Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ettore Scola „Izuzetan dan“ (1977, 105 min), edukativna projekcija filma

svibanj 18, 2015 @ 18:00 - 20:00

Izuzetan dan (Una giornata particolare, 1977), Italija, boja, 105 min, Compagnia Cinematografica Champion/Canafox
Redatelj: Ettore Scola
Scenarij: Ruggero Maccari, E. Scola, Maurizio Costanzo
Direktor fotografije: Pasqualino De Santis
Glazba: Armando Trovaioli
Uloge: Sophia Loren (Antonietta), Marcello Mastroianni (Gabrielle), John Vernon (Emanuele), Françoise Berd (pazikuća), Patrizia Basso (Romana).

Dok joj suprug i šestoro djece odlazi promatrati povorku povodom Hitlerova posjeta Rimu u svibnju 1938., domaćica Antonietta ostaje sama. Susreće se sa susjedom, homoseksualcem Gabrielleom, bivšim radijskim spikerom te se oni, nakon početnog nepovjerenja zbliže.

Odmaknuvši se od komedije, Scola je zanimanje za prikaz pojedinaca diskriminiranih i zlostavljanih u ime morala i vladajuće politike konkretizirao smještanjem fabule u razdoblje fašizma i usredotočavanjem na odnos umorne, seksualno i emotivno nezadovoljne domaćice, podređene nezahvalnom suprugu (scena umorne S. Loren u kuhinji, citat je scene iz Umberta D) i introvertirana, progonjena homoseksualca. Pritom je vješto preokrenuo glumačke stereotipove (zavodnice odn. šarmantnog ljubavnika) tumača glavnih uloga S. Loren i M. Mastroiannija (nominiran za Oscara) čija je međuigra emocionalno dojmljivo, suptilnim gradiranjem, iskazala sudbinu marginalaca u represivnom društvu. Njihovu paralelnu viktimizaciju Scola je riješio i paralelnim (iako kratkotrajnim) oslobađanjem – Gabrielle budi u Antonietti potisnutu ženstvenost, a istodobno u njoj pronalazi sućutnu prijateljicu. Narativna linija određena je ponajprije konverzacijskim situacijama i uobličena dosljedno provedenim kontrastom sive fotografije, koja tehnikom sepije dočarava ugođaj dokumentarizma i zvuka pompoznog radijskog izještavanja o Hitlerovu posjetu. Tim je postupkom, a uz scenarističke motivske asocijacije na radijsku kroniku, Scola postigao ravnotežu psihol. introspekcije i analize socijalno-političkog konteksta.

B. Kragić

Izvor teksta: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Details

Date:
svibanj 18, 2015
Time:
18:00 - 20:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021685000
Website:
www.gkmm.hr