Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Jim Sheridan „Moje lijevo stopalo” (My Left Foot) (1989, 103 min), edukativna projekcija filma

travanj 22, 2016 @ 17:00 - 19:00

Biografska drama snimljena prema autobiografiji poznatog irskog pisca Christyja Browna, koji je od djetinjstva bio žrtvom cerebralne paralize, a jedino je svojim lijevim stopalom mogao pisati i slikati. Priča počinje 1959. kada je Christy (Daniel Day-Lewis) gost u kući Lorda Castewellanda (C.l Cusack) gdje se nalazi skup ljudi koji su također gosti na dobrotvornoj večeri za oboljele od cerebralne paralize. Christy tamo upoznaje bolničarku Mary Carr (R. McCabe) koja mu je dodijeljena da pazi na njega i pomaže mu, posebice na njegovu sklonost piću, jer mora biti trijezan za svečani govor. Dok Christy potajno pije na slamku iz boce skrivene u svom smokingu, Mary čita njegovu autobiografiju, saznavajući sve o njegovu djetinjstvu, mladosti, borbi s bolešću, liječenjima, te ljubavi za umjetnost i golemom daru za pisanje i slikarstvo.
„Moje lijevo stopalo” veliki je uspjeh male irske kinematografije kao i redatelja Jima Sheridana (U ime oca, In America, Brothers). Film je osvojio dva Oscara – Daniel Day-Lewis za najbolju glavnu mušku ulogu i Brenda Fricker za najbolju sporednu žensku ulogu, a bio je nominiran za najbolji film, režiju i scenarij. Daniel Day-Lewis zadivio je kritičare i gledatelje svojim energičnim, nesentimentalnim portretom Christyja Browna, te je narednih godina, uz nastavak suradnje sa Sheridanom u filmu “U ime oca”, glumio i u filmovima Michaela Manna (Posljednji Mohikanac) i Martina Scorsesea (Doba nevinosti).

„Moje lijevo stopalo” razlikuje se od drugih filmova o hendikepiranim osobama po žestini prizora, koji su često grubi i naturalistički izravni u prikazivanju najneugodnijih junakovih tegoba, no uza svu grubost i žestinu, film je prožet humorom i iskonskom životnošću, tipičnom za irsku pripovjedačku tradiciju i umjetnost.

Detalji:

Datum:
travanj 22, 2016
Vrijeme:
17:00 - 19:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/