Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Festival svjetske književnosti 2017.: Ivica Prtenjača

rujan 8, 2017 @ 19:00 - 21:00

Razgovor vodi Nebojša Lujanović

 

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radi od svoje petnaeste godine, kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga i glasnogovornik. Živi i radi u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove i novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije i književne sajmove. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Sudjelovao je na dvadesetak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten je u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Predsjednik je odbora Goranova proljeća. Na Trećem programu Hrvatskog radija vodi i autorski potpisuje emisije Moj izbor i Jutro na Trećem.
Objavio je knjige Pisanje oslobađa (poezija, 1999.), Yves (poezija, 2001.), Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem; izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, 2002.), Uzimaj sve što te smiruje (poezija, 2006.), Dobro je, lijepo je (roman, 2006.), Okrutnost (pjesme, 2010.), Kod Yvesa (priče, 2011.), Brdo (roman, 2014.) i Tiho rušenje (roman, 2017.).
Dobio je Nagradu 25. Salona mladih za književnost 1998. (Pisanje oslobađa), Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina 2001. (Yves), nagradu Kiklop za pjesničku knjigu godine 2006. (Uzimaj sve što te smiruje), Risto Ratković za najbolju pjesničku knjigu u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji u 2009. (Okrutnost), nagradu Kiklop za pjesničku knjigu godine 2010. (Okrutnost) te Nagradu VBZ-a i TISAKmedije za najbolji neobjavljeni roman 2014. (Brdo).

 

O knjizi:
U Tihom rušenju Ivica Prtenjača ponovo se uspinje na ‘brdo’, ali ovaj put ono se nalazi u Haulikovoj ulici, u jednom oronulom zagrebačkom stanu. Glavni junak, soboslikar s diplomom profesora književnosti, sa svojim pomoćnikom treba učiniti ono što i inače radi – oljuštiti sve sa zidova i ponovo ofarbati. Čini se kao ugodan, prilično usamljen rutinski posao, daleko od nametljivih ljudi, baš onako kako najviše voli. Ali, čovjek koji ih je angažirao, i njegova životna priča, promijenit će živote svih likova u romanu. Tijekom rušenja i renoviranja događa se isto što i tijekom života na brdu u prošlom, nagrađenom Prtenjačinu romanu – odmak, kontempliranje i preslagivanje života. Ali pisac je ovaj put, usprkos tragičnim događajima o kojima čitamo, optimističniji, a njegovi junaci čine se spremniji za nastavak života. Tiho rušenje može se čitati i kao svojevrstan nastavak Brda, ne po principu što je bilo dalje, jer likovi su novi, nego kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu, u kojem sve tekstove povezuju dominantni motivi i teme. Tiho rušenje, naravno, nije pjesma, nego velik roman u kojem ima puno poezije. S jedne strane filigranski precizne rečenice, a s druge začudne metafore spuštaju nas u ono što je proznom iskazu obično nedohvatljivo, i jamče čitateljski užitak koji u ovoj zemlji, na taj način, može pružiti samo Ivica Prtenjača.

Detalji:

Datum:
rujan 8, 2017
Vrijeme:
19:00 - 21:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
, , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/

Organizatori

GKMM
Nakladnička kuća Fraktura