Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Franklin J. Schaffner „Momci iz Brazila” (The Boys from Brazil) (1978, 123 min), edukativna projekcija filma

svibanj 27, 2016 @ 17:00 - 19:30

Franklin J. Schaffner „Momci iz Brazila"
Momci iz Brazila (The Boys from Brazil) je britansko-američki igrani film snimljen 1978. u režiji Franklina J. Schaffnera.
Radnja ovog trilera temelji se na istoimenom romanu Ire Levina.
 Protagonist, čiji lik tumači Laurence Olivier, je Ezra Lieberman, ostarjeli lovac na odbjegle nacističke ratne zločince, čija je glavna meta zloglasni ljekar Josef Mengele (Gregory Peck).
Radnja prikazuje kako Lieberman, u nastojanju da locira Mengelea, postepeno otkriva njegov decenijama pripreman plan da, koristeći vlastita naučna dostignuća iz oblasti genetike i medicine, pokuša stvoriti Četvrti Reich.
 
„Momci iz Brazila” je poznat po prilično neobičnom castingu; Olivier, koji je dvije godine ranije u Maratoncu tumačio lik odbjeglog nacističkog zločinca, u ovom filmu je tumačio lovca na naciste modeliranog prema stvarnom liku Simona Wiesenthala; nasuprot tome, Gregory Peck, hollywoodski glumac koji je dotada gotovo uvijek tumačio savjesne pozitivce, glumio je jednog od najmonstruoznijih historijskih zlikovaca.
Film je doživio značajan uspjeh i imao priličan odjek u tadašnjoj javnosti. Tome je pridonijela aktualnost teme, odnosno nova medicinska dostignuća vezana uz bebe iz epruvete, kao i činjenica da je stvarni Mengele u trenutku snimanja bio na slobodi. Mengele se tada stvarno nalazio u Brazilu, ali je preminuo nekoliko mjeseci nakon premijere, a za što će javnost doznati tek 1985. godine.

Detalji:

Datum:
svibanj 27, 2016
Vrijeme:
17:00 - 19:30
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/