Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba slika Stjepana Čizmića

srpanj 5, 2016 - kolovoz 10, 2016

STJEPAN ČIZMIĆ
……. rođen 04.04.1967. u Splitu
……. diplomirao na VGUK
……. živi i radi u Splitu
……. scizmic2@gmail.com

Izložbeni prostor GKMM od 05. srpnja do 10.kolovoza 2016.

Sve je stvar sudbine.
Sve je kako vam se stvari poslože u životu. I uvijek vam fali ono „malo“ sreće da se nađete na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Uvjerili ste se u to nebrojeno puta, kad vas hoće, hoće, okolnosti ti se čine moćnijima i učinkovitijima od bilo čega. Pa i od same istine, nesuđenih senzacija i patenata, elaboriranja i emitiranih poruka. Zašto? Pa do tih spoznaja će se i onako kad-tad doći, one su tu, treba ih tek otkriti, do njih doći, objelodaniti, suvislo prezentirati.
Narod bi uprošćeno rekao, treba netko stajati iza vas, vjerovati u to što ste mu otkrili i povjerili, u to po čemu vas je taj netko prepoznao, dao vam na važnosti, ohrabrio vas da s tim izađete među ljude, razglasite na sva zvona. Poslije je sve stvar rutine, marketinga, kad se stvari obrnu, priča zakotrlja,…
Gadno je kad vam netko iz ruke uzme kruh, kad vas pretekne upravo s onim na čemu ste radili, u što ste vjerovali, za što ste izgarali, vjerujući u vlastiti komadić svemira koji se otvorio. Što učiniti, dočim se osjećate pokradeno i prevareno, neovisno o tome što vas zapravo nitko nije niti varao niti potkrao. Ostajete postojani i nepokolebljivi u uvjerenju da ćete doživjeti zadovoljštinu, jer ono čime se bavite uistinu vrijedi i nema alternativa.
Umjetnost je to iskrena i nepatvorena koja mora trijumfirati ili barem doći na svoje. Ako nije bila to što jest, bolje nije ni zaslužila!
Slike Stjepana Čizmića prepoznao je prije mene ovdašnji slikar Vanja Pagar. Čovjek od zanata ne može se zaletjeti za nešto što nema dušu, pokriće, estetiku koja traži afirmaciju, pa makar to bilo u sličnoj inačici već prepoznato na nekom drugom kraju svijeta. Makar i imalo blizanca kojemu je slava izmijenila krvnu sliku.
Za slike Gerharda Richtera svijet izdvaja basnoslovne svote, u pitanju je moguće najbolji plaćeni slikar u svijetu, kolekcionari se za nj otimaju… trend ili stvarnost manje je bitno. Zanima me hoće li se blizanci kao u životu tražiti, osjećati jedan drugoga? I ne samo to; što će se zbiti s radovima našeg sugrađanina; jesu li Richter i američki mu „dvojnik“ Hans Hofmann svijetu dovoljni ili će netko i u ovim radovima vidjeti klice genijalnosti koja se trudi preskočiti „malomišćanske“, lokalne granice? Hoće li se i našem čovjeku posrećiti, možda će netko u svemu prepoznati likovnost koja navještava treći svjetski rat ili će sve ostati na nivou puškaranja po selendri, provinciji? Čuj mene, a?
Ne očekujte čuda, ni vi što ste spremni ulagati, ni vi poštovani potpisniče ovih „škrabotina“ za koje sam se zauzeo, do kojih se stiže, uvjeren sam, ustrajno ponekad i s gnjevom, mukotrpno, sa strahom da će oholost izustiti nepromišljeno i pomalo dezavuirajuće, već viđeno.
Čizmićeva glavna briga bila je prevladati slučajnost, da vas sve ne zavede k prepoznatljivosti, k neželjenoj faktografiji, k vizualnom doživljaju. To višeslojno slikarstvo boja i oblika inzistira na preklapanjima i „brisanjima“ postojećeg. Kombiniranje tragova alata, noževa i špahtle te višeslojnost boje sredstvo su u potrazi za krhotinama prostornih i krajobraznih pojavnosti, bez nastojanja da se definiraju u prepoznatljivosti. Čizmić je očito ispred svog vremena, sada i ovdje, poput arheologa traga za artefaktima jednog drugog svijeta, većini nestvarnoga i za sada nedokučiva.


IGOR BREŠAN

Detalji:

Početak:
srpanj 5, 2016
Kraj:
kolovoz 10, 2016
Događaj Categories:
,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Izložbeni prostor
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
+38521685011
Web stranica:
http://www.gkmm.hr