Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Henry Miller

rujan 4, 2014 @ 18:00 - 20:00

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Henry Miller

Američki nobelovac Norman Mailer je svojedobno napisao kako je Henry Miller u svojim najboljim trenucima, možda i najveći pisac koji je ikada pisao. George Orwell je napisao da su Millerove knjige djelo sretnog čovjeka, a T.S. Elliot je bio Millerov veliki obožavatelj koji mu je čak i slao pisma, iako to nikada nije javno izjavio.
Ipak, za većinu kritičara i mainstream publike H. Miller je bio i ostao velika nepoznanica (mnogi ga i dan – danas rado zamijene sa Arthurom Millerom). Ljudi možda najviše strahuju da ne bi kod Henry Millera pronašli nešto što im se sviđa, nešto što i oni sami žele napraviti, a nikad se neće usuditi; pa ga zato vještim korištenjem tsantsa tehnike smanjuju, zaključavaju u ormarić i spuštaju u podrum. Kada je Henry Miller predložen kao jedan od kandidata za Nobelovu nagradu, iz Švedske je stigao odgovor da će istu dobiti tek kada se upristoji. Kao da se Nobelova nagrada dodjeljuje za pristojnost, a ne za književnost (inače, H. Miller se nikada nije upristojio, tako da mu je nagrada izmakla).
Čarobnjak riječi, neumorni tragač za istinom, drski, narcisodni, kaotični Miller, koji je prema vlastitim riječima: ‘zbunjen, nemaran, nepromišljen, pohotljiv, prost, hvalisav, pažljiv, obziran, lažljiv, dijabolično istinoljubiv čovjek…pun mudrosti i besmisla’; smijući vam se u lice, ekstatično uživa u životu. Njegovi opisi prijatelja, poznanika i ostalih karaktera koji paradiraju knjigom, najbolje bi se mogli opisati kao genijalno ingeniozni i vjerojatno nemaju premca u cjelokupnoj povijesti književnosti. Imate osjećaj kao da ste te ljude već negdje sreli; možda je to onaj susjed kat ispod vašeg koji ima običaj puštati srceparajuće balade u rano jutro glasnoćom pneumatske bušilice ili je to ona čudna žena sa tržnice koja nije prestajala pričati na mobitel iako je bio isključen.

‘Oslonac i temelj svake kreacije je vjera. Entuzijazam je ništa; kako dođe, tako i prođe. Čudo se objavljuje samo onome tko vjeruje.’

Kada pročitate ‘Rakovu obratnicu’ ili neku drugu Millerovu kreaciju, nećete ostati ravnodušni. Mrzit će te ga i prezirati ili će te biti oduševljeni i vjerovati. A onda, možda se i desi čudo. Posjetite Klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik u četvrtak 04. rujna u 18 sati i osnažite svoju vjeru u dobru književnost.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

Detalji:

Datum:
rujan 4, 2014
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr