Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Jean-Pierre Melville “Crveni krug” (140 min, 1970), edukativna projekcija filma

prosinac 11, 2015 @ 17:00 - 19:30

Kriminalistička drama o bivšem zatvoreniku koji izbjegavajući osvetu mafije planira veliku pljačku dijamanata. I dok je policijski inspektor Mattei (André Bourvil) uvjeren da je ubojica Vogel (Gian-Maria Volonté) napokon priveden pravdi, lukavi pritvorenik planira bijeg. Iskoristivši nepažnju policije Vogel pobjegne iz vlaka, te se sakrije u prtljažnik bivšeg pljačkaša Coreyja (Alain Delon) koji je upravo odslužio zatvorsku kaznu. No, ni Corey ne miruje već i sam planira novi pothvat – pljačku dragulja. Pridobivši Vogela za svoj naum, angažira i nekadašnjeg policajca, a sada alkoholičara Jansena (Yves Montand), te se trojka uvelike počne pripremati za milijunski posao. Međutim, Coreyju je za petama njegov bivši šef, mafijaš Rico (André Ekyan), dok inspektor Mattei polako ulazi u trag odbjeglom Vogelu”

“Ovo je jedan od najtežih filmova koje sam ikad režirao.” Izjavio je to poznati francuski sineast Jean-Pierre Melville (Le Doulos, Le Samourai), kada se pred konac života prihvatio realizacije još jedne napete i elegantno snimljene kriminalističke priče. Riječ je o filmu Le Cercle rouge iz 1970. kojeg je Melville režirao tri godine prije smrti napisavši ujedno i scenarij za film, te okupivši impresivnu glumačku ekipu. U središtu je filma hladnokrvni pljačkaš koji neposredno nakon izlaska iz zatvora organizira novu pljačku, i to uz pomoć odbjeglog ubojice i bivšeg policajca. Neobična trojka proći će doista trnovit put do dramatične završnice, dok je Melvilleov tekst novi dokaz autorovog besprijekornog osjećaja za filmski suspens kada su u pitanju zapleti s likovima s obje strane zakona. Tako je središnji (anti)junak Corey iznimno slojevit karakter s nizom mana i vrlina pri čemu osobito treba istaknuti Alaina Delona (Monsieur Klein, Le Clan des Siciliens) čija je izvedba uistinu maestralna. Slične ocjene zaslužuju i glasoviti Yves Montand (Z, I”comme Icare) u ulozi Coreyjevog partnera Jansena, te André Bourvil (La Traversée de Paris) kao mirni, ali uporni inspektor Mattei. Napokon, treba pohvaliti i talijanskog glumca Gian-Maria Volontéa (La Mort de Mario Ricci) kao Vogela, dok se Melvilleova izjava o jednom od najtežih filmova u njegovoj karijeri itekako prepoznaje u zahtjevnim akcijskim prizorima, efektnoj paralelnoj naraciji, te u ambicioznom scenariju s izvrsnim dijalozima. Protkana tezom o moralu koji nije uvijek istoznačnica za zakonitost, te poentom o lojalnosti među ljudima bez obzira čime se oni u životu bavili, Melvilleov je film Le Cercle rouge više od obične kriminalističe drame.
Zapravo, radi se o redateljevom dobro poznatom reinterpretiranju karakteristika američkog filma noir s finom dozom intelektualizma i prepoznatljivom stilskom superiornošću.

Detalji:

Datum:
prosinac 11, 2015
Vrijeme:
17:00 - 19:30
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr