Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

John Ford “Plodovi gnjeva” (129 min, 1940), edukativna projekcija filma

studeni 23, 2015 @ 17:00 - 19:20

Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath, 1940), SAD, c/b, 129 min, 20th Century Fox
Redatelj: John Ford
Scenarij: Nunnally Johnson, prema romanu Johna Steinbecka
Direktor fotografije: Gregg Toland
Glazba: Alfred Newman
Uloge: Henry Fonda (Tom Joad), Jane Darwell (Ma Joad), John Carradine (Casey), Charley Grapewin (djed), Dorris Bowdon (Rosasharn), Russell Simpson (Pa Joad), O. Z. Whitehead (Al), John Qualen (Muley).

Farmerska obitelj iz Oklahome, Joadovi, ostaje bez zemlje te je prisiljena, u potrazi za poslom, krenuti u Californiju. Pred polazak priključuje im se i sin Tom, uvjetno pušten iz zatvora. Za puta umire djed, a Tomovu trudnu sestru Rosasharn napušta suprug. Po dolasku u Californiju završavaju u vladinu kampu za nezaposlene te nalaze sezonski posao. Tom prihvaća ideje propovjednika Caseya i odlučuje se posvetiti borbi za prava i egzistenciju siromašnih.

Vrhunac Fordovih (i holivudskih) sklonosti prema prikazu soc. problema i posljedica ekon. krize, s implicitnim upućivanjem na represivnost čitava sustava privatnog poduzetništva i izravnom podrškom politici New Deala, a usprkos ublažavanju naturalizma knjiž. predloška, film se odlikuje gotovo dokumentarističkom vizualnom fakturom – dijelom je sniman na lokacijama, scenografija je vrlo skromna, fotografija je koncipirana po uzoru na onodobne fotoreportaže i dokumentarne filmove socijalne tematike (ali očituje i izrazit utjecaj ekspresionizma s naglašenim sjenama) te općenito prevladava ugođaj autentičnosti. Stoga je dugo bio favoritom lijevo orijentirane kritike koja ga je smatrala najuspjelijim redateljevim ostvarenjem, iako je znatno statičniji od ostalih Fordovih filmova toga razdoblja. Fordove su autorske preokupacije najvidljivije u motivu rasapa obitelji i dojmljivom stupnjevanju sentimentalnosti koja uokviruje populističke impulse.
Nominiran za ukupno 7 Oscara (i za najbolji film), nagrađen je dvama – za režiju i sporednu žensku ulogu (J. Darwell).

B. Kragić
(izvor: Filmski leksikon leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
studeni 23, 2015
Vrijeme:
17:00 - 19:20
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr