenata (poput Theremina, fizičara Lava Sergejeviča Theremina) nastali su kao nusproizvodi vojno-obrambene industrije.
Sovjetski instrumenti bili su izrađeni poput tenkova, zvučali su drugačije i izgledali neuglednije nego japanski originali, ali ti nedostaci nisu im nimalo umanjivali vrijednost. Prepoznati (i priznati) na Zapadu, danas na eBayu postižu višestruku vrijednost od izvorne cijene, a post-sovjetske generacije glazbenika krenule su ih iznova koristiti.
Priča o sovjetskim sintesajzerima je alegorija svakodnevnog života pod sovjetskim sustavom: ništa ne funkcionira, ali morate izvući najbolje od toga.
„Elektro Moskva” elektronska je bajka o inventivnom duhu slobodnog uma unutar Željezne zavjese – i više od toga.

Details

Date:
svibanj 18, 2017
Time:
18:00 - 19:30
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica, Odjel multimedije
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 685 024
Website:
http://www.gkmm.hr/mreza-gkmm/odjel-multimedije/