Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Federico Fellini „Proba orkestra“ (1978, 70 min), edukativna projekcija filma

svibanj 8, 2015 @ 18:00 - 20:00

Proba orkestra (Prova d’orchestra, 1980), Italija/SR Njemačka, boja, 70 min, Albatros/Daimo/RAI
Redatelj: Federico Fellini
Scenarij: Federico Fellini, Brunello Rondi
Direktor fotografije: Giuseppe Rotunno
Glazba: Nino Rota
Uloge: Balduin Baas (dirigent), David Maunsell (prva violina), Clara Colosimo (harfistica), Ronaldo Baracchi (pijanist), Elizabeth Labi (pijanistica), Ferdinando Villella, Giovanni Javarone, Filippo Trincaia.

U srednjovj. kripti iznimnih akustičnih svojstava orkestar se uvježbava pod palicom njemačkog dirigenta, a TV ekipa postavlja pitanja sudionicima probe. Tijekom pauze dirigent se žali zbog nepoštovanja autoriteta njegove profesije, a glazbenici postaju sve buntovniji i potpuno otkazuju poslušnost.

Izvorno snimljen za TV, film rabi dokumentarističke metode (tzv. anketna metoda pod utjecajem struje filma istine) s kojima se redatelj poigravao i u Klaunovima (1970), također u TV produkciji. Često tumačen kao film o političkim prilikama u Europi (s naglaskom na talijaksnku političku situaciju), od najtipičnijih ostvarenja struje politčkog filma razlikuje se suptilnim, no grotesknim smislom za humor, najočitijim u ponašanju i izjavama nekih glazbenika – jedan tako sluša nogometni prijenos na tranzistoru, drugome ubace kondom u trubu, a pijanistica se ispod svojega instrumenta upušta u erotski čin. Orkestar se može shvatiti kao prikaz društva u malom (sa sindikatima, sluganstvom i drugim prepoznatljivim fenomenima) pa je kritika u tom smislu tumačila i odnos svirača i dirigenta – isprva se glazbenici opiru stezi, a kada strašna crna kugla poruši zidove, pobuna prestaje. Za film je važan i kontrast između tradicije i suvremenosti, očit u usporedbi uvoda, u kojemu se dinamičnom kamerom i komentarom jednoga lika opisuje ljepota kripte s orkestralnim kaosom te sukobom dijelom prouzročenim i dolaskom tv ekipe. Dio glazbenika, nezadovoljan što neće dobiti nadoknadu za suradnju s TV ekipom, isprva samo traži sindikalna prava, no s vremenom prevladava potpuno anarhičan bunt od kojega nitko nema koristi. Pojedini glazbenici, međutim, čini se, istinski vole svoju umjetnost, a virtuozna režija i dojmljiv kraj s gubitkom individualnosti svirača pod dirigentovim oštrim komandama pridonose sve povoljnijim revalorizacijama filma. Figura pompoznog dirigenta može se shvatiti i kao ironični autoportret redatelja, koji je svoj posao rado uspoređivao s tom glazbeničkom strukom.

N. Gilić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Details

Date:
svibanj 8, 2015
Time:
18:00 - 20:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021685000
Website:
www.gkmm.hr