Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jules Dassin „Noć i grad” (Night and the City) (1950, 101 min), edukativna projekcija filma

ožujak 7, 2016 @ 18:00 - 19:50

Redatelj: Jules Dassin
Scenarij: Jo Eisinger

Night and the City je sumorni film Julesa Dassina, koji opisuje svijet podzemlja iz kojeg nema izlaza i u kojem pokajanje zahtijeva vrlo visoku visoku cijenu. Film je adaptacija je podjednako mračnog romana Geralda Kersha. Iako film nije postigao naročitti uspijeh u kinima, kritika ga je odlično ocijenila.

Sitni varalica Harry Fabian (Richard Widmark) radi u noćnom klubu Silver Fox, čiji je vlasnik Phil Nosseross (F. L. Sullivan). Phil obožava svoju ženu Helen (G. Withers) koja ga prezire, ali ostaje s njim zbog novca. Harry, koji i sam pokušava doći do zarade na što brži i lakši način, obeća da će Philovoj ženi nabaviti dozvolu za držanje alkohola s kojom bi ona mogla otvoriti noćni klub. Iako je mnoge prevario i neprestalno bježi od progonitelja kojima je nešto dužan, Harry uspije pokrenuti još jedan novi posao: počinje promovirati hrvanje. Od Phila zatraži novac i Phil pristane biti njegov partner, ali tada sazna da je prevario njega i njegovu ženu, davši joj lažnu dozvolu…

Američki redatelj Jules Dassin poznat je kao autor koji je snimao životne, grube, društvenokritičke kriminalističke filmove na autentičnim lokacijama (Goli grad). Njegovi likovi nikada nisu samo suprotstavljeni pripadnici dobra i zla već ljudi s podjednako bolnim društvenim ožiljcima. Za vrijeme povijesnog „lova na vještice senatora McCarthyja” dospio je na crnu listu, kao jedan od onih koji „djeluju protuamerički” te je 1950. morao emigrirati u Europu. Iste je godine režirao, prema nekima svoj najbolji film, „Noć i grad”, u kojem prikazuje noćni život londonskog podzemlja. U filmu brilijantno koristi ekspresionističko svjetlo, oštre, neobične kuteve snimanja s gotovo dokumentaristički snimljenim lokacijama Londona, pri čemu neki uobičajen prostor uspješno transformira u egzotično i neobično mjesto.

Details

Date:
ožujak 7, 2016
Time:
18:00 - 19:50
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

GKMM
Phone:
+38521685000

Venue

GKMM – Središnja knjižnica, Odjel multimedije
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 685 024
Website:
http://www.gkmm.hr/mreza-gkmm/odjel-multimedije/