Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba „Židovski jezici”

studeni 25, 2016 @ 08:00 - prosinac 10, 2016 @ 13:00

Židovski jezici

Izložbu su organizirali Izraelska nacionalna knjižnica i Židovska općina Split i ostaje otvorena do 10. prosinca 2016.

 Gdje god su živjeli Židovi, govorili su i/ili pisali drugačije od svojih susjeda. U nekim su se slučajevima njihovi jezici razlikovali svega po nekoliko ubačenih hebrejskih riječi, a u nekima su govorili potpuno različitim jezikom. Mnogi su čuli za jezike židovske dijaspore jidiš i ladino. Međutim, Židovi su pričali desetke jezika kroz svoje stotine godina migracija i naseljavanja.

U stoljećima oko početka nove ere, Židovi su se prebacili s hebrejskog na judeo-aramejski, te nekoliko stoljeća kasnije na judejsko-grčki. Kako su Židovi migrirali iz Zemlje Izrael i kreirali nove zajednice kroz babilonska, perzijska, grčka i rimska carstva te kroz arapske zemlje, nastavili su učiti lokalni jezik te ga govoriti i pisati na posebne židovske načine. Nekoliko se jezika rodilo tijekom slijedećih stoljeća kroz Europu i Bliski istok.

Zbog promjena u lokalnim jezicima, migracija te miješanja s govornicima drugih jezika, neki jezici koji su rođeni u antičkim i srednjovjekovnim vremenima su nestali prije više stoljeća, kao što su judejsko-provansalski i judeo-slavenski. Ostali su nestali kada su se njihovi govornici izmiješali s govornicima drugih jezika.

Od osamnaestog do dvadesetog stoljeća, Židovi su se diljem Europe integrirali s lokalnim ne-židovskim zajednicama kroz urbanizaciju i emancipaciju, prebacujući se s jidiša i ladina na lokalne jezike uključujući ruski, njemački, turski i grčki.

Kasno devetnaesto i dvadeseto stoljeće donijelo je seizmičku promjenu u židovskoj populaciji. Milijuni Židova su migrirali iz centralne i istočne Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike u Ameriku, zapadnu Europu i Palestinu. Milijuni Židova su nestali u nacističkom Holokaustu. Tada, u desetljećima nakon osnivanja države Izrael, milijuni su Židova migrirali iz svih tih regija – posebice maroka, Alžira, Tunisa i  Iraka – u Izrael.

Razvoj izraelskog hebrejskog nije doveo do nestanka židovskih jezika dijaspore. Suvremeni, a posebice religiozni Židovi, nastavljaju govoriti jezike koji uključuju stotine riječi iz tekstualnog hebrejskog i aramejskog kao i utjecaje iz jidiša, ladina te judeo-aramejskog. Te rezultirajuće varijante engleskog, španjolskog, francuskog itd., mogle su se smatrati novim židovskim jezicima.

Dok su srednjovjekovni židovski jezici pisani hebrejskim pismom, novi i i židovski jezici dijaspore nisu. Kako će se ti jezici razvijati u desteljećima koja dolaze? Samo će vrijeme pokazati. Za sada trebamo dokumentirati ugrožene židovske jezike i promatrati razvoj novih.

Iz blaga kolekcije Izraelske nacionalne knjižnice nudimo krakti pogled u opsežni svijet židovskih jezika. Slobodno istražujte dalje na njihovoj web stranici:
http://web.nli.org.il/sites/nli/english/Pages/default.aspx

 

Izraelska nacionalna knjižnica
Osnovana u Jeruzalemu 1892. godine, Izraelska nacionalna knjižnica (NLI) ima dvostruku ulogu, služiti kao nacionalna knjižnica kako za državu Izrael taklo i za židovski narod diljem svijeta. Njezin opsežni fundus sadrži bogatstvo materijala u različitim ofrmatima koji otkrivaju povijesne, kulturne te intelektualne priče židovskog naroda, države Izrael te zemlje Izraela kroz godine.

‘Gesher L’Europa’ (Most do Europe) je inicijativa Izraelske nacionalne knjižnice i Zaklade Rothschild (Hanadiv) Europe za kreiranjem mogućnosti razmjene znanja te kulturne razmjene između Izraelske nacionalne knjižnice i Europe.

 

AEPJ
AEPJ – Europsko udruženje za očuvanje i promociju židovske kulture i naslijeđa osnovana je 2005. godine, uz podršku Vijeća Europe. Dva glavna projekta AEPJ su Europska ruta židovske baštine, jedan od glavnih među Europskim kulturnim smjerovima Europskog vijeća, a koji uključuje 16 lokalnih i tematskih ruta i Europski dani židovske kulture koji ukljjučuju oko 1200 aktivnosti u više od 30 zemalja, a koijma je 2015. godine prisustvovalo više od 122.000 posjetitelja.

Detalji:

Početak:
studeni 25, 2016 @ 08:00
Kraj:
prosinac 10, 2016 @ 13:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Izložbeni prostor
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521685011
Web stranica:
http://www.gkmm.hr