Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Jacques Tati „Odmor gospodina Hulota“ (1953), edukativna projekcija filma

listopad 12, 2015 @ 18:00 - 20:00

Jacques Tati, jedan od najvećih majstora suptilne komike u svojim je filmovima nastavio tradicije nijeme burleske, poglavito tzv. mehaničkog slapsticka, a njegovu je poetiku inventivno prilagodio (i nadogradio) zahtjevima zvučnog filma.
Filmovi su na francuskom jeziku s hrvatskim prijevodom. Sve projekcije započinju u 18 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu prije svake projekcije.

Odmor gospodina Hulota
(Les Vacances de M. Hulot, 1953), Francuska, c/b, 96 min, Cady-Films/Discina
Redatelj: Jacques Tati
Scenarij: Jacques Tati, Henri Marquet, Jacques Lagrange
Direktor fotografije: Jacques Mercanton, Jean Mousselle
Glazba: Alain Romans
Uloge: Jacques Tati (Hulot), Nathalie Pascaud (Martine), Michčle Rolla (teta), Louis Perrault (Fred), André Dubois, Valentine Camax.

Simpatični gospodin Hulot kreće na odmor u Normandiju u svojemu starom automobilu. Dolazi u mali hotel pokraj plaže gdje njegovo nekonvencionalno ponašanje ubrzo izaziva čuđenje i prigovore drugih gostiju, ali Hulot se na to ne obazire, štoviše svojom nespretnošću uzrokuje brojne štete. Zabavlja se družeći se s dražesnom Martine, jednom engleskom staricom i djecom.

Drugi cjelovečernji Tatijev film, ujedno prvi u kojemu je u potpunosti definirao svoj tipični lik – visokog, pomalo nespretnog, šutljivog osobenjaka s lulom. Autor je satiru na ljetovanja odnosno “histeriju” turizma uobličio kroz slijed komičnih događaja koji tvore vrlo jednostavnu fabulu i razrađuju poetiku slapsticka – pažljivo razvija vizualne gegove te ih obogaćuje gegovima temeljenim na šumovima i zvukovima različitih naprava izbjegavajući dijalog.
Pomno profilirajući niz sporednih likova gostiju i ugostitelja, Tati ironizira konvencionalne vrijednosti srednje klase naglašavajući prirodnost glavnog lika, ali upućuje i na njegovu egocentričnost. Stoga iza blagohumornih opservacija (prožetih i melankolijom) životne svakidašnjice film očituje i stalne, dublje motive slapsticka – konflikt s objektima i tehnikom kao i temeljnu iracionalnost zbivanja. Film je postigao izniman komercijalni uspjeh, nagrađen je specijalnom nagradom u Cannesu te definitivno etablirao Tatija kao filmskog autora.

B. Kragić

(tekst preuzet s Filmskog leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
listopad 12, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr