Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea vs. Slika Doriana Graya

veljača 17, 2016 @ 18:00 - 20:00

‘Upoznaj samog sebe’ – na prvi pogled teško je pronaći jednostavniju filozofsku uputnicu za praktično rješavanje nekog zadatka, a opet malo tko ga uspije u potpunosti shvatiti i savladati. Jednom kad se čovjek odluči na poniranje u opasne provalije svoje podsvijesti, krenuo je u neizvjesnu avanturu čiji je ishod gotovo nemoguće predvidjeti. Ako ćemo pošteno istraživati katakombe vlastite psihe onda moramo biti spremni i na otkrića koja nas neće razveseliti. R. L. Stevenson je, u nekoliko dana dok ga je bolest držala zakovanog za postelju, sam sebe izliječio napisavši ‘Neobičan slučaj dr. Jekylla i mr. Hydea’.

‘Ja sam istovremeno i gospodar grešnika i gospodar paćenika’.

Odlazak na tamnu stranu nije samo privilegija Dartha Vadera; to je neraskidivi dio čovjekove prirode, borba koju svatko vodi u mračnim dubinama i nikad ne zna na koju obalu će isplivati.

‘Slika Doriana Graya’ savršeno oslikava tu vječitu borbu između ida i superega. U interakciji s drugim ljudima svi se trudimo prikazati onog najboljeg sebe i predstavljamo se kao savršeni dr. Superego, dok onog najgoreg sebe (zločestog mr. Ida koji ne želi znati za ikakve norme i pravila) čuvamo negdje doma zaključanog u tajnoj prostoriji i pravimo se da ne postoji.

‘Tko u lijepome nalazi ružan smisao, poročan je i bez ljupkosti. To je mana.
Tko u lijepome nalazi lijep smisao, profinjen je. Za takva čovjeka još ima nade.
Među izabrane spadaju oni koji u lijepim stvarima vide samo Ljepotu.’

Dođite u Knjižnicu Trstenik u srijedu, 17. veljače u 18 sati na redovitu mjesečnu seansu Kluba kroničnih knjigofila i izaberite svoju stranu u raspravi o dualnosti ljudske prirode.

 

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

 

Detalji:

Datum:
veljača 17, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Knjižnica Trstenik
Telefon:
+38521685077
E-pošta:
trstenik@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr